Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Z archiwum-a

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 22:20

Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować, bo mi się bardzo podobają:

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 23 styczeń 2012 - 08:47 napisał

ogląda się jak powrót do przeszłości

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 23 styczeń 2012 - 10:35 napisał

przypomina o tym jak było i w jak zajefajnych warunkach pobieraliśmy nauki, a dzisiaj te kanapy i sztruks

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 23 styczeń 2012 - 14:44 napisał

pamiętam jaki przeżyłem szok gdy na "Męskiej" zobaczyłem jadący ratrak

Pokopałem i na początek wykopałem rok 97. Był to ciekawy rok, bo właśnie wznowiłem jazdę na nartach po dość długiej, chyba ośmioletniej przerwie. Po prostu kiedyś znudziło mnie to całe narciarstwo i zacząłem jeździć w zimie po górkach na rowerze.
Narty pożyczone, buty też, tylko trochę za małe. Biedna Justyna to samo, tylko buty trzy numery za duże, a narty miała dłuższe niż Dynastary Pita. Fajne były wtedy kombinezony. Dla chłopów to jeszcze, ale kobieta mogła mieć bidę biorąc pod uwagę jakość kibli :D Ogólnie tragedia. Warunki jak widać (a wszystkiego nie widać) kopy śniegu, brak śniegu, lód i troszkę kamerdolców.
Jak wyglądały wtedy górnicze to widać. W zasadzie tylko lasu na Suchym przy siudemce ubyło... ;)

http://www.kochamnar...zyrk-97-dla-kn/

#2 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 22:36

Totalny old school! Prosił bym o więcej takich filmików! Choć oczywiście baczne oko obserwatora zauważy sporo ciekawostek - na ten przykład (wybacz, musiałem) :
Załączony plik  deczko.JPG (27,25 KB)
Ilość pobrań: 24

#3 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 23:56

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 23 styczeń 2012 - 22:36 napisał

(wybacz, musiałem) :

a przepraszam co? Jakiś nartownik się nie wyrobił i strzelił pirueta. Alarm zgoła fałszywy, to były inne czasy i wtedy było bezpiecznie, gdyż publika nie poruszała się na krótkich zabójczych slalomkach, a wszyscy jeździli bardzo wolno.

#4 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 11:35

Solisko z marca 98, a konkretnie z 27 marca 98. Różnice z dniem dzisiejszym: mroźna zima prawie w kwietniu, lepsze niż obecne oświetlenie, czyli białe mocne halogeny rozstawione w podobnym "zagęszczeniu" jak dzisiejsze nędzne lampki.

http://www.kochamnar...yrk-solisko-98/

#5 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 06 marzec 2012 - 21:30

Dziś cofka do pierwszej połowy lat siedemdziesiątych. Mistrzostwa Polski. Fis od Grzebienia do Dolin przez Lewy i slalom na Beskidku :excl: .
Film cenny, bo zachowała się jedna kopia uratowana jak zwykle przez niezawodnego Wojtka Dudka*, który dał mi jej kopię i pozwolił na opublikowanie.
Film w wersji pierwotnej na celuloidzie był bez dźwięku, więc nie siliłem się na dorabianie żadnych muzyczek.
http://www.kochamnar...trzowie-lat-70/

* Postanowiłem samowolnie, bez zgody Władz KN zareklamować Wojtka, choć zupełnie takiej reklamy nie potrzebuje i nawet nie wie, że to robię.
To chyba jedyny w tym kraju pasjonat, który może przekopiować materiał z każdej kliszy 8, 16, 35 mm, oraz z prawie każdej taśmy wideo, choćby to był najdziwniejszy i zapomniany sto lat temu format. To hobby.
Zawodowo:
http://www.alti-paralotnie.pl/

#6 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 07 marzec 2012 - 08:30

Fantastycznie to wyglada, fajnie jest pooglądać tych mistrzów, utwierdza mnie to w przekonaniu, że czasy w których uczyłem się jazdy na nartach były naprawdę wspaniałe a nauka z tamtego okresu i takich warunków na trasach procentuje dzisiaj po wielokroć, wszystkim co z nartami związane.

D_I - mistrza w tłumie łatwo rozpoznać, a i Justyna już wtedy fajnie śmigała :uklon2:

#7 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 07 marzec 2012 - 10:14

Bez ochraniaczy, wzmacniaczy, kasków - połowa współczesnych "zawodników" nie przeżyła by takiego zjazdu...

#8 jan koval

• Użytkownik
  • 257 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 07 marzec 2012 - 18:29

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 23 styczeń 2012 - 22:36 napisał

Totalny old school! Prosił bym o więcej takich filmików! Choć oczywiście baczne oko obserwatora zauważy sporo ciekawostek - na ten przykład (wybacz, musiałem) :
Załącznik deczko.JPG

to jest to o co chodzi - dla mnie najwazniejszym kryterium udanego zjazdu jest..........................brak jakiegokolwiek sladu ludzkiego dzialania - a osrodki, ktore reklamuja sie, ze maja dobry sztruks od razu odrzucam.......i po klopocie

#9 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 07 marzec 2012 - 22:56

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 07 marzec 2012 - 08:30 napisał

D_I - mistrza w tłumie łatwo rozpoznać, a i Justyna już wtedy fajnie śmigała :uklon2:

Masz jakiś interes? Co potrzebujesz? Wal śmiało :hysterical:
Mistrza w tłumie łatwo poznać i wcale nie musi on w danej chwili jechać co udowodniła Osetia wypatrując Cię w kolejce do wyciągu :hysterical:
Justyna zawsze miała rzadką wśród dzieci cechę. Czy jeździła na nartach 180 przy wzroście 145 i za dużych o dwa numery butach, czy prała sobą o śnieg, czy jeździła tyłem, albo bokiem zawsze była zadowolona i nigdy na nic nie narzekała :)

#10 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 07 marzec 2012 - 23:17

Yyy... ale to że jak, w filmiku z lat 70 Justyny chyba wypatrzeć nie możemy :D