Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Dębowiec

26 odpowiedzi w tym temacie

#21 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 19 luty 2012 - 22:13

W spisie emotikonów nie mogę niestety znaleźć takiej rączki z wyprostowanym jednym z paluszków :P a mówiąc serio zastanawiałem się wczoraj jakbyś sobie na tych Twoich dał radę. Maciek skręcał napędzając się solidnie, ale przy stanie trasy zrytej przez deskarzy i chwyconej mrozem było to dla mojego kolana zbyt ryzykowne.

#22 jan koval

• Użytkownik
  • 257 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 20 luty 2012 - 01:01

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 19 luty 2012 - 21:30 napisał

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 19 luty 2012 - 17:34 napisał

nie rozumiem tego komentarza o sniegu

Nie wiem jak go opisać. Najtrafniejsze jak mi się wydawało: styropian. Był taki, że jeśli go wykroić kawałek trzymało się zwartą kostkę jak ze styropianu. Prawdopodobnie kumaty narciarz na odpowiednich nartach poradziłby sobie bez większego problemu. Ja tam z jedną zdrową nogą i drugiej ćwiercią wolałem nie ryzykować doświadczeń na takim trudnym śniegu, na starych nartkach 160 i jeszcze w nocy, a mogłem wźąć tylko takie, albo sanki.
Co do Sahary, jak będę miał czas to spróbuję wyliczyć nachylenie. Jest konkretna, po prawej stronie równo opadająca na całej długości, bez jakiegokolwiek wypłaszczenia. Lewa strona opada trawersem zbocza, jest więc łagodniejsza. Generalnie żadna to morderczyni narciarzy, a jedynie bardzo solidny stok slalomowy, na pewno najsolidniejszy w okolicznym Beskidzie.

taki snieg spotyka sie poza trasa. i nie jest wcale taki zly jka kalafiory czy lodoszren
natomiast prawdopodobnie sam bym na 160 sie nie wybral - zreszta najkrotsze moje narty to WC SL 165….
nastepne najkrotsze to 184………...

dziekuje za checi i obliczenia - czekam na wyniki!
dziekuje

#23 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 20 luty 2012 - 11:51

Wyszło mi tak:
Sahara 41%
Dla porównania okoliczne stoki FIS:
Bieńkula 33%
Golgota 33%
FIS Skrzyczne od startu do Dolin, czyli fragment SG i GS 27%
Świetny, ale upadły jak Sahara Beskidek 34%
Z innych znanych Nosal 41%
Wyniki zaokrąglane do pełnych wartości, dane pobrane z portali geo, wiec mogą być jakieś niewielkie różnice, czyli przed procentami powinno być "około"

#24 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 22 luty 2012 - 13:48

I masz ci babo placek.... :D

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 16 styczeń 2012 - 11:31 napisał

W tej chwili zimowy Dębowiec to przygnębiający widok. Po orczyku i oświetleniu nie zostało nawet wspomnienie, co najgorsze zniknęli starzy, dreptający narciarze. Górka zarasta, fragmenty już zniknęły całkowicie.

Pisałem to 16.01. a dziś, czyli miesiąc później Bacteria przysłała mi taką wiadomość:
http://www.wiadomosc...kul,serwis.html

Żeby było śmieszniej Rzecznik Prasowy Prezydenta ogłaszający nowinę to mój kolega z którym rozmawiałem niedawno i nic nie wspominał... no, bo też nie pytałem :P
Generalnie skróci mi się podróż na szybkie narty z 15 do 2 kilometrów :thumbsup:
Dzięx Bacteria

#25 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 22 luty 2012 - 15:36

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 22 luty 2012 - 13:48 napisał

I masz ci babo placek.... :D

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 16 styczeń 2012 - 11:31 napisał

W tej chwili zimowy Dębowiec to przygnębiający widok. Po orczyku i oświetleniu nie zostało nawet wspomnienie, co najgorsze zniknęli starzy, dreptający narciarze. Górka zarasta, fragmenty już zniknęły całkowicie.

Pisałem to 16.01. a dziś, czyli miesiąc później Bacteria przysłała mi taką wiadomość:
http://www.wiadomosc...kul,serwis.html

Żeby było śmieszniej Rzecznik Prasowy Prezydenta ogłaszający nowinę to mój kolega z którym rozmawiałem niedawno i nic nie wspominał... no, bo też nie pytałem :P
Generalnie skróci mi się podróż na szybkie narty z 15 do 2 kilometrów :thumbsup:
Dzięx Bacteria

cyt.:
"Wykarczowany stok Dębowca jest namacalnym dowodem na to, że rozpoczęły się prace związane z budową nowoczesnej bazy narciarskiej dla mieszkańców Bielska-Białej. - Z tego co wiem, to wycinka drzew ma się zakończyć do końca miesiąca - mówi rzecznik Urzędu Miejskiego, Tomasz Ficoń."

no to chyba święto będzie w Bielsku, ciekawe co na to pracownia z Bystrej?
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#26 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 22 luty 2012 - 16:07

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 22 luty 2012 - 15:36 napisał

Wykarczowany stok Dębowca

Też zdębiałem. Miesiąc temu przedzierałem się na Dębowiec przez las, którego już nie ma, a przedzierając zastanawiałem się co by trzeba było wyciąć, żeby zrobić tu nowy stok... w piątek też byłem na Dębowcu, ale w nocy i nic nie było widać.
W tym rejonie toczy się bitwa z Wilkowicami czyli "Gają". Żeby było śmieszniej szef Gaji to też mój kumpel, ale sprzed lat, kiedy to imprezowaliśmy razem i spożywali, nomen omen jabole :zab:
Najistotniejszym "elementem" w tym wszystkim jest Prezydent Bielska pan Krywult. Gościu w swoich działaniach jest niebywale twardy, konkretny i skuteczny pomimo, że nie wygląda. Zresztą jest etatowym szefem Bielska od zawsze. Pierwszy raz w latach 80, a teraz trzecią kadencję wygrywając zawsze w pierwszej turze.
Tak mnie zaciekawił ten temat, że zaraz jak się zobaczę z rzecznikiem postaram się dowiedzieć co dalej, tzn. czy ekspansja będzie kierunkowała się w stronę Sahary, czyli "powrót do przeszłości", czy poprzestają na Dębowcu.

#27 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 07 maj 2012 - 10:41

Nowy (stary?) stok na Dębowcu już gotowy. Jak postawią urządzenie wyciągające to go znowu sfotografuję.

Załączony plik  deb_1.jpg (192 KB)
Ilość pobrań: 24 Załączony plik  deb_2.jpg (206,33 KB)
Ilość pobrań: 25