Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Zakup pierwszego sprzętu

narty buty kupno zakup

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 pipmarek

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 25 październik 2011 - 15:46

Mam 17 lat jestem mężczyzną, mój wzrost to 169 cm a waga 58 kg. Byłem na stoku dwa razy w tamtym sezonie i bardzo mi się ta zabawa na świeżym powietrzu spodobała więc postanowiłem kupić sobie pierwszy sprzęt. Czytałem na forum że można kupić dobry sprzęt używany za nie duże pieniądze i bardzo mi się taki pomysł podoba, ale nie mam pojęcia jakie kupić, które będą dobre dla mnie oraz czy są w dobrym stanie. Słyszałem że dobrą firmą jest ATOMIC. Oglądałem też narty na allegro. Chciałbym prosić o rady w tej sprawie, a mianowicie na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego sprzętu, jakiej firmy i co tam jeszcze jest ważne. Z góry dziękuję za pomoc. A, chciałbym jeszcze wiedzieć czy to dobry pomysł kupować używki czy lepiej uzbierać i kupić nowe. Chciałbym jeszcze zaznaczyć że moja technika nie może być powalająca po dwóch wizytach na stoku.

#2 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 25 październik 2011 - 16:00

Na poczatek kup buty.Wygodne,model firma nie maja znaczenia.Flex 70-80.

#3 pipmarek

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 25 październik 2011 - 16:03

Przepraszam że pytam ale jak wspomniałem jestem zielony w tych sprawach, co oznacza Flex

#4 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 25 październik 2011 - 16:09

Flex okresla twardosc buta.Im wyzszy tym but twardszy.W opisie kazdego buta sprzedawca podaje flex tak wiec sie nie martw.Najwazniejsza jest wygoda.

#5 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
  • Narty:K2 Charger+Elan Speedster GT
  • Ulubiony stok:Kitzsteinhorn
Reputacja: 1
+

Napisano 25 październik 2011 - 16:29

Jak kupisz buty to rozglądaj się za jakąś miękką nartą.Długość około 160cm biorąc pod uwagę Twoje parametry i doświadczenie na stoku.Zakup narty używanej narty jest ok,ale jeśli robisz to z osobą,która się na tym zna.Narty dla początkujących nie są strasznie drogie,a teraz jeszcze można je dorwać w dobrej cenie.

#6 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 25 październik 2011 - 16:29

Marku w Twoim przypadku buty to podstawa. Narty sobie wypożycz, najlepiej potestuj i wtedy kup. Bez pośpiechu.
Wiem że na innych forach zaraz zasypią Cię modelami różnych nart, ale to będą handlarze którym tylko zależy na sprzedaży.
Poczytaj koniecznie, by nie wpadać w koszty niepotrzebnie:

http://www.kochamnar...i-zoptymalizuj/

I pamiętaj: rower kupujemy zimą, a narty latem ;) Z nartami się nie spiesz.

ps. witaj na forum, a w razie pytań wal śmiało

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#7 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 25 październik 2011 - 18:17

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 25 październik 2011 - 16:29 napisał

Marku w Twoim przypadku buty to podstawa. Narty sobie wypożycz, najlepiej potestuj i wtedy kup. Bez pośpiechu.
Wiem że na innych forach zaraz zasypią Cię modelami różnych nart, ale to będą handlarze którym tylko zależy na sprzedaży.
Poczytaj koniecznie, by nie wpadać w koszty niepotrzebnie:

http://www.kochamnar...i-zoptymalizuj/

I pamiętaj: rower kupujemy zimą, a narty latem ;) Z nartami się nie spiesz.

ps. witaj na forum, a w razie pytań wal śmiało

Zgadzam się z pierwszą częścią wypowiedzi w 100% ale nie zgadzam się w 100% z ostatnim zdaniem.
W sezonie można również kupić narty w bardzo dobrej cenie.

Użytkownik Narciarz edytował ten post 25 październik 2011 - 18:19

#8 pipmarek

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 25 październik 2011 - 19:31

A buty kupić nowe czy mogą być używane??

#9 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 25 październik 2011 - 19:50

Nowe, tylko nowe Marku. Tańsze, ale zawsze nowe. Narty można kupić używane, ale buty nowe jak już masz kupować.Chyba że pożyczka, to można używane, wiesz od kogo itd. Jednak jeśli jesteś narciarzem mniej doświadczonym, zaczynasz...tylko nowe!

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#10 pipmarek

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 25 październik 2011 - 20:05

A chciałbym się zapytać ile można dać za nowe buty żeby nie przepłacić?

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 25 październik 2011 - 20:17

A za 4-5 stówek kupisz już spokojnie dla siebie buty.

Giełda narciarska

#12 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
  • Narty:K2 Charger+Elan Speedster GT
  • Ulubiony stok:Kitzsteinhorn
Reputacja: 1
+

Napisano 25 październik 2011 - 20:18

Są modele ,za które warto dać i 2 tysiące ,a są i takie ,za które tysiąc.Nie ma reguły.Tak samo jak z samochodem.
Załóż sobie rozsądny budżet do 1200 zł i szukaj buta jak najwygodniejszego o podanych wyżej parametrach.Najważniejsze to mierzyć,mierzyć i jeszcze raz mierzyć.A jak już trafisz w dziesiątkę to możesz tego samego modelu poszukać taniej w sklepach internetowych.
Pamiętaj,buty to najważniejszy sprzęt narciarski i jest to zakup na lata!