Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

20 listopada gdzie na narty ? Stubai czy Solden

Solden czy Stubai

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adi74gda

• Użytkownik
  • 6 Postów:
  • Narty:Atominiki
  • Imię :Adam
Reputacja: 0
+

Napisano 10 październik 2011 - 14:27

Witam Wszystkich i Proszę o Pomoc!!!

W dniu 20.11.2011 wybieramy się w 6 osób na narty do Austrii na 5 dni. W związku z tym, że nigdy nie byliśmy w Austrii zastanawiamy się, gdzie jechać.( ostatnio byliśmy we Włoszech) Z opisów na różnych formach wybór ograniczyliśmy do dwóch miejscowości Stubai i Solden - bardziej skłaniamy się, za tą pierwszą miejscowością ( tak naprawdę wybór miejscowości spadł na moje barki :thumbsup: ).
W grupie jest dwóch narciarzy którzy jeżdżą chyba bardzo dobrze ( tak myślę bo jestem w tej grupie ;) ) dwóch narciarzy którzy jeżdżą dobrze ( trasy czerwone) oraz dwójka naszych cudownych Pań które jeżdżą na trasach niebieskich ( określając ich stan umiejętności - Białka Tatrzańska i trasy niebieskie nie stanowią dla nich problemu).

Najbardziej zależny nam, aby się wyjeździć na nartach, gdyż tej zimy drugiej okazji nie będziemy mieli

W związku z czym proszę o pomoc wyborze miejscowości!!!! Wydaje się że Stubai jest najbardziej zróżnicowany i ma najwięcej dostępnych tras w tym okresie, ALE PRZERAŻA MNIE TEN DOJAZD do dolnej stacji kolejki gondolowej z doliny ( 17-20 km w zależności od miejscowości w której się śpi. Solden chyba jest droższe i jak nie będzie śniegu w dolinie to na lodowcu jest mniej tras niż na Stubai.

Proszę także o polecenie jakiś fajnych apartamentów w tych miejscowościach.

Z góry dziękuje za pomoc

Adam

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 10 październik 2011 - 21:51

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 10 październik 2011 - 14:27 napisał

Stubai jest najbardziej zróżnicowany i ma najwięcej dostępnych tras w tym okresie, ALE PRZERAŻA MNIE TEN DOJAZD do dolnej stacji kolejki gondolowej z doliny ( 17-20 km w zależności od miejscowości w której się śpi.

witaj Adam,
nie musisz nigdzie dojeżdżać - wystarczy nocować tutaj:
Dołączona grafika

poczeka jeszcze z rezerwacją bo jak będzie dużo śniegu to Sölden planuje oficjalne otwarcie całego ośrodka już 19 listopada
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 11 październik 2011 - 08:08

Jeden i drugi lodowiec jest ok i zapewne w tym terminie śnieg już będzie, choć może nie na wszystkich trasach.

ALE PRZERAŻA MNIE TEN DOJAZD
zupełnie niepotrzebnie. Droga jest super, raz dwa i jesteście na górze. Parkingów pełno, skibusy nonstop, nie ma się czego bać.
My byliśmy dwa razy i ten dojazd to był najmniejszy pikuś z tego wszystkiego. W ogóle tego nie czujesz.

to ma być hotel (koszty nieważne), czy jakiś apartament? Wychodzi taniej i jesteście wszyscy w jednym miejscu, integracja. I rozumiem że jak najbliżej lodowca?
Pisz :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 Adi74gda

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 11 październik 2011 - 10:16

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 10 październik 2011 - 21:51 napisał

Stubai jest najbardziej zróżnicowany i ma najwięcej dostępnych tras w tym okresie, ALE PRZERAŻA MNIE TEN DOJAZD do dolnej stacji kolejki gondolowej z doliny ( 17-20 km w zależności od miejscowości w której się śpi.

witaj Adam,
nie musisz nigdzie dojeżdżać - wystarczy nocować tutaj:
Dołączona grafika

poczeka jeszcze z rezerwacją bo jak będzie dużo śniegu to Sölden planuje oficjalne otwarcie całego ośrodka już 19 listopada

Dziękuje za informacje, a co to za schronisko ? Rozumiem, że jeśli będzie dużo śniegu to lepiej wybrać się do Solden. Pytanie czy jak będziemy zwlekać z rezyrwacją czy znajdziemy później jakieś lokum

#5 Adi74gda

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 11 październik 2011 - 10:25

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 11 październik 2011 - 08:08 napisał

Jeden i drugi lodowiec jest ok i zapewne w tym terminie śnieg już będzie, choć może nie na wszystkich trasach.

ALE PRZERAŻA MNIE TEN DOJAZD
zupełnie niepotrzebnie. Droga jest super, raz dwa i jesteście na górze. Parkingów pełno, skibusy nonstop, nie ma się czego bać.
My byliśmy dwa razy i ten dojazd to był najmniejszy pikuś z tego wszystkiego. W ogóle tego nie czujesz.

to ma być hotel (koszty nieważne), czy jakiś apartament? Wychodzi taniej i jesteście wszyscy w jednym miejscu, integracja. I rozumiem że jak najbliżej lodowca?
Pisz :)

Dziękuje bardzo za już podesłane informacje ;) Jeśli chodzi o miejsce to oczywiście jak najbliżej lodowca, preferuje apartament bo oczywiście taniej i wszyscy razem możemy wieczorami po nartach się integrować :D, ale hotelu także nie wykluczam. Dobrze by było, aby w pobliżu był jakiś pub, aby w przypadku złej pogody - czytałem że taka się dość często w listopadzie zdarza - można było pójść na piwko lub winko ;). Oczywiście dalej głównym wyznacznikiem wyboru miejscowości jest możliwość wyszalenia się na nartach, bo ja porostu kocham jazdę na nartach :) dlatego uważam że nazwa tego forum jest strzałem w dziesiątkę:)

Użytkownik Adi74gda edytował ten post 11 październik 2011 - 10:46

#6 Adi74gda

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 11 październik 2011 - 10:47

Jeszcze mam dwa dodatkowe pytania ?

Czy jak będziemy na miejscu przez 4 dni lepiej wykupić skipass na 3,5 dnia czy na cały okres pobytu, a może na pojedyncze dni, aby wykluczyć ryzyko pogodowe

Troszkę pytanie w innym temacie?

Jak byście mogli pojechać na narty w grudniu ( około 7 ) czy wybralibyście się na te lodowce, czy może inne miejscowości jak Myrenhofen lub może Włochy

#7 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 11 październik 2011 - 10:50

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 11 październik 2011 - 10:16 napisał

Dziękuje za informacje, a co to za schronisko ? Rozumiem, że jeśli będzie dużo śniegu to lepiej wybrać się do Solden. Pytanie czy jak będziemy zwlekać z rezyrwacją czy znajdziemy później jakieś lokum

Schronisko u góry, na Stubaiu - nocleg w górach to fajna sprawa ale z ograniczeniami np. dot. aprowizacji ; ) i fakt, że wszystkie bagaże musisz wwieźć gondolą na górę.

5 dni na Stubaiu - może być trochę nudno (?), w Soelden byłoby lepiej, o ile wszystkie trasy byłyby otwarte, a o tym trudno teraz przesądzać... ale i tak celowałbym w Soelden - bo np. 17.11 otwiera się sąsiedni, nieco mniejszy ale świetny ośrodek - Obergurgl-Hochgurgl. Oni miewają nawet lepsze warunki śniegowe niż Soelden - mimo braku lodowca Gurgle na wiosnę działały o kilka dni dłużej.
Niestety w tym roku nie widzę wspólnego skipassu na oba ośrodki - a był taki na obrzeżach sezonu. Mam wrażenie że tam stale mają jakiś problem z dogadywaniem się, może jeszcze się odpowiedni karnet się pojawi, śledź:
http://www.soelden.c...urgl/index.html
http://www.obergurgl...eise/index.html
Combicard Variant II wg mnie pojawił się w ww. cennikach w trakcie sezonu.

Możesz też ew. rozważyć jakąś kombinację Kaunertal + Pitztal. Co prawda jedyny dostępny wspólny karnet można kupić tylko na Kaunertalu i na min. 6 dni, ale oba ośrodki nie są przesadnie drogie - tańsze od 2 ww. można więc kupować karnety osobno, np. w układzie 2+3 dni... o ile oczywiście chce ci się jeździć przez góry między nimi (mnie by się chciało).

Gdybyście mogli pojechać tydzień później to wybór byłby znacząco większy, a po dwóch czyli na początku grudnia (od 2-3.12) to radykalnie większy - dziesiątki ośrodków się wtedy otwierają.

Możesz spokojnie poczekać na rozwój wypadków ze śniegiem itp. - wg mnie nie będzie problemów ze znalezieniem kwatery, zwłaszcza w terminie pod koniec listopada.

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 11 październik 2011 - 11:07

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 11 październik 2011 - 10:47 napisał

a może na pojedyncze dni
tak będzie niestety najdrożej, zdecydowanie.
A nie lepiej sprawdzić przed samym zakupem pogodę? Online. Wiem że nie zawsze się sprawdzi, ale prawdopodobieństwo zawsze większe. Ja również mam taką zasadę, że czasami pytam autochtonów jakie mają zdanie na temat pogody. Zawsze doradzą szczerze.

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 11 październik 2011 - 10:47 napisał

Jak byście mogli pojechać na narty w grudniu ( około 7 ) czy wybralibyście się na te lodowce, czy może inne miejscowości jak Myrenhofen lub może Włochy

W grudniu celowałbym na coś niższego niż lodowce. Lodowce, to tylko listopad lub wiosną. Jeśli w grudniu sprawdzisz naśnieżenie stoków które Cię interesują ( nie lodowce) i warunki będą dobre, trasy naśnieżone, to jedź tam. Z pogodą również masz mniejszą loterię na stokach niższych.
Grudzień to zdecydowanie czas na jazdę niżej niż ponad 3000 m!
Takie moje zdanie kolego :)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#9 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 11 październik 2011 - 12:37

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 11 październik 2011 - 10:16 napisał

Pytanie czy jak będziemy zwlekać z rezyrwacją czy znajdziemy później jakieś lokum

myślę że można spokojnie poczekać na rozwój sytuacji śniegowej
np. Ischgl startuje dopiero 25 listopada wielkim koncertem Roxette
mimo że na dzień dzisiejszy już jest bardzo biało
Dołączona grafika

a schronisko to b. przyjemne Dresdener Hutte
http://www.dresdnerhuette.at/
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#10 Adi74gda

• Użytkownik
  • 6 Postów:
+

Napisano 14 październik 2011 - 12:37

Dziękuje wszystkim za pomoc :) !!!! Wybór padł na Stubai,ale nie mozemy tego wyboru zrealizować, gdyż jedna jak się okaząło cześc osób w tym terminie nie może wyjechać :(

Kolejny termin naszego wyjazdu to 14-21.01.2011 ( mam nadzieje że dojdzie do skutku :) , a więc pełnia sezony i to powoduje że zmieniaja się założenia co do wyjazdu. Teraz mam większy wybór bo dochodza doliny o których pisał PIT. Teraz wybór będzie pomiędzy ZILLERTALARENA, Myrenhofen, Solden lub Włochy Livigno. Może macie jakieś ciekawe przemyślenia co do tych propozycji ?

Adam

#11 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 14 październik 2011 - 13:43

Wyświetl postUżytkownik Adi74gda dnia 14 październik 2011 - 12:37 napisał

Kolejny termin naszego wyjazdu to 14-21.01.2011 ( mam nadzieje że dojdzie do skutku :) , a więc pełnia sezony i to powoduje że zmieniaja się założenia co do wyjazdu. Teraz mam większy wybór bo dochodza doliny o których pisał PIT. Teraz wybór będzie pomiędzy ZILLERTALARENA, Myrenhofen, Solden lub Włochy Livigno. Może macie jakieś ciekawe przemyślenia co do tych propozycji ?

czyli całe Alpy stoją do Waszej dyspozycji
w tym wypadku Dolina Ziller (Zillertal) jest najlepszym rozwiązaniem
Mayrhofen leży najbardziej centralnie, praktycznie ze środka miasteczka
startują kolejki na Ahorn
http://www.kochamnar...rzed-poludniem/
i Penken
http://www.kochamnar...dolinie-ziller/
pół godzinki gedziesz pod dolną stację lodowca Hintertux
http://www.kochamnar...tscher-dzisiaj/
10 minut na Zillertalarena
http://www.kochamnar...illertal-arena/
20 min na Hochzillertal
http://www.kochamnar...rtal-hochfugen/
:D
i to wszystko na 1 skipasie wraz z doskonale działającym systemem skibusów :D
Dołączona grafika

#12 Winn

• Użytkownik
  • 1 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 10 listopad 2011 - 11:20

Ja tylko mogę potwierdzić, że Solden to bardzo dobry wybór, jak na razie to niewiele Alp udało mi się odwiedzić, ale cóż - wszystko przede mną.
A tu jest bardzo przyjemny i warty odwiedzenia nocleg: http://www.interhome...al/at6450.100.1

#13 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 10 listopad 2011 - 12:14

Wyświetl postUżytkownik Winn dnia 10 listopad 2011 - 11:20 napisał

Ja tylko mogę potwierdzić, że Solden to bardzo dobry wybór, jak na razie to niewiele Alp udało mi się odwiedzić, ale cóż - wszystko przede mną

witaj na forum KN
prosimy o relację jeśli coś ciekawego zwiedziłeś - zdjęcia mile widziane :D
Dołączona grafika