Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Dobór nart.

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 viorica

• Użytkownik
  • 11 Postów:
Reputacja: 6
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 14:54

Witam.
To mój pierwszy post na forum. Zaczynam przygodę z nartami. Jeździłam parę latek temu jak miałam lat 18 - obecnie 27 prawie ;)
Kupiłam sobie narty Rossignol HARMONY II - co możecie o nich powiedzieć? Nabyłam je za bardo okazyjną cenę :)
Chcemy też kupić narty dla mojego partnera. Niestety budżet bardzo niski bo 200 zł.
Wiem, że na allegro są stare modele. Ale on nigdy na nartach nie był, nigdy nie jeździł i myślę, że takie nartki mu na początek wystarczą. Tylko doradźcie coś. Które?

Ma zamiar jeździć typowo zabawowo. Zero stresu, raczej zabawa. Po przygotowanych trasach. Zresztą ja też.
Ma 28 lat i 80 kg i 170 cm. Dość sprawne nogi, bo to piłkarz ;) ;)

Możecie cokolwiek z oferty na allegro polecić w takiej kwocie?

Buty będziemy kupować osobno, mierząc. Pewnie gdzieś na giełdzie narciarskiej.

Wypożyczenie się nam nie opłaca, bo mamy zamiar jeszcze w tym roku kilka razy pojechać a w następnym sezonie kupimy już coś lepszego.
Naczytałam się wiele na temat nart, doboru itd. Czy narty 160 cm będą dla Niego dobre?

Z góry dziękuję za pomoc :)

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:27

Ważne sprawy i informacje dla Was. Przede wszystkim będzie Ci ciężko kupić w miarę dobre narty samej w internecie w takiej kwocie.
Nie będziesz wiedziała czy narty które kupujesz nie mają wad ukrytych, a w takiej cenie jest to bardzo prawdopodobne, niestety.
Spore ryzyko że się natniesz. Nie lepiej będzie wypożyczyć narty na pierwszy raz? Będzie to z pewnością nowa narta, nie zniszczona, niewiele ryzykujesz, a w razie (odpukać) gdyby chłopak nie łyknął bakcyla, nie będzie kłopotu z balastem w postaci nart które pozostaną.
160cm będą ok, nie ma problemu. Natomiast jak pisałem: sama nie kupuj w sieci nart za 200 złotych, możesz się naciąć.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 viorica

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 12:32

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 26 styczeń 2012 - 22:27 napisał

Ważne sprawy i informacje dla Was. Przede wszystkim będzie Ci ciężko kupić w miarę dobre narty samej w internecie w takiej kwocie.
Nie będziesz wiedziała czy narty które kupujesz nie mają wad ukrytych, a w takiej cenie jest to bardzo prawdopodobne, niestety.
Spore ryzyko że się natniesz. Nie lepiej będzie wypożyczyć narty na pierwszy raz? Będzie to z pewnością nowa narta, nie zniszczona, niewiele ryzykujesz, a w razie (odpukać) gdyby chłopak nie łyknął bakcyla, nie będzie kłopotu z balastem w postaci nart które pozostaną.
160cm będą ok, nie ma problemu. Natomiast jak pisałem: sama nie kupuj w sieci nart za 200 złotych, możesz się naciąć.

Dziękuję za odpowiedź.
Zdaję sobie z tego sprawę. Lecz mimo wszystko chcieliśmy narty kupić, bo przy kilkakrotnych wyjazdach wypożyczenie nart jest dla nas nieosiągalne finansowo. Jeśli chodzi o bakcyla to myślę, że jednak załapie ;)

W takim razie może chociaż jakieś podpowiedzi na co zwracać uwagę przy zakupie aby zminimalizować ryzyko?
Zdaję się na osoby które się na tym znają :)

P.S. Pit filmy super!! :thumbsup:

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 13:36

Wyświetl postUżytkownik viorica dnia 27 styczeń 2012 - 12:32 napisał

W takim razie może chociaż jakieś podpowiedzi na co zwracać uwagę przy zakupie aby zminimalizować ryzyko?
Zdaję się na osoby które się na tym znają :)

