Użytkownik Mitek dnia 12 maj 2011 - 23:01 napisał
Cześć
Jeżeli dobrze odczytuje Twoje posty to na poprzednich Atomicach jeździłeś co najmnije 5-6 lat (wychodzi, że 7 jeżeli kupowałeś nowe). Jeżeli użytkowałeś tylko te narty do jazdy i dbałeś o nie regularnie je ostrząc i smarując to nie powinno ich juz być chyba, że jeździłeś wyjątkowo mało w sezonie (np.7 dni).
Cześć!
Tak, GS 12 z sezonu 2003/2004 kupiłem jako nowe w marcu 2004, albo 2005 roku - wyjdzie więc co najmniej 6 lat jazdy na nich. Były serwisowane w miarę regularnie, chociaż nie jeździłem na nich bardzo często - co roku jeden tygodniowy wyjazd na zachód plus co najmniej kilka jednodniowych wypadów do Szczyrku, Korbielowa (kilka razy w inne miejsca, np. na Kasprowy). Daje to średnio 2 tygodnie jazdy w roku - więc w sumie niewiele.
Prawda jest jednak taka, że zwłaszcza przez te ostatnie trasy (Szczyrk, Korbielów, ...) GSy mają już trochę rys i ubytków w ślizgu (złe warunki, muldy, kamienie) - i jest to drugi powód zmiany nart na nowe.
Pierwszym jest fakt, że wykorzystywane są od pewnego momentu przez dwóch członków mojej rodziny (zamiennie) - zakup nowych jest więc zwyczajnie konieczny (chociażby dla wspólnych wypadów nas dwóch .. na jednych nartach o to trudno).
Niezależnie od tego jak było wydaje mi się, że powinieneś kierowac się przede wszystkim:
- pojeździć na wybranym modelu (celowo piszę pojeździć a nie przejechac się) i go poznać - rzadko jest taka możliwość ale jeżeli chcesz kupic narty na dłużej da się zorganizować.
Zakładając że nie masz takiej możliwości jakiekolwiek wrażenia z jazdy kogokolwiek nie mają dla Ciebie znaczenia bo są wysoce subiektywne. Nie powinieneś kierować się ogólnymi wynikami testów w Twoim wypadku bo np. postawiłeś - zgodnie z testami - na pierwszym miejscu elana, który jest relatywnie tani ale bardzo nietrwały i żeby długo na nim pojeździć trzeba umieć opiekowac się nartą w sposób bardzo oszczędny.
Jeśli chodzi o jazdę na kolejnych nartach, kandydatach do zakupu, aby wyłonić najbardziej mi odpowiadającą - obawiam się, że nie wchodzi w grę (ze względu na brak czasu, pracę w soboty, brak urlopu i koniec sezonu narciarskiego). Może w sezonie 2011/12 udałoby mi się na kilku modelach nart pojeździć, ale - prawdę mówiąc - chciałbym kupić narty już teraz ze względu na wspomniane współdzielenie nart oraz na niskie ceny (różnice są jakby nie patrzeć spore).
Teraz rzecz dość istotna - podejrzewam, że różnice pomiędzy nartami w tej kategorii nie są wielkie i ze wszystkich byłbym raczej zadowolony (a różnic między nimi może nawet nie poczuję). Ranking WorldSkiTest jest dla mnie "jakimś tam" obrazem sprawy (wygrywające w nim Atomic są naprawdę chwalone w wielu innych testach), ale na pewno nie jest wyrocznią - wykorzystałem go tutaj przede wszystkim do szybkiego stworzenia listy nart z tej samej kategorii (zamiast przeglądać ofertę kolejnych firm i zastanawiać się czy do tej kategorii należy dany model narty).
Na pewno nie jest tak, że kupię np. Dynastar Speed Course TI zamiast Fisher RC4 Worldcup RC Pro tylko dlatego, że stoją w tym rankingu o jedno oczko wyżej.
Czasem jest tak, że dana narta jest niekwestionowanym faworytem i taką opinię możecie przekazać, czasem stawka jest wyrównana i można wybierać z niej niemalże losowo.
Pytając o narty z listy, miałem nadzieję przede wszystkim na informację takie, jak podane przez Mitka
"postawiłeś - zgodnie z testami - na pierwszym miejscu elana, który jest relatywnie tani ale bardzo nietrwały i żeby długo na nim pojeździć trzeba umieć opiekowac się nartą w sposób bardzo oszczędny". Pozwalają one na zawężenie kręgu poszukiwań.
Naprawdę nie jest tak, że kupię Elany, bo wypadły świetnie w teście - dla mnie informacje jak ta o nietrwałości i rozwarstwianiu się D2 GS przekazane przez kilku użytkowników są najbardziej istotne.
Nie szukam "najlepszej" i "najbardziej lanserskiej" narty - a porządnych i trwałych desek, które są porównywalne do konkurencji w tej kategorii.
Ideałem jest rzecz jasna maksymalizacja trwałości i maksymalizacja jakości. Myślałem o D2 GS (sądząc, że to porządny sprzęt) i gdyby nie informacje, których nie znajdę w reklamach, testach i katalogach nart - kupiłbym je (a potem pewnie żałował). Opinie użytkowników (szczególnie tych 'pechowych') są jednak nieocenione.
Jeśli Elany są nietrwały i trzeba obchodzić się z nimi jak z jajkiem - odpadają również. Drogą eliminacji uda mi się w końcu wybrać lub wylosować coś odpowiedniego.
Myślę, że powinieneś odpuścić zwracanie uwagi na właściwości jezdne narty a skoncentrowac się na jej trwałości i możliwej do osiągnięcia cenie bo takie są jak rozumiem Twoje założenia - oczywiśćie w obrębie wybranej przez Ciebie grupy.
Czy moge coś polecić??
Trudno ale przy zakupie nart na dłużej proponuję postawić trwałość nad ceną i odpuścić większość popularnych marek i skocentrowac się na nartach byc może wyjściowo droższych ale za to o niebo trwalszych i próbować kupic je w dobrej cenie.
Dzięki za radę - dokładnie o czymś takim myślę.
Narty trwałe i porządne, nie odstające zbyt mocno od czołówki - mogę zapłacić za nie nieco więcej jeśli oznaczać to będzie trwałość (chociaż rzecz jasna będę szukał jak najlepszej ceny, przez to też kupuję narty w maju, a nie w grudniu).
Widzę, żę szukasz nart gigantowych o zaniżonym promieniu i uważam, że to znakomity wybór dla dobrego narciarza amatora.
Tak, po tych kilku latach na GS12 jestem zdecydowany na zakup nart z tej samej kategorii - co na szczęście ułatwia sprawę (bo lista nart jest zamknięta, ograniczona do kilku-kilkunastu modeli).
Pamietaj o długości aby dsobrać minimum do wzrostu - to też zwiększy trwałość desek i zwiększy przyjemnośc z jazdy.
Wg
http://www.skiforum....ead.php?t=37619 (
http://www.epicski.c...ng-a-ski-length ) narta dla mnie powinna wypadać tak:
1. 165 (waga 85 kg, wzrost 182 cm)
2. +10 = 175 (na pewno nie zawodnik, ale zaawansowany amator - GS12 były dla mnie doskonałe)
3. +0 (różnie można określić nasze polskie trasy, ale załóżmy, że zero

