Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Witam wszystkich-Potrzebna pomoc

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piasek1980

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Imię :Rafał
Reputacja: 0
+

Napisano 29 styczeń 2012 - 21:32

Witam.Trafiłem na forum ponieważ chce dowiedzieć się jak zabrać się za naukę biegania na nartach.Potrzebuje aby ktoś podpowiedział mi jak dobrać sprzęt,gdzie najlepiej go kupić i gdzie można zdobyć porady odnośnie techniki biegania.Bieganie na nartach chce traktować jako przygotowanie kondycyjne do innej dyscypliny.Z góry dziękuje i pozdrawiam

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 29 styczeń 2012 - 21:55

Jeśli możesz poczekać do wtorkowego późnego wieczora to na pewno będziesz miał wskazówki, bowiem we wtorek Bacteria i spółka wybierają się właśnie po raz pierwszy na biegówki. Wtedy pozbiera się dane i zdjęcia od fachowców.
Skąd jesteś?

#3 Piasek1980

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Imię :Rafał
Reputacja: 0
+

Napisano 29 styczeń 2012 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 29 styczeń 2012 - 21:55 napisał

Jeśli możesz poczekać do wtorkowego późnego wieczora to na pewno będziesz miał wskazówki, bowiem we wtorek Bacteria i spółka wybierają się właśnie po raz pierwszy na biegówki. Wtedy pozbiera się dane i zdjęcia od fachowców.
Skąd jesteś?

Jestem z Łodzi

#4 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 29 styczeń 2012 - 22:14

Szkoda. Po cichu liczyłem, że może z Bielska albo okolic. Wtedy mialbyś o wiele prościej, bo właśnie w Bielsku otwarto kilkukilometrową trasę biegową z wypożyczalnią i doradztwem. Tam właśnie we wtorek wieczorem forumowicze będą się edukować biegowo.

#5 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 30 styczeń 2012 - 21:15

naukę warto rozpocząć od wybrania się do ośrodka na przygotowane tory. tam tez powinna byc wypozyczalnia, gdzie wystarczy podać swoja wagę i umiejetności. Mozna tez wynająć instruktora. Jeżeli chce sie "samemu" to po wpieciu butow /też wypozyczone/ zaczynamy od spokojnego marszu z naprzemianstronnym ruchem ramion. Nastepnie odpychamy sie kijkami /wbijajac je w polowie dlugości pomiedzy wiązaniami a dziobami, tak aby zacząć na nartach jechać. Kolejna próba to zmiana kierunku jazdy przez przestępowanie / odstawiamy jedna nartę skosem w bok i od razu dostawiamy drugą. Kolejnym ćwiczeniem będzie zjazd z małego wzniesienia i hamowanie pługiem. Jak juz to opanujemy, przechodzimy do marszu z poslizgiem - polega to na tym, ze na narcie wykrocznej nalezy kawałek przejechać zanim zrobi sie kolejny krok druga nartą..
Łatwiej tlumaczyc w naturze:)

#6 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 31 styczeń 2012 - 21:55

Dzisiejsze biegówki niestety nie wypaliły. Uzmysłowiłem sobie przy okazji, że niepotrzebnie robimy problem z niczego, mianowicie dwa lata temu mój kolega miał ciężki wypadek na nartach. W zeszłym sezonie w ramach rehabilitacji postanowił pobiegać (pochodzić) na nartach. Poszedł do sklepu sportowego i z pomocą sprzedającego wybrał bez najmniejszego kłopotu narty, buty i kije i zaczął poruszać się na nich po okolicznych polach i lasach. Człowiek był bez żadnego doświadczenia w nartach biegowych (śladowych). W tym roku zaczął drugi sezon, opowiada, że to super trening i relaks. W tej chwili jest we Włoszech na nartach zjazdowych, ale zabrał ze sobą też biegówki.
Jedno co mogę Ci podpowiedzieć to staraj się kupić narty do chodzenia czy też biegania po nieprzetartych szlakach. Takie narty są szersze od nart biegowych przeznaczonych na przygotowane tory. Jestem pewny na bank, że w sklepie będą wiedzieli o co chodzi.

#7 waldek k

• Użytkownik
  • 66 Postów:
  • Narty:Kastle MX 78
  • Imię :Waldek
Reputacja: 55
+

Napisano 02 luty 2012 - 01:22

Wyświetl postUżytkownik Piasek1980 dnia 29 styczeń 2012 - 21:32 napisał

Witam.Trafiłem na forum ponieważ chce dowiedzieć się jak zabrać się za naukę biegania na nartach.Potrzebuje aby ktoś podpowiedział mi jak dobrać sprzęt,gdzie najlepiej go kupić i gdzie można zdobyć porady odnośnie techniki biegania.Bieganie na nartach chce traktować jako przygotowanie kondycyjne do innej dyscypliny.Z góry dziękuje i pozdrawiam

Jeśli chodzi o technikę, wystarczy to co napisała Majka aby móc zacząć samodzielny trening, dodatkowo dobrze jest oglądać na you tube filmy z biegaczami w roli głównej. Narciarz który nie ma problemów z koordynacją ruchów intuicyjnie znajdzie właściwy rytm, do amatorskiego biegania zupełnie to wystarczy.

O doborze sprzętu poczytaj tu: http://www.skionline...sty&id_newsa=33

Jeżeli nie masz do dyspozycji przygotowanej trasy, zapomnij o biegówkach. Kup narty śladowe zwane tak ze względu na przydatność do "zakładania śladów", często nazywane również turystycznymi. Są szersze i mają wyżej uniesione dzioby dzięki czemu mniej toną w miękkim śniegu.

Z moich kilkuletnich doświadczeń na śladówkach nasuwają mi się dwa wioski którymi chciałbym się podzielić.
-Nie daj sobie wmówić poglądu pokutującego w niektórych kręgach, że ambitny narciarz jeździ na nartach z gładkim ślizgiem i używa smarów.
Moje deski nie miały łuski, więc dokładnie poznałem atrakcje związane ze smarowaniem śladówek i szczerze odradzam. Jeśli masz wątpliwości daj znać, wtedy napiszę więcej na ten temat.
-Właściwy dobór twardości narty jest bardzo ważny. Test z kartką bardzo miarodajny.
Zbyt miękka narta ugina się nie tylko wtedy gdy to potrzebne ale również w innych fazach ruchu, niepotrzebnie szorując łuską po śniegu zwiększa opory. Zbyt twarda nie da się wystarczająco ugiąć przy podejściu, więc łuska słabo spełni swoje zadanie.

Największy wybór sprzętu do biegania w niezłych cenach, widziałem na początku stycznia w Decathlonie w Pasażu Łódzkim przy ul. Jana Pawła.

Pozdrawiam.