Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Narty - wypożyczanie czy kupno?

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 wahlberg

• Użytkownik
  • 16 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 16:13

Witam,

Jak w temacie.
Co się bardziej opłaca jeśli jeździ się np. raz na dwa lata na narty: kupić sobie narty czy za każdym razem wypożyczać?

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 16:43

...wypożyczać w takiej sytuacji, co rok najnowszy model!

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 18:25

Wyświetl postUżytkownik wahlberg dnia 18 styczeń 2012 - 16:13 napisał

kupić sobie narty czy za każdym razem wypożyczać?

temat wielokrotnie przerabiany w grupie przyjaciół z którymi jeżdżę na narty
doszliśmy do wniosku że warto kupić jeśli jeździ się więcej niż 6 dni w sezonie
buty dobrze by było mieć własne
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#4 JacK

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 20:08

A jakie to ma znaczenie co sie bardziej oplaca?
Po co jezdzisz na nartach? Dla zysku?
To co Ci sprawia wieksza przyjemnosc sie oplaca!

Osobiscie mam swoje, co mi nie przeszkadza czasami je zdradzac z wypozyczonymi :)
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#5 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 18 styczeń 2012 - 20:58

Wyświetl postUżytkownik JacK dnia 18 styczeń 2012 - 20:08 napisał

co mi nie przeszkadza czasami je zdradzac z wypozyczonymi

Tak dlugo jak nie rozmawiamy o kobietach,maly skok w bok zawsze jest milym doswiadczeniem :thumbsup:

#6 gieraczek

• Użytkownik
  • 7 Postów:
  • Narty:Nordica Doberman
Reputacja: 0
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 15:27

Jeżeli dopiero uczysz się jeździć na nartach lub doskonalisz technikę powinieneś mieć własne narty. Każda narta ma różne parametry- inaczej skręca, jest miększa lub twardsza itd. Nie nauczysz się dobrze jeździć zmieniając za każdym razem narty na inne.

#7 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 22 styczeń 2012 - 15:37

Każdy szanujący się narciarz powinien mieć swoją parę nart a w miarę możliwości wypożyczać narty i szukać dla siebie tych jeszcze lepszych prywatnych nart.

#8 USTRON-SKI

• Użytkownik
  • 8 Postów:
  • Narty:Dynastar Croos, Pollux, Zai Clasic
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:Jest kilka i tu i tam
Reputacja: 1
+

Napisano 24 styczeń 2012 - 20:46

Zgadzam się z Narciarzem. Na narty wróciłem 14 lat temu. Zacząłem od wypożyczenia, spasowały, kupiłem. Zaprzyjażniłem się z właścielami wypożyczalni i przez następne cztery, pięc lat wymieniałem za dopłatą narty na nowsze, ale jeszcze wtedy nie nowe. W którymś z kolei sezonie "zasłużyłem" sobie na nowe slalomowe atomki i radośnie korzystałem z nich przez trzy, cztery sezony. Chęć zmian w zabawie na śniegu i męczące doswiadczenia na dojazdówkach pomiędzy wyciągami gdzieś w Alpach skłoniły mnie do wymiany na crosy. Dobra cena, ale ciut za długa, za twarda (atomic 11-ka), braki w technice jazdy i to nie było to. Pozostało tylko wskazanie na nartę typu croos. Padło, po możliwości testów na Dynastara. Potem doszły Polluxy też po testach, a ostanio ZAI w ciemno. Nad właściwościami tych ostatnich trochę poczytałem, ale zwróciłem na nie uwagę ze względu na wygląd, a muszę dodać, ze nie kupowałem ich ze względu,że pasują pod kolor pasków przy kijkach.
Jeśli chodzi o inne części sprzętu: kask, buty to dobrze mieć swoje, choć z udanym doborem butów za pierwszym razem przeważnie jest problem