Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

jakiej długości narty

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
  • Imię :Bartek
Reputacja: 0
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 17:28

Witam,
zastanawiam się od dłuższego czasu nad odpowiednią długością nart dla mnie.
Mężczyzna, 181cm wzrostu i tylko około 66kg wagi.
Na nartach jeździłem 3 sezony, oceniam się wg skali forumowej jako szalenie-zakochany ;p
Pierwszy raz narty wypożyczałem, potem jeździłem na swoich rossignol zenith z3.
Lubię jeździć raczej szybciej. Zazwyczaj trasy czerwone, czasem czarne, rzadko poza trasą. Jazda raczej turystyczna ale też nie mam nic przeciwko agresywniejszej jeździe.
Na oku mam zenith z1 o długości 170cm taliowane 121/72/100 tylko właśnie nie wiem, czy przy mojej wadze nie będą za długie...

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;)

#2 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 17:56

Nie beda za dlugie,beda troche za krotkie.Moze rozpatrz wyzsze modele Zenitha?

#3 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 18:06

Nie wpadłbym na to, że będą za krótkie :) Tak jak pisałem, myślałem raczej, że bardziej odpowiednie będą np. 165cm.
Co do samych nart, chodzi o to, że z1 nie będą odpowiednie do moich preferencji?

#4 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 18:26

Z1 to podstawowy model miekki bedzie taki ciapciaty.

#5 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 19:06

Jaka narta byłaby w takim razie odpowiednia? Dodam że rozglądam się wśród nart używanych, jestem studentem i nie dysponuje zbyt dużą ilością gotówki ;) Na z1 zwróciłem uwagę, ponieważ znalazłem je w dobrym stanie, z ładnymi, grubymi krawędziami i nie zdartymi ślizgami. Ale jak teraz o tym pomyśle, to moje stare z3 też wydawały mi się czasem lekko mułowate.

#6 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 20:12

Z3 ogolnie nie ciesza sie dobra opinia,przynajmniej niektore roczniki.Szukaj czegos o podobnej charakterystyce z drewnianym rdzeniem.

#7 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 12:55

Może trochę narzekam, ale nie znam się na nartach na tyle, żeby wybrać "coś o podobnej charakterystyce z drewnianym rdzeniem". Przeszukuje forum w poszukiwaniu opinii o poszczególnych nartach jakie znajdę i wydają mi się dobre, jednak dobrze byłoby wiedzieć czego dokładnie szukać, zamiast czytać o każdym znalezionym modelu ;p
Dlatego prosiłbym o podanie jakichś konkretnych modeli mniej więcej odpowiadających moim wymaganiom i możliwych do kupienia po niezbyt wysokiej cenie (używane).

#8 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 21:20

Przeszukałem trochę allegro i wynalazłem takie oto narty:
http://allegro.pl/ja...2068166245.html
http://allegro.pl/he...2069348632.html
http://allegro.pl/vo...2070679903.html
http://allegro.pl/to...2074055497.html
http://allegro.pl/bl...2055994588.html
http://allegro.pl/vo...2074472818.html
i jeszcze takie http://allegro.pl/bl...2075188427.html

Które z nich byłyby najlepsze, a może w ogóle żadne sie nie nadadzą?
Z tego co sie zorientowałem, większość nart jest albo dla początkujących, albo dla zaawansowanych, ciężko dorwać coś pośrodku.

Użytkownik dermiz edytował ten post 23 styczeń 2012 - 21:23

#9 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 23 styczeń 2012 - 23:55

Pośrodku też da się dorwać :) coś - albo lepsze, albo gorsze ...

Head Big Easy - odpadają, miększe niż Z1, zdecydowanie dla początkujących,
Head Chip - zdecydowanie wyższa półka, ale tych z aukcji nie bierz,
Z11 mutix - top model Rossi, trzeba koniecznie obejrzeć osobiscie, drugiego kompletu ramion (są wymienne i zmieniają charakterysrtykę narty) pewnie nie ma,
Blizzardy - jakoś mnie nie przekonują, choć nigdy nie jeździłem na tym modelu, nie przepadam za tą marką, ale to moje osobiste odczucie,
Rentalowe Volkle R1 - bardzo lubię Volke, ale może poszukasz Unlimited: AC10, AC20 (allmountain), Tiger lub Tigershark (allround i allround - top)? To lepsze modele. Tigershark to bardzo dobre narty, 10ft, są dla mnie np. akuratne, krawędź trzymają jak modele race,
Ostatnie - Blizzardy CMX - jak wyżej Blizzardy GSr, może się wypowiedzą Ci co jeździli, ja nie jeździłem więc nie doradzę.

Co szukać dla średniozaawansowanego? Jest modeli "od metra" - Salomon Aero X, GT, Aeromax Ti, Crossmax (W12, V12), Daytona, 24H Race, Może X-Wingi (wyższe modele), Volkl - jak wyżej, Dynastar - Cross, Cross Ti, 4x4, Rossi - Z6, Z9ti lub Gransport, Fischer - Progressor 7+, 700, 8+, 800 może nawet 9+, Motive (szersze, także poza trasy), całą grupa Race bez WC w nazwie. Wybór jest ogromny i wszystkich i tak nie wymienię :) Można zawsze się oglądnąć też za produktami mniej masowymi i b. dobrymi jakościowo (np. Kastle, Kneissl, Stockli). ja bym szukał dalej. Pozdrawiam.

#10 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 24 styczeń 2012 - 00:36

Baaardzo konkretna odpowiedź, o taką mi chodziło ;) Wielkie dzięki. Oczywiście będę szukał dalej, ale to już jutro... a właściwie dzisiaj.
Gdy znajdę kilka ciekawych podzielę się tym tutaj i (mam nadzieję) otrzymam pomoc.
Również pozdrawiam ;)

#11 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 24 styczeń 2012 - 09:33

Wyświetl postUżytkownik dermiz dnia 24 styczeń 2012 - 00:36 napisał

Baaardzo konkretna odpowiedź, o taką mi chodziło ;) Wielkie dzięki. Oczywiście będę szukał dalej, ale to już jutro... a właściwie dzisiaj.
Gdy znajdę kilka ciekawych podzielę się tym tutaj i (mam nadzieję) otrzymam pomoc.

Odpowiedz bardzo konkretna, ale niekompletna, bo taka byc nie moze. Airborn wymienil kilka firm i kilka modeli, ale jest tego od cholery i troche. Np. w ogole nie wspomnial o takich tuzach jak Atomic, Elan, K2, Nordica... Nie tedy droga. Musisz sam sie wstepnie troche rozeznac. Najlepiej wejsc na skionline:
http://www.skionline...=kolekcje_narty i samemu pogrzebac. Wybrac kategorie nart jaka Ci pasuje, sadze ze optymalna bedzie grupa allmountain lub allround (niekiedy dziwnie nazwana przez poszczegolnych producentow), przeszukac poprzednie sezony (znajdziesz okienko, w ktorym zmieniasz lata) i grzebac. A potem szukac na allegro i konfrontowac ze skionline. A na koiec zapytac nas. Dlugosc ok. 170 cm, ale ona zalezy tez od typu narty.

Airborn. Troche jezdzilem na Blizzardach. Slalomki race byly swietne. Kolega z kolei, poczatkujacy, chwalil jakies proste modele CMX. Mysle, ze firma jak kazda inna.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 24 styczeń 2012 - 09:34

#12 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 24 styczeń 2012 - 15:05

Tak wiem, ze skionline ciągle korzystam. Każdą nartę jaką znajdę najpierw sprawdzam właśnie tam, a dopiero potem decyduje czy w ogóle mogłaby się dla mnie nadać. Forum także przeglądam i w miarę możliwości czytam opinie, jeśli takowe są. Niemniej jednak bez jakiejś szerszej wiedzy na temat nart dużo nie poradzę, dlatego pytam.

#13 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 20:16

Sporo poszperałem, poczytałem opinie. Przeszukałem skionline, kilka sezonów - allround/allmountain/cross/race i następnie allegro (sporo modeli nie było, inne za drogie lub o nie odpowiedniej długości), także to co polecił airborn. Starałem się wybrać narty w lepszym stanie.
Nadal jednak wybór jest dość duży, mam swoje typy ale wolałbym się poradzić ;)
Rossi 8x sezon 04/05 167cm
Atomic sx7 aerospeed sezon 07/08 170cm
Elan s8 168cm
Head xrc 600i 2008 170cm
Head i.C 160 sezon 04/05 170cm -coś mnie do nich ciągnie
Fischer rc4 race sc pro ,08/09 170cm -dużo dobrych opinii, ale czy nie są zbyt dobre/twarde/wymagające jak dla mnie?
Fischer RX8 FTi 170cm
Salomon W12 170cm -te z kolei średnio mi się widzą
Salomon Aeromax Ti 165cm
Fischer RC4 Progressor 170cm -też dobre opinie

Uff sporo tego, jak będziecie mieli czas to proszę o pomoc ;)

Takie moje przemyślenia: wolałbym narty bardziej wszechstronne, niż konkretnie ukierunkowane, bez radykalnie małego/dużego promienia skrętu czy zorientowanych tylko slalom/gigant ;p. Chyba odpowiednio wytypowałem to co powyżej.

#14 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 21:32

Witam ponownie :)
każdy narciarz dobiera narty dla siebie - jeżeli szukasz nart uniwersalnych potrzebujesz narty allround (raczej na trasy, do 74 mm pod butem) lub allmountain (75-85 mm pod butem) - tu można pobrykać poza trasą. Co do wymienionych, akurat te co ci się średnio widzą - dla mnie są do dziś super deseczkami do całodziennej jazdy na stoku. Na W12-tkach przejeździłem kupę godzin, do dziś mi służą i bardzo je lubię (mam model ze starszego rocznika, niż te podlinkowane). Z tych, które wynalazłeś (także oceniając stan techniczny - wirtualnie :) - najbardziej mi się podobają mi się RX8. Aeromax'y mogłyby być w dł. 172cm. Poz. 1 ,3, 5 - dość leciwe roczniki, Heady C160 to miękkie narty, takie jak BigEasy, Elany S8 wyglądają na niewyjeżdzone, widać to po wiązaniach - akurat z tych Elana (a właściwie to Tyrolii) złazi w trybie ekspresowym farba, a tu są ok. Z wyszczególnionych aukcji - spogladałbym na RX8 i S8, a modeli w ogóle- na W12, RC4 Progressor, XRC 600 (najłatwiejsze), ew. Aeromax. Może wypróbuj na stoku kilka konkretnych modeli i tych szukaj? To najlepszy sposób, bo związany z bezpośrednim obcowaniem :) Pozdrawiam :)

#15 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 22:52

Gdybym miał własny środek transportu ^^ to chętnie jeździłbym sobie co tydzień na weekend i wypożyczał codziennie inne narty. Jednak obawiam się, że w wypożyczalni mogliby nie mieć konkretnie tych modeli.
Co do head c160 - znalazłem je w grupie dla zaawansowanych, dlatego myślałem że się nadadzą. RC4 Progressor wydają się być w dobrym stanie, w12 także, a w aeromax krawędzie są naprawdę ładne ;) Nie ukrywam, że patrzyłem też na to, skąd narty są - we Wrocławiu mogę sobie podjechać i obejrzeć, ew dogadać się co do ceny. Teraz naprawdę myślę, czy nie wziąć elan s8, tak jak mówisz - wyglądają w porządku, choć dobrze byłoby zobaczyć bliżej krawędzie. Btw zdjęcia tych s8 są odwrotne, jakby robione w lustrze ;)
Kręcą mnie też progressory ale nie miałbym jak obejrzeć ich osobiście...

#16 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 14:51

Nic nie zastąpi osobistej inspekcji sprzętu, najlepiej z kimś kto siedzi w temacie. Na KN znajdziesz też kilka archiwalnych tematów, na co patrzeć przy zakupie używanych nart. Bywa, że krawędź jest dość szeroka a ślizg cieniutki ..., tak jest często w sprzęcie "poalpejskim" - to wynik kilkukrotnej regeneracji ślizgów na maszynie. Narty z cienkim ślizgiem trzeba sobie darować. Ogólne "wyklepanie" narty będzie widoczne w jej sprężystości. Życzę udanego zakupu i jeszcze lepszych wrażeń z jazdy. Pozdrawiam.

#17 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 15:01

Wyświetl postUżytkownik dermiz dnia 25 styczeń 2012 - 22:52 napisał

Gdybym miał własny środek transportu ^^ to chętnie jeździłbym sobie co tydzień na weekend i wypożyczał codziennie inne narty. Jednak obawiam się, że w wypożyczalni mogliby nie mieć konkretnie tych modeli.
Co do head c160 - znalazłem je w grupie dla zaawansowanych, dlatego myślałem że się nadadzą. RC4 Progressor wydają się być w dobrym stanie, w12 także, a w aeromax krawędzie są naprawdę ładne ;) Nie ukrywam, że patrzyłem też na to, skąd narty są - we Wrocławiu mogę sobie podjechać i obejrzeć, ew dogadać się co do ceny. Teraz naprawdę myślę, czy nie wziąć elan s8, tak jak mówisz - wyglądają w porządku, choć dobrze byłoby zobaczyć bliżej krawędzie. Btw zdjęcia tych s8 są odwrotne, jakby robione w lustrze ;)
Kręcą mnie też progressory ale nie miałbym jak obejrzeć ich osobiście...

Jakos nie mam zaufania do nart z wiazaniami rentalowymi. To znaczy, ze pochodza z wypozyczalni, a te nie pozbywaja sie dobrych nart. Choc wiadomo, zdarzaja sie wyjatki. Wolalbym kupic od indywidualnego, np. Fischer RX8 takie sie wydaja. RX8 sa bardzo bliskie Race SC, ktore dobrze znam i wyskoko cenie. Head i.C tez wydaja sie atryakcyjne.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 26 styczeń 2012 - 15:04

#18 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 16:11

To teraz już się zamotałem. Airborn pisał, że są to narty miękkie, chociaż znajdują się w grupie dla zaawansowanych, Ty natomiast twierdzisz, że wydaja się atrakcyjne (opinie też w porządku). RX8 fakt, wydają się ok, ale sprzedający pisze coś o niewypełnionych ubytkach, trzeba by dopytać o co dokładnie chodzi. Te s8 - nie ma o nich za dużo opinii, przynajmniej ja nie znalazłem (a te co są, świadczą o nich dobrze) - to są narty twardsze czy raczej miękkie? Jakoś jutro albo w sobotę wybiorę się je obejrzeć. Czekam także na maila od sprzedawcy progressorów, prosiłem o dodatkowe zdjęcia.
Jeszcze jedno, z tymi rc4 race sc pro jak się ma sprawa? Coś z nimi nie tak, że nic o nich nie piszecie? ;p

#19 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 21:09

Bartek, zamęczysz nas :)
S8 wg
http://www.skionline...st&id_testu=166
model z sezonu 04/05, więc parę latek juz ma. Wg opisu - allrounder mega uniwersalny :)
Heady - też z sezonu 04/05 - są w grupie allmountain, a pod butem mają wymiar 64 mm. To były inne czasy ...
Oprócz serii C (od 110 do 180) masz jeszcze wyżej pozycjonowane cross i racing.
Andrzej wyżej pisał - race sc i rx8 to podobne narty, a jeżeli wziąć pod uwagę, że te drugie są z rąk prywatnych, skłaniałbym się ku RX8. Na zdjęciu ślizg jest porysowany, ale nie wygląda, żeby były to duże ubytki. Nie dyskwalifikuje to nart, ew. zrobisz im "dobrze" w postaci serwisu (planowanie, smarowanie).

#20 dermiz

• Użytkownik
  • 12 Postów:
+

Napisano 27 styczeń 2012 - 23:00

Oj tam od razu zamęcze ;)
Ja już tak mam, muszę po prostu dokładnie wiedzieć co kupuję i jakie mogę mieć względem tego oczekiwania.
Skionline to moje pierwsze w kolejności źródło informacji, czytałem że s8 to uniwersalna narta i opinie poniżej, że dobrze oddaje energie skrętu i daje radę przy większych prędkościach. Póki co mam zamiar jutro się przejść i obejrzeć te elany. Jeżeli mi się nie spodobają, zastanowię się nad rx8, bo też uważam że jest ok, a do tego zbiera niezłe opinie :)
RX8 też nowe nie są, a nawet starsza - 03/04 ;p

Użytkownik dermiz edytował ten post 27 styczeń 2012 - 23:05