Większe ośrodki narciarskie w śląskim lub małopolskim?
Napisano 14 styczeń 2012 - 23:46
Posypały się trochę moje plany na urlop narciarski i jestem zmuszona szukać czegoś na ostatnią chwilę. Chciałabym spędzić tydzień w górach w drugiej połowie lutego. Sęk w tym, że znam bardzo niewiele ośrodków narciarskich w Polsce, dlatego bardzo proszę o pomoc.
Interesuje mnie przede wszystkim województwo małopolskie lub śląskie.
Zależy mi na dość dużym kompleksie o różnorodnych trasach narciarskich, gdzie zarówno zaawansowany jak i początkujący narciarz znajdzie coś dla siebie.
W Polsce jeździłam tylko na Czarnej Górze (w masywie Śnieżnika) i bardzo mi się tam podobało, niestety to trochę za daleko. Dwa lata temu byłam w Białce na Kotelnicy i było OK, ale bez rewelacji, poza tym trochę ciężko z noclegiem. Jako dziecko zaczynałam w Wiśle i w Szczyrku ale już nie pamiętam, jak tam jest. Słyszałam jedynie (chociaż nie wiem, jaka jest prawda), że są duże kolejki i ceny też niezbyt zachęcające.
Miałam jechać do Czech, w okolice Jesenika i Cervenohorskiego Sedla, gdzie byłam wiele razy i jest to chyba jeden z moich ulubionych ośrodków narciarskich w "okolicy".
Szukam czegoś podobnego w Polsce. Dobrze by było, gdyby w tej lokalizacji były jakieś inne rozrywki (ładne miasteczko, knajpy...) na wypadek, gdyby pogoda nartom nie sprzyjała.
Czy możecie mi coś doradzić, polecić?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Napisano 15 styczeń 2012 - 09:14
Poza tym nie jestem wielkim znawcą stoków więc poczekajmy na kogoś kto przede wszystkim w stokach krajowych jest obcykany. Tylko pamiętaj że to jednak nie Słowacja
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 15 styczeń 2012 - 11:00
Napisano 15 styczeń 2012 - 12:41
Użytkownik o_andrzej dnia 15 styczeń 2012 - 11:00 napisał
O, to brzmi dobrze : ) A znajdzie się tam coś dla osoby, która ma dopiero przed sobą swój pierwszy raz na nartach?
O Jurgowie ktoś mi niedawno opowiadał, więc może i tym się zainteresuję.
Użytkownik Pit dnia 15 styczeń 2012 - 09:14 napisał
Nigdy nie zapuszczałam się w te strony. Słyszałam kiedyś wiele dobrego o Słowacji, ale podobno od wprowadzenia euro ceny są bardzo wysokie i ludzie narzekają. Czy to prawda?
A jaką miejscowość byś polecił z tych, które znajdują się blisko granicy?
Ach, dziękuję za odzew!
Napisano 15 styczeń 2012 - 13:21
może gdybyś w profilu napisała skąd jesteś
to było by prościej zrozumieć co dla Ciebie jest blisko
na Słowacji blisko granicy leży fajny ośrodek
Velka Raca
poczytaj także w dziale "relacje z wyjazdów - Słowacja"
http://www.kochamnar...um/72-slowacja/
Użytkownik jabol edytował ten post 15 styczeń 2012 - 13:23

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 15 styczeń 2012 - 15:28
Użytkownik jabol dnia 15 styczeń 2012 - 13:21 napisał
Będę jechać z Krakowa lub Zabrza, dlatego chciałabym mieć względnie blisko. Z Krakowa do Zakopanego i okolic lub z Zabrza do Szczyrku, Wisły czy nawet Jesenika - to dość blisko
Po prostu nie chcę, aby dojazd zajmował 5 godzin (nie licząc ewentualnych korków). Głównie z tego względu nie wybieram się na wspomnianą przeze mnie Czarną Górę.
Użytkownik Frania edytował ten post 15 styczeń 2012 - 15:29
Napisano 15 styczeń 2012 - 21:37
Użytkownik Frania dnia 15 styczeń 2012 - 15:28 napisał
z Zabrza to masz 150 km do Ramzovej
http://www.kochamnar...srodka-relacja/
i prawie połowa to autostrada

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 15 styczeń 2012 - 23:29
Użytkownik Frania dnia 15 styczeń 2012 - 12:41 napisał
Użytkownik o_andrzej dnia 15 styczeń 2012 - 11:00 napisał
O, to brzmi dobrze : ) A znajdzie się tam coś dla osoby, która ma dopiero przed sobą swój pierwszy raz na nartach?
O Jurgowie ktoś mi niedawno opowiadał, więc może i tym się zainteresuję.
Zarowno na Jaworzynie jak i w Jurgowie sa trasy i polka dla poczatkujacych. Jaworzyna krynicka jest stacja wieksza od Jurgowa.
Napisano 18 styczeń 2012 - 12:51
Użytkownik Frania dnia 15 styczeń 2012 - 12:41 napisał
I tak i nie. Jestem właśnie na etapie przygotowywania wyjazdu na ferie, 4 dni. Wisła kontra Słowacja, a dokładnie Oravice.
Założenie wyjazdu: narty plus baseny dla dzieci. Rodzina 4 osobowa. Zrobiłem tabelę z wyliczeniami i wynika z tego jedna kwestia:
raz drożej, raz taniej. Kalkulacja dotyczy kosztów paliwa, jedzenia, karnetów, biletów na baseny termalne, mieszkanie. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę taką tabelkę wrzucić na forum.
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 18 styczeń 2012 - 13:25
Użytkownik Pit dnia 18 styczeń 2012 - 12:51 napisał
Wrzucaj, będą zainteresowani. Ja pierwszy.
Napisano 18 styczeń 2012 - 16:18
W Wiśle brałem pod uwagę Rowienki http://www.rowienki....ainmenu-17.html
oraz baseny w hotelu Gołębiewski http://www.golebiews...wodny-tropikana
Na Słowacji dokładnie ten ośrodek:
baseny: http://www.meanderpark.com/
Narty: http://www.meanderskipark.com/
A tak to wygląda:
Załączone pliki
-
ferie zimowe.xls (27 KB)
Ilość pobrań: 19