Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Mniej narciarzy na stokach

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 over05

• Użytkownik
  • 2 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 05 listopad 2011 - 13:39

Jak donosi TVP INFO na stokach ma od stycznia obowiazywać organiczenie liczby narciarzy! Czas najwyższy na Alpy :)

http://czytonormalne...na-stokach.html

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 05 listopad 2011 - 14:38

Nie będzie tak źle. Straszą tylko. A w Alpy to już od dawna kto żyw jedzie ;)
Więcej tam Polaków niż przykładowo Austriaków.

http://tvp.info/info...stokach/5604850

Cytat

Na łatwej trasie na każdego narciarza będzie minimum 200 m² , na trasie trudnej – minimum 300, a na bardzo trudnej – minimum 400 m².
:puknijsie:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 05 listopad 2011 - 18:50

"Niezły" prezent noworoczny. :russian: :stres:

#4 mig

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Rożne kolorowe
  • Imię :Michał
  • Ulubiony stok:bliski
  • Serwisant:w piwnicy
  • Pracownik:U siebie
Reputacja: 102
+

Napisano 05 listopad 2011 - 19:22

do poprzedniej ustawy też było podobne rozporządzenie.... Wszyscy je mieli w dużym poważaniu.

Może ktoś wie jak jest liczone te 200m2/ narciarza? Byłoby to dośc istotne.

#5 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2011 - 19:35

Mig zapewne właściciel wyciągu musi zgłosić do opodatkowania podatkiem gruntowym ilość metrów kwadratowych.
Te opodatkowane metry podzielą na 200 i wyjdzie im ilość narciarzy a co za tym idzie przepustowość wyciągu.

Na szybkiego wyliczyłem mój stok i wyszło mi że będzie trzeba zmniejszyć przepustowość o 1/3

#6 mig

• Użytkownik
  • 212 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2011 - 19:58

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 05 listopad 2011 - 19:35 napisał

Mig zapewne właściciel wyciągu musi zgłosić do opodatkowania podatkiem gruntowym ilość metrów kwadratowych.
Te opodatkowane metry podzielą na 200 i wyjdzie im ilość narciarzy a co za tym idzie przepustowość wyciągu.

Na szybkiego wyliczyłem mój stok i wyszło mi że będzie trzeba zmniejszyć przepustowość o 1/3

zdradz jak to wyliczyłeś. To za mądre na moją inzynierską głowę.... ;)
Ale sprobuję:
Powierzchnia ośrodka jest oczywista... Niech bedzie kilometr trasy o szerokości śr. 70 m =i 70000 m2, czyli na trasie może być 350os.
Trase obsługuje niewyczepiana kanapa wiec pewnie o wydajnosci 1800os/h = 30szt/min
Taką trase jedzie sie b. powoli 5 minut. (jak to 'znormować'?) wiec na trasie bedzie naraz 150os. Czy tak?

Użytkownik mig edytował ten post 05 listopad 2011 - 20:50

#7 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 05 listopad 2011 - 21:36

Nie ja myślałem że trzeba to podstawić pod godzinową wydajność wyciągu. Ale Ty to wyliczyłeś bardziej precyzyjnie.

#8 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 06 listopad 2011 - 09:07

Dzisiaj poczytałem ustawę i tam jest wzór do wyliczania.

Art30.
http://www.bip.mswia...php?s=4&id=6178

Załączony plik  wylicznka.jpg (91,49 KB)
Ilość pobrań: 14

#9 mig

• Użytkownik
  • 212 Postów:
+

Napisano 06 listopad 2011 - 12:53

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 06 listopad 2011 - 09:07 napisał

Dzisiaj poczytałem ustawę i tam jest wzór do wyliczania.

Art30.
http://www.bip.mswia...php?s=4&id=6178

Załącznik wylicznka.jpg

dzieki!

#10 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 06 listopad 2011 - 19:05

Cześć
Panowie nie ma sensu ta zabawa. Wspólczynniki były okreslone zawsze i są związane z zatwietrdzeniem stoku. W praktyce na "naszą jazdę nie ma to żadnego wpływu.
Pozdro

#11 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 06 listopad 2011 - 20:37

To mnie trochę Mitku uspokoiłeś bo przeraziły mnie te duże kolejki do wyciągu.

Musisz przyznać że można się było obawiać po takim tekście :

Cytat

Największe kontrowersje wzbudzi trzeci projekt, w którym znalazł się wzór na dopuszczalne obciążenie narciarskiej trasy zjazdowej. Na łatwej trasie na każdego narciarza będzie minimum 200 m. kw., na trasie trudnej – minimum 300, a na bardzo trudnej – minimum 400 m kw.
Takie rozwiązanie MSWiA chce wprowadzić, bo z powodu zbyt dużej liczby narciarzy na stoku coraz częściej dochodzi do wypadków. Oznacza ono jednak, że na najbardziej popularnych stokach, tam gdzie pracują szybkie wyciągi, trzeba będzie ich prędkość zmniejszyć, co oznacza, że kolejki do wyciągów będą jeszcze dłuższe niż do tej pory.

#12 mig

• Użytkownik
  • 212 Postów:
+

Napisano 06 listopad 2011 - 22:20

Takie limity były juz od dawna (jak chwile pogrzebałem na str. sejmu to nawet tak samo obliczane). Chwilowo zniknęły razem z poprzednią ustawą (chyba tą o sportcie). Czyli były i nic sie nie działo.

#13 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 07 listopad 2011 - 08:59

Zawracanie gitary.

#14 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 07 listopad 2011 - 09:01

a może dzięki temu przepisowi łatwiej będzie o zezwolenie na poszerzenie trasy ?
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#15 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 07 listopad 2011 - 09:42

Myślisz Jan że ekolodzy na to zezwolą? :russian:

#16 over05

• Użytkownik
  • 2 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 07 listopad 2011 - 09:55

ekolodzy to największa zmora rozwolu polskiego narciarstwa, a potem politycy, którzy są opłacani przez te wszystkie greenpeacy i inne towarzystwa

#17 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 07 listopad 2011 - 13:34

witaj over05
na naszym forum

Wyświetl postUżytkownik over05 dnia 07 listopad 2011 - 09:55 napisał

a potem politycy, którzy są opłacani przez te wszystkie greenpeacy i inne towarzystwa

polityka to temat tak nieciekawy że już w naszym regulaminie powiedzieliśmy "nie"

zapraszam do dyskusji o nartach, śniegu, górach, chmurach i dupie Maryni :D
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#18 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 14 listopad 2011 - 18:11

Wiem że regulamin jest na NIE, ale nie mogę się powstrzymać i proponuję żeby "te mądrale" poszły jeszcze dalej i takie same przepisy wprowadziły na polskich drogach, tam dopiero jest niebezpiecznie!!!

Pozdrawiam Marek

#19 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 14 listopad 2011 - 23:31

Cześć
Mniej narciarzy na stokach - i bardzo dobrze!
Pozdro

#20 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 15 listopad 2011 - 21:44

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 14 listopad 2011 - 23:31 napisał

Cześć
Mniej narciarzy na stokach - i bardzo dobrze!
Pozdro

faktycznie coś w tym jest
należy spowolnic wyciągi i obniżyc cene piwa w knajpach przystokowych :cheers:
Dołączona grafika