Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Wybór nart dla średnio-zaawansowanego narciarza

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:34

Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników. Skąd takie przywitanie? Ano pierwszy post... :D

Ale od razu do brzegu...szukam swoich pierwszych nart, jeżdżę już jakiś czas. Poziom określiłbym na nieco mniej niż średnio-zaawansowany. Na pewno amatorem nie jestem :) Lat 17, ważę coś około 65kg, wzrostu mam dokładnie 175cm. Płeć? Facet :) Czytałem taki jeden fajny temat tutaj u Was z rozpisanymi poziomami jazdy...określiłbym się jako "zakochany", aczkolwiek jeszcze nie mam swojego sprzętu :/ Jazda czysto rekreacyjna, ale jak rodzice nie patrzą to czemu by nie poszaleć? :D Funcarving mnie kręci, aczkolwiek jestem tego świadomy że na to potrzeba lat :) Interesują mnie stoki przygotowane, na tym poziomie nie mam zamiaru ryzykować wypadu na dziewicze pagórki :)

Byłem w sklepach, popytałem i generalnie zatrzymałem się na dwóch "modelach". Blizzard Magnum 7.6 IQ oraz Fischer Viron 2.2. Sprzedawca powiedział tak:
"Blizzard sztywniejszy, większe prawdopodobieństwo że trudniejsza narta szybciej pociągnie Cię do przodu, szybciej podszlifujesz technikę. Fischer jest dla nieco mniej zaawansowanych narciarzy." To tak w skrócie, chciałbym poznać Wasze zdanie :)

Osobiście skłaniam się do wyboru Blizzardów, pooglądałem recenzje na youtube, no i użytkownicy są zadowoleni.

Z góry dziękuję, pozdrawiam!

PS: Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi, więc od razu powiem jakie mam buty - Salomon Mission X4 (znaczy...jeszcze ich nie mam, ale takie wybrałem w sklepie, są odłożone razem z nartami - tymi Blizzardami, w razie czego zawsze mogę zmienić zdanie, jeśli mnie przekonacie oczywiście)

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:42

Witaj serdecznie o 22.30 na forum. O tej godzinie pośpiech i tak nic nie zmieni, sklepy pozamykane.
Widzę że konkretnie podchodzisz do sprawy więc jeśli znajdziesz troszkę czasu, to polecam Ci lekturę :
http://www.kochamnar...i-zoptymalizuj/
Jak dobrze przeczytasz, to pewne istotne wnioski wyciągniesz.

Wyświetl postUżytkownik pkoniu dnia 11 grudzień 2011 - 22:34 napisał

więc od razu powiem jakie mam buty -

w kwestii samego zakupu nart, model buta nie ma znaczenia. But musi być przede wszystkim wygodny i mierzony prawidłowo, nie na szybko.
A to i tak nie daje pewności jak będzie się zachowywał na stoku podczas jazdy.
Wpisz w szukajce : buty i sam zobaczysz jak to wygląda.
Tak więc jak widzisz sprawa nie jest prosta jak mogłoby się wydawać. Poczytaj to co Ci podrzuciłem, a jutro coś znajdziemy :)

Raz jeszcze, witaj na forum.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 22:57

Niby pośpiech nic nie da, ale po raz pierwszy będę miał swoje narty, więc generalnie rzecz biorąc jestem tak podjarany, że szkoda gadać :D

Z tego, co mi wysłałeś określiłbym się jako "narciarz-i koniec" ale z duuuuużo mniejszym funduszem :) Spodnie, kurtka, kask, dodatki (rękawiczki, gogle, bielizna term itp.) już mam...brakowało mi tylko nart, butów i kijków. Co roku wypożyczałem, bo czułem się jako "narciarz-ewentualny"...teraz już wiem, że to jest to <3

A co do mojego pytania...to bardziej mi chodziło o to, czy facet miał rację mówiąc, że na trudniejszych nartach (czyli sztywniejszych blizzardach) szybciej podszlifuję sobie technikę niż na łatwiejszych fischerkach. :)

Z niecierpliwością oczekuję Twojej jutrzejszej odpowiedzi :> lub innych, jeśli zechcą coś od siebie dodać :)

#4 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 23:03

Dodam od siebie że fun-carvingu nie trzeba uczyć się latami. To są tylko mity.

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 23:03

Wyświetl postUżytkownik pkoniu dnia 11 grudzień 2011 - 22:57 napisał

lub innych, jeśli zechcą coś od siebie dodać

z pewnością są tutaj osoby które mają większą wiedzę ode mnie na temat nart i ich doboru, jednak z niewiadomych przyczyn nie udzielają się w tym dziale/forum. Pewnie tylko z sobie znanych powodów. Natomiast ja z przyjemnością spróbuję Ci jutro pomóc na tyle na ile czuję się na siłach.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#6 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 23:05

@Adrian - jak tak patrzę na tych wymiataczy na stokach, czy w necie :) Ale mam jeszcze czas, jeździć zacząłem nieco ponad 2 lata temu, więc nadrobię :P

@up - a szkoda, na pewno wielu osobom by to pomogło :) No to do jutra!

#7 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 11 grudzień 2011 - 23:30

Ile masz kasy na tą trzyelementową rozpustę?

#8 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 16:09

Ta trzyelementowa rozpusta nie może mnie kosztować więcej niż 1200-1300 złotych :) Ale nie w tym rzecz, narty mam wybrane...chodziło mi tylko o to, czy ziomuś miał rację w sklepie :)

#9 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 16:24

Na pewno sztywniejsza narta bedzie bardziej wymagajaca.Nie znam nart,o kore pytasz wiec odpowiadam ogolnie.Na pewno twardsza narta da wiecej frajdy jak sie juz z nia czlek zaprzyjazni.

#10 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:04

Aha, powiedział co wiedział:

Cytat

"Blizzard sztywniejszy, większe prawdopodobieństwo że trudniejsza narta szybciej pociągnie Cię do przodu, szybciej podszlifujesz technikę. Fischer jest dla nieco mniej zaawansowanych narciarzy."

Miał rację i nie miał. Miał mówiąc, żebyś brał sztywniejszą, nie miał mówiąc, że sztywniejsza jest trudniejsza. Tu również nie zgadzam się z moim szanownym kolegą Pytkiem, że będzie bardziej wymagająca. Jak już, to będzie w porównaniu z miększą bardziej przewidywalna i stabilna w skręcie, będzie się po prostu lepiej i łatwiej sterować, a Ty będziesz mógł się skupić na ćwiczeniu prawidłowej jazdy, a nie walką z ganiającymi na wszystkie strony, objeżdżającymi w skręcie i nie trzymającymi zadanego toru nartami. Podsumowując: wg przyjętego ostatnio nazewnictwa trudniejsza to na ogół łatwiejsza, a łatwa to raczej narta do niczego, a na pewno nie do doskonalenia jazdy.

#11 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:11

Czyli Blizzardy...? ;>

#12 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:16

Czyli wynika, że tak :)
Ps. nie jeździłem, nie trzymałem w rękach, nie widziałem ani jednych ani drugich. Wszystko co napisałem wynikało z Twoich informacji.

#13 pkoniu

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:17

Te Blizzardy sobie ludzie chwalą, są sztywniejsze...więc "łatwiejsze" ;P Decyzja podjęta, jadę do sklepu po ostateczny zakup. Dzięki wszystkim za pomoc! :)

Temat do zamknięcia, pozdrawiam!

#14 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 17:43

Śmigaj, śmigaj po narty, a jak będziesz w Beskidach do dasz się na nich karnąć ;)

#15 pytek45

• Moderator
  • 1030 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 12 grudzień 2011 - 19:19

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 12 grudzień 2011 - 17:04 napisał

Aha, powiedział co wiedział:

Cytat

"Blizzard sztywniejszy, większe prawdopodobieństwo że trudniejsza narta szybciej pociągnie Cię do przodu, szybciej podszlifujesz technikę. Fischer jest dla nieco mniej zaawansowanych narciarzy."

Miał rację i nie miał. Miał mówiąc, żebyś brał sztywniejszą, nie miał mówiąc, że sztywniejsza jest trudniejsza. Tu również nie zgadzam się z moim szanownym kolegą Pytkiem, że będzie bardziej wymagająca. Jak już, to będzie w porównaniu z miększą bardziej przewidywalna i stabilna w skręcie, będzie się po prostu lepiej i łatwiej sterować, a Ty będziesz mógł się skupić na ćwiczeniu prawidłowej jazdy, a nie walką z ganiającymi na wszystkie strony, objeżdżającymi w skręcie i nie trzymającymi zadanego toru nartami. Podsumowując: wg przyjętego ostatnio nazewnictwa trudniejsza to na ogół łatwiejsza, a łatwa to raczej narta do niczego, a na pewno nie do doskonalenia jazdy.

Deczko nie lubie Cie.Zmusiles mnie do myslenia.