ostrzałki, pazury, raszple
#1
Napisano 27 listopad 2011 - 22:36
No i może trochę o firmach, np Kunzmann, Toko, Holmenkollen,..
jeżeli taki temat był to przepraszam, jakoś nie trafiłam...
#2
Napisano 27 listopad 2011 - 22:38
Ja ostrzę w serwisie Rossignola.
Użytkownik Adrian edytował ten post 27 listopad 2011 - 22:39
pozdrawiam serdecznie Leszek.
#3
Napisano 27 listopad 2011 - 23:56
#4
Napisano 28 listopad 2011 - 10:07
#5
Napisano 28 listopad 2011 - 16:30
jak ustalasz kąt? faktycznie się da samemu naostrzyć na 88stopni? a co z podcięciem od spodu?
Podciecie robie raz na rok, ( w nartach zony raz na 2 lata... - mniej jezdzi), w serwisie przy okazji wyrównania slizgów. Zwykle wystarczy to zrobić raz na kilka ostrzeń bocznych. Ostrzenie boczne bez problemu zrobisz samemu mając odpowiednią ostrzałkę czy kątowniki. (i majac jakis sposób zamocowania narty 'w pionie'- niekoniecznie w dedykowanym imadle- chociaż to najłatwiej i najwygodniej ).
Kąt - wg wskaznika (nastawy) ostrzałki lub typu kątownika (ostrzy tylko pod jednym kątem - wiec nie da sie pomylić).
Jak rozpoznać kąt pod jakim naostrzone są narty? - hmmm... 1. metodą 'wywiadowczą'- np. pytając przedstawiciela producenta- dla nowych nart. 2. Metoda 'flamastrową'- dla używanych....
Pazur to fajne narzędzie unikniesz ciagłego czyszczenia pilnika i zapychania ostrzałki wiórami z włokna szklanego (węglowego?). W dodatku włokna te są b.twarde i skutecznie tępią pilnik- ale bez przesady.... na 2 lata go starczy.
Użytkownik mig edytował ten post 28 listopad 2011 - 16:30
#6
Napisano 28 listopad 2011 - 16:44
Używasz pilnik ceramiczny, metalowy i jeszcze jakiś
No i Kunzmanna, czy inny?
#7
Napisano 28 listopad 2011 - 18:20
jednak imadła są konieczne? Metoda na zablokowanie czubka narty w drzwiach nie przejdzie?.
Używasz pilnik ceramiczny, metalowy i jeszcze jakiś
No i Kunzmanna, czy inny?
możesz i (pod)ostrzyć w ręku. Jakość ostrzenia bedzie jednak taka sobie. Ale by zrobić to porządnie musisz mieć nartę stabilnie umocowaną. Niekoniecznie imadłem. Ktoś w necie pokazywał 'imadło' z 2 odpowiednio docietych pasków sklejki i 'ścisków stolarskich' - tez sie da..... Ważne by narta była nieruchoma i był dostęp do CAŁEJ krawędzi (ostrzałka musie dać sie przesunąć od dziobu do pietki bec przaczep[iania o cokolwiek). Imadła narciarskie załatwiają to w sposób prosty i oczywisty....
Uzywam pilnika średniego(najczesciej), drobnego i czasem -diament sredni (niebieski).
Wczoraj w makro widziałem sporo rzeczy do 'obróbki' nart w sensownych cenach......
--
pozdrawiam
Mich
Użytkownik mig edytował ten post 28 listopad 2011 - 18:21
#8
Napisano 28 listopad 2011 - 22:39
Mimo, że będę nudny powtórzę jeszcze raz: ostrzenie to banalna czynność w której chodzi o to żeby dwie powierzchnie metalu spotkały się "gwałtownie" pod odpowiednim, ustalonym przez ostrzącego kątem. Urządzenia do ostrzenia są równie proste jak czynność do wykonania której powstały. Niestety ich ceny są odwrotnie proporcjonalne do stopnia skomplikowania owej czynności. Ale przy cenach usług serwisowych zakup powinien się dość szybko zwrócić, oczywiście jeśli jeździ się dość intensywnie.
Co kupić? Początkującemu radziłbym którąś z ostrzałek o dużej powierzchni przylegania do spodu narty. Doświadczony ślusarz poradzi sobie z wąskim "nie wybaczającym błędów" kątownikiem, który o wiele łatwiej przesuwa się na kółeczkach po narcie, ale łatwiej może objechać i "poząbkować" krawędź, oraz spowodować pochlastanie palców ostrzącego.
Więc na początek:
http://www.nokaut.pl...wnik-multi.html
a później (choć niekoniecznie)
http://allegro.pl/oo...1926281335.html
Ważne w tym wszystkim jest to żeby często przeciągnąć krawędź jednym lub dwoma ruchami, niż rzadko pocić się nad bardzo stępionymi stalkantami produkując duże ilości wiórów.
Wczoraj w makro widziałem sporo rzeczy do 'obróbki' nart w sensownych cenach......
#9
Napisano 29 listopad 2011 - 07:34
Cale łatwiej może objechać i "poząbkować" krawędź, oraz spowodować pochlastanie palców ostrzącego.
słuszna uwaga! pierwsze próby też radze wykonywać w rekawicy roboczej.
#10
Napisano 15 styczeń 2013 - 18:29
Wiadomość automatyczna
Ten temat został przeniesiony z forum: "Forum główne → Narciarstwo bez tajemnic → Wirtualni narciarze"
do forum: "Sprzęt narciarski → Serwis narciarski → Narzędzia i akcesoria serwisowe".
pozdrawiam Jan narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Winterberg, Willingen, Neuss, Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , St. Anton, Zürs, St. Christoph, Stuben, Lech, Oberlech, Valluga, St. Jakob, Venet, Fiss, Ladis, Serfaus, Zams, Hochsölden, Kühtai, Hochoetz, Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Pozza di Fassa, Belvedere, Marmolada, Alpe Lusia, Bellamonte, Passo San Pellegrino, Falcade, Latemar, Obereggen, Catinaccio, Pera, Moena, Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Alagna Valsesia, Macugnaga, Monterosa, Gressoney, Zermatt , Saas Fee , Saas Grund, Hohsaas, Grächen , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Thyon 2000, Les Collons , Rosswald , Belalp , Leukerbad, Bettmeralp, Fiesch, Fiescheralp, Brig, Visp, Zinal, Grimentz, St. Luc, Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Val Cenis, Termignon, Val Frejus, Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , Orelle, La Grave , Oz , Saint Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil, Galibier, Thabor, Valloire, Valmeiniere
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych