Użytkownik deczko inny dnia 07 listopad 2011 - 13:12 napisał
Użytkownik jan koval dnia 06 listopad 2011 - 13:43 napisał
w porownnaniu z moim aparatem lumix GF-2, obraz sie nie umywa…….
ale , oczyiscie, te kamery pracuja w swoistych warunkach
acha, jeszcze jedno - stos krotka trwalosc baterii z jednego naladowania. o tym trzeba pamietac!
Postaram się kompleksowo punkt po punkcie maksymalnie prosto:
Z materiałami HD, no może na początku HDV mam do czynienia od 2008 roku i mimo, że upłynęły już trzy lata ciągle jestem pod wrażeniem jakości obrazu. Małych "sportowych" kamerek HD używam od 2009 roku. Na początku było to tylko 720p (1280x720) i już wtedy obraz i ilość jego szczegółów rozbijał w pył stare SD. Przeskok na full HD (1920x1080) znowu wprawił mnie w zdumienie, aczkolwiek różnica nie była już tak duża i do dziś bez uprzedzeń używam tych o mniejszej rozdzielczości.
Co do jakości TV HD. Kamerki typu Contour i GoPro Hero są powszechnie wykorzystywane przez stacje telewizyjne produkujące materiały HD, oczywiście nie do ujęć studyjnych tylko wszędzie tam gdzie są niezbędne i gdzie nie można wsadzić sprzętu za 100000$ ważącego 8 kg. a potrzebny jest dobry kompatybilny jakościowo obraz.
O stabilizacji w tak prostym automatycznym sprzęcie można zapomnieć, ale te kamerki pracują na bardzo szerokich kątach widzenia, a stabilizacja potrzebna jest do zbliżeń kręconych z ręki. W tym przypadku najlepszą stabilizacją jest narciarz do którego kamerka jest przyczepiona.
Czas pracy na baterii. Sprawdziłem długość paru przypadkowych plików i tak: przy temp. ok. 0, schładzana non stop wiatrem ok.100 km/godz oraz od czasu do czasu przysypywana śniegiem Hero wyłączyła się po 1:41:41, ta sama Hero w temp. między 10-15 stopni pracowała 2:30:11 i... została wyłączona ręcznie
Lumix GF 2 to fajny sprzęcik też do filmowania, ale szkoda go by było założyć w jakimś ekstremalnym miejscu, bo mógłby nie przeżyć w przeciwieństwie do Hero czy Pytkowego Drfta.
Tak wogóle to temat rzeka i w 100% nie na wymianę myśli przy pomocy klawiatury tylko osobiście przed odpowiednim ekranem
wiad na priv