Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Odzież snowboardowa na nartach

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
  • Narty:K2 Charger+Elan Speedster GT
  • Ulubiony stok:Kitzsteinhorn
Reputacja: 1
+

Napisano 18 październik 2011 - 18:43

Witam wszystkich!
Chciałbym poruszyć nieco dziwną aczkolwiek rzadko omawianą kwestię.
Chodzi mi o stopień przydatności odzieży snowboardowej(głównie spodni) na nartach.Jak powszechnie wiadomo,producenci traktują nieco lepiej "parapeciarzy" przez co gama wyboru ubrań pod względem estetycznym jest o wiele większa.
Wpadłem więc na pomysł zakupu nowych spodni lecz z linii snowboardowej(najprawdopodobniej padnie na Burton'a).Mam jednak obawy co do kroju.90% spodni nie posiada szelek,są szersze,mają niższy krok.
Pierwsza kwestia ,która mnie męczy to ewentualne spadanie spodni.W końcu nie mają szelek i są szersze więc teoretycznie będą spadać.Druga kwestia to szerokość.Raz ,że nie mam pojęcia jak to się zgrywa z butami narciarskimi,a dwa ,że obawiam się,że nadmiar materiału będzie mocno przeszkadzać podczas jazdy.

Co o tym myślicie?Sprawdzał ktoś już takie rozwiązanie?Podejrzewam,że krój kurtek tutaj będzie bez znaczenia,ale co do spodni to sprawa nie jest aż tak oczywista.

Zapraszam do dyskusji i dzielenia się własnymi doświadczeniami.

Pozdrawiam!

#2 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 18 październik 2011 - 18:57

Nie sprawdzałem, do końca nie wiem - ale moim zdaniem nazywanie odzieży "snowboardową" czy "narciarską" jest odrobinę na wyrost.
Wydaje mi się że nie ma kompletnie żadnych przeciwwskazań dla których narciarz miał by nie korzystać z odzieży "snowboardowej" a snowboardzista z "narciarskiej".

Jeśli się mylę to także podobnie jak Dziaber proszę o podpowiedź, swoją drogą - świetny temat! :thumbsup:

#3 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 18 październik 2011 - 20:26

Dla mnie przeciwwskazaniem mógłby być krój.Na nartach ruch jest inny niż na snowboardzie.I o ile na parapecie niski krok nie przeszkadza,tak w przypadki narciarzy o zacięciu tyczkarskim podejrzewam,że może być to uciążliwe.No właśnie...Może ,ale nie musi i stąd ten temat.
Swoją drogą nigdy nie odważyłem się do odczepienia szelek od swoich Campus'ów ,ale gdyby tak w razie czego przeczepić je z jednej pary spodni do właśnie tych snowboardowych to podejrzewam,że wtedy nie byłoby się do czego przyczepić.

Odchodząc od tematu,nie męczy Was już ta szarość(a raczej czerń:)) odzieży narciarskiej?Spodnie narciarskie produkowane są praktycznie tylko czarne,kurtki zazwyczaj czerwone,czarne,czasami pomarańcz,wszystko w stonowanych kolorach.Ile razy zdarzyło mi się pomylić kogoś obcego ze znajomym bo akurat był identycznie ubrany?Nuda,nuda,nuda jednym słowem.

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 18 październik 2011 - 20:31

jako zwolennik spodni piankowych
muszę stwierdzić że spodnie snowbordowe w żadnym wypadku nie nadają się do jazdy na nartach
normalnie bardzo gupio się wygląda :hysterical: :hysterical: :hysterical:
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 18 październik 2011 - 20:42

Kolorów odzieży narciarskiej jest mnóstwo, tylko że ludzi wybierają te najbardziej oklepane - stąd też taka ich ilość.
Co do niskiego kroku - nie widzę żadnego sensu w takowych spodniach, szczególnie przy uprawianiu sportów zimowych ale alternatywą dla "niskich" spodni snowboardowych są te przeznaczone dla narciarzy freestylowych.

Dziwi mnie ten cały podział. Wyznaję zasadę, że każdy kupuje to, co mu się podoba.
Kolejna sprawa - dlaczego kolorowe kurtki są takie drogie :D Czy samo sklasyfikowanie danej kurtki jako "freestylowa" etc. zwiększa jej cenę?

Dziaber - myślę że podobnie jak Jabol traktujesz ten temat z przymrużeniem oka, bo moje rozważania mogą (choć nie muszą) mieć zerowe odzwierciedlenie w rzeczywistości :hysterical:

#6 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 18 październik 2011 - 21:18

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 październik 2011 - 20:31 napisał

jako zwolennik spodni piankowych
muszę stwierdzić że spodnie snowbordowe w żadnym wypadku nie nadają się do jazdy na nartach
normalnie bardzo gupio się wygląda :hysterical: :hysterical: :hysterical:

Odpuściłem sobie pianki już lata temu.Za dużo wypadków spowodowanych zagapieniem się narciarek na mój zacny zadek powodował u mnie wyrzuty sumienia :hysterical:

Dla mnie cała ta sytuacja z odzieżą jest co najmniej śmieszna.Jak trafnie zauważyłeś,dopłacamy za kolor ,który odbiega od normy.W ogóle co to za pojęcie "odzież freestylowa"?Troszkę szersza,w fajnych kolorach i to już zasługuje na nową kategorię?

Szukam usilnie czegoś w żywszych kolorach,ale albo nie ma albo kosztuje majątek.De Facto płacić za spodnie 999 zł tylko dlatego,że są pomarańczowe to nie jest normalne.

#7 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 18 październik 2011 - 21:50

Era czarno-czerwona juz minela.Bez problemu dostaniesz odziez w innych kolorach.Pierwszy przyklad z brzegu kolekcja Oakleya dla S.Dumonta czy T.Halla.Odziez tzw freestylowa w niczym nie przeszkadza w jezdzie na nartach.Jesli by tak bylo niewidywalibysmy dziesiatek "gangsta raperow" w ski parkach.

#8 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 18 październik 2011 - 22:18

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 18 październik 2011 - 21:50 napisał

Era czarno-czerwona juz minela.Bez problemu dostaniesz odziez w innych kolorach.Pierwszy przyklad z brzegu kolekcja Oakleya dla S.Dumonta czy T.Halla.Odziez tzw freestylowa w niczym nie przeszkadza w jezdzie na nartach.Jesli by tak bylo niewidywalibysmy dziesiatek "gangsta raperow" w ski parkach.

Oakley to odzież głównie freestylowa i snowboardowa.Opisując całą sytuację pominąłem firmy freestylowe ze względu na to,że tam kolor jest wpisany w kanon tych ubrań.Prawda jest taka ,że nikt nie zwróciłby uwagi na firmy typu Armada,Oakley czy Burton gdyby nie to,że fajnie wyglądają.

Ale niestety,tutaj już trzeba słono zapłacić.

#9 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 18 październik 2011 - 22:23

Mammut,TNF,Berghaus,Bergson,Nike,Adidas,Arcteryx czy moj ulubiony HH tez robia na kolorowo.A jak szukasz tanio to w Decathlonie tez pewnie cos maja.Ale odbiegamy troche od tematu.Prawda jest taka,ze teraz wszystko co free jest w modzie a co za tym idzie sie ceni.Marketing zwykly i trzeba z tym zyc.

#10 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 18 październik 2011 - 22:49

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 18 październik 2011 - 22:18 napisał

Oakley to odzież głównie freestylowa i snowboardowa.Opisując całą sytuację pominąłem firmy freestylowe ze względu na to,że tam kolor jest wpisany w kanon tych ubrań.Prawda jest taka ,że nikt nie zwróciłby uwagi na firmy typu Armada,Oakley czy Burton gdyby nie to,że fajnie wyglądają.

Ale niestety,tutaj już trzeba słono zapłacić.

Mam 3 kurtki Oakley i 1 parę spodni.
Ceny kurtek 520zł - 450zł - 280 zł więc chyba więcej niż rewelacyjne. Parametry 20000/20000, 20000/15000, 1000/1000
Tak więc cena nie jest taka straszana.

Tu masz link do zdjęć http://www.kochamnar...dpost__p__29665

Mam 2 pary spodni snowboard Quiksilvera GoreTex ( po 400 zł) i jeździ mi się w nich rewelacyjnie.
Posiadam kurtki snowboard z tamtego roku Burtona, 686, ACG Nike. jeździ się rewelacyjnie.

Dziaber kupuję te ciuchy by się wyróżniać na stoku. Jak jadę na nartach to chcę by mnie ludzie zapamiętali. Mają prawo do oglądania a ja im to ułatwiam. Dlatego staram się zawsze kupić co fajnego.

Odnośnie tematu. Odzież Snow i Free to trochę inna odzież niż narciarska. Nie polecam Ci free bo faktycznie mają obniżone stany by ułatwić skakanie.
Spodnie snowboard spokojnie możesz kupować, jak Ci strasznie zależy na obcisłym to wybieraj z krojem SlimFit.

Jak masz jakieś pytania to wal bo moda to moje drugie hobby.

.ps.

Cytat

W ogóle co to za pojęcie "odzież freestylowa"?Troszkę szersza,w fajnych kolorach i to już zasługuje na nową kategorię?

Nie troszeczkę tylko tyle i potrzeba by skakać. Widać że nigdy nie byłeś na skoczni.
Zauważ że narciarska jest bardziej dopasowana. Po co? Bo jadąc na zjazd osiągasz duże prędkości i odzież luźna by się "nadymała".
Mała dygresja odzież czy to snowb, free czy narciarska dobrej jakości zawsze będzie kosztować.
Jak chcesz kupić tanio to szukaj na wyprzedażach ale nie jeden raz tylko codziennie, aż znajdziesz.
Oczywiście w sklepach internetowych bo w stacjonarnych to szkoda sobie głowy zawracać.

Nie dalej jak 2 dni temu kupiłem spodenki letnie Oakley za 30% ceny. Polowałem na nie cały sezon.

Użytkownik Adrian edytował ten post 18 październik 2011 - 22:58

#11 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 18 październik 2011 - 23:59

Adrian bez przesady ,że nigdy nie byłem w snowparku:).Nie jestem tam stałym bywalcem,to fakt.Ale zajadę czasami jak chce się powygłupiać i tylko tyle.Zdecydowanie więcej frajdy daje mi Fun Carving,poza tym troszkę szkoda mi wyjazdów na siedzeniu w parku,ale gdyby każdy lubił to samo to byłoby nudno,nieprawdaż?:)

Przejrzałem zdjęcia i w tym momencie mnie zabiłeś.Zestaw 2 to jest dokładnie to czego szukam.Ew zamiast białej kurtki szukałbym coś w troszkę jaśniejszym niebieskim jak tu : http://www.sklepsnow...ler-11-398.html
Więc podstawowe pytanie: gdzie dorwałeś te spodnie?!

#12 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 19:23

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 18 październik 2011 - 23:59 napisał

Zdecydowanie więcej frajdy daje mi Fun Carving, :)

..... coś troszkę jaśniejszym niebieskim jak tu : http://www.sklepsnow...ler-11-398.html

Więc podstawowe pytanie: gdzie dorwałeś te spodnie?!

Do funu możesz spokojnie kupować ciuchy freee i snowboard.

Tu Ci wstawiam film z mojej jazdy. Nie siedzę tylko w parku.

Jasno niebieską mam z Burtona 350 zł
Ale fajna jest Quiksilver Azur w goretexie 800 zł , podobna w membramie 10000/10000 w cenie 400 zł.
Niestety ta firma jest droga.

.Załączony plik  22032011 Czarna Góra 011.JPG (86,35 KB)
Ilość pobrań: 5

Adres sklepu wyślę Ci na Pw.

#13 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 19:33

Widzę,że jeżeli chodzi o fun to jesteśmy na podobnym poziomie.Tak z ciekawości to na jakich nartach pomykasz?

Sklep zaraz sprawdzę.Miałeś może styczność z odzieżą Analoga?
http://skateshop-tes...en-zielone.html

#14 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 19:55

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 19:33 napisał

Widzę,że jeżeli chodzi o fun to jesteśmy na podobnym poziomie.Tak z ciekawości to na jakich nartach pomykasz?

Sklep zaraz sprawdzę.Miałeś może styczność z odzieżą Analoga?
http://skateshop-tes...en-zielone.html

Rossignol 9s Ti 165 cm .

Tak mam kurtkę Analoga czarną. Bardzo dobrej jakości, (jak Burton).

Spodnie snowboardowe Analog Asset
  • Kolekcja zima 2011
  • Męskie spodnie snowboardowe Analog.
  • Dwuwarstwowy materiał wierzchni, chroniący przed zimnem i wilgocią (10.000MM, 10.000G), 100% nylon microporous
  • Właściwości:
  • Otwory wentylujące nogi
  • Kieszenie na ręce ocieplane miękkim i przyjemnym mikropolarem
  • Lekko ocieplająca podszewka z polaru
  • Spodnie mogą być dopięte do kurtki z pasem śnieżnym
  • U dołu dodatkowa 'nogawka' z gumką, ochraniająca przed przedostaniem się śniegu do wnętrza spodni
  • Rzepy ściągające spodnie w pasie
  • Kieszenie cargo na wysokości kolan, zapinane na zamek, pomieszczą wszystkie najważniejsze akcesoria
  • Standart Fit: Lekko luźne dopasowanie
  • Kolor:
Tych spodni nie kupuj bo są z nylonu. Nylon do tania podróbka poliesteru.
Drogie, w tej cenie znajdziesz w membramie bliskiej 20000/20000 lub goretex.

Nie żałuj na spodnie, stawy i mięśnie będą Ci wdzięczne.
.

#15 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 20:15

Podejrzewam ,że Slant Nose robi dużą różnicę przy Fun'ie ;).Ja zdecydowałem się na wersję Charger'y + używane slalomki,w końcu nie będę cały czas kładł się na śniegu.

Hmm,czyli te analogi odpuszczam.Szukam dalej.

#16 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 20:26

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 20:15 napisał

Podejrzewam ,że Slant Nose robi dużą różnicę przy Fun'ie ;)

Hmm,czyli te analogi odpuszczam.Szukam dalej.

Nie robi żadnej różnicy, pojadę tak samo na alroundach lub innych .

Tak szukaj najlepiej gore-tex, drogie ale wytrzymałe. Puszczam Ci na PW link do innego fajnego sklepu.

.

#17 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 20:30

Osobiście dawałem radę na allroundach+kapciach z flexem 40/50.I stwierdzam,że najważniejsze przy Fun'ie są buty.Ale to moja subiektywna opinia.

Parę modeli Burtona i 686 wpadło mi w oko.Co prawda bez Gore-Tex'u,ale z całkiem niezłymi parametrami.Będzie chyba tylko problem z rozmiarem.

Użytkownik Dziaber edytował ten post 19 październik 2011 - 20:39

#18 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 20:41

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 20:30 napisał

Osobiście dawałem radę na allroundach+kapciach z flexem 40/50.I stwierdzam,że najważniejsze przy Fun'ie są buty.Ale to moja subiektywna opinia.

Już przeglądam ofertę sklepu:)

Jak zaczynałem miałem miękkie 80 rossignola i jeszcze popuszczałem taśmę u góry. Teraz mam Head. Projekt.

Zobacz tam ofertę quiksilvera bo kupisz 2 produkty to drugi masz na połowę ceny. Kurtka + spodnie = 600-800 zł

#19 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 21:20

Jak mi coś wpadnie w oko to zamówię.Póki co przeglądam.

#20 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 21:29

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 21:20 napisał

Jak mi coś wpadnie w oko to zamówię.Póki co przeglądam.

Nie śpiesz się bo jeszcze ruszą przed sprzedaże. Przesyłam link do sklepu billabong.