Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

atomic race gs12

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 zolviu

• Użytkownik
  • 5 Postów:
  • Narty:ATOMIC
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:stromy :)
Reputacja: 1
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 09:50

witam

troche juz za pozno bo kupione, ale sie zapytam

kupilem wlasnie sobie gs12 z sezonu 08/09, takie

http://www.skionline...&id_modelu=3163

do tej pory jezdzilem na atomic sx10, takich

http://www.skionline...&id_modelu=1407

i bardzo mi się te dotychczasowe nartki podobały

pierwsze spostrzezenie, te gs'y są cholernie ciezkie, a wydawalo mi sie ze sx'y sa ciezkawe, ale przy tych nowych sa lekkie jak piorko

obie nartki w dlugosci 180 cm (niestety, takiego mam thule'a ;), sx r-16m, gs r-19m
moje wymiary ;) 194 cm/105 kg, jazda po przygotowanych trasach

generalnie: czego moge sie spodziewac po przesiadce? zaskocza mnie czyms mocno te gigantowki?
nada sie to do takiej codziennej rekraacyjnej jazdy?

z góry dzieki za jakas odpowiedz

#2 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:01

Cześć
Narta dobra to narta ciężka - uproszczenie ale zgodne z prawdą.
Wszystko zalezy od tego ja jeździsz. jak na narte gigantowa to jest dla Ciebie za krótka - trzeba było brac 185 cm.
Pozdrawiam serdecznie

#3 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:03

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 22 wrzesień 2011 - 10:01 napisał

Cześć
Narta dobra to narta ciężka - uproszczenie ale zgodne z prawdą.
Wszystko zalezy od tego ja jeździsz. jak na narte gigantowa to jest dla Ciebie za krótka - trzeba było brac 185 cm a ja bym wogóle szukał innego modelu, który ma w ofercie 190cm. Taki dobór troche wypacza wogóle ideę narty gigantowej. Lepiej wybrac najdłuższego i najlepszego crossa. Daje te same możliwości amatorowi co gigantka a jest znacznie bardziej uniwersalny.
Pozdrawiam serdecznie

#4 zolviu

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:26

dzięki za odpowiedz

tak jak napisalem wczesniej jestem ograniczony długością thule'a - 180 cm, dluzszych nart po prostu nie przewioze.

generalnie w moim przypadku chodzi o narte ktora mnie utrzyma i bede sie na niej czul stabilnie. na wczesniejszych miekkich i krotszych nartach byla totalna porazka, nie dalo sie pojechac szybciej a jak stawialem je na krawedz to nie trzymaly, dopiero sx'y zaczely mnie sluchac, moglem jechac szybko i na krawedzi. polubilem ta nartke. na nastepny wyjazd chyba wezme jedne i drugie i zobacze ktore bardziej beda mi lezec.

#5 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 11:18

Trochę bez sensu, że narty kupowałeś do bagażnika robiąc sobie w ten sposób kuku.
To jest typowy GS do sazuwania na stoku a więc i długość powinieneś mieć odpowiednią tak jak napisał Mitek 185cm to minimum przy twoim wzroście.
GS do jazdy rekreacyjnej dla mnie osobiście to średni pomysł to tak jak byś kupił samochód ze sportowym zawieszeniem i siedzeniami kubełkowymi o mocy 350KM do codziennej eksploatacji.
Lepszym wyborem była by narta z grupy RC.

#6 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 11:20

Spodziewac to sie tylko mozesz lepszego prowadzeniaa na krawedzi I lepszego komfortu na pustej trasie.Sx to byl jeden z najbardziej udanych modeli Atomica.
P.S.Cos jest z ta waga nart u Atomica.Pamietam,ze Sl 12 z butami wazylo ok 12kg.

#7 zolviu

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 17:58

wiem ze jestem ignorantem, ale czy naprawde uwazacie ze te 5 cm sprawi az tak wielka roznice w jezdzie rekraacyjnej?

#8 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 18:34

Na narcie GS nie da się jeździć rekreacyjnie bo to jest narta z definicji zaprojektowana do zasuwania chyba, że taka jazda jest dla Ciebie rekreacją.
Albo mylisz pojęcie rekreacji albo strzeliłeś sobie w kolano tą nartą jeżeli ma być do rekreacji.
Sam fakt twardości tej narty świadczy o tym, że nie nadaje się do rekreacyjnej jazdy.

#9 JacK

• Użytkownik
  • 211 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 22 wrzesień 2011 - 19:27

Wyświetl postUżytkownik zolviu dnia 22 wrzesień 2011 - 17:58 napisał

wiem ze jestem ignorantem, ale czy naprawde uwazacie ze te 5 cm sprawi az tak wielka roznice w jezdzie rekraacyjnej?

Nie sprawi az tak duzej roznicy, jesli nie jestes zawodnikiem.
Ale z drugiej strony przeznaczeniem tej narty nie jest jazda rekreacyjna.

Koledzy doradzaja to co lepsze by bylo, ale to co kupiles napewno nie jest zle.
Sztywnosc tej narty napewno bedzie rekompensowala ubytek w centymetrach.
Ta narta jest bardzo twarda.

Sa ludzie ktorzy kupuja Mitsubishi Evo, czy Subaru WRX i wykorzystuja te auta do zawozenia dzieci do szkoly w Londynie i sobie to chwala:)
Podobnie jest z doborem narty, moze sie okazac ze akurat ta Ci pasuje i opinie innych niewiele znacza w tym momencie.
Wazne zebys sam byl zadowolony, czego Ci oczywiscie zycze:)
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#10 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 27 wrzesień 2011 - 07:28

Wyświetl postUżytkownik zolviu dnia 22 wrzesień 2011 - 09:50 napisał

i bardzo mi się te dotychczasowe nartki podobały

ee tam te czerwone ładniejsze,
noo i piszą że maszyna do wygrywania w pucharze świata :thumbsup:

prosimy o sprawozdanie z pierwszych ślizgów
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil