Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Nowe narty na tegoroczny sezon

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
  • Narty:K2 Charger+Elan Speedster GT
  • Ulubiony stok:Kitzsteinhorn
Reputacja: 1
+

Napisano 30 wrzesień 2011 - 17:52

Witam!

W tym roku wziąłem się za zakup nowego sprzętu narciarskiego.Szukam nart ,które spełnią moje oczekiwania.Jeżdżę w każdych warunkach,raczej po trasach przygotowanych,czasami poza.Odpuściłem sobie polskie stoki,na ten rok planuję Austrię lub Włochy co chyba też można wziąć pod uwagę:).
Jeżdżę sportowo/agresywnie,szybkie,długie/średnie skręty i przede wszystkim Body Carving.Nie unikam muld,jazdy w puchu itd.Z tego wynika ,że potrzebuje nart dosyć uniwersalnych ,które sprawdzą się zarówno przy body,jak i normalnej/agresywnej jeździe.

Trudno mi się trochę określić,na pewno nie jeżdżę spokojnie i oczekuję dużej frajdy z jazdy.
Cena nart nie ustalona,raczej liczę na propozycje od jakiego przedziału cenowego możemy coś znaleźć:).
Wzrost: 177
Waga:Obecnie 80 kg,do wyjazdu będzie coś pewnie około 90kg.
Buty:Salomon X WAVE SPORT FLEX:100(w tamtym sezonie podstawowy model Dolomite z bliżej nieokreślonym FlEX'em,Salomony dorwałem w sumie wczoraj:))
Poprzednie narty:Elan Speedster GT-jak dla mnie bardzo słabe.Co prawda jakoś dawały radę,ale do najszybszych nie należą,słabo podatne na skręty no i w sumie długo by wymieniać:).

Gdybym nie określił się dość jasno to dopytajcie,w miarę szybko odpowiem.Chciałbym kupić narty na dniach póki ceny są jakie są.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

#2 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 30 wrzesień 2011 - 19:54

Poradzilbym Ci cos ale jestes lepszym narciarzem ode mnie..Z opisu Twojej jazdy,ze potrafisz na nartach prawie wszystko i az dziw bierze,ze potrzebujesz pomocy w wyborze sprzetu.Poczekaj na specow pewnie oni cos doradza.
P.S.Z ciekawosci zapytam.Po co Ci te 90kg na nartach,nie szkoda kolan?

#3 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 30 wrzesień 2011 - 21:13

Rossignol Radical 9 SL Ti. Idealna narta do body carvingu. Będziesz zadowolony.

Buty Head Projekt.

#4 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 30 wrzesień 2011 - 21:36

Nie powiedziałbym,że umiem wszystko i nigdy takiego stwierdzenia nie użyje bo narty są nieprzewidywalne i zawsze można się czegoś nauczyć,z resztą za dużo błędów widzę sam u siebie.Co do wagi to akurat wiąże się ze sportem i nie mam na to wpływu:).

@ROSSINGOL
Buty już są,podałem w opisie;).I zapomniałbym,jaka długość nart?Jeżeli chodzi o sprzęt to jestem zielony,zawsze ktoś mi dobierał,mi szkoda pieniędzy na własne eksperymenty:)

Użytkownik Dziaber edytował ten post 30 wrzesień 2011 - 21:39

#5 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 04 październik 2011 - 03:25

Twoje buty nie będą pasowały do 9SL Ti. Do Body musisz mieć buty bardziej freestyle niż race. Oczywiście to moje subiektywne odczucie.

#6 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 12 październik 2011 - 14:27

Body nie jest jakimś mega priorytetem.Ale szukam narty ,które też sprawdzą się w tej kwestii.Może jakieś inne propozycje?
Pisząc o butach freestyle masz na myśli coś z flexem 80?Przy body też jakoś wolę twardsze buty,więc moje raczej powinny mi odpowiadać ;)

Polecono mi jeszcze narty Fischer Progressor 700 i K2 Rictor,oba modele długość 160cm.Co o nich myślicie?

Użytkownik Dziaber edytował ten post 12 październik 2011 - 16:19

#7 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 17 październik 2011 - 16:56

No cóż,nie doczekałem się odpowiedzi.
Wybór padł na K2 Charger 167 cm.
Pozdrawiam

#8 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 17 październik 2011 - 17:08

Rocznik?

#9 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 18 październik 2011 - 12:59

10/11 ,nie różnią się niczym od tegorocznych desek więc po co przepłacać?

#10 jan koval

• Użytkownik
  • 257 Postów:
  • Narty:volkl
  • Imię :kuba
  • Ulubiony stok:jackson hole, fernie, chugach
Reputacja: 142
+

Napisano 19 październik 2011 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 17 październik 2011 - 16:56 napisał

Pozdrawiam

oczywiscie zycze ci udanych szusow
ja, pprzy Twoich parametrach, bal bym sie takiej krotkiej narty. dodtakowo rocker co zmniejsza dodatkowo efektywny kontakt krawedzi ze sniegiem………..

#11 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 14:42

167 cm to taki kompromis.Przy moim wzroście nie jest to jakaś super krótka narta,co innego gdyby to była 160 cm.
Dzisiaj dechy powinny dojść więc wstawię jakieś fotki nowego zakupu:)

#12 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 17:49

Wyświetl postUżytkownik jan koval dnia 19 październik 2011 - 12:27 napisał

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 17 październik 2011 - 16:56 napisał

Pozdrawiam

oczywiscie zycze ci udanych szusow
ja, pprzy Twoich parametrach, bal bym sie takiej krotkiej narty. dodtakowo rocker co zmniejsza dodatkowo efektywny kontakt krawedzi ze sniegiem………..

Niezapominaj o polskich realiach(kult krotkiej narty).

#13 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 18:15

@pytek45
Są różne szkoły doboru nart.Mnie instruktorzy uczyli dobierać nartę do brody i niżej,we wszystkich sklepach proponowano mi długość 160cm.Nie zapominajmy ,że każdy model narty jest inny i długość 174 odpowiednia dla jednego modelu będzie nieodpowiednia dla innego.W przypadku Charger'ów długość 167 cm jest jak najbardziej ok,skonsultowałem to chociażby z właścicielem sklepu ,który akurat jest bardzo dobrym praktykiem.
I tak po dostawie nart okazało się ,że zamiast sięgać mi w okolicach nosa,spokojnie sięgają one czoła.No cóż,albo się skurczyłem albo byłem źle mierzony,nie wiem.
A jak zatęsknię za naprawdę długimi deskami to mam jeszcze swoje stare klasyki Fischera:)
Zaraz wstawię jakieś fotki jak ogarnę jak to zrobić.

EDIT:
Fotki wstawione,robione na szybko,ale jak kogoś interesują to można obejrzeć tutaj:
http://www.kochamnar...114-k2-charger/

Użytkownik Dziaber edytował ten post 19 październik 2011 - 18:25

#14 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 19:40

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 19 październik 2011 - 17:49 napisał

Niezapominaj o polskich realiach(kult krotkiej narty).

Pytek ja to widzę trochę inaczej.
Wydaje mi się że ostatnio na siłę ktoś usiłuje wmówić nam że tylko narty długie są bezpieczne.
To jest oczywiście nieprawda. No chyba że jeździsz jako zawodnik.
Poniżej daję aktualną tabelę doboru nart rossignol i powiem Ci że nigdzie tam nie widzę by narty były długie.
Nie chcę wywoływać kłótni ale wydaje mi się że ja bym kupił o długości 163 cm .
Dlaczego? Dlatego że jeżdżąc intensywnie krótsza narta daje mi szansę wytrzymać kondycyjnie cały dzień.

.Załączony plik  tabela doboru nart rossignol.jpg (146,65 KB)
Ilość pobrań: 3

Użytkownik Adrian edytował ten post 19 październik 2011 - 19:41

#15 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 21:14

To jest chyba przejściowe.Pamiętam jak jeszcze za bąbla panowały długie narty klasyczne,potem boom na carvingi i krótkie narty,teraz znowu wraca się do dłuższych nart.
Myślę,że powinno się podchodzić bardziej personalnie i brać pod uwagę konkretny model narty niż lecieć schematem.Osobiście długich nart nie lubię,a parę cm mniej nie zrobi mi tak wielkiej różnicy jeśli chodzi o stabilność narty.

Instruktorzy ,z którymi miałem okazję jeździć w Austrii też byli bardziej za krótszą nartą i na takich deskach właśnie jeździli,a oni akurat jakimś autorytetem bynajmniej dla mnie byli.

#16 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 18:15 napisał

W przypadku Charger'ów długość 167 cm jest jak najbardziej ok,skonsultowałem to chociażby z właścicielem sklepu ,który akurat jest bardzo dobrym praktykiem.

Odejmij rocker i wyjdzie Ci dlugosc ktora uzywasz na ubitym.Kawal chlopa jestes i Twoje 90dych na czyms bedziesz musial oprzec.Ale to Ty bedziesz na nich jezdzil i jesli na takiej dlugosci czujesz sie komfortowo to jak najbardziej popieram.

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 18:15 napisał

Mnie instruktorzy uczyli dobierać nartę do brody

To tylko pokazuje poziom wiedzy niektorych instruktorow.

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 19 październik 2011 - 19:40 napisał

Wydaje mi się że ostatnio na siłę ktoś usiłuje wmówić nam że tylko narty długie są bezpieczne. To jest oczywiście nieprawda. No chyba że jeździsz jako zawodnik. Poniżej daję aktualną tabelę doboru nart rossignol i powiem Ci że nigdzie tam nie widzę by narty były długie

Tabelka jak tabelka.Marketing dlatego mamy takich doradzcow w sklepach jakich mamy.
Oczywiscie troche na sile sie przyczepilem do Dziabera i Jego wyboru co do dlugosci.Kierowalem sie wylacznie prywatna opinia,gdyz jedyna narta ponizej 170cm jaka akceptuje jest slalomka(165).Kilka lat bladzilem kierujac sie belkotem roznych "specjalistow" meczac sie po Alpach na krotkich nartach az dosiadlem Nordice Overdrive 178cm i bajka.Bzdura jest stwierdzenie,ze na krotkiej narcie sie mniej meczysz.

#17 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 21:45

Zobaczymy w praktyce jak to będzie wyglądać.Pamiętajmy ,że ilu narciarzy tyle opinii i każda opinia będzie subiektywna.

#18 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 22:00

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 19 październik 2011 - 21:38 napisał

Tabelka jak tabelka.Marketing dlatego mamy takich doradzcow w sklepach jakich mamy.

..Kilka lat bladzilem kierujac sie belkotem roznych "specjalistow" meczac sie po Alpach na krotkich nartach az dosiadlem Nordice Overdrive 178cm i bajka.Bzdura jest stwierdzenie,ze na krotkiej narcie sie mniej meczysz.

Pytek ale ty ćwiczysz cały rok i szykujesz kondycję. Więc w alpach pojedziesz 3 km non stop.
Tobie potrzebne są dłuższe, drugiemu potrzebne są adekwatne do jego stylu jazdy.

Ja "kierujac sie belkotem roznych "specjalistow" kupiłem SL w rozmiarze 165 i to był błąd bo moja długość jest 5 cm krótsza.

Pytek kupuję od lat narty w sklepie rosoła i sprzedawca wydaje mi się jest profesjonalistom.
Prowadzi klub młodzieżowy, jeździ na targi, testy, ma wyśmienity serwis, o nartach wie chyba więcej niż my. Nie demonizujmy że jak ktoś coś sprzedaje to od razu musi nas naciągać.

Cytat

Dziaber
Zobaczymy w praktyce jak to będzie wyglądać.Pamiętajmy ,że ilu narciarzy tyle opinii i każda opinia będzie subiektywna.

W praktyce to masz ładne narty i zacznij już rozgrzewkę przed nowym sezonem. I zdaj relację jak się sprawują. Fajne fotki. Dziękuję

#19 Dziaber

• Użytkownik
  • 52 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 19 październik 2011 - 22:00 napisał

Cytat Dziaber Zobaczymy w praktyce jak to będzie wyglądać.Pamiętajmy ,że ilu narciarzy tyle opinii i każda opinia będzie subiektywna. W praktyce to masz ładne narty i zacznij już rozgrzewkę przed nowym sezonem. I zdaj relację jak się sprawują. Fajne fotki. Dziękuję

Wyczuwam sarkazm?

#20 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 październik 2011 - 22:11

Wyświetl postUżytkownik Dziaber dnia 19 październik 2011 - 22:08 napisał

Wyczuwam sarkazm?

Sarkazm? Masz fajne narty, pozazdrościć. Gdzie tu sarkazm. :goraco: