Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Samoens, Francja - Grand Massif

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 elle

• Użytkownik
  • 7 Postów:
Reputacja: 6
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 11:30

Witam!

Poniewaz gory so moja miloscia i pasja, ktora lubie sie dzielic, chcialabym Panstwu przedstawic resort narciarski o ktorym malo kto wie, a ktoremu nalezy sie wiele uwagi.

Samoens,Grand Massif - to srednioiweczne miasteczko polozone w sercu doliny rzeki Giffre, jedyny europejski resort narciarski polozony w obrebie Rezerwatu Przyrody !!
Odznaczone wieloma nagrodami i orderami za jedno z najpiekniejszych miejsowosci we Francji, przyciaga co roku pasjonatow gor w roznym wydaniu.

- 78 wyciagow i 275 km oznaczonych tras narciarskich, ktore lacza ze soba Samoens, Sixt, Morillon, Les Carroz i Flain.
- Ogromna ilosc terenu dostepna dla freestyle i off piste riding, ktore sa latwo dostepne dzieki dobrze usytuowanym liftom
- 3 Snow parki i oznaczone trasy przez tereny lesne, tzw. 'canadian experience'.

Szczegolnie polecam jedna z najpiekniejszych tras jakimi udalo mi sie zjechac (ciagnaca sie przez rezerwat przyrody) - ' Cascades' to az 14 km cudnych widokow i bialego szalenstwa !! Jesli ktos ma jakies pytania chetnie odpowiem. Poniewaz mieszkam w tym cudownym miejscu jestem w stanie pomoc kazdemu kto chcialby sie tu wybrac mniejsza lub wieksza grupa. Mam dostep do wielu znizek - nawet do 30 %, na wynajecie sprzetu, lekcji czy nawet restauracji.

Serdeczie zapraszam !!!

Użytkownik jabol edytował ten post 19 lipiec 2011 - 07:46

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 11:57

Witaj, Elle może dysponujesz zdjęciami z wyjazdu ?

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 13:08

Wyświetl postUżytkownik elle dnia 18 lipiec 2011 - 11:30 napisał

Poniewaz gory so moja miloscia i pasja, ktora lubie sie dzielic, chcialabym Panstwu przedstawic resort narciarski o ktorym malo kto wie, a ktoremu nalezy sie wiele uwagi.

Samoens,Grand Massif - to srednioiweczne miasteczko polozone w sercu doliny rzeki Giffre, jedyny europejski resort narciarski polozony w obrebie Rezerwatu Przyrody !!
Odznaczone wieloma nagrodami i orderami za jedno z najpiekniejszych miejsowosci we Francji, przyciaga co roku pasjonatow gor w roznym wydaniu.

- 78 wyciagow i 275 km oznaczonych tras narciarskich, ktore lacza ze soba Samoens, Sixt, Morillon, Les Carroz i Flain.
- Ogromna ilosc terenu dostepna dla freestyle i off piste riding, ktore sa latwo dostepne dzieki dobrze usytuowanym liftom
- 3 Snow parki i oznaczone trasy przez tereny lesne, tzw. 'canadian experience'.

Szczegolnie polecam jedna z najpiekniejszych tras jakimi udalo mi sie zjechac (ciagnaca sie przez rezerwat przyrody) - ' Cascades' to az 14 km cudnych widokow i bialego szalenstwa !! Jesli ktos ma jakies pytania chetnie odpowiem. Poniewaz mieszkam w tym cudownym miejscu jestem w stanie pomoc kazdemu kto chcialby sie tu wybrac mniejsza lub wieksza grupa. Mam dostep do wielu znizek - nawet do 30 %, na wynajecie sprzetu, lekcji czy nawet restauracji.

hej Elle,
Mogę tylko potwierdzić Twoje słowa, ośrodek jest bardzo interesujący i praktycznie nieznany w kręgach polskich narciarzy
Jeździłem tam w przed 10 laty i powoli dojrzewam to tego by jeszcze raz pojechać i zobaczyć co nowego.

Napewno nie zmieniła się fantastyczna i jednorazowa panorama Mont Blancu z Grandes Platteries,
pamiętam też trasę z samej góry do Sixt i trochę uciążliwy powrót autobusem.

Mieszkaliśmy wtedy w Morrilon - Esserts i mieli dosłownie 15 kroków do najbliższego wyciągu

Jeśli znajdziesz chwilę czasu to proszę o zdjęcia bo widokowo jest to
chyba najlepszy francuski ośrodek
(z tego co do tej pory widziałem)
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#4 elle

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 14:05

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 lipiec 2011 - 13:08 napisał

Wyświetl postUżytkownik elle dnia 18 lipiec 2011 - 11:30 napisał

hej Elle,
Mogę tylko potwierdzić Twoje słowa, ośrodek jest bardzo interesujący i praktycznie nieznany w kręgach polskich narciarzy
Jeździłem tam w przed 10 laty i powoli dojrzewam to tego by jeszcze raz pojechać i zobaczyć co nowego.

Napewno nie zmieniła się fantastyczna i jednorazowa panorama Mont Blancu z Grandes Platteries,
pamiętam też trasę z samej góry do Sixt i trochę uciążliwy powrót autobusem.

Mieszkaliśmy wtedy w Morrilon - Esserts i mieli dosłownie 15 kroków do najbliższego wyciągu

Jeśli znajdziesz chwilę czasu to proszę o zdjęcia bo widokowo jest to
chyba najlepszy francuski ośrodek
(z tego co do tej pory widziałem)

Zdjecia beda jak sie tylko ogarne !!!

W takim razie zapraszam do Samoens, jesli znasz te okolice to chyba nie musze namawiac?:) Przez te ostatnie 10 lat wiele sie tu zmienilo, mysle ze nie do poznania, chociarz czar i piekno pewnie to samo :) Przede wszystkim zainwestowano w nowoczesna infrastrukture, nowe polaczenia i gondole pojawiaja sie kazdego roku, a od jakiegos czasu mowi sie o placzeniu dwoch dolin, bylby to wtedy najwiekszy resort na swiecie !!

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 14:10

a z jakim ośrodkiem chcą łączyć ?
tu mapka dla niezorientowanych:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 elle

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 14:16

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 lipiec 2011 - 14:10 napisał

a z jakim ośrodkiem chcą łączyć ?
tu mapka dla niezorientowanych:
Dołączona grafika

Polaczenie Grand Massif i Les Gets
[img]http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.about-morzine.co.uk/wp-content/uploads/2009/09/les-gets-piste-map-large.jpg&imgrefurl=http://www.about-morzine.co.uk/winter/piste-maps/les-gets-piste-ma[/img]

#7 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 14:32

czyli połączenie z 600 km tras w Les Portes du Soleil :lol:
http://www.kochamnar...a-2008-avoriaz/
Dołączona grafika

#8 elle

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 15:06

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 lipiec 2011 - 14:32 napisał

Taaaak, to bedzie dopiero jazda ;)

#9 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 15:36

Niestety troche daleko z Krakowa, gdzie mieszkam. Ale w przyszlym sezonie byc moze wybierzemy sie samochodem z posrednim spaniem, gdzies w Niemczech. Nawet odpalilem googla i widze, ze jedzie sie tam przez peryferie Genewy. To mi przypomina moj francuski period (spedzilem w tym kraju ponad 7 lat zycia) i coroczne wyjazdy w Alpy z okolic podparyskich do jednej z miejscowosci wlasnie w Twoich okolicach. W Samoens nie bylem, ale juz w takim Morillon tak. Tyle, ze bylo to - bagatela - 20 lat temu. :)

Jabol, Ty czesto jezdzisz samochodem do Francji na narty. Gdzie sypisz po drodze? A moze tniesz jednym ciagiem?

Elle, gdybym sie tam wybieral, gdzie najlepiej pytac o kwatery? Jechalibysmy w 3 lub 5 doroslych osob.

#10 JacK

• Użytkownik
  • 211 Postów:
  • Narty:Fischer RC4 WC
  • Imię :Jacek
  • Ulubiony stok:Grands Montets
Reputacja: 86
+

Napisano 18 lipiec 2011 - 21:35

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 18 lipiec 2011 - 14:32 napisał

Tak, ale jesli te polaczenie to tylko wspolny karnet to kiepsko.
Zreszta sam wiesz jak z polaczeniami w Les Portes du Soleil jest.
To nie to samo co 3 doliny. Trzeba sie przemieszczac busami, autami zeby wszystko zaliczyc.

No i brak lodowca, lub nawet wyzszych gorek w tym rejonie, zeby bylo perfect.
Jeszcze musza Chamonix dolaczyc i wtedy dopiero bedzie OK :zeby:
What we do during our working hours determines what we have;
what we do in our leisure hours determines what we are. -George Eastman

#11 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 19 lipiec 2011 - 07:41

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 18 lipiec 2011 - 15:36 napisał

jezdzisz samochodem do Francji na narty. Gdzie sypisz po drodze? A moze tniesz jednym ciagiem?

wiesz Andrzeju jak byłem młody to jeździło się na przetrzymanie
teraz zawsze nocuję u rodziny na południu Niemiec albo w Szwajcarii
Dołączona grafika

#12 elle

• Użytkownik
  • 7 Postów:
+

Napisano 19 lipiec 2011 - 09:32

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 18 lipiec 2011 - 15:36 napisał

Niestety troche daleko z Krakowa, gdzie mieszkam. Ale w przyszlym sezonie byc moze wybierzemy sie samochodem z posrednim spaniem, gdzies w Niemczech. Nawet odpalilem googla i widze, ze jedzie sie tam przez peryferie Genewy. To mi przypomina moj francuski period (spedzilem w tym kraju ponad 7 lat zycia) i coroczne wyjazdy w Alpy z okolic podparyskich do jednej z miejscowosci wlasnie w Twoich okolicach. W Samoens nie bylem, ale juz w takim Morillon tak. Tyle, ze bylo to - bagatela - 20 lat temu. :)

Jabol, Ty czesto jezdzisz samochodem do Francji na narty. Gdzie sypisz po drodze? A moze tniesz jednym ciagiem?

Elle, gdybym sie tam wybieral, gdzie najlepiej pytac o kwatery? Jechalibysmy w 3 lub 5 doroslych osob.

Andrzej, jak do tej pory wszyscy ktorzy odwiedzili mnie z Polski samochodem jechali jednym ciagiem, z polnocy Polski to jakies 17 h z przerwami. Druga opcja jest, i wydaje mi sie wygodniejsza to samolot. Najtansze polaczenia do Genewy sa przez Anglie i Niemcy. Nawet z miedzylodawaniem to tylko kilka godzin podrozy, a jesli sie lot zaplanuje wczesniej cena bedzie duzo nizsza. Jesli wolisz podroz samochodem, polecam ci hotele 'Formula 1', sa naprawde w przystepnej cenie i standard jest calkiem dobry.

Musze przyznac, ze '20 lat temu' brzmi rzeczywiscie jak 'dawno temu' :) Bardzo chcialabym zobaczyc zdjecia z Twoich wakacji z Morillon, musialo sie tyle zmienic !! Jesli masz ochote wrocic w te strony pewnie bedziesz zaskoczony zmianami, chociaz wladze miasta straja sie bardzo o niezasmiecanie architektoniczne i dbaja o to zeby caly resort nie zmienil sie w jedna wielka impreze tak jak jest przykladowo w Chamonix lub Morzine. Szczerze polecam, szczegolnie jesli chcesz sie tu wybrac z rodzina.

Andrzej,jak juz bedziesz szukal kwatery to nie musisz daleko szukac, wystarczy napisac do mnie czego oczekujesz i kiedy :) Postaram sie pomoc. Dodam tylko jeszcze, ze i zima i latem jest organizowanych tutaj wiele imprez, ktore warto zobaczyc. Osobiscie, nie moge doczekac sie wyscigu psich zaprzegow , ktory odbedzie sie tu w styczniu. Jak znajde gdzies linka to podrzuce, piekna impreza, niesamowite wrazenia no i te okolicznosci przyrody :) Generalnie zawsze warto sprawdzic kalendarz imprez, kto wie, moze dzieki temu uda sie odkryc swoja nastepna pasje ?!

Pozdrawiam serdecznie wszystkie dwie i jedne deski:)

#13 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 19 lipiec 2011 - 12:27

Wyświetl postUżytkownik elle dnia 19 lipiec 2011 - 09:32 napisał

Musze przyznac, ze '20 lat temu' brzmi rzeczywiscie jak 'dawno temu' :) Bardzo chcialabym zobaczyc zdjecia z Twoich wakacji z Morillon, musialo sie tyle zmienic !! Jesli masz ochote wrocic w te strony pewnie bedziesz zaskoczony zmianami, chociaz wladze miasta straja sie bardzo o niezasmiecanie architektoniczne i dbaja o to zeby caly resort nie zmienil sie w jedna wielka impreze tak jak jest przykladowo w Chamonix lub Morzine. Szczerze polecam, szczegolnie jesli chcesz sie tu wybrac z rodzina.

Dzieki za rady. Z Formule I korzystalem juz z powodzeniem. Tyle ze one sa glownie we Francji. Ale kto wie...

Do Morillon dojezdzalem z malenkiego Habere Poche, gdzie sa dwie male stacje: Habere i Hirmantaz. Mieszkalem w Habere, bo korzystalem z rodzinnej kwatery. To byl bodajze 1990 r. i fatalne warunki sniegowe. Najblizej (ok. 50 km) snieg lezal wlasnie w Morillon. Niestety zdjec zadnych nie mam. Kilka z Haber, kilka z Thollon les Memises. Bardzo zaluje, ze mi sie wtedy nie chcialo cykac zdjec. Na szczescie kilka sie uchowalo. Zwlaszcza do jednego z nich mam sentyment. Thollon 92': zona + dzieci + moje kije :)
Załączony plik  thollon_92_rs.jpg (120,03 KB)
Ilość pobrań: 8