Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Hotel 4 czy 3 gwiazdkowy

hotel narty basen luksus

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 08:58

Wyświetl postUżytkownik Loli dnia 23 styczeń 2012 - 22:16 napisał

Rodzina z dziećmi raczej się nie da skusić na taką ofertę. Wybaczcie, może jestem burżujem, ale mnie kuszą te hotele z 4* :D

Z ciekawosci i bez sladu ironii zapytam co Cie rajcuje w hotelach 4*? Kilka razy bylem z biurem podrozy w Alpach i zawsze mieszkalem w hotelach 3*. Nigdy nie narzekalem, wrecz przeciwnie, a najlepsze wspomnienia mam z malego rodzinnego hoteliku w Calazo w okolicach Cortiny. Wspaniala rodzinna atmosfera, sympatyczne miasteczko, przemili wlasciciele. Jakos nie bardzo moge sobie wyobrazic co jeszcze mogloby byc lepsze. Z drugiej strony zdarzalo mie sie w czasie wyjazdow sluzbowych nocowac w hotelach 4*, a nawet 5*. I szczerze mowiac nic mnie tam nie urzeklo. Nie widzialem dla siebie zadnej dodatkowejkorzysci. Lozka nie byly wygodniejsze, lazienka czy kibel wieksze, reczniki czystsze... Jedzenie jak to jedzenie, nie tyle zalezy od gwiazdek hotelu co lokalnego kucharza. Ba, powiedzialbym, ze czulem tam wieksza sztywnosc, wymuszona grzecznosc, szpan. Ale byc moze to ja jestem owym prymitywem, ktory nie docenia urokow wielogwiazdkowosci hotelowej. :)

#2 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:00

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 25 styczeń 2012 - 08:58 napisał

Z ciekawosci i bez sladu ironii zapytam co Cie rajcuje w hotelach 4*?

Glowna zalata to basen, ktory z reguly jest w hotelu 4 gwiazdkowym.
3* nie maja basenow (no przynajmniej ja takiego nie widzialem).
Mlody lubi sie taplac w wodzie, wiec po nartach a czasami w przypadku beznadziejnej pogody zamiast nart mozna z tego skorzystac.
Niektore z tych hoteli (np w Mis/Lew w Serfaus) maja niemalze aquaparki w srodku - zjezdzalnie, jacuzzi, po kilka basenow.
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#3 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:26

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 25 styczeń 2012 - 11:00 napisał

No tak, to jest argument. Z drugiej strony, wszedzie tam gdzie bylem, mozna bylo w poblizu znalezc niezly basen z przyleglosciami. Przewaznie duzo wiekszy i wygodniejszy niz ten hotelowy. Pamietam np. taki z Pejo Fonti. 500 m od naszej kwatery byl super basen z dzakuzi itp. Jakies oplaty byly, ale znikome.

#4 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 11:47

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 25 styczeń 2012 - 11:26 napisał

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 25 styczeń 2012 - 11:00 napisał

No tak, to jest argument. Z drugiej strony, wszedzie tam gdzie bylem, mozna bylo w poblizu znalezc niezly basen z przyleglosciami. Przewaznie duzo wiekszy i wygodniejszy niz ten hotelowy. Pamietam np. taki z Pejo Fonti. 500 m od naszej kwatery byl super basen z dzakuzi itp. Jakies oplaty byly, ale znikome.

W takich miejscach jak Obertauern, Obergurgl, Serfauss baseny sa tylko w hotelach.
Co do wygody to bede sie jednak upieral ze wygodniej ubrac sie w szlafrok w pokoju i zjechac winda do basenu, niz w zimie ubierac sie i male dziecko w caly sprzet i dreptac z nim na basen,czy pchac z nim wozek nawet jesli to jest tylko 500m.

Co do rodzinnej atmosfery w tych hotelach to roznie bywa.
W wielu tak jak piszesz, jest dosc sztywno i wymuszony szpan, ale bywa tez rodzinnie i na luzie.
Duzo zalezy od wlascicieli i tego jak sie sam zachowujesz.
Z reguly to oni probuja sie dostosowac do Ciebie i wcale nie musisz chodzic pod krawatem na kolacje, mimo ze inni tak robia.

#5 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 12:49

hotele narciarskie nawet 4 czy 5 * maja inna atmosferę, niz tyle gwiazdkowe, ale biznesowe.
W 3* są tez baseny np, Veronza i les 2 Alpes w Cavalese, Solaria na Marilleva 1400, San Camilo w Dimaro, San carlo w Livigno, itd
W Austrii - Finkenberg - htl Eberl, Rauris - htl Sonnhof i Hubertus, Fausch - htl Romerhof, Mayrhofen - htl Strolz, Bad Goisern - htl Dachstein itd

#6 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 13:03

wydzielam z dyskusji o biurach podróży
jeśli ktoś ma sprawdzone hotele to proszę
o informację w odpowiednim dziale forum
http://www.kochamnar...jsca-noclegowe/
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 22:56

Podstawowa kwestia to oczywiście odpowiedź na pytanie: czy mnie stać?
Dwa to sprawa tego co jest Ci potrzebne z usług jakie mają dane hotele.
Czy chcesz mieć SPA z pełną ofertą, na wypasie, czy jest przykładowo park wodny, klimatyzacja, kuchnia-menu, sklepy w hotelu,
5 restauracji każda z inną kuchnią świata, śniadanie od 6- 12, obiad od13-17.....
To wszystko kosztuje i za to płacisz, stąd przykładowe 4 gwiazdki.

Wyświetl postUżytkownik web dnia 25 styczeń 2012 - 12:49 napisał

W 3* są tez baseny

dokładnie tak, ale jeśli są luxusowe i składające się z 15 zjeżdżalni, 8 basenów, 11 brodzików, itd. to i tak zapłacisz jak za hotel 4*.
Są hotele 2* są i 6-cio. Wszystko jest dla ludzi i tak powinno być.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#8 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 11:18

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 26 styczeń 2012 - 22:56 napisał

Nie zgadzam sie z tym. NIe naleze do bardzo majetnych ludzi, ale i nie biednych i na hotel 4* stac mnie jak najbardziej. Podobnie jak na duzo drozszy samochod od tego co posiadam, aparat fotograficzny, itp. I mysle, ze wielu ludzi reaguje podobnie. Bez wzgledu na stan majatkowy nie wybieraja drozszej oferty, bo z takiej czy innej przyczyny wola tansza. Grubosc ich portfela nic do tego nie ma.

Dam Ci przyklad. Ostatnio kupilem lustrzanke, najtanszy Canon 1100d. Drozszy i troche lepszy Canon 600d odrzucilem, nie dlatego, ze brakowalo mi 400-500 zl, ale po przeanalizowaniu moich potrzeb, wszystkich za i przeciw, stwierdzilem, ze ten tanszy w zupelnosci mi wystarczy. Ba, i tak przekracza moje potrzeby.

Znam wielu ludzi tego typu, niektorych naprawde dobrze sytuowanych, by nie powiedziec bardzo bogatych. Mysle, ze naleza do grupy ludzi, ktorym obca jest potrzeba dowartosciowania sie poprzez pokazywania sobie i innym swojego stanu majatkowego.

A z Twoim ostatnim zdaniem "Wszystko jest dla ludzi i tak powinno być" zgadzam sie w 100%. :)

#9 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 11:28

dla mnie nie standard jest ważny a towarzystwo:) Z pracy ciągle jeździmy po jakis wypasionych hotelach, nudzą mnie one. ostatnio stwierdziłam, że w wakacje to najchętniej pod namiot bym pojechała :D
Przy wyjazdach na nartach wolę tzw apartamenty, gdzie pierwszą kawę wypiję w łóżku, obiadolację zjem o 17stej, a potem pogramy w scrabla przy lampce wina. Raczej do dbl'a trudno zmieścić 6cio osobową, wesołą gromadę..

#10 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 23:31

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 27 styczeń 2012 - 11:18 napisał

Nie zgadzam sie z tym. NIe naleze do bardzo majetnych ludzi, ale i nie biednych i na hotel 4* stac mnie jak najbardziej. Podobnie jak na duzo drozszy samochod od tego co posiadam, aparat fotograficzny, itp. I mysle, ze wielu ludzi reaguje podobnie. Bez wzgledu na stan majatkowy nie wybieraja drozszej oferty, bo z takiej czy innej przyczyny wola tansza. Grubosc ich portfela nic do tego nie ma.

Dam Ci przyklad. Ostatnio kupilem lustrzanke, najtanszy Canon 1100d. Drozszy i troche lepszy Canon 600d odrzucilem, nie dlatego, ze brakowalo mi 400-500 zl, ale po przeanalizowaniu moich potrzeb, wszystkich za i przeciw, stwierdzilem, ze ten tanszy w zupelnosci mi wystarczy. Ba, i tak przekracza moje potrzeby.

Znam wielu ludzi tego typu, niektorych naprawde dobrze sytuowanych, by nie powiedziec bardzo bogatych. Mysle, ze naleza do grupy ludzi, ktorym obca jest potrzeba dowartosciowania sie poprzez pokazywania sobie i innym swojego stanu majatkowego.

A z Twoim ostatnim zdaniem "Wszystko jest dla ludzi i tak powinno być" zgadzam sie w 100%. :)

Zdrowe podejscie. Drozsze nie zawsze jest lepsze.

Z drugiej strony tez nie koniecznie kazdy kto decyduje sie na drogie hotele, samochody, wina robi to po to zeby sie pokazac.
Swiat bylby nudny i zbyt prosty, gdyby wszyscy wybierali ta sama opcje.

Pamietam mila, starsza pania ktora poznalismy w 4* hotelu w Klosters.
Sama byla przy stoliku.
Wracala do tego hotelu zima i latem, zeby powspominac czasy kiedy z mezem tam bywali, kiedy jeszcze zyl.
W Zermatt w hotelu natomiast starszego pana mielismy w podobnej sytuacji.

Ci ludzie wracja tam dla wspomnien, bo maja taka potrzebe, a nie kalkuluja, przeszukuja oferty tak jak my.
Co z tego ze mogliby pojechac gdzies gdzie jest taniej, lepiej - wspomnienia by nie wrocily.

Ale z Canonem nie masz racji, trzeba bylo wziasc Nikona :)
Duzo lepszy :)

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 28 styczeń 2012 - 08:55

Hahahaha, co lepsze Canon czy Nikon :) Wojna która nigdy się nie skończy i nikt jej nigdy nie wygra.
A wracając do tematu, to chciałbym tylko wprowadzić w nim odrobinę logiki i jak widać wyjaśnić lub próbować wyjaśnić moje słowa:

Czyli czy mam pieniążki na taki hotel, na zapłacenie za pobyt w nim. Chyba że nie mam pieniędzy i jadę w nim mieszkać wiedząc że i tak za niego nie zapłacę.....ale to wtedy Andrzeja proszę o wyjaśnienie.
Bo dla mnie sprawa jest oczywista: mam, stać mnie, jadę, nie mam, nie stać mnie, nie jadę tam, bo wiem że nie będę miał czym zapłacić!
A poza tym: najważniejsze niech każdy odpoczywa tak jak lubi.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
+

Napisano 28 styczeń 2012 - 10:38

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 28 styczeń 2012 - 08:55 napisał

Czyli czy mam pieniążki na taki hotel, na zapłacenie za pobyt w nim. Chyba że nie mam pieniędzy i jadę w nim mieszkać wiedząc że i tak za niego nie zapłacę.....ale to wtedy Andrzeja proszę o wyjaśnienie.

Oczywiscie, posiadanie odpowiedniej ilosci pieniedzy to warunek sine qua non do spedzenia wakacji w 4*, czyli na ogol drozszym hoetelu od 3*. No chyba, ze zadzialamy po polsku na zasadzie "zastaw sie a postaw". Czyli 4*, ale potem przez pol roku chleb z sola. :) Zatem warunek konieczny, ale nie wystarczajacy. Ja pisze o tych, ktorzy maja dosc pieniedzy, a mimo to decyduja sie na pobyt w hotelu 3*, a nawet, jak pisze web w jeszcze tanszej kwaterze. Nie dlatego, ze tansza, ale z roznych powodow im bardziej odpowiada.

A propos Nikona. Rozwazalem d5100, z tzw. klasy sredniej, ale w otoczeniu za duzo kanonierow.

#13 FH_ESPO

• Użytkownik
  • 37 Postów:
  • Przedstawiciel:FH_ESPO
Reputacja: 5
+

Napisano 17 luty 2012 - 15:20

Wszystko jest kwestią budżetu,jeżeli mamy dobre towarzystwo,to standard odchodzi na bok,bo ważne jest łóżko i prysznic- niczego więcej nie potrzeba nam do szcześcia:) Wolę nie raz zrezygnowac z basenu czy innych udogodnień na rzecz dobrej ekipy.
FH_ESPO - nasze produkty znajdziecie Państwo na allegro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych