Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Pomoc przy wyborze nart

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 reusch

• Użytkownik
  • 3 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 20 styczeń 2012 - 08:58

Witam

Swoja przygodę z nartami rozpocząłem dopiero dwa lata temu, początkowo wypożyczałem narty, jednak kilka miesięcy temu okazyjnie kupiłem narty atomic sx7 dł 174cm r17, przy moich gabartych 186cm i 90 kg nie jestem z nich zadowolony. Chce zmienić narty. Stad cała afera z tym postem, zastanawiam się czy np długość poniżej 170 cm bedzie dla mnie dobra? Zależy mi teraz na małym promieniu skrętu. Znalazłem w necie narty SALOMON X-KART 164cm r12,1 co sądzicie o tych nartach? Czy bedzie to dobry wybór jak dla mnie?
Prosze o inf

Pozdrawiam
Tomek

#2 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 20 styczeń 2012 - 15:30

Zdecydowanie,za krotka .Jedyna akceptowalna narta w tej dlugosci(dokladnie 165cm)dla Ciebie to slalomka.

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 20 styczeń 2012 - 15:42

Kupisz nartę zbyt krótką, nie ma sensu.
Jeśli chcesz doskonalić jazdę, rozwijać się i uczyć, to narta musi być dłuższa.
Przerabiałem już ten model, miałem nartę krótszą, niby łatwiej, ale technicznie beznadziejnie. A jeśli dodatkowo masz słuszną wagę, to tym bardziej narta dłuższa.
Szukaj 5-10 cm mniej niż wzrost.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 21 styczeń 2012 - 00:11

Weź X-cart w długości 171, czyli najdłuższe. To typowo fun-carwingowy model i jeżeli lubisz krótki, cięty skręt, będą super. Technologicznie - bardzo dobre narty, z drewnianym rdzeniem i podwójnym wzmocnieniem z tytanalu. Do któtkiego skrętu długość 171 cm będzie OK. Zweryfikuj swoje umiejętności, to narty dość wymagajace, na przynajmniej 6 w skali 1-10. Pozdrawiam :)

#5 reusch

• Użytkownik
  • 3 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 25 styczeń 2012 - 12:56

Dzięki za odzew:)

Jeśli chodzi o slalomke to co myślicie o fischer wc sc http://www.skifanati...-0-208-101.html
jak dla mnie o długości 165cm. Jak na slalomke to może być przy moich gabarytach :) ??
Buty mam salomon x-wave sport flex 100

Proszę o odp

Pozdrawiam

#6 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 26 styczeń 2012 - 15:06

Wyświetl postUżytkownik reusch dnia 25 styczeń 2012 - 12:56 napisał

Dzięki za odzew:)

Jeśli chodzi o slalomke to co myślicie o fischer wc sc http://www.skifanati...-0-208-101.html
jak dla mnie o długości 165cm. Jak na slalomke to może być przy moich gabarytach :) ??
Buty mam salomon x-wave sport flex 100

Proszę o odp

Pozdrawiam

O tym pisał juz pytek wyżej - 165 cm to min. dla ciebie w przypadku slalomki. WC SC to dobry i wymagający sprzęt, ale piszę to na podstawie zasłyszanych i przeczytanych opinii - sam nigdy nie jeździłem na tych nartach. W Polsce zresztą entuzjastów slalomek od Fischera nigdy nie brakowało ... :)