Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Kaprun 11 listopada 2000r.

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 12 listopad 2011 - 17:25

Kaprun 11 listopada 2000r., Sobota

Cytat

Na lodowcu Kitzsteinhorn, rozpoczyna się kolejny dzień narciarski.

Z parkingu na lodowiec dostać się można „Kretem”. Dla 155 narciarzy był to ostatni wyjazd do góry.

Miałem to napisać wczoraj ale było święto że nie chciałem ..........

Tutaj film który wyjaśnia kulisy tragedii -
(wersji z Polskim lektorem nie znalazłem jak ktoś ma to niech wstawi)

.

Dołączona grafika

Użytkownik Adrian edytował ten post 12 listopad 2011 - 18:01

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 listopad 2011 - 21:52

Nie ma z polskim lektorem w sieci. Jest natomiast film który od czasu do czasu pokazuje kanał History. Oglądałem, bardzo dobrze zrobiony, profesjonalny. Ponad 1h, wyjaśniają jak do tego doszło. Uczyli się na błędach umierając. Wspomnienia tych którzy przeżyli itd.
Szukałem go w sieci, ale nie ma. Znalazłem na dwóch toorentach anglojęzycznych, ale seedów 0, cały czas 0.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 RSQ

• Użytkownik
  • 29 Postów:
  • Narty:Voelkl
  • Imię :Roman
  • Ulubiony stok:Planai, Wagrain, Radstadt, FIS Skrzyczne
  • Instruktor:emerytowany PI
Reputacja: 13
+

Napisano 12 listopad 2011 - 22:01

W październiku 2000 wracająć z kumplem z delegacji w Monachium wpadliśmy na 1 dzień w dolinę Stubai. Była to sobota i jazda od 09 do 16 na lodowcu. Potem do auta i w długą do Polski. Ale o 02.00 w nocy postój pod Ołomuńcem i spanie. Rozważaliśmy też Kitzsteinhorn....A w marcu 1997 wjeżdżałem z żoną i przyjaciółmi na Alpe Cermis w Val di Fiemme tym wagonem, który w lutym 1998 spadł po przerwaniu liny nośnej przez naszych obecnych "sojuszników" z NATO z USA......

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 13 listopad 2011 - 11:02

Użytkownik RSQ dnia 12 listopad 2011 - 22:01 napisał

który w lutym 1998 spadł

Cytat

Jeszcze tragiczniejszy wypadek kolejki linowej miał miejsce na 3 lutego 1998 r. we włoskim ośrodku narciarskim Cavalese w Dolomitach. Tego dnia lecący bardzo nisko samolot EA-6B Prowler ze znajdującej się w pobliżu tego ośrodka bazy amerykańskich sił powietrznych przeciął linę nośną tamtejszej kolejki górskiej. Wagonik z 20 pasażerami runął na ziemię z wysokości 120 m. Żadna ze znajdujących się w nim osób nie miała szansy na przeżycie. Wśród ofiar tego wypadku znalazło się dwoje Polaków – Ewa Strzelczyk, dyrektorka Teatru Muzycznego w Gliwicach i jej 12-letni syn Filip.

Załączone pliki

• Załączony plik  2.jpg (16,15 KB)
    Ilość pobrań: 1

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 13 listopad 2011 - 14:33

Cześć

Użytkownik RSQ dnia 12 listopad 2011 - 22:01 napisał

W październiku 2000 wracająć z kumplem z delegacji w Monachium wpadliśmy na 1 dzień w dolinę Stubai. Była to sobota i jazda od 09 do 16 na lodowcu. Potem do auta i w długą do Polski. Ale o 02.00 w nocy postój pod Ołomuńcem i spanie. Rozważaliśmy też Kitzsteinhorn....A w marcu 1997 wjeżdżałem z żoną i przyjaciółmi na Alpe Cermis w Val di Fiemme tym wagonem, który w lutym 1998 spadł po przerwaniu liny nośnej przez naszych obecnych "sojuszników" z NATO z USA......

Tez jeździłem tym wagonem wielokrotnie. W 1997 a nawet w 1998 roku ( może staliśmy obok siebie :) )Efekt startu z Cavalese był znakomity. Niestety obecne gondolki nie mają juz tego fantastycznego charkteru. Szkoda.
A wypadki - no cóż - oby ich było jak najmniej a jeżeli to żeby to były rzeczywiste wypadki a nie wynik ludzkiej bezmyślności, braku przewidywanie czy umiejętności.
Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Mitek edytował ten post 13 listopad 2011 - 14:34

#6 RSQ

• Użytkownik
  • 29 Postów:
  • Narty:Voelkl
  • Imię :Roman
  • Ulubiony stok:Planai, Wagrain, Radstadt, FIS Skrzyczne
  • Instruktor:emerytowany PI
Reputacja: 13
+

Napisano 13 listopad 2011 - 15:13

Jeszcze tragiczniejszy wypadek kolejki linowej miał miejsce na 3 lutego 1998 r. we włoskim ośrodku narciarskim Cavalese w Dolomitach. Tego dnia lecący bardzo nisko samolot EA-6B Prowler ze znajdującej się w pobliżu tego ośrodka bazy amerykańskich sił powietrznych przeciął linę nośną tamtejszej kolejki górskiej. Wagonik z 20 pasażerami runął na ziemię z wysokości 120 m. Żadna ze znajdujących się w nim osób nie miała szansy na przeżycie. Wśród ofiar tego wypadku znalazło się dwoje Polaków – Ewa Strzelczyk, dyrektorka Teatru Muzycznego w Gliwicach i jej 12-letni syn Filip

Niecały rok wcześniej własnie tam byłem......