Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

KURS KWALIFIKACYJNY na pomocnika instruktora PZN

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 12:25

Witam wszystkich.
Zamierzam w tym roku w lutym rozpocząć kurs kwalifikacyjny na pomocnika instruktora PZN.
Chciałbym wiedzieć co się dzieje na takim kursie, w sensie - z czego składa się szkolenie. Czy jest duży nacisk na technikę jazdy czy idzie doszkolić conieco ? Nie mam żadnego punktu odniesienia co do tego, nie mam z kim porozmawiać ponieważ nie mam żadnego znajomego pomocnika, jedyne co to podczas szkolenia w szkole narciarskiej szkolili mniej więcej pod tym kątem. Zamierzam wybrać się do M.Berezika na Harendę.

Proszę o wskazówki i informacje, : ) Będę wdzięczny.
Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#2 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 13:40

kurs sprawdza Twoje predyspozycje, a dokładniej to, czy faktycznie dobrze jeździsz. Jest jazda terenowa, gigant / czas/, troche teorii i duzo techniki.
U Berezika powinienes dobrze dostać w dupę, więc jak przejdziesz to bedziesz dobrze rokował :D

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 14:33

Jeśli ma się czegoś nauczyć, to zawsze powinien dostać w dupę. To naturalne i tak powinno być.
Nie wiem nic na temat tego kursu na pomocnika, ale w sieci powinno być tego sporo. Jeden z programów:

#Kurs kwalifikacyjny na pomocnika instruktora pzn#

To kolejny program skierowany do młodych miłośników dwóch desek. To krok w kierunku kwalifikacji narciarskich potwierdzonych legitymacją. Wiedza i umiejętności narciarskie nabyte w czasie kursu otwierają drzwi do „profesjonalnej” narciarskiej przygody w bardzo młodym wieku, a ambicja w podnoszeniu swoich kwalifikacji na pewno zaowocuje w przyszłości sukcesami na stoku.

Program:

• codzienne szkolenie po 5-6 godzin zajęć na stoku z licencjonowanym instruktorem, w tym: doskonalenie umiejętności narciarskich jazdy sportowej, zapoznanie się z fachowym słownictwem, nauka poruszania się po trasach zgodnie z zasadami bezpieczeństwa w górach, a także nauka przygotowania sprzętu do jazdy,
• wykłady i zajęcia teoretyczne i naukę serwisowania sprzętu,
• zawody kończące obóz na torze slalomu giganta z elektronicznym pomiarem czasu,
• analizę techniki jazdy uczestników z nagrań wideo,
• egzamin potwierdzający zdobyte umiejętności i wiedzę.

Wieczorami nie zabraknie czasu na chwilę relaksu i zajęcia dodatkowe:
• zajęcia na hali sportowej, na lodowisku oraz kulig (koszt wypożyczenia łyżew został zawarty w cenie obozu),
• gry planszowe i ognisko.

Dla kogo: Zapraszamy osoby, które poważnie myślą o uprawianiu narciarstwa i chcą zdobywać kolejne stopnie na ścieżce kariery do stopnia Instruktora Narciarstwa PZN. Kurs przeznaczony jest dla bardzo dobrze jeżdżących
narciarzy, którzy ukończyli 16 rok życia lub kończą go w 2012 r.

Oraz drugi przykład takiego kursu:

Program kursu

Część I - techniczna:
  • praktyka - 5 dni szkolenia×6 godzin lekcyjnych dziennie:

doskonalenie techniki jazdy, w tym jazda terenowa - 30% czasu zajęć
    doskonalenie pokazu ewolucji - 70% czasu zajęć
  • teoria - wykłady:

analiza techniki - 4 godz.,
    historia narciarstwa w Polsce (seminarium) i na świecie (wykład) - 2 godz.,
    organizacja narciarstwa (Polska i świat) - 1 godz.,
    zagadnienia bezpieczeństwa w górach - 2 godz.,
  • EGZAMIN - z teorii oraz praktyki (1 dzień).
Ważność przeszkolenia wynosi 1 rok, tzn. do części II kursu (metodyczno-sportowej) należy przystąpić w roku, w którym ukończyło się część I lub w roku następnym.

Część II - sportowo-metodyczna:
  • praktyka - 5 dni szkoleniax6 godzin lekcyjnych dziennie:

doskonalenie pokazu ewolucji - 20% czasu zajęć,
    praca z grupą (instruowanie) - 50% czasu zajęć,
    jazda sportowa - 30% czasu zajęć,
  • teoria - wykłady:

metodyka - 4 godz.,
    Narciarski Regulamin Sportowy - 1 godz.,
    seminarium: sprzęt i ekwipunek - 1 godz.
  • EGZAMIN z teorii i praktyki (z instruowania oraz przejazdu slalomu w trakcie trwania kursu) - 1 dzień.
Po ukończeniu II części kursu należy przystąpić do Egzaminu Regionalnego (w roku, w którym ukończyło się kurs lub w roku następnym). Niespełnienie tego warunku skutkuje koniecznością powtórzenia obu części kursu.

Łączny czas zaliczania obu części kursu nie może przekroczyć 2 lat.

Zdanie Egzaminu Regionalnego uprawnia do posiadania legitymacji (karty plastikowej ze zdjęciem) oraz odznak Pomocnika i SITN-PZN.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 17:59

Dzięki Pit :)
Też sobie poczytałem stronkę. Gdyby nie jej nagłówek myślałbym, że chodzi o kurs na kwalifikacje astronauty.

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 18:43

Wiesz tak jest jak jest. Podpowiedziałem mgr, bo to bystrzacha jest i go bardzo lubię. Tyle mogłem. A co tam robią i na co jest się mianowanym, to już inna sprawa. pewnie jest podobnie jak z kazusem Hajty.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#6 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 13 styczeń 2012 - 15:21

Tamten drugi przykład to jest już kurs Pomocnika instruktora, miałem na myśli kwalifikacyjny ale sobie poczytałem coś ponad progam przynajmniej:).

Czyli w kwalifikacyjnym bardziej szkolą niż wymagają, i z tego się cieszę jeżeli tak jest faktycznie.
Sprawa, której się boję może być taka, że wyślą mnie nie rozjeżdżonego na kurs : S a to może być hardkor.

Bardzo mi zależy w pewnym sensie na tym kursie, wielkie dzięki Pit za pomoc - również darzę Cię szacunkiem.

Jakieś wskazówki dla mnie to prosiłbym o pomoc :)

Pozdrawiam !
Rafał.

Użytkownik AdamSlask edytował ten post 14 styczeń 2012 - 13:05
prośba autora

Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________