Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Pomoc w doborze nart dla zaawansowanego :)

39 odpowiedzi w tym temacie

#1 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
  • Imię :Dennis
Reputacja: 0
+

Napisano 01 luty 2012 - 13:30

Witam. Jeżdżę na nartach już parę dobrych sezonów (około 10, od małolata). Korzystałem przeważnie z wypożyczalni. Planuję teraz zakup całego nowego sprzętu.

Wzrost: 176
Waga: 74

Poziom: szalony
Styl: jazda raczej długimi promieniami (zdarza się również, że krótkimi) ze średnimi / dużymi prędkościami, czasami wyjazd poza trasę
Zamierzam stracić do około 1600 zł (jeżeli da się mniej to tylko będę zadowolony :))

Poszukuję raczej czegoś z kategorii RACE bądź ALLMOUNTAIN. Proszę również wraz z podawaniem propozycji sprzętowych o podawanie długości. :)
Tak swoją drogą, ostatnio przyglądałem się FISCHERom (z serii RC4 WORLDCUP i PROGRESSOR). Co o nich sądzicie?
Wiem też, że buta trzeba dobrać "fizycznie", ale jakieś może ukierunkowanie (do około 600 / 700 zł)?
Czy też warto poczekać może na jakiekolwiek przeceny (nie śpieszy mi się)?
Z góry wielkie dzięki :)

#2 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 01 luty 2012 - 14:02

Witam.
Mogę sprzedać Ci tą nartę ale jest trochę powyżej twoich założeń finansowych.
Nie mniej spełni w 100% twoje oczekiwania.
http://www.kochamnar...dam-nowe-narty/

#3 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 01 luty 2012 - 14:47

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 13:30 napisał

Witam. Jeżdżę na nartach już parę dobrych sezonów (około 10, od małolata). Korzystałem przeważnie z wypożyczalni. Planuję teraz zakup całego nowego sprzętu.

Odnosnie Fischerow Race nie dam slowa zlego powiedziec. Na progressorach nie jezdzielm, ale opinie zbiera niezle. Ja sie przesiadlem na Volkle. Trudno powiedziec po kilku godzinach jezdzenia, ale wydaje sie OK. W innym watku podaje link. Za zeszloroczne nowe Volkle SC lub RC zaplacisz 1600 zl. Moga jeszcze troche staniec, jak kupilem za 1700 zl, ale duzych obnizek juz nie bedzie. Chyba ze 1 zl bedzie warty 3 Euro. :)

Dobre buty niestety sa dosc drogie. Trzeba polowac na zeszloroczne modele, a nawet wczesniejsze. Zdarzaja sie takie. Zacznij od Salomona serii Impact. Jesli pasuja, nic lepszego na rynku nie znajdziesz. Nowe Impact 8 lub 9 (tegoroczne zmienily nazwe na dwucyfrowe, 80, 90) kupisz za 800-830 zl. Flex w granicach 100. Te buty swietnie pasuja do stosunkowo szerokiej stopy, ale i niezbyt szerokiej lydki. Na drugim miejscu wskazalbym na Tecnica, np. z serii Dragon 100. W podobnej cenie. Mozna trafic nawet taniej. Troche nizsze od Salomonow Impact, dla troche innej nogi. O innych butach sie nie wypowiadam, bo ich nie znam. Atomici (dawne Koflachy) maja opinie dobrych na stosunkowo waskie stopy. Podobnie Fischery. Moze inni cos podpowiedza.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 01 luty 2012 - 14:48

#4 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:05

Co do wyboru butów narciarskich to nie odważę się Ci doradzić ani firmy ani modelu ponieważ jest to absolutnie indywidualny wybór uzależniony tylko i wyłącznie twoją wygodą.
Na rynku nie ma firmy która robi złe buty.
Buty możesz mieć tylko źle dobrane.
Zły dobór to przede wszystkim kupienie za dużych butów nawet o 0,5 numera.
Po drugie źle dobrana twardość buta.
Twardość buta dobieramy w zależności od umiejętności narciarskich i typu narty na jakiej będziemy jeździć.
Butem w miarę standardowym i trwałym będzie but który posiada cztery klamry aluminiowe z mikro regulacją o twardości między (flex) 80 a 100.
Musisz pamiętać, że twardość w jednej firmie nie jest adekwatna do podawanej twardości w drugiej firmie.
Teraz Nordica od sezonu 2011/2012 w swojej nowej kolekcji butów próbuje narzucić innym producentom mierzalny standard twardości buta ale zobaczymy czy uda im się ten system przeforsować.
Na rynku są dostępne buty z trzema klamrami które również bardzo dobrze trzymają stopę.

