Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Jaka powinna być szerokość krawędzi

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 js29

• Użytkownik
  • 4 Postów:
  • Narty:Atomic D2 VF 75
  • Imię :Jacek
Reputacja: 0
+

Napisano 28 październik 2011 - 20:09

Witam!

Jestem nowy na tym forum i na wstępie przepraszam, że nie dołączyłem do podobnego wątku, ale moja sprawa jest PILNA.

Dziś odebrałem zakupione przez Internet narty Atomic D2 VF 75. Po dokładnym obejrzeniu nart (na zdjęciach nie wszystko można sprawdzić) moje wątpliwości budzi szerokość krawędzi, na przedzie mają jakieś 15 mm na tyle nieznacznie więcej, najlepiej wygląda środek tam jest około 18 mm. Dodam, że narty to model z sezonu 2009/2010.
Nie wiem co myśleć z tego co zdążyłem przeczytać, między innymi na tym forum, standardowa szerokość krawędzi to minimum 20 mm, z drugiej strony pojawiają się głosy, że Atomic fabrycznie ma węższe krawędzie.
Tak więc proszę o opinię ekspertów lub użytkowników podobnych nart firmy Atomic.

Z góry dzięki, pozdrawiam
Jacek

#2 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 29 październik 2011 - 05:27

Nie wiem dokladnie co do mm ale faktycznie Atomic robi troche wezsze krawedzie niz inne marki.Kupiles te narty nowe?

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 29 październik 2011 - 07:24

Poczytaj:
http://www.kochamnar...mic-d2-race-sl/

http://www.kochamnar...__fromsearch__1

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 js29

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 29 październik 2011 - 09:03

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 29 październik 2011 - 05:27 napisał

Nie wiem dokladnie co do mm ale faktycznie Atomic robi troche wezsze krawedzie niz inne marki.Kupiles te narty nowe?

Narty kupiłem używane i stąd moje obawy, mam zamiar pojeździć na nich przynajmniej 2 - 3 sezony (jeżdżę niewiele, maksymalnie 2 tygodnie w roku), czy przy takich krawędziach jest to możliwe?

P.S. Dzieki Pit za ciekawe linki ale te informacje tylko pogłębiły moje obawy, nie ma tam jednak informacji jaka jest fabryczna szerokość krawędzi w Atomicach.

#5 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 29 październik 2011 - 09:48

Szerokosc krawedzi zalezy tez od modelu narty.Nie musisz sie jednak martwic gdyz przy Twojej czestotliwosci uzytkowania krawedzi starczy Ci na dluzej niz 3 lata.

#6 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 29 październik 2011 - 10:12

Wyświetl postUżytkownik js29 dnia 28 październik 2011 - 20:09 napisał

to minimum 20 mm, z drugiej strony pojawiają się głosy, że

Nie bardzo się na tym znam ale w Rossignolu 9s mam na pewno dużo węższe. Czy to na pewno ma być 20 mm?

Masz zdjęcie?

#7 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 29 październik 2011 - 10:48

Cześć Jacek,
najlepiej iść z suwmiarką do Intersportu ... :)

temat ten wraca zapewne jak bumerang, ale -
szerokość krawędzi która podajesz, rozumiem jako 1,5 mm przy dziobach i piętkach a 1,8 mm pod wiązaniem.
Faktycznie Atomic miewał węższe krawędzie, ale jak ostatnio pooglądałem sobie nowe narty różnych producentów w Intersporcie, to krawedzi jak modele rentalowe to one nie mają, i to niezależnie od marki. Reasumując, szerokość 1,5 - 1,8 mm dla używanych nart Atomica kupionych na odległość to moim zdaniem stan przyzwoity i dramatu nie ma. Nowe zapewne miały 2 mm. Moje "tygrysie rekinki" jak były "funkiel nówki" to miały z 2,5 mm max. Innymi ważnymi sprawami są - grubość ślizgu czyli ile razy narty były szlifowane maszynowo oraz jaki mają przebieg, po 100 dniach sprężystość już niestety nie ta.

Pozdrawiam

#8 js29

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 29 październik 2011 - 11:10

Wyświetl postUżytkownik airborn dnia 29 październik 2011 - 10:48 napisał

Cześć Jacek,

szerokość krawędzi która podajesz, rozumiem jako 1,5 mm przy dziobach i piętkach a 1,8 mm pod wiązaniem.
Faktycznie Atomic miewał węższe krawędzie, ale jak ostatnio pooglądałem sobie nowe narty różnych producentów w Intersporcie, to krawedzi jak modele rentalowe to one nie mają, i to niezależnie od marki. Reasumując, szerokość 1,5 - 1,8 mm dla używanych nart Atomica kupionych na odległość to moim zdaniem stan przyzwoity i dramatu nie ma. Nowe zapewne miały 2 mm. Moje "tygrysie rekinki" jak były "funkiel nówki" to miały z 2,5 mm max. Innymi ważnymi sprawami są - grubość ślizgu czyli ile razy narty były szlifowane maszynowo oraz jaki mają przebieg, po 100 dniach sprężystość już niestety nie ta.

Pozdrawiam

Jasne że powinienem napisać 1,5 mm i 1,8 mm byłem tak przejęty tymi pomiarami że poplątałem jednostki miary ;)

#9 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 29 październik 2011 - 15:27

Wyświetl postUżytkownik airborn dnia 29 październik 2011 - 10:48 napisał

Cześć Jacek,

Pozdrawiam

Są marki które nie mają problemów z szerokością krawędzi ale na pewno nie znajdziesz ich w Intersporcie lub innych marketach z „dobrym sprzętem narciarskim”.
A na pewnie nie za 1000zł.
Jakość kosztuje i to nie mało.
Atomic zawsze miał lichą krawędź a więc nie ma co kombinować w końcu kupiłeś używane narty za pewnie niewielkie pieniądze więc niewiele stracisz.
Bardziej bym się martwił czy te narty nie są za mocno wyklepane nie wspominając o tym czy nie są przypadkiem wewnętrznie złamane czego nie widać gołym okiem bo i takie sztuki są w sprzedaży.

#10 js29

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 30 październik 2011 - 18:27

Cześć!

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi, jestem pozytywnie zaskoczony tak dużym odzewem.
Po przeczytaniu tego co pisaliście udałem się dziś do Inter Sportu i przyjrzałem się krawędzią nart różnych producentów, faktycznie Atomic ma zdecydowanie węższe krawędzie niż np. Volkl, tak więc moje używki wydają się być przyzwoite. Sprawdziłem również grubość krawędzi i tu moje nartki wyglądają całkiem dobrze (2mm), tak więc mam nadzieję że trochę na nich pośmigam ;).

Pozdrawiam
[font="""]Jacek[/font]

#11 airborn

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Tigershark 10 Feet, W12,
  • Imię :Krzysiek
  • Ulubiony stok:Chyba jednak Solden
Reputacja: 15
+

Napisano 31 październik 2011 - 17:44

Zatem miłego śmigania, niekoniecznie śmigiem :)