Twoje Harmonie wydaja sie OK - lekka narta dla poczatkujacych pan. Mysle, ze nie za bardzo zjechana, bo poczatkujacy dosc szybko przerzucaja sie na cos mocniejszego. Dla partnera. Wejdz na allegro i po przedziale cenowym wyszukaj kilka nart. Cos w okolicach 160 cm dlugosci. Podaj, a my tu sie tu powybrzydzamy. Pit ma niestety racje, ale skoro bardzo jestescie zmotywowani nie ma rady. Czasem udaje sie kupic niezle narty. Sam niedawno sprzedalem dobre narty za jedyne 200 zl.

#5 viorica

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 13:57

Zdaję sobie sprawę z tego że Pit ma rację :) Sama wolałabym teraz wypożyczyć a potem kupić coś lepszego, ale to za rok dopiero.
Przeglądałam trochę allegro i znalazłam kilka modeli.

http://allegro.pl/sa...2075991570.html

http://allegro.pl/st...2081539388.html

http://allegro.pl/wy...2075131916.html

http://allegro.pl/na...2079236242.html - te to tylko przykład bo za długie, ale widziałam wcześniej 156 takie, tylko aukcja się skończyła - http://allegro.pl/he...2075947829.html

Co o tym myślicie? :)

#6 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 14:44

Tak na pierwszy rzut oka. Pierwsze Salomony lepiej odpuscic - choc stara, to teoretycznie "trudna" narta. Heady c200 156 cm moglyby byc, ale troche moga byc za miekkie dla sportowca. Pozostaja Stokle i Salomony X-wing. Stawialbym bardziej na Salomony. Obie narty sa z wiazaniami rentalowymi, ktore sa montowane w nartach dla wypozyczalni. Czyli narty "zuzyte" w wypozyczalni. Mimo wszystko za 200 zl i na poczatek mozna sprobowac.

Hmm, te Salomony sa uszkodzone. Lepiej odpuscic. Zamiast nich moze te: http://allegro.pl/za...2075376992.html

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 27 styczeń 2012 - 15:10

#7 viorica

• Użytkownik
  • 11 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 18:03

Dziękuję :)
Wieczorkiem pogadam z chłopakiem i coś spróbujemy kupić. Te ostatnie są na licytacji, zobaczymy jak pójdzie z ceną :)

A jeszcze mam pytanko, jak powinnam mieć ustawioną siłę wypięcia? z tej stronki na forum wychodzi mi, że 5

Użytkownik viorica edytował ten post 27 styczeń 2012 - 18:15

#8 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 18:47

Wyświetl postUżytkownik viorica dnia 27 styczeń 2012 - 18:03 napisał

Dziękuję :)
Wieczorkiem pogadam z chłopakiem i coś spróbujemy kupić. Te ostatnie są na licytacji, zobaczymy jak pójdzie z ceną :)

A jeszcze mam pytanko, jak powinnam mieć ustawioną siłę wypięcia? z tej stronki na forum wychodzi mi, że 5

Poszukaj dalej. Moze jakies Blizzardy? Zreszta marka niewazna. Narta ma byc z przeznaczeniem dla co najwyzej sredniozaawansowanych.

Ja korzystam z tabeli http://tnij.org/o5c1 Zastosuj sie do wskazan i ustaw jak wychodzi. Ale pamietaj, ze niestety wskazania moga przeklamywac. W starych wiazaniach czesto wskazania na podzialce roznia sie od tych prawidlowych. Np. ustawiasz na 5, a tak naprawde masz ustawione na 4. Tylko w dobrym serwisie zweryfikuja prawidlowosc wskazan na specjalnej maszynie. Raczej ustawia sie slabiej niz mocniej. Jesli narta ma tendencje do wypinania, doklada sie 1-2 obroty srubki.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 27 styczeń 2012 - 18:51