#5 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:08

Wyświetl postUżytkownik Narciarz dnia 01 luty 2012 - 14:02 napisał

Witam.
Mogę sprzedać Ci tą nartę ale jest trochę powyżej twoich założeń finansowych.
Nie mniej spełni w 100% twoje oczekiwania.
http://www.kochamnar...dam-nowe-narty/

Wielkie dzięki, ale to trochę przekracza mój budżet.. :)

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 01 luty 2012 - 14:47 napisał

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 13:30 napisał

Odnosnie Fischerow Race nie dam slowa zlego powiedziec. Na progressorach nie jezdzielm, ale opinie zbiera niezle. Ja sie przesiadlem na Volkle. Trudno powiedziec po kilku godzinach jezdzenia, ale wydaje sie OK. W innym watku podaje link. Za zeszloroczne nowe Volkle SC lub RC zaplacisz 1600 zl. Moga jeszcze troche staniec, jak kupilem za 1700 zl, ale duzych obnizek juz nie bedzie. Chyba ze 1 zl bedzie warty 3 Euro. :)

Dobre buty niestety sa dosc drogie. Trzeba polowac na zeszloroczne modele, a nawet wczesniejsze. Zdarzaja sie takie. Zacznij od Salomona serii Impact. Jesli pasuja, nic lepszego na rynku nie znajdziesz. Nowe Impact 8 lub 9 (tegoroczne zmienily nazwe na dwucyfrowe, 80, 90) kupisz za 800-830 zl. Flex w granicach 100. Te buty swietnie pasuja do stosunkowo szerokiej stopy, ale i niezbyt szerokiej lydki. Na drugim miejscu wskazalbym na Tecnica, np. z serii Dragon 100. W podobnej cenie. Mozna trafic nawet taniej. Troche nizsze od Salomonow Impact, dla troche innej nogi. O innych butach sie nie wypowiadam, bo ich nie znam. Atomici (dawne Koflachy) maja opinie dobrych na stosunkowo waskie stopy. Podobnie Fischery. Moze inni cos podpowiedza.

Masz może jakiś konkretny model Volkl'ów badź Fischer'ów? I przede wszystkim jaka długość?

#6 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:24

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 15:08 napisał

Masz może jakiś konkretny model Volkl'ów badź Fischer'ów? I przede wszystkim jaka długość?

Z Volkli Racetiger, w zaleznosci czy wolisz bardziej uniwersalne RC czy bardziej slalomowe SC. Mozesz jeszcze celowac w kierunku SL, ale to juz inna kategoria cenowa no i narta trudniejsza do okielznania. Lub bardziej uniwersalne Unlimited, np. AC 30, ale ja nic o nich nie wiem.

Z Fischerow masz podobnie RC4 Superace RC lub SC i trudniejsze do okielznania i drozsze Worldcupy. Mozna tez postawic na bardziej uniwersalnego Progressora 8 czy 9.

Poluj na narty z sezonu 10/11 - tansze i niegorsze niz tegoroczne. Volkle znajdziesz na allegro w okolicach 1600 zl, Fischery - ok. 1300 zl.

Oczywiscie jest jeszcze mnowstwo dobrych nart innych firm.

Dlugosc: 160-165 dla nart SC, 165-170 - dla RC.

#7 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:37

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 01 luty 2012 - 15:24 napisał

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 15:08 napisał

Z Volkli Racetiger, w zaleznosci czy wolisz bardziej uniwersalne RC czy bardziej slalomowe SC. Mozesz jeszcze celowac w kierunku SL, ale to juz inna kategoria cenowa no i narta trudniejsza do okielznania. Lub bardziej uniwersalne Unlimited, np. AC 30, ale ja nic o nich nie wiem.

Z Fischerow masz podobnie RC4 Superace RC lub SC i trudniejsze do okielznania i drozsze Worldcupy. Mozna tez postawic na bardziej uniwersalnego Progressora 8 czy 9.

Poluj na narty z sezonu 10/11 - tansze i niegorsze niz tegoroczne. Volkle znajdziesz na allegro w okolicach 1600 zl, Fischery - ok. 1300 zl.

Oczywiscie jest jeszcze mnowstwo dobrych nart innych firm.

Dlugosc: 160-165 dla nart SC, 165-170 - dla RC.

Co myślicie o tych? http://allegro.pl/na...2083958919.html
Progressory to są bardziej RC czy SC (preferuje raczej RC)? Jeżeli chodzi o Progressory to zastanawiałbym się nad 8, 9 albo 800 (zbiera podobno bardzo dobre opinie)?
Który z tych 4 sprzęcików byłoby najlepiej wybrać?

#8 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 15:37 napisał

Progressory to są bardziej RC czy SC (preferuje raczej RC)? Jeżeli chodzi o Progressory to zastanawiałbym się nad 8, 9 albo 800 (zbiera podobno bardzo dobre opinie)?

Dobrze mysle. Niedaleko ode mnie w Bikershopie. :) Progressor to takie cos posredniego miedzy SC i RC, stad podaja dwa promienie. Podobno (sam nie testowalem) inicjuja skret latwo jak slalomki (miekkie dzioby), a koncza jak RC (twarde tyly). W sumie blizej im do RC. Tyle w opinii innych. Zbieraja niezle.

Ktore wybrac? Tough decision jak by to powiedzial nasz przyjaciel z drugiej strony Oceanu Atlantyckiego, a na koniec i tak postawil na Volkle. :) MSZ wszystkie wybory sa dobre i warte swojej ceny.

#9 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 15:57

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 01 luty 2012 - 15:47 napisał

Wyświetl postUżytkownik dennisrc4 dnia 01 luty 2012 - 15:37 napisał

Dobrze mysle. Niedaleko ode mnie w Bikershopie. :) Progressor to takie cos posredniego miedzy SC i RC, stad podaja dwa promienie. Podobno (sam nie testowalem) inicjuja skret latwo jak slalomki (miekkie dzioby), a koncza jak RC (twarde tyly). W sumie blizej im do RC. Tyle w opinii innych. Zbieraja niezle.

Ktore wybrac? Tough decision jak by to powiedzial nasz przyjaciel z drugiej strony Oceanu Atlantyckiego, a na koniec i tak postawil na Volkle. :) MSZ wszystkie wybory sa dobre i warte swojej ceny.

Jeżeli Progressor to coś pomiędzy RC a SC to jaką długość dla nich wybrać? :)

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 01 luty 2012 - 16:04

Jeśli to ma być tak jak napisano, ala gigantka, to ja brałbym 170 cm.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#11 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 01 luty 2012 - 16:06

170cm

#12 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 16:09

A jaka w zasadzie jest różnica między tymi trzema modelami Progressor'a?

#13 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 01 luty 2012 - 16:14

Detale w budowie wplywajace na twardosc,cena,rocznik.Jezeli kasa gra role wybierz 8+,najlepszym wyborem bylby jednak Progressor 9 bo nie widze sensu przeplacac kupujac 800.

#14 dennisrc4

• Użytkownik
  • 25 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 16:33

Dzięki wielkie, jakoś bardziej już ukierunkowałem swój wybór (Fischer Superrace RC - 160/165 bądź Progressor 9 - 165/170). Jeżeli ktoś będzie miał jakieś propozycję bądź rady w związku z moim tematem to piszcie. :) Będę wdzięczny. :)

#15 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 20:31

Narty Fischer są dosyć miękkie a w progressorach drewna jest niewiele tak samo jak krawędzi ale narty są bardzo dobrze wypromowane w naszym kraju tak samo jak RC4 zresztą masz nick z takim zakończeniem rc4?
Volkl to sztywne kołki i do tego mało komfortowe ale z dużą ilością mięsa na krawędzi.
Volkl AC bardzo przeciętna narta jak już masz ochotę na narty Volkl to bardzo dobre są od dwóch sezonów są tylko SL i GS ale bardzo wymagające dla bardzo dobrego narciarza.
Poczytaj o nartach np. Dynastar, Nordica.
Dobre i komfortowe narty w rozsądnych cenach bez zbędnych bajerów ale w solidnej i trwałej konstrukcji.

Użytkownik Narciarz edytował ten post 01 luty 2012 - 20:32

#16 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 21:17

Wyświetl postUżytkownik Narciarz dnia 01 luty 2012 - 20:31 napisał

Narty Fischer są dosyć miękkie a w progressorach drewna jest niewiele tak samo jak krawędzi ale narty są bardzo dobrze wypromowane w naszym kraju tak samo jak RC4 zresztą masz nick z takim zakończeniem rc4?
Volkl to sztywne kołki i do tego mało komfortowe ale z dużą ilością mięsa na krawędzi.
Volkl AC bardzo przeciętna narta jak już masz ochotę na narty Volkl to bardzo dobre są od dwóch sezonów są tylko SL i GS ale bardzo wymagające dla bardzo dobrego narciarza.
Dobre i komfortowe narty w rozsądnych cenach bez zbędnych bajerów ale w solidnej i trwałej konstrukcji.

A o tym wszystkim wiesz od znajomego znajomego. Przez kilka lat jezdzilem na Race SC, probowalem Volkl SC. Nie potwierdzam tego co piszesz. Co to znaczy duzo miesa na krawedzi? Ze szerokie? Moze kiedys takie byly, teraz juz nie sa. Zwroc tez uwage, ze pytajacy wazy 74 kg.

