Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Konsultacja narciarska salomon s9000 lub blizzard 7.6

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 maniek71

• Użytkownik
  • 17 Postów:
  • Imię :Maniek
  • Ulubiony stok:Valdesqui
Reputacja: 0
+

Napisano 08 listopad 2011 - 12:50

Witam kolegów. Proszę o opinie na temat nart salomon s9000 rocznik 2010 lub blizzard 7,6 rok 2010/11. Mam dylemat jakie wybrać, a dlatego iż waże 100 kg i mam 183 wzrostu, średnio zaawansowany. Moja jazda jest raczej rekreacyjna po przygotowanych stokach wraz z córką więc nie będzie to szaleństwo aczkolwiek czasami się wyrwę na chwilę zapomnieniaDołączona grafika. Każdy mi doradza nartę twardą z uwagi na mą wagę i dostałem takie dwie propozycje chyba że macie inne poglądy to proszę podpowiedzcie mi troszkę. Pozdrawiam

1. K/M - Mężczyzna
2. Wiek - 39 lat
3. Waga - 100kg
4. Wzrost - 184
5. Jak długo jeździsz na nartach ? - sredniozaawansowany
6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? - 6 w skali 1-10
7. Jakie masz buty ? - zamierzam kupić flex 70-80
8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? -wcześniej zwykłe dechy i wypożyczane z wypożyczalni
9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? - prędkość średnia rekreacyjnie
10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? - przygotowane
11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? - turystycznie z nutką szaleństwa
12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? - kondycja średnia, co drugi wekend
13. Możliwości finansowe - 500-700 zł?!

Użytkownik maniek71 edytował ten post 08 listopad 2011 - 13:35

#2 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 08 listopad 2011 - 21:46

Cześć Maniek,
Salomon S9000 - z tego co się orientuję - to narty z edycji limitowanej (bazowe equipe) o charakterze slalomowym (bodajże 68 mm pod butem), a Blizzardy z serii Magnum to deski bardziej allmountain. Na twoim miejscu - jeżeli jeździsz wyłącznie po przygotowanych trasach - szukaj nart allround z górnej półki, tym bardziej że preferujesz jazdę rekreacyjną i średnie prędkości. Kwota jaką będziesz musiał wydać, może być wyższa, ale jeżeli poszukasz zadbanych nart używanych, to za kwotę 700 zł można znaleźć coś ciekawego. Fajne moim zdaniem są: Volkl Tigershark 10 Feet (sam na nich jeżdżę i nadają się dla "sporego chłopa"), w długości 175cm byłyby super dla Ciebie, doświadczenie miałem również z nartami Salomona Aero X oraz Crossmax W12 - i to świetne deski, zwłaszcza do rekreacyjnej jazdy, a i można je trochę przycisnąć. Podoba mi się także model Crossmax Salomona z rocznika 2010. Z Blizzarda godne uwagi są modele G-force Sonic IQ lub wyższy model - Supersonic IQ. Są także bardzo chwalone w testach Progressory, modele 8+ lub 9+ (lub nowsze serie) w długości 175cm też pewnie nadałyby się. Wybór jest ogromny, ja wymieniłem tylko kilka modeli i niekoniecznie wybrałbym narty, które wymieniasz. Mimo jazdy również rekreacyjnej, lubię twardsze buty, stąd oscylowałbym w twardości 90 - 110. Tyle ode mnie, pozdrawiam.

#3 maniek71

• Użytkownik
  • 17 Postów:
  • Imię :Maniek
  • Ulubiony stok:Valdesqui
Reputacja: 0
+

Napisano 11 listopad 2011 - 21:45

Witaj Airborn,
dzięki bardzo za post, twoja podpowiedz jest dla mnie bardzo pomocna, a tak wogóle to wbiłeś mi ćwieka bo miałem już swoje typy a tu znowu poszukiwanie :)
pozdrawiam

Użytkownik maniek71 edytował ten post 11 listopad 2011 - 21:46

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 listopad 2011 - 12:17

Dużo i często jeździsz. Musisz mieć dobrą nartę, dla osoby zaawansowanej bardziej niż dla początkującej. Czy interesuje Cię narta używana? Mi się wydaje że masz troszkę za mało kasy na nartę " dla ciebie", nówkę nartę :)

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 12 listopad 2011 - 18:14

Maniek, na 100 kg masy na pewno powinieneś mieć rdzeń "full woodcore" i wzmocnienie tytanowe, najlepiej podwójne. Modeli o takich parametrach jest wiele. Jeżeli kupisz nowe, tańsze narty, szybko je wyklepiesz. Rację ma Pit, że trochę masz mało kasy. Jeżeli jest to zapora nie do przeskoczenia, oglądaj się za używkami, najlepiej z pewnego źródła (co łatwe nie jest). Sprowadzane narty z wypożyczalni alpejskich często są mocno wyeksploatowane i zachowaj daleko idącą ostrożność polując na "okazje" na aukcjach.

Fajnie przed zakupem jest sprzęt przetestować na stoku, a nie bazować tylko na opiniach innych, np. mojej, ponieważ dobór nart, to sprawa stricte indywidualna. Czasami wychwalane pod niebiosa narty w testach, tobie "leżeć nie będą". Stąd też wątpliwości budzi w ogóle doradzanie, ale jest w tym przedmiocie rozwinięty i aktywny temat na tym forum. Pozdrowionka :)