Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Atomic SL 12

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 30 styczeń 2009 - 21:04

Najlepsze slalomki.
Można mnie tu zjechać,aletakie są moje odczucia.
Ale jest jedno ALE!!!!
Do pierwszego serwisu,bo!!!!
Bo nikt nie jest wstanie odtworzyć takiego układu:krawędź-ślizg,żeby nie zniszczyć narty.
Przykład:Miałem SL12,po trzech dniach na stoku,robię serwis u atomika...I się okazuje,że nowym kątem na narcie będzie 84!!!!!Inny nie wchodzi.Narty miałem jeden sezon!!!!Nadawały się na płot!oD TEGO MOMENTU MAM eLANY I hEADY(HURRRA)i mogę już zapomnieć o Atomocu...
Ale test.
Trzymanie 5
Zmiana krawędzi 5
Stabilność 5
Trwałość 1

#2 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 888
+

Napisano 30 styczeń 2009 - 21:18

Napisz" kurdę" coś więcej, "oni" za mną chodzą od dłuższego czasu

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
+

Napisano 30 styczeń 2009 - 22:04

Krótka recencja-jak Cię stać na narty z grupy RACE,ale zmieniasz je po każdym sezonie=wybierz SL 12,bo są warte tego,ale nie spodziewaj się cudów po tej narcie po serwisie,zwłaszcza po kolejnym,bo narta jest fajna,ale na krótko...
Najlepiej pogadać z serwismanami-oni mają podobne odczucia w stosunku do Atomica....

#4 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
+

Napisano 30 styczeń 2009 - 22:39

Czyli to narta?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 Guest_pytek 23_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 31 styczeń 2009 - 17:17

Cos w tym jest jestem posiadqaczem tej ze slalomki i zgodze sie jazda na nie dostarcza wrazen i daje w kosc(troche ciezkie)ale mialem podobna historie co do ostrzenia z tym ze kat podobno byl ten sam ale jakos inaczej sie prowadzily i juz zaczynam myslec o Fischerkach Rc4..

#6 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
+

Napisano 01 luty 2009 - 12:26

Najlepiej wejść do takiego sklepu gdzie jest kilka marek,popatrzeć sobie na grubość krawędzi i porównać.Dodać do tego jeszcze fakt,że w Atomicu nawet po dobrym hartowaniu krawędź wymaga ostrzenia,czy nawet tylko zciągnięcia druta po każdym nartowaniu i już widać , jak długo te narty będą służyć.U mnie to był jeden dobry sezon,ale miałem taki myk z firmą dla której robiliśmy wyjazdy z testami,że mogłem za pół ceny potestowe narty kupić(sl 12 wychodziły po 700 zeta,na stoku były 5 dni).Mam gościa zaprzyjaźnionego serwisanta,który mi te narty zawsze robił(po ostrzeniu hartował na drobnym papierze kilkadziesią razy,ale mimo tego narty po dwóch dniach wymagały pracy).Raz w Austrii dałem do szybkiego serwisu na stoku,wyszła blacha przy krawędzi,bo zabrakło ślizgu,facet był lekko zmieszany bo myślał,że nówki,ale jak usłyszał,że to czwarty serwis,machnął ręką, a o atomicu wyrażał się często używająć słowa szajse....

#7 Pit

• Administrator
  • 3799 Postów:
+

Napisano 01 luty 2009 - 21:57

No to bardzo istotne informacje i niestety, ale jednak mają swoje potwierdzenia

Giełda narciarska

#8 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1274 Postów:
Reputacja: 386
+

Napisano 01 luty 2009 - 23:02

"filinator":h0kihely napisał:

Mam gościa zaprzyjaźnionego serwisanta,który mi te narty zawsze robił(po ostrzeniu hartował na drobnym papierze kilkadziesią razy,ale mimo tego narty po dwóch dniach wymagały pracy).Raz w Austrii dałem do szybkiego serwisu na stoku,wyszła blacha przy krawędzi,bo zabrakło ślizgu,facet był lekko zmieszany bo myślał,że nówki,ale jak usłyszał,że to czwarty serwis,machnął ręką, a o atomicu wyrażał się często używająć słowa szajse....

Potwierdzam. Sam ostrze rozne narty, wiec znam problem z autopsji. Atomici, w tym przypadku SL9, maja waskie (o dobre 0.3-0.4 mm wezsze od konkurencji) i miekkie krawedzie. W moim przypadku, a scisle nart corki, nie jest tak zle, bo ostrze je recznie, ale maszynowe ostrzenie jest o wiele bardziej krawedziozercze.

I jeszcze uwaga odnosnie "hartowania" krawedzi po ostrzeniu. Tez kiedys wierzylem, ze cos takiego mozna zrobic. Ale po kilku dyskusjach z fachowcami, w tym metalurgiem wiem, ze nie ma mowy o zadnym "hartowaniu" czy nawet utwardzaniu. Co najwyzej wygladzeniu, ktore nie ma zadnego wplywu na twardosc czy trwalosc krawedzi. Oczywiscie krawedz po ostrzeniu warto przejechac gumka w celu zebrania rantu i mozna wygladzic kamieniem w celach... estetycznych. W kazdym razie reczne hartowanie to mit, w ktory wierzy wielu ludzi, w tym calkiem powazni serwisanci.