#17 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 01 luty 2012 - 22:23

Volkl to sztywne kołki i do tego mało komfortowe ale z dużą ilością mięsa na krawędzi. Volkl AC bardzo przeciętna narta jak już masz ochotę na narty Volkl to bardzo dobre są od dwóch sezonów są tylko SL i GS ale bardzo wymagające dla bardzo dobrego narciarza. Poczytaj o nartach np. Dynastar, Nordica.

Jest sporo modeli Volkla. Oprócz, jak uważasz tylko dobrych SL i GS, są też znakomite allroundery. Ja na nich jeżdżę i nie uważam, aby były to sztywne kołki. Dużo zależy od wagi i preferencji. Poza tym regulacja sztywności jest po to, by z niej korzystać. Progressory 9 to dość sztywne narty i równie dobrze można je nazwać kołkami, nie wspominając już o wielu modelach marki Nordica.

#18 jan koval

• Użytkownik
  • 257 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 02 luty 2012 - 04:33

komfotowe narty to tak jak "family oriented ski resort" :znaczy, ze nalezy je omijac

malo komfortowe = wymagajace= nerwowe= wymagajace umiejetnosci = odwdzieczajace sie cala dusza …..

#19 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 02 luty 2012 - 08:58

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 01 luty 2012 - 21:17 napisał

A o tym wszystkim wiesz od znajomego znajomego. Przez kilka lat jezdzilem na Race SC, probowalem Volkl SC. Nie potwierdzam tego co piszesz. Co to znaczy duzo miesa na krawedzi? Ze szerokie? Moze kiedys takie byly, teraz juz nie sa. Zwroc tez uwage, ze pytajacy wazy 74 kg.

Tradycyjnie piszesz jakieś banialuki i chcesz mnie obrazić ale już się przyzwyczaiłem.
Nie mam w zwyczaju pisać o czymś o czym nie mam pojęcia.
Wiem bo jestem byłym fanem firmy Volkl i parę modeli nart mam na strychu.
Wiem co piszę bo jeżdżę na nartach od 35lat a od około pięciu lat testuję narty w ilości około 100 par rocznie z różnych grup narciarskich różnych firm bo wypadało by znać konkurencję i jej możliwości nie mówiąc o konstrukcji nart.
Wiem co piszę bo wymieniam się informacjami i uwagami na temat danych nart z innymi testerami, żeby potwierdzić lub zweryfikować swój pogląd bo być może coś przeoczyłem jak na przykład zły kąt naostrzenia nart lub złe ustawienie wiązań albo może miałem słabszy dzień i nie dałem rady niektórym modelą nart. NIkt nie jest doskonały.
Mógłbym bardzo dużo pisać o o różnych modelach ich jakości bo rozmawiam również z serwisantami ale pewnych informacji nie wypuszcza się w świat.
Tego wymaga etyka.
Dużo mięsa to znaczy, że mają solidnej grubości krawędzie i po trzech serwisach na maszynie będzie jeszcze co ostrzyć.
Tym bardziej dla jego wagi Volkl jest ostatnią marką ze względu na swoją twardość i dotyczy to nart we wszystkich grupach. Taką mają budowę i już.

#20 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
+

Napisano 02 luty 2012 - 09:08

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 02 luty 2012 - 04:33 napisał

komfotowe narty to tak jak "family oriented ski resort" :znaczy, ze nalezy je omijac

malo komfortowe = wymagajace= nerwowe= wymagajace umiejetnosci = odwdzieczajace sie cala dusza …..

Narty które mają duszę to raczej te ręcznie robione w ilościach 100, 1000 par rocznie gdzieś w zaciszu małej manufaktury przez pasjonatów narciarstwa w Szwajcarii, Francji, Włoszech a nawet Nowej Zelandii jak wiesz którą markę nart mam na myśli?
Volkl to raczej wielki marketing, produkcja w kraju nie koniecznie we własnej fabryce.
To szukanie mało skutecznych innowacji technologicznych które zaczynają się teraz psuć klientą ale o tym mogą powiedzieć więcej serwisanci nart.
Narty komfortowe to takie które trzymają na stoku podczas skrętu, nie myszkują, nie klepią (nie drgają dzioby) ale też nie są męczące.
Volkl ma to do siebie, że jak odpuścisz to narta Cię sponiewiera.
Zawsze trzeba jechać na 100% a to już jest męczące.
Jest wiele marek nart na rynku gdzie tą samą jakość prowadzenia, stabilność nart otrzyma się kosztem mniejszego wysiłku.