Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Ekonimiczny rodzinny wyjazd Austria? Włochy?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 satjoW

• Użytkownik
  • 2 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 17 październik 2011 - 10:42

Witam wszystkich - szukam jak w temacie. Brak mi doświaczenia - do tej pory korzystałem tylko z krajowych ośrodków... nastawiamy się na jazdę, więć warunki mają mniejsze znaczenie.
Ważne - śnieg, trasy, cena

Pozdrawiam
Wojtas

#2 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 17 październik 2011 - 11:21

Wyświetl postUżytkownik satjoW dnia 17 październik 2011 - 10:42 napisał

Witam wszystkich - szukam jak w temacie. Brak mi doświaczenia - do tej pory korzystałem tylko z krajowych ośrodków... nastawiamy się na jazdę, więć warunki mają mniejsze znaczenie.
Ważne - śnieg, trasy, cena

Temat jest baaaardzo obszerny, dlatego musisz podać więcej info, żeby coś sugerować :)

- termin - to najważniejsze - podaj ew. jakąś alternatywę - ceny tam bardzo się różnią np. w ferie a w grudniu.
- Rodzina - jaki skład, ile dzieci, wiek - w wielu miejscach są różne zniżki dla dzieci, także karnety darmowe
- twój środek transportu - skąd jesteś - kwestia dojazdu
- zakwaterowanie - podejrzewam, że apartamenty bez wyżywienia - tam są zawsze kuchnie w apartamentach, ...jakby co :)
- wielkość ośrodka - skoro dotąd tylko w Polsce to właściwie prawie każdy w Alpach będzie większy, ale może marzysz od razu o czymś konkretnie. Rozpiętość ośrodków, które można uznać za fajne to np. od 30 do 600 km tras :)
- wasz poziom narciarski - wymagania co do tras ...choć w tym wypadku raczej wszędzie, znajdziesz różne, zróżnicowane - ale zdarzają się odstępstwa :)
- ew. budżet? "ekonomiczny" to nie dla każdego to samo :)

Jest parę tych pytań ale wybór oferty jest tak ogromny, że jakoś trzeba to próbować ogarnąć :)

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 17 październik 2011 - 11:26

#3 satjoW

• Użytkownik
  • 2 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 17 październik 2011 - 13:31

Dzięki za chęć pomocy...
- termin - chętnie poza dużym sezonem ze względu na koszty, - grudzień, marzec...
- Rodzina - troje dorosłych i dwójka "dzieci" 14 i 16 lat. nie musimy czekać na ferie, dobrze się uczą i mogą "urwać tydzień"
- transport - samochód, bo rozumiem, że lot znacznie podnosi koszty dla piątki....
- zakwaterowanie - apartament brzmi mocno dla kogoś kto do tej pory zamawiał kwaterę w Białce lub Wierchomli, najważniejsza jest ekonomia - opcja bez wyżywienia jak najbardziej trafna
- Wielkość ośrodka - masz rację, ale jak wiesz, żółtodziób i tak nie zajeździ 600 km tras prze 5 dni, choć byłoby miło mieć więcej tras niż w Białce :-)
- poziom - piszący "narciarz" - 7 na 10, pozostali deskarze: 7/10; 7/10; 5/10; 3/10

budżet - spójrz na to tak - zapominając o moim wieku - niech to będzie eskapada w cenie "studenckiej"... wiem, że na początku sezonu (pierwsze dni grudnia) i na koniec sezonu (sam nie wiem kiedy to jest), poszczególne ośrodki udostępniają stoki i noclegi w niższych cenach, żeby ściągnąć nowych klientów z niskim portfelem, ale nie wiem gdzie ich szukać....
Jeśli możesz mi coś podpowiedzieć, skierować - być może uda się zrealizować plany które robię od kliku lat... byłoby w końcu miło zobaczyć inne stoki, inny śnieg i ruszyć 4litery gdzie indziej....

dzięki
Wojtas

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 18 październik 2011 - 20:41

tak myślę że na pierwszy raz to Zillertal byłby niezły, w całej dolinie są setki apartamentów już od 400 euro za tydzień
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 NowaNarciarka

• Użytkownik
  • 13 Postów:
  • Imię :Agata
Reputacja: 3
+

Napisano 13 listopad 2011 - 15:15

Zillertal jest w przytępnych cenach :) a nastawiacie się na jedno miejsce zakwaterowania, czy objazdowa wycieczka tez Was interesuje? Ja tez szukam wyjazdu dla rodziny i wybrałam w koncu Włochy, ale z tego co sie orientowałam to za 2tys/osobe mozna już wyparzeć fajną objazdówke i to z wyżywieniem w okolicachZillertal właśnie.

#6 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 08:38

Wyświetl postUżytkownik NowaNarciarka dnia 13 listopad 2011 - 15:15 napisał

2tys/osobe mozna już wyparzeć fajną objazdówke i to z wyżywieniem w okolicachZillertal właśnie.

objazdowa wycieczka po Zillertalu ???
możesz trochę jaśniej ?
mamy rozumieć że w czasie jednego pobytu zmieniasz wielokrotnie miejsce zamieszkania ?
moim zdaniem w Zillertalu to najlepiej mieszkać w :
1 -Mayrhofen,
2 - Zell am Ziller,
3 - Kaltenbach
jeden duży system wyciągów masz wtedy pod nosem a do pozostałych
dobry dojazd autem lub skibusem
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#7 NowaNarciarka

• Użytkownik
  • 13 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 14:23

Chodzi mi o wycieczkę Ski Safari. Trwa 10 dni i w tym są przewidziane zjazdy np po lodowcu Tux, po Zillertal Arena,Hochzillertal, Penken i wycieczka po Innsbrucku. Doczytałam, że zakwaterowanie jest w róznych hotelach, ale nie podają konkretnie.

#8 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 14:53

Wyświetl postUżytkownik NowaNarciarka dnia 14 listopad 2011 - 14:23 napisał

zakwaterowanie jest w róznych hotelach, ale nie podają konkretnie.

wiesz Agata,
w takim wypadku byłbym b. ostrożny z tym biurem podróży
bo możecie wylądować na jakimś zadupiu i codziennie tracić kupe czasu na dojazdy
Dołączona grafika

#9 NowaNarciarka

• Użytkownik
  • 13 Postów:
+

Napisano 14 listopad 2011 - 20:22

Zdaje sobie z tego sprawe, ja tylko mówilam tak ogólnie, a zainteresowani mogą doczytać, bo ja akurat natknęłam sie na to szukając czegoś dla mojej rodzinki, ale tej wersji nie rozważałam. No. tylko mówię, że mozna spróbować :)

#10 barb

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:K2 obsethed,K2 domain, Elan SLX
  • Imię :Maciek
  • Ulubiony stok:STOCK 84
  • Serwisant:Moritz
  • Pracownik:społeczny
  • Właściciel:WeSki.pl
  • Instruktor:SITN-PZN , SITS
Reputacja: 23
+

Napisano 14 listopad 2011 - 23:20

Gdybyście mieli ochotę na Kaunertal w terminie 3-10 grudnia , to zapraszam :) Więcej info na www.WeSki.pl .