Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Buty lange porada

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartol435

• Użytkownik
  • 8 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 21:54

Witam, chciałbym was poprosić o poradę co sadzicie o tych butach na nartach jeżdżę od okolo 4 lat i teraz zamierzam kupic sobie uzywane buty niedrogo i znalazlem te bo wczesniej buty wypożyczałem, myślę ze moge zaliczyć sie do sredniozaawanasowanych
http://allegro.pl/sh...item=2045883874

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 21:58

Ile ważysz i ile masz wzrostu, jaki styl jazdy uprawiasz i czy chcesz się zdecydowanie jeszcze rozwijać, czy tylko od czasu do czasu zjechać ze stoku?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 bartol435

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:04

Mam 16 lat 183 wzrostu wazę 57 kg na nartach jeżdżę tak raz do dwóch razy w roku po kilka dni , lubię bardzo jeździć na nartach i chybabym polepszac technike tyle ze narazie nie mam funduszy na profesjonalny sprzęt a chciałbym sie dowiedzieć co sadzicie o tych butach

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:14

Te buty to są dokładnie takie: BUTY LANGE VEC-5 60 gdzie 60 to ich twardość. A to oznacza że one nie są dla Ciebie, są za miękkie i nie rozwojowe. To but dla osoby która pierwszy raz ubiera narty na nogi. A Ty jesteś średnio zaawansowany. Szukaj czegoś w twardości czyli flex: 80-100, a o samym flexie poczytaj tutaj:
http://www.kochamnar...h-narciarskich/

Wagę masz w miarę niską, ale jednak Ci odradzam. Nie wiem czy autor aukcji specjalnie nie napisał jaka twardość, czy byc może nie wiedział. Mniejsza zresztą z tym, po to jest forum by to sprawdzić :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 web

• Użytkownik
  • 520 Postów:
  • Narty:RACETIGER SL RACING 165
  • Imię :Majka
  • Ulubiony stok:gdzieś w Alpach
  • Właściciel:+
  • Instruktor:kiedyś
Reputacja: 141
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:19

nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale np w Krakowie jest spory sklep, który handluje używanym sprzętem, tam można przymierzyć i uzyskać dość fachowa poradę

#6 bartol435

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:29

A nie wiecie gdzie na internecie moglby znalezc jakies ciekawe buty do 180, bo do sklepu wiekszego raczej nie mam dostepu. A te buty lange jak zobaczysz na zdjeciu bliskim to maja na naklejce vec 5 40 ale czy to tlyko 40 flex bo jak z takim szukalem to nigdzie na necie nie ma tych butow

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:35

Jeśli nawet jest tam 40, to i tak jeszcze gorzej. Szkoda Twojej kasy. Chciałeś rady, masz. Zrobisz co będziesz uważał. To Twój portfel.
Wiadomo że da się na tym jeździć, ale czy to o to chodzi? Chcesz się rozwijać, więc sam wiesz :)

Pamiętaj również że zakup butów przez internet to nie jest łatwa sprawa. Kolego poważnie, poczytaj bo warto:

http://www.kochamnar...__fromsearch__1

http://www.kochamnar...ty-narciarskie/

Warto!!

Giełda narciarska

#8 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:58

Prawdopodobnie w najbliższym czasie nie zostaniesz Francem Klamerem, więc jeśli chcesz sobie jeździć od czasu do czasu staraj się kupić przynajmniej nowe buty. Budżet masz skromny, ale nawet przy takim znalazłem dwie pary w miarę trzymające się 180 złotych.
http://allegro.pl/no...2045542464.html
http://allegro.pl/bu...2049018414.html
Zmierz sobie dokładnie długość stopy i nie sugeruj się rozmiarem (tu 44) bo przy identycznym w tych dwóch butach wkładka (stopa) ma 280 i 285 mm choć to nie istotne.
Zostaje szerokość stopy, ale tu sprzedawcy jej nie podają. Dlatego dobrze mierzyć w sklepie, a jak są tańsze kupować przez internet.
Ostatnia rzecz: w tych z pierwszego posta wkładka ma 310 i coś tutaj mi nie pasuje. Nie pasuje mi również, że są używane.
Żeby kupić fajne nowe buty musisz mieć uzbierane 350-400 złotych, więc może odpuścić teraz kupno, dozbieraj pieniążków i kupuj końcem lata.

#9 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 23:08

Oooo! Sorki. Te dalbelo nie są "kup teraz"

#10 bartol435

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 12 styczeń 2012 - 23:11

Co sadzicie o butach lowa c plus 4 bo mam okazje ich zakupu?

#11 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 13 styczeń 2012 - 09:13

Wyświetl postUżytkownik bartol435 dnia 12 styczeń 2012 - 23:11 napisał

Co sadzicie o butach lowa c plus 4 bo mam okazje ich zakupu?

Z danych wydaja sie OK. Flex ok. 80, canting (mozliwosc pochylenia cholewki na boki). Musza Ci pasowac, nie za bardzo uwierac. Pewnie Ci noga jeszcze bedzie rosla, wiec nie moga byc ciasnawe.