Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Skracanie spodni

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
Reputacja: 3
+

Napisano 05 styczeń 2012 - 18:07

WItam

W zeszłym roku w przeddzień nieplanowanego wypadu na narty ( pierwszego w moim życiu ) zakupiłem owe spodnie :

http://www.ceneria.p...P,porownaj.html

Jednak jak się okazało są one dla mnie za długie - myślałem ze w butach narciarskich będę wyższy :sarcastic_hand:
I teraz do meritum. Chciałbym je skrócić (ok 5-8 cm na wysokości kolan - są tam istniejące szwy) , ale nie wiem czy nie będą przeciekać w tym miejscu. Dodam tylko, że są bardzo wygodne i sprawdziły się na stoku - trochę czasu na 4 literach spędziłem :D

A może zamiast przerabiać i być może zrobić z nich bezużyteczny kawałem materiału, to lepiej je sprzedać ( prawie nie używane - raptem 2 dni na stoku).

Co o tym myślicie??

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 05 styczeń 2012 - 19:41

a może wcale nie trzeba skracać,
moje spodnie zawsze kupuję o conajmniej 5 cm dłuższe
wtedy śnieg nie zbiera się między klamrami

załóż spodnie, ubierz buty, zapnij narty i niech ktoś zrobi Ci zdjęcie
zobaczymy czy za długie
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
+

Napisano 06 styczeń 2012 - 18:55

Teraz ze zdjęciem może być problem, bo laptopa zostawiłem w pracy. Na stacjonarnym nie mam zdjęć z ostatniego wypadu. A buty i narty dopiero w trakcie zakupów:) W poniedziałek wrzucę jakieś foty.

#4 Tarifasurf

• Użytkownik
  • 98 Postów:
  • Narty:Voelkl
  • Imię :Stanisław
  • Ulubiony stok:Dwie Doliny
  • Serwisant:www.funboard.pl
  • Pracownik:tarifasurf.com.pl
  • Instruktor:żeglarstwa
Reputacja: 37
+

Napisano 06 styczeń 2012 - 23:37

Uśmiecham się:)

#5 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
+

Napisano 07 styczeń 2012 - 00:14

Uśmiechasz się, bo buty i narty w trakcie zakupów, czy generalnie z całej sytuacji??:D

#6 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:16

Znalazłem foty. Dajcie znać co o tym myślicie;)

Załączone pliki

#7 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:21

Tak dlugo jak Tobie sie podoba jest OK.

#8 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:28

Za długie. Źle się na kolanach marszczą. Kumata krawcowa poradzi sobie z tym bez problemu, ale wcześniej musisz rozwiązać problem znalezienia kumatej krawcowej :druty:

#9 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:32

Widac,ze Deczko o freestyle'u to ty niewiele wiesz.Takie pomarszczone maja byc i z d....y spadac powinny jeszcze.

#10 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:39

Eee Ty :excl: Uważaj se! Jestem lepszy od stylistów tefałenu. Gacie mają być luźne i się marszczyć na dole, a nie na kolanach. Nie ten krój. Zara bym Ci wkleił właściwe marszczenie, ale tak mnie zdenerwowałeś, że małsa nie mogę utrzymać i się mijam cursorem z właściwym folderem :fak:

#11 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:45

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 09 styczeń 2012 - 23:39 napisał

że małsa nie mogę utrzymać i się mijam cursorem z właściwym folderem :fak:

Prosze o wyjasnienie chodzi o maslo (nie wiem po co potrzebne przy laptopie) czy baton Mars?

#12 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2012 - 23:52

Podważa moje kompetencje modowe i jeszcze złośliwie dogaduje. Dyć to skandal. JuniorMod gdzie jesteś? Dlaczego nie robisz porządku na forumie, a fotę (z Mostów u Jablonkova) znajdę (chyba) :blush:

#13 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 00:05

Junior-Mod nie da rady.Na swego idola reki nie podniesie.

#14 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 00:11

awruK :excl: Osetio :excl: Zieloni :excl: Ratujcie :excl: Pytek mnie bije :excl:

#15 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 07:09

Dzięki za żywiołową dyskusję:) A o kumatą krawcową na szczęście nie muszę się martwić

#16 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 14:15

Kereloth z moda na stoku to roznie bywa.Jesli w tych(za dlugich wedlug Deczka) spodniach wyjedziesz na gore trasy odbijesz na lekki offpiste i zrobisz podwojne salto do tylu skaczac ze skalki ,perfekcyjnie ladujac to na drugi dzien polowa stoku bedzie jezdzila w spodniach pomarszczonych na kolanach.Ot taki swiat.
P.S.Potraktuj ten post z przymruzeniem oka oczywiscie.

#17 Kereloth

• Użytkownik
  • 10 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 14:43

Generalnie moda na stoku to temat dla mnie raczej obcy- wynikający z mojego doświadczenia(a właściwie jego braku) oraz nie interesuje mnie to zbytnio co jest modne a co nie. Rzeczą zdecydowanie nadrzędna jest wygoda i żeby po prostu dobrze się czuć w tym co się akurat na sobie nosi :alegosc:

Zadając pytanie odnośnie skracania spodni na pewno nie kierowałem się chęcią startowania na mistera stoku :lusterko: Chodziło mi bardziej o stronę techniczną, czy ktoś już kiedyś przeprowadzał takie operacje, z jakim skutkiem itd. itp.

Jeżeli nie, to będę miał niewątpliwy zaszczyt podzielić się własnymi doświadczeniami jako pierwszy. Spodnie idą pod nóż :peace:

#18 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 15:47

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 10 styczeń 2012 - 14:15 napisał

z moda na stoku to roznie bywa.Jesli w tych(za dlugich wedlug Deczka)

ale kanony powinny być zachowane. Nie da rady zrobić z za długich niezbyt luźnych spodni Alpinusa gaci freestylowych

Załączony plik  Bez nazwy 1.jpg (165,95 KB)
Ilość pobrań: 12

Jeszcze jedna ważna rzecz! Jak będziesz je skracał uważaj, żeby nie przegiąć w drugą stronę. Lepiej żeby zostały dłuższe niż za krótkie. Wiem to z własnego doświadczenia. O nieprzemakalność się nie martw. Dopóki nie będziesz w nich pływał nic się nie stanie, a zawsze dla lepszego samopoczucia miejsca przeróbek można podkleić taśmą.

#19 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 16:09

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 10 styczeń 2012 - 15:47 napisał

ale kanony powinny być zachowane. Nie da rady zrobić z za długich niezbyt luźnych spodni Alpinusa gaci freestylowych

Zrobie wyjatek i sie z Toba zgodze.Choc kanony sie zmieniaja podobno teraz freestylerzy smigaja w spodniach,ktore kiedys byly kojarzone z "metalami" tzw gumy.

#20 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 10 styczeń 2012 - 16:26

Wyświetl postUżytkownik Kereloth dnia 09 styczeń 2012 - 23:16 napisał

Znalazłem foty. Dajcie znać co o tym myślicie;)

spodnie są dobre, takie się teraz nosi
Dołączona grafika
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil