Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Buty Wed'ze prośba o poradę

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 08 listopad 2011 - 12:25

Jako nowy użytkownik forum, witam wszystkich serdecznie,
Tytułem wstępu zaznaczę, że jestem mocno początkującym. W sezonie 09/10 ledwo nauczyłem się za sprawą instruktora podstawowych spraw związanych z jazdą, sezon 10/11 wcale nie jeździłem (rodzina się powiększyła i nie było jak). Ale do rzeczy, chcę kupić sobie własne buty. Cała lektura odnośnie tego procesu na temat systemów, flex-ów itp - odrobiona.
W decathlonie znalazłem takie buty: http://www.wedze.com...boot-143374709/ mój budżet jest niewielki, więc cena 449 pln leży mi jak najbardziej. Lecz jeżeli by się okazało, że to wyrzucone pieniądze to wolę jakoś dociułać i kupić inne np w przedziale 600-700. Ponadto wed'ze mają flex 60, a dużo się osłuchałem, oczytałem żeby brać flex od razu co najmniej 80 bo takie 60 to zaraz będą kapcie i do szafy. Przypomnę, że jestem amator i ważę 79 kg przy wzroście 175. Co o tym wszystkim myślicie?
Z góry thx.
S.

#2 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 08 listopad 2011 - 13:09

Dociulalbym troche i zainwestowal we flex 80.Model marka niewazna,wygoda to sie liczy.Sporo o tym o u nas na forum.Poszukaj,poczytaj.

Użytkownik pytek45 edytował ten post 08 listopad 2011 - 13:09

#3 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 08 listopad 2011 - 16:44

To dozbieraj i wybierz sprawdzone marki.

Użytkownik Narciarz edytował ten post 08 listopad 2011 - 16:44

#4 Racetiger

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Narty:slalom specjalny: ELAN SLX WAVEFLEX dł.165 R=12.9, slalom gigant: VOLKL RACETIGER GS dł. 175 R=19.0, ATOMIC GS II dł. 190 R>21
  • Imię :Maciek
  • Ulubiony stok:Karlików
+

Napisano 08 listopad 2011 - 23:45

Zgadzam się z przedmówcami ! Od butów flex 40 - 60 to tylko Cię będą nogi boleć, grubo miękkiej gąbki w bucie a Ty w miarę rozwoju sytuacji będziesz zaciskał klamry coraz bardziej, że Ci żylaki popękają, bo Ci będzie noga latać w bucie. Jeśli wiążesz jakąkolwiek przyszłość z narciarstwem albo jest to Twoje nowe hobby, kup sobie buciki Flex 80, takie żeby było mało gąbki w bucie i żeby ta gąbka w bucie była twarda, łatwo jest to sprawdzić, na języku ok 1 cm nie więcej ! Lepsze czucie narty i szybsze przkazanie tego co nogi chca uczynić z nartą . Pozostały wpływ na flex ma skorupa buta czyli tworzywo z którego wykonano but. Tutaj jednak im niższa temperatura tym tworzywo jest mniej elastyczne i flex się zwiększa ale tym nie zawracaj sobie już głowy, zwróć uwagę wyłacznie na grubość i twardość gąbki w bucie. Ja obecnie jeżdżę w butach Dolomit flex 130 więc nie obawiaj się flexu, bo to termin umowny (przy porządnym mrozie ciężko jest je ściągnąć z nóg ale jeździ sie wspaniale i to cały dzień na stoku a nie tylko 2 zjazdy na zawodach jak piszą niektórzy fachowcy bez paraktyki). Jeśli miałbym polecić jakieś buciki, to nic nie sugeruję ale polecam Atomic M-tech 80 (flex 80).
Aktualna cena nowych bucików Atomic M-tech 80 w sklepie http://www.starsport...moke-p-118.html to 490 PLN (srebrne z sezonu 07/08) więc chyba warto przemyśleć sprawę . Szczerze polecam, bo takie buty maiłem, do czasu kiedy nie obudziła sie we mnie chęć rywalizacji sportowej, późno to poczułem, gdzyż mam obecnie już 38 lat ale kiedyś nie było tylu stoków i wyciągów co teraz . Na marginesie, ze sklepem nic mnie nie wiąże, robiłem tam wyłącznie zakupy i moge polecić, może gdziś znajdziesz taniej.
Pozdrawiam serdecznie
poniżej linki do kilku moich filmów na youtube

#5 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 09 listopad 2011 - 07:44

Dziękuję Wam za pomoc, jade w week po buty i zainwestuje w nie więcej, żeby wszstko było jak powinno.
Racetiger ładnie sobie radzisz, mam nadzieję, że kiedyś też tak będę zjeżdżał.
Pzdr.
S.

#6 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 10:19

Buty już kupione:) W intersporcie Atomic Hawx 85 - 849pln:(, dobrze mi pasują i mam nadzieję, że będą ok. Dziękuję Wam za pomoc.
Pzdr.
S.

#7 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 17 listopad 2011 - 21:04

Panowie nie jest dobrze :( , moje spostrzeżenia z mierzenia w sklepie, że buty mi pasują, są chyba nie do końca ok. W wolnych chwilach wieczorem na spokojnie 4 razy mierzyłem w domu. Okazuje się, że nie bardzo pól godziny w nich wytrzymuję. Są strasznie mocno dopasowane, zaczynają cisnąć mnie w śródstopie i zewnętrzny bok stopy, i na dodatek czuję lekkie zdrętwienie w palcach. Sumując, na tą chwilę 1 godziny w domu przed tv w nich nie dam rady :( Dodam, że to wszystko dzieje się przy zapiętych dolnych klamrach na pierwszy ząb, a górnych na drugi. Czy tak powinno być?, może to się poukłada i poluzuje wszystko? :wacko: poradźcie coś bo mija termin do kiedy mogę je zamienić i nie wiem co robić.
Dzięki
pzdr.

#8 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 17 listopad 2011 - 21:48

Ciśnij z nimi do sklepu póki czas bo nic z tego nie będzie! Ewidentnie nie trafiony trzewik zjazdowy. :excl:

#9 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 17 listopad 2011 - 21:55

To normalny objaw.
Siedzisz w nich tylko czy stoisz i się ruszasz? Jak rozepniesz klamry to drętwienie po jakimś czasie przechodzi?

Te atomy to co prawda dziadostwo ale żeby były niewygodne w to nie uwierzę.

Przy okazji pytanie do moderatora. : wstawiłem tu link ze zdjęciem wygodnych butów rossignol 110 czy został wykasowany? czy mnie się pomyliły fora?

#10 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 17 listopad 2011 - 22:17

Wymieniaj i nastepnym razem te godzine w butach spedz w sklepie.
P.S.Adrian nic mi o wykasowaniu linku niewiadomo.

#11 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 17 listopad 2011 - 22:25

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 21:55 napisał

To normalny objaw.

Hmmm, jeśli jest kasa na drugą parę, spoko można eksperymentować. Ja osobiście wolę takie buty w których zapiętych mogę bez objawów ubocznych siedzieć cały dzień na krześle. But ma trzymać nogę, a nie powodować jej cierpnięcie i drętwienie, bez względu na ruch, czy jego brak.

#12 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 17 listopad 2011 - 22:37

Deczko ja nie miałem nic złego na myśli. Często się to zdarza i nie zawsze jest to objaw złych butów.
Czasami warto wykonać parę ruchów by się ułożyły.
Oczywiście jak nie pasują to wymienić. Tylko na jaki?

ps. Pytek pewnie pisałem o tych butach na innym forum. W sumie i tak kupił inne.

#13 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 17 listopad 2011 - 23:26

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 22:37 napisał

Deczko ja nie miałem nic złego na myśli. Często się to zdarza i nie zawsze jest to objaw złych butów.
Czasami warto wykonać parę ruchów by się ułożyły.
Oczywiście jak nie pasują to wymienić. Tylko na jaki?

No, chyba nie myślałeś, że myślałem, że coś złego myślałeś :D
Ja po prostu w takich przypadkach (butów narciarskich) mam niezmienne zasady: ubieram buty i po zapięciu wiem czy są dobre. Jeśli mam choćby najmniejsze wątpliwości, nie ryzykuję, ściągam i dziękuję.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak przy okazji, jak już jesteśmy w temacie butów. Szukam dokładnie takich.

Załączony plik  Atomic-AE5001510-RT-CS-130.jpg (146,5 KB)
Ilość pobrań: 4
Każdy kto znajdzie oczywiście nie za 1800 tylko przecenione ma flaszkę i dozgonną wdzięczność. Jaka to cena? Mogłem kupić za 1200 ale to za dużo :alegosc:
Przepraszam, ze się wciąłem w nie swój temat.

#14 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 18 listopad 2011 - 08:41

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 21:55 napisał

Przy okazji pytanie do moderatora. : wstawiłem tu link ze zdjęciem wygodnych butów rossignol 110 czy został wykasowany? czy mnie się pomyliły fora?

hej Adik - to sie nazywa skleroza :sarcastic_hand:
http://www.kochamnar...dpost__p__33269

i pytanie do soerena
może masz platfuss tak jak ja i w każdych twardszych butach będzie występował efekt drętwienia
w taki wypadku należy uformować odpowiednie wkładki - to czyni cuda
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#15 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 18 listopad 2011 - 10:21

Jan serdecznie przepraszam za niecne podejrzenia o wykasowanie postu. :)

Te buty by mu spokojnie pasowały bo są milutkie i puszyste jak te z serii dla kobiet. :stres:

#16 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 18 listopad 2011 - 19:14

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 18 listopad 2011 - 10:21 napisał

Te buty by mu spokojnie pasowały bo są milutkie i puszyste jak te z serii dla kobiet. :stres:

Adrian nie sądzisz, żę fleks 110 to dla mnie za twardy but?

#17 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 18 listopad 2011 - 19:22

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 listopad 2011 - 08:41 napisał

i pytanie do soerena
może masz platfuss tak jak ja i w każdych twardszych butach będzie występował efekt drętwienia
w taki wypadku należy uformować odpowiednie wkładki - to czyni cuda

Jabol, nie mam plattffusa, ja po prostu nie mam bladego pojęcia jak rozróżnić podczas mierzenia w sklepie kilku par butów, która jest dobra. Trafia mnie już od kupowania tych trzewików. Masakra! Nie chcę już pożyczać butów z wypo. bleee...., chcę swoje - dobre!!!

#18 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 18 listopad 2011 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik soeren dnia 18 listopad 2011 - 19:14 napisał

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 18 listopad 2011 - 10:21 napisał

Adrian nie sądzisz, żę fleks 110 to dla mnie za twardy but?

Akurat te są wyjątkowo przyjazne i flexem bym się nie martwił.
Miałem w tamtym roku Fischery 90 i wyrzuciłem je po jednym dniu. Nie można ich było zdjąć na mrozie. Kupiłem też Head 100 i są znacznie twardsze.
Spróbuj a nie zdejmiesz z nogi. Jaki masz rozmiar stopy?

#19 soeren

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 19 listopad 2011 - 08:21

Rozmiar 26-26,5

#20 waldek k

• Użytkownik
  • 66 Postów:
  • Narty:Kastle MX 78
  • Imię :Waldek
Reputacja: 55
+

Napisano 19 listopad 2011 - 12:44

Wyświetl postUżytkownik soeren dnia 17 listopad 2011 - 21:04 napisał

W wolnych chwilach wieczorem na spokojnie 4 razy mierzyłem w domu. Okazuje się, że nie bardzo pól godziny w nich wytrzymuję. Są strasznie mocno dopasowane, zaczynają cisnąć mnie w śródstopie i zewnętrzny bok stopy, i na dodatek czuję lekkie zdrętwienie w palcach. Sumując, na tą chwilę 1 godziny w domu przed tv w nich nie dam rady :( Dodam, że to wszystko dzieje się przy zapiętych dolnych klamrach na pierwszy ząb, a górnych na drugi. Czy tak powinno być?, może to się poukłada i poluzuje wszystko? :wacko: poradźcie coś bo mija termin do kiedy mogę je zamienić i nie wiem co robić.

Drętwieniem stóp w domu specjalnie bym się nie przejmował.
Na stoku krew lepiej krąży. Narty trzeba przyciskać, kapeć się wtedy uformuje a i skorupa nawet twarda też nie jest ze stali.
Miałem to samo ze swoimi butami, ale już pierwszego dnia po kilku zjazdach nie pamiętałem że mam nowe buty, a po 10 godzinach z zadowoleniem oglądałem stopy nie znajdując obolałych miejsc.
Zwróć raczej uwagę na to, czy nie uciskają z góry na podbicie stopy i czy nie powodują bólu w okolicy kostek.

Pozdrawiam

Użytkownik waldek k edytował ten post 19 listopad 2011 - 14:03