Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Jak przekonać kobiete by nie puszczała narty w ześlizg?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 Race SC
Reputacja: 55
+

Napisano 11 marzec 2009 - 18:02

"KaBeSz":8spss170 napisał:

Nie należy martwić się tym, że Ona (lub On) nie jeździ tak, jakby Wam się marzyło, że nie jest w tym doskonała (doskonały), ale należy się cieszyć z tego, że udało się Wam... we dwoje...

Moja żona w tym roku zrobiła niesamowity postęp. Nie techniczny - nadal jeździ, hm, dostojnie , z mniejszym lub większym udziałem pługowania. Mentalny. Przekonała się, że to, co umie, pozwala jej zjechać na dół w jednym kawałku prawie wszędzie. Jestem szczęśliwy, bo się bałem, że tej granicy może nigdy nie przekroczyć. A teraz jeśli się rozdzielamy na stoku, to dlatego, że mamy ochotę na różne zjazdy, a nie dlatego, że to warunek dobrej zabawy dla obojga
pozdrawiam
Jarek

#42 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 11 marzec 2009 - 18:31

"Mitek":16q8ipes napisał:

Człowiek musi się chciec nauczyć - to jest podstawa i wtedy wszelkie dziłania mają sens. Jeżeli On sam tego nie chce, wystarcza mu przecietna nic się nie poradzi.
Szkoda bo zazwyczaj jest tak że się nie wie co się traci. Mnie osobiście najbardziej bawia sformułowania typu na przykład - "jazda poza trasą Mnie nie kręci", "poza trasę wyjeżdżąć nie zamierzam" albo "park to nie dla Mnie, niech tam skaczą małolaty" - nie umieją, boja się spróbowac, nie wiedzą co tracą. Tak jest z każdym elementem narciarstwa.

"Szkoda", mówisz... "Bawią", mówisz... A dlaczego po prostu nie pozwolić im nie chcieć?
Ja się pcham poza trasę, chociaż na slalomkach. Ale do parku nie. Jakoś mnie to nie ciągnie. I co? Szkoda? Bo mnie jakoś nie żal. Tak samo jak nie żal mi wielu innych rzeczy, których nie zrobię - i wcale mi nie zależy na przekonaniu się, co tracę. Chcesz przykladów?
pozdrawiam
Jarek

#43 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 12 marzec 2009 - 18:59

"JarekS":ddgvnhjt napisał:

"Mitek":ddgvnhjt napisał:

Człowiek musi się chciec nauczyć - to jest podstawa i wtedy wszelkie dziłania mają sens. Jeżeli On sam tego nie chce, wystarcza mu przecietna nic się nie poradzi.
Szkoda bo zazwyczaj jest tak że się nie wie co się traci. Mnie osobiście najbardziej bawia sformułowania typu na przykład - "jazda poza trasą Mnie nie kręci", "poza trasę wyjeżdżąć nie zamierzam" albo "park to nie dla Mnie, niech tam skaczą małolaty" - nie umieją, boja się spróbowac, nie wiedzą co tracą. Tak jest z każdym elementem narciarstwa.

"Szkoda", mówisz... "Bawią", mówisz... A dlaczego po prostu nie pozwolić im nie chcieć?
Ja się pcham poza trasę, chociaż na slalomkach. Ale do parku nie. Jakoś mnie to nie ciągnie. I co? Szkoda? Bo mnie jakoś nie żal. Tak samo jak nie żal mi wielu innych rzeczy, których nie zrobię - i wcale mi nie zależy na przekonaniu się, co tracę. Chcesz przykladów?

Witam
Wszystkiego mieć nie mozna niestety. Życie składa się z wyborów. Kiedyś skakałem duzo, nie było jeszcze parków a zwykły helicopter nalezał do wyczynów. Teraz niestety w parku moge jedynie robic filmy, kolana nie dają szans ale żal jest straszny. Podobnie jest z wieloma rzeczami, ktrych nie próbowałem (z róznych względów zazwyczaj jest to zwykły strach, brak dostatecznej motywacji - przyczyna zwawsze tkwi wewnątrz chyba że są przeszkody tzw. obiektywne) ale o które się otarłem i zawsze żąłuję.
Warto próbować bo to wnosi cos nowego, nowe przezycie, przełamanie strachu, pokonanie uprzedzeń. Dla Mnie taka postawa jest trochę niezrozumiala. NIe krytykuję tylko chciałbym zrozumieć?
Pozdrawiam

#44 skiman6

• Użytkownik
  • 619 Postów:
  • Imię :adam
Reputacja: 31
+

Napisano 12 marzec 2009 - 19:42

Witam /by temat umaić/
Matka Natura tylko niewielu obdarzyła zdolnością do bycia wszechstronnym, warto, poszukując, sprawdzać własne możliwości, choć ostatecznie może się okazać, że nasza jazda jest tylko prozą, często dramatem a rzadko poezją, to ...życie takie...
...ja w tym oznaczeniu jeżdżę prozą, dramatycznie szukając poezji...czego innym też życzę...
-adam
Dołączona grafika

#45 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 13 marzec 2009 - 00:44

"skiman6":26hjd5ep napisał:

Witam /by temat umaić/
Matka Natura tylko niewielu obdarzyła zdolnością do bycia wszechstronnym, warto, poszukując, sprawdzać własne możliwości, choć ostatecznie może się okazać, że nasza jazda jest tylko prozą, często dramatem a rzadko poezją, to ...życie takie...
...ja w tym oznaczeniu jeżdżę prozą, dramatycznie szukając poezji...czego innym też życzę...
-adam

Coś napisane było. Ale wymiotło systemem. Nie ma poezji w wyczynie.
Mitek

#46 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 13 marzec 2009 - 14:28

"Mitek":2ohn3akj napisał:

Wszystkiego mieć nie mozna niestety.

Ale dlaczego "niestety"? Bardzo dobrze. Parę marzeń już zrealizowałem, parę (jazda na nartach w Norwegii ) może zrealizuję, jeszcze parę pewnie na zawsze zostanie marzeniami (występ na Maracanie przy pełnych trybunach jest dosyć mało prawdopodobny ). Gdybym zrealizował wszystkie, odpadłby mi jeden z powodów, dla których warto żyć.

Cytat

Życie składa się z wyborów. Kiedyś skakałem duzo, nie było jeszcze parków a zwykły helicopter nalezał do wyczynów. Teraz niestety w parku moge jedynie robic filmy, kolana nie dają szans ale żal jest straszny.

Eee, moment. To nie jest wybór, tylko mus. I w takiej sytuacji żal rozumiem. Chciałbyś, a nie możesz. Ale mowa o sytuacjach "mogę, ale nie chcę".

Cytat

Podobnie jest z wieloma rzeczami, ktrych nie próbowałem (z róznych względów zazwyczaj jest to zwykły strach, brak dostatecznej motywacji - przyczyna zwawsze tkwi wewnątrz chyba że są przeszkody tzw. obiektywne) ale o które się otarłem i zawsze żąłuję.

Ja nie. Wyborów nie żałuję. Jestem duży chłopczyk wagi lekkopółśredniej i jeśli nie wjeżdżam do snowparku zrobić salto w tył z podwójnym okrakiem, to jest to moja decyzja. Nawet jeśli nie robię tego dlatego, że się boję upaść na główkę. Nie muszę nikomu (nawet sobie) udowadniać, że jestem wystarczająco odważny/głupi/zmotywowany (niepotrzebne skreślić) aby spróbować.

Cytat

Warto próbować bo to wnosi cos nowego, nowe przezycie, przełamanie strachu, pokonanie uprzedzeń. Dla Mnie taka postawa jest trochę niezrozumiala. NIe krytykuję tylko chciałbym zrozumieć?

Ale co tu jeszcze do rozumienia? Sam napisałeś: życie składa się z wyborów. Ja wybieram brak znajomości przeżyć, jakie np. niesie danie sobie w żyłę. Wolę pozostać z uprzedzeniami. Wybieram brak euforii wywołanej zrobieniem 720 - wolę zjazd śladami kozic. I tak dalej. Pewnie rzeczywiście nie wiem, co tracę. Ale nie żałuj mnie, bo ja nie żałuję.
I - jeśli o mnie chodzi - to krytykuj śmiało. Byle z argumentami, a nie na zasadzie "a bo ty głupi/ze wsi/czarny jesteś"
pozdrawiam
Jarek

#47 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 13 marzec 2009 - 15:13

Cześć

"JarekS":5r1iqix4 napisał:

czarny

No co Ty powaznie?
Pozdrawiam

#48 JarekS

bezczelny dyletant

• Użytkownik
  • 909 Postów:
+

Napisano 13 marzec 2009 - 23:26

"Mitek":1iszmp5d napisał:

Cześć

"JarekS":1iszmp5d napisał:

czarny

No co Ty powaznie?

W sumie to prawie brunet jestem - w tych miejscach, gdzie włosy jeszcze rosną
pozdrawiam
Jarek

#49 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 15 czerwiec 2009 - 15:20

znalazłem filmik na nowych nartach, wydaje mi się że już trochę lepiej

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#50 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 15 czerwiec 2009 - 18:08

Fajna kurtka.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#51 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 15 czerwiec 2009 - 21:15

Witam

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 15.06.2009, 17:20 napisał

znalazłem filmik na nowych nartach, wydaje mi się że już trochę lepiej

Nie mam porównania - bo chyba trzebaby porówanać ze starymi nartami, jak sugeruje post - nie zmienia to jedak faktu że słabo i narta nie ma tu nic do rzeczy. Pokazana przez Ciebie jazda to bardzo dobry przykład, żę zmiana nart nic nie daje, bo zakładam się o każe pieniądze że na narcie nietaliowanej byłoby bardzo podobnie.
To jest tzw jazda autobusem - ręce z przodu (dobrze) na pełnym wysięgu i sztywno (żle) trzymają kierownicę i po jej obrocie całe ciało idzie za nimi.
Pozdrowienia

Użytkownik Mitek edytował ten post 15 czerwiec 2009 - 21:16

#52 Tadeusz T

• Użytkownik
  • 400 Postów:
  • Narty:Dynastar Legend 4800, Head isl
Reputacja: 8
+

Napisano 15 czerwiec 2009 - 21:31

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 15.06.2009, 22:15 napisał

Witam
... sztywno (żle) trzymają kierownicę i po jej obrocie całe ciało idzie za nimi.
Pozdrowienia

Mitku z ust mi to wyjąłeś... :rolleyes:

Januszku!
Tu masz doskonałe ćwiczenia. One są od razu "karwingowe", ale ja bym zadał najpierw te same ćwiczenia dla poprawienia jej klasyki. ;)
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=...feature=related
I na tym od 55 sek do 68 sek
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=...mp;feature=user
Masz trochę czasu do zimy, by jak Mitek to ujmuje, przeprowadzić indoktrynację małżonki. ;)
Pozdrawiam.
Tadek
Forum narciarskie kochamnarty :-))

#53 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 16 czerwiec 2009 - 07:35

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 15.06.2009, 22:31 napisał

Masz trochę czasu do zimy, by jak Mitek to ujmuje, przeprowadzić indoktrynację małżonki. ;)

Ok. wiem i co chodzi, będziemy ćwiczyć małymi kroczkami.

Dzięki za porady
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#54 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 16 czerwiec 2009 - 09:44

Cześć

Wyświetl postUżytkownik Tadeusz T dnia 15.06.2009, 23:31 napisał

Mitku z ust mi to wyjąłeś... :rolleyes:

Januszku!
Tu masz doskonałe ćwiczenia. One są od razu "karwingowe", ale ja bym zadał najpierw te same ćwiczenia dla poprawienia jej klasyki. ;)
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=...feature=related
I na tym od 55 sek do 68 sek
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=...mp;feature=user
Pozdrawiam.

Bardzo fajne demonstracje. To nie ma znaczenia czy skret ciety czy tez slizgowy - chodzi o poprawna pozycje. Widać gdzie jadący ma ręce i że nie wykonuje, żadnych ruchów tułowiem.
Proponuję wolną jazdę na bardziej płaskim stoku,dłuższym skretem wedle filmu Tadeusza, natomiast na stromszym po prostu ćwiczenie smigu, który poprawnie wykonany wspaniale ustawia sylwetke i koordynacje.
Pozdrawiam
PS Tadeusz Indoktrynacja jest wtedy jak masz komus zaszczepic narciarstwo, dbałość o technike itd.a Pani ma juz aszczepione jak trzeba tylko doszlifowac ;)
Pozdrawiam

Użytkownik Mitek edytował ten post 16 czerwiec 2009 - 09:44