Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Drift Hd 170

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 jan koval

• Użytkownik
  • 257 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 07 listopad 2011 - 14:31

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 07 listopad 2011 - 13:12 napisał

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 06 listopad 2011 - 13:43 napisał

w kazdym razie nie spodziewaj sie jakosci takiej, jakie daje telewizja HD
w porownnaniu z moim aparatem lumix GF-2, obraz sie nie umywa…….
ale , oczyiscie, te kamery pracuja w swoistych warunkach
acha, jeszcze jedno - stos krotka trwalosc baterii z jednego naladowania. o tym trzeba pamietac!

Postaram się kompleksowo punkt po punkcie maksymalnie prosto:
Z materiałami HD, no może na początku HDV mam do czynienia od 2008 roku i mimo, że upłynęły już trzy lata ciągle jestem pod wrażeniem jakości obrazu. Małych "sportowych" kamerek HD używam od 2009 roku. Na początku było to tylko 720p (1280x720) i już wtedy obraz i ilość jego szczegółów rozbijał w pył stare SD. Przeskok na full HD (1920x1080) znowu wprawił mnie w zdumienie, aczkolwiek różnica nie była już tak duża i do dziś bez uprzedzeń używam tych o mniejszej rozdzielczości.
Co do jakości TV HD. Kamerki typu Contour i GoPro Hero są powszechnie wykorzystywane przez stacje telewizyjne produkujące materiały HD, oczywiście nie do ujęć studyjnych tylko wszędzie tam gdzie są niezbędne i gdzie nie można wsadzić sprzętu za 100000$ ważącego 8 kg. a potrzebny jest dobry kompatybilny jakościowo obraz.
O stabilizacji w tak prostym automatycznym sprzęcie można zapomnieć, ale te kamerki pracują na bardzo szerokich kątach widzenia, a stabilizacja potrzebna jest do zbliżeń kręconych z ręki. W tym przypadku najlepszą stabilizacją jest narciarz do którego kamerka jest przyczepiona.
Czas pracy na baterii. Sprawdziłem długość paru przypadkowych plików i tak: przy temp. ok. 0, schładzana non stop wiatrem ok.100 km/godz oraz od czasu do czasu przysypywana śniegiem Hero wyłączyła się po 1:41:41, ta sama Hero w temp. między 10-15 stopni pracowała 2:30:11 i... została wyłączona ręcznie :)
Lumix GF 2 to fajny sprzęcik też do filmowania, ale szkoda go by było założyć w jakimś ekstremalnym miejscu, bo mógłby nie przeżyć w przeciwieństwie do Hero czy Pytkowego Drfta.
Tak wogóle to temat rzeka i w 100% nie na wymianę myśli przy pomocy klawiatury tylko osobiście przed odpowiednim ekranem :hi:

wiad na priv

#22 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 13 listopad 2011 - 18:07

Testow ciag dalszy(mimo cho........rnie brzydkiej pogody).

#23 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 14 listopad 2011 - 08:46

hej Pytek
uważaj z tymi testami bo jeszcze się uszkodzisz przed sezonem :zemdlal:
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#24 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 15 listopad 2011 - 22:45

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 14 listopad 2011 - 08:46 napisał

Spokojnie w miare ostrozny jestem,z drugiej strony jaki sens w robieniu czegos na pol gwizdka?

#25 Jędrula

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Narty:Rossignol 8s
  • Imię :Andrzej
  • Ulubiony stok:Włochy
Reputacja: 2
+

Napisano 23 listopad 2011 - 06:53

WItam szanowne grono jak i Pana Prezesa (który to? ;) )

Jestem tu pierwszy raz ponieważ szczerze przyznaję- nie wiedziałem o Waszym istnieniu a sprawdzałem pozycjonowanie się przedmiotowej kamery. Dlaczego to robiłem? Otóż tak się złożyło w życiu, że jestem dystrybutorem i sprzedawcą wszystkich sensownych kamer do rejestracji sportów a jednocześnie narty to moje drugie imię.

Nie zrozumcie mojej obecności źle. Naturalnie moim celem jest sprzedaż, niemniej tutaj wszedłem przede wszystkim z innego powodu - w Polsce wiele osób chciało by coś nagrać ale nie bardzo wiedzą jak się do tego zabrać. Nie chodzi o to, że u nas to ciemnica, nie. Chodzi o to, że do Polski czasem takie nowinki dochodzą ciut później, ponieważ my sobie potrafimy radzić w inny sposób. I uwierzcie mi - byliśmy u nas pierwsi więc pamiętamy - jak Polacy sobie radzili i jestem z nas dumny :)

Niemniej - pojawiłem się ponieważ z przyjemnością odpowiem na Wasze pytania, znam sprzęt co nie co, jeżdżę na narciochach jak Wy i nie napiszę nazwy swoich sklepów, przynajmniej nie publicznie, by zachować zdrowy przebieg rozmów :)

Jeśli zaś chodzi o pytania techniczne czy to tutaj czy na PW - chętnie odpowiedziałbym publicznie by szersze grono zainteresowanych osób znalazło odpowiednie informacje.

Aha byłbym zapomniał - mamy je wszystkie - nie promujemy na zasadach wyższego profitu, lubimy namieszać w głowach i nie ma kamery idealnej do wszystkiego. I GoPro również nie jest idealne :)

pozdrawiam i jeśli będę mógł być w czymś pomocny - serdecznie zapraszam,

Jędrek

Użytkownik Jędrula edytował ten post 23 listopad 2011 - 06:54

#26 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 23 listopad 2011 - 12:23

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 13 listopad 2011 - 18:07 napisał

Testow ciag dalszy

Prezes! Spróbuj przestawić w kamerce proporcje obrazu (frame size) na 1080 (1920x1080) lub 720 (1280x720)
W tej chwili, sądząc po ramce w youtubie masz ustawione coś nie teges, a mało prawdopodobne, że zostało namieszane w montażu i zgrywaniu.

Wyświetl postUżytkownik Jędrula dnia 23 listopad 2011 - 06:53 napisał

pozdrawiam i jeśli będę mógł być w czymś pomocny - serdecznie zapraszam,

:hi:

#27 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 23 listopad 2011 - 13:22

Ustawione jest na 1080 wlasnie ze zgrywaniem mam problem,bo wiekszosc programow zmienia rozdzielczosc na badziewie przy konwersji z MOV na inny.

#28 barb

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:K2 obsethed,K2 domain, Elan SLX
  • Imię :Maciek
  • Ulubiony stok:STOCK 84
  • Serwisant:Moritz
  • Pracownik:społeczny
  • Właściciel:WeSki.pl
  • Instruktor:SITN-PZN , SITS
Reputacja: 23
+

Napisano 23 listopad 2011 - 16:23

spróbuj sony vegas. można w nim zrobić prawie wszystko . taki efent jak Ty miałem kiedy edytowałem filmy z go pro w windows movie maker. możliwe też że masz ustawiony format który łapie duży kąt w pionie- dobry do kręcenia z kasku bo widać to co jest przed tobą i to co jest pod nogami np. rower czy narty, ale niestety po bokach zostają czarne paski.

#29 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 24 listopad 2011 - 10:00

Faktycznie, coś masz nagrzane w ustawieniach. Plik HD jest degradowany do niskiej rozdzielczości na etapie montażu.
Na czym montujesz?

#30 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 24 listopad 2011 - 18:54

Ostnio uzywalem Pinnacle Videospin.

#31 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 24 listopad 2011 - 23:42

Ło kurcze! Próbowałem znaleźć co to ustrojstwo zawiera w sobie, ale niczego poza propozycjami ściągnięcia nie znalazłem. Po zrzutach interfejsu wygląda jak MoviMaker.
Spróbuj sobie ściągnąć na próbę:
http://www.avs4you.c...deo-Editor.aspx
Korzystam z ich konwertera i jest prosty i skuteczny. Jeśli założyć że program edycyjny będzie na podobnym poziomie prostoty i skuteczności to spoko.
Niestety parę dutków kosztuje. Ile nie wiem.