Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Kask z szybą vs. gogle dla krótkowidza

kask gogle krótkowidz na nartach

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 13 listopad 2011 - 23:19

Witajcie,
proszę Was o opinię nt. jazdy w kasku z szybą - a precyzyjniej - czy taki patent sprawdza się w przypadku osób jeżdżących w okularach optycznych (czyli takich jak ja). Problem parowania okularów pod goglami jest niestety uciążliwy, nawet w przypadku stosowania modeli specjalnych. Miałem do czynienia z kilkoma i żadne nie eliminowały problemu całkowicie. Ciekawi mnie również, na ile szyba kasku izoluje oczy od pędu powietrza - co w przypadku jazdy bez gogli, powoduje uporczywe łzawienie :aaaaa: .

Po przeglądnięciu oferty SkiMarketu dopadła mnie chęć nabycia gadżetu usprawniającego jazdę ...

Pozdrawiam :)

#2 30BB

• Użytkownik
  • 154 Postów:
  • Narty:Kneissl RED STAR
  • Imię :Jakubek
  • Ulubiony stok:SZCZYRK
  • Właściciel:Hot-Sport
Reputacja: 90
+

Napisano 14 listopad 2011 - 17:52

Glównie te kaski kupuja osoby w okularach. Szybka izoluje bardzo dobrze pęd powietrza kompletnie nie przeszkadza tak jak np. w kasku na Skuter ma też na tyle przewiewu ze problem z parowaniem również odpada. W kaskach Bolle masz jeszcze drugą dodatkową szybkę w kolorze Żółtym bardzo rozjasniajaca wymiana kilka sekund

#3 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 14 listopad 2011 - 20:46

Wyświetl postUżytkownik 30BB dnia 14 listopad 2011 - 17:52 napisał

Glównie te kaski kupuja osoby w okularach.

Całkiem ślepy nie jestem (-1) jednak jeżdżę w okularach bo mogę dokładniej obcinać laski na stoku i szczerze mówiąc przez lata nigdy ani przez sekundę nie miałem problemu z parowaniem. To, że nie miałem to jednak nie dowód na niewystępowanie czegoś takiego, aczkolwiek aż się wierzyć nie chce, że pod wentylowanymi goglami odkłada się para wodna w ilościach hurtowych, czyli takich doprowadzających do parowania.
Jak rozwiązać problem nie wiem, ale ja o czym innym: w hełmach z szybami widuję astronautów, narciarzy rzadziej i dobrze bo to trochę mało narciarskie, rzekłbym obciachowe deczko, podobnie jak niezwykle szykowne kominiarki (nawiasem oczywiście mówiąc).
Co masz czynić nie wiem, co uczynisz też trudno przewidzieć, ale czyń tak, żeby nie zwiększać ilości stokowych kosmitow. :hi:

#4 30BB

• Użytkownik
  • 154 Postów:
  • Narty:Kneissl RED STAR
  • Imię :Jakubek
  • Ulubiony stok:SZCZYRK
  • Właściciel:Hot-Sport
Reputacja: 90
+

Napisano 15 listopad 2011 - 11:39

Jedni pocą się mniej inni więcej. Jednym parują okulary pod goglami a innym nie Co nie jest winą gogli. Duża ilość osób porostu nie lubi jeździć w goglach narzekają na mały kąt widzenia i czują się niekomfortowo.
Żaden kask w tych czasach nie jest obciachem a gdybyś go miał na Ondraszku kilka lat temu to nie miał byś kilku szwów, jak i gustownej kokardki na głowie od lekarza :). Co do kominiarki zgodzę się że przy ładnej pogodzie jest zbędna ale jeżeli mocno wieje sypie zmrożony śnieg jest to dla buzi raczej mało przyjemne doznanie.

Użytkownik 30BB edytował ten post 15 listopad 2011 - 11:42

#5 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 15 listopad 2011 - 15:03

Fajny by był taki kask co kilka lat temu na Ondraszku i bark by uratował.

#6 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 16 listopad 2011 - 23:03

Wyświetl postUżytkownik 30BB dnia 15 listopad 2011 - 11:39 napisał

gdybyś go miał na Ondraszku kilka lat temu to nie miał byś kilku szwów, jak i gustownej kokardki na głowie od lekarza.
Co do kominiarki zgodzę się że przy ładnej pogodzie jest zbędna ale jeżeli mocno wieje sypie zmrożony śnieg jest to dla buzi raczej mało przyjemne doznanie.

Kurcze, jadę trochę obok tematu ale:
rozbita pała była dla mnie niewielkim problemem przy reszcie strat cielesnych. Do dziś z radością wspominam konowałów pocących się przy szyciu łba i ich słowa: ma pan skórę jak na podeszwie buta.
Co do mrozu, szyb i nieprzemijająco gustownych dla mnie kominiarek, proszę bardzo

Załączony plik  narciarz.jpg (98,67 KB)
Ilość pobrań: 23

Owy człowiek, jak znam życie zaraz pojedzie nie na Golgotę, tylko w taki teren, gdzie pot się leje ciurkiem, a wygląda jakoś tak luzacko, a nie jak robokop-antyterorysta.

#7 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 17 listopad 2011 - 11:01

Przystojniak z niego trzeba przyznac.

#8 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 17 listopad 2011 - 12:05

Robokop-Anty terrorysta powiadasz?

http://www.kochamnar...26_12_55114.jpg

#9 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 18 listopad 2011 - 11:08

Wyświetl postUżytkownik AdamSlask dnia 17 listopad 2011 - 12:05 napisał

terrorysta powiadasz?

ajtam, ajtam...
oglądnąłem sobie filmik ze sztubaja jak zasuwasz na nartach i w sumie jest coraz fajowiej :thumbsup: , tak nawiasem mówiąc. Żebyś miał jeszcze inne nartki...

#10 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 18 listopad 2011 - 13:23

Panie Deczko, komplementy na mnie źle wpływają :zawstydzona:
Nie powiem, przydało by się jednak jakieś odświeżenie w sprzęcie - będę to powtarzał do znudzenia : lepiej pojechać na narty, niż kupić nowe narty :)

Masz jakiś konkretny model na myśli?

#11 FH_ESPO

• Użytkownik
  • 37 Postów:
  • Przedstawiciel:FH_ESPO
Reputacja: 5
+

Napisano 17 grudzień 2011 - 11:20

Ja Zdecydowanie bardziej wolę gogle,kat widzenia jest dla mnie po prostu bardzo odpowiedni. W kasku jest niewygodnie i szybko się pocę- ale to już indywidualna sprawa. Zależy też jaki budżet posiadamy na ten cel.
FH_ESPO - nasze produkty znajdziecie Państwo na allegro

#12 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 20 kwiecień 2012 - 11:54

też jestem okularnik i krótkowidz
od pewnego czasu szukałem jakiegoś rozwiązania

oj naprzymierzałem się ostatnio tych kasków z wizjerem
ciekawy model to HMR H1
Dołączona grafika

ale dosyć drogi

w końcu zdecydowałem się na kask Bolle
z 2 wymiennymi szybami
Dołączona grafika

i jestem zadowolony
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil