Buty Wed'ze prośba o poradę
Napisano 08 listopad 2011 - 12:25
Tytułem wstępu zaznaczę, że jestem mocno początkującym. W sezonie 09/10 ledwo nauczyłem się za sprawą instruktora podstawowych spraw związanych z jazdą, sezon 10/11 wcale nie jeździłem (rodzina się powiększyła i nie było jak). Ale do rzeczy, chcę kupić sobie własne buty. Cała lektura odnośnie tego procesu na temat systemów, flex-ów itp - odrobiona.
W decathlonie znalazłem takie buty: http://www.wedze.com...boot-143374709/ mój budżet jest niewielki, więc cena 449 pln leży mi jak najbardziej. Lecz jeżeli by się okazało, że to wyrzucone pieniądze to wolę jakoś dociułać i kupić inne np w przedziale 600-700. Ponadto wed'ze mają flex 60, a dużo się osłuchałem, oczytałem żeby brać flex od razu co najmniej 80 bo takie 60 to zaraz będą kapcie i do szafy. Przypomnę, że jestem amator i ważę 79 kg przy wzroście 175. Co o tym wszystkim myślicie?
Z góry thx.
S.
Napisano 08 listopad 2011 - 23:45
Aktualna cena nowych bucików Atomic M-tech 80 w sklepie http://www.starsport...moke-p-118.html to 490 PLN (srebrne z sezonu 07/08) więc chyba warto przemyśleć sprawę . Szczerze polecam, bo takie buty maiłem, do czasu kiedy nie obudziła sie we mnie chęć rywalizacji sportowej, późno to poczułem, gdzyż mam obecnie już 38 lat ale kiedyś nie było tylu stoków i wyciągów co teraz . Na marginesie, ze sklepem nic mnie nie wiąże, robiłem tam wyłącznie zakupy i moge polecić, może gdziś znajdziesz taniej.
Pozdrawiam serdecznie
poniżej linki do kilku moich filmów na youtube
Napisano 17 listopad 2011 - 21:04
Dzięki
pzdr.
Napisano 17 listopad 2011 - 21:55
Siedzisz w nich tylko czy stoisz i się ruszasz? Jak rozepniesz klamry to drętwienie po jakimś czasie przechodzi?
Te atomy to co prawda dziadostwo ale żeby były niewygodne w to nie uwierzę.
Przy okazji pytanie do moderatora. : wstawiłem tu link ze zdjęciem wygodnych butów rossignol 110 czy został wykasowany? czy mnie się pomyliły fora?
Napisano 17 listopad 2011 - 22:25
Użytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 21:55 napisał
Hmmm, jeśli jest kasa na drugą parę, spoko można eksperymentować. Ja osobiście wolę takie buty w których zapiętych mogę bez objawów ubocznych siedzieć cały dzień na krześle. But ma trzymać nogę, a nie powodować jej cierpnięcie i drętwienie, bez względu na ruch, czy jego brak.
Napisano 17 listopad 2011 - 22:37
Czasami warto wykonać parę ruchów by się ułożyły.
Oczywiście jak nie pasują to wymienić. Tylko na jaki?
ps. Pytek pewnie pisałem o tych butach na innym forum. W sumie i tak kupił inne.
Napisano 17 listopad 2011 - 23:26
Użytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 22:37 napisał
Czasami warto wykonać parę ruchów by się ułożyły.
Oczywiście jak nie pasują to wymienić. Tylko na jaki?
No, chyba nie myślałeś, że myślałem, że coś złego myślałeś
Ja po prostu w takich przypadkach (butów narciarskich) mam niezmienne zasady: ubieram buty i po zapięciu wiem czy są dobre. Jeśli mam choćby najmniejsze wątpliwości, nie ryzykuję, ściągam i dziękuję.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak przy okazji, jak już jesteśmy w temacie butów. Szukam dokładnie takich.
Atomic-AE5001510-RT-CS-130.jpg (146,5 KB)
Ilość pobrań: 4
Każdy kto znajdzie oczywiście nie za 1800 tylko przecenione ma flaszkę i dozgonną wdzięczność. Jaka to cena? Mogłem kupić za 1200 ale to za dużo
Przepraszam, ze się wciąłem w nie swój temat.
Napisano 18 listopad 2011 - 08:41
Użytkownik Adrian dnia 17 listopad 2011 - 21:55 napisał
hej Adik - to sie nazywa skleroza
http://www.kochamnar...dpost__p__33269
i pytanie do soerena
może masz platfuss tak jak ja i w każdych twardszych butach będzie występował efekt drętwienia
w taki wypadku należy uformować odpowiednie wkładki - to czyni cuda

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 18 listopad 2011 - 19:14
Napisano 18 listopad 2011 - 19:22
Użytkownik jabol dnia 18 listopad 2011 - 08:41 napisał
i pytanie do soerena
może masz platfuss tak jak ja i w każdych twardszych butach będzie występował efekt drętwienia
w taki wypadku należy uformować odpowiednie wkładki - to czyni cuda
Jabol, nie mam plattffusa, ja po prostu nie mam bladego pojęcia jak rozróżnić podczas mierzenia w sklepie kilku par butów, która jest dobra. Trafia mnie już od kupowania tych trzewików. Masakra! Nie chcę już pożyczać butów z wypo. bleee...., chcę swoje - dobre!!!
Napisano 18 listopad 2011 - 21:57
Użytkownik soeren dnia 18 listopad 2011 - 19:14 napisał
Akurat te są wyjątkowo przyjazne i flexem bym się nie martwił.
Miałem w tamtym roku Fischery 90 i wyrzuciłem je po jednym dniu. Nie można ich było zdjąć na mrozie. Kupiłem też Head 100 i są znacznie twardsze.
Spróbuj a nie zdejmiesz z nogi. Jaki masz rozmiar stopy?
Napisano 19 listopad 2011 - 12:44
Użytkownik soeren dnia 17 listopad 2011 - 21:04 napisał
Drętwieniem stóp w domu specjalnie bym się nie przejmował.
Na stoku krew lepiej krąży. Narty trzeba przyciskać, kapeć się wtedy uformuje a i skorupa nawet twarda też nie jest ze stali.
Miałem to samo ze swoimi butami, ale już pierwszego dnia po kilku zjazdach nie pamiętałem że mam nowe buty, a po 10 godzinach z zadowoleniem oglądałem stopy nie znajdując obolałych miejsc.
Zwróć raczej uwagę na to, czy nie uciskają z góry na podbicie stopy i czy nie powodują bólu w okolicy kostek.
Pozdrawiam
Użytkownik waldek k edytował ten post 19 listopad 2011 - 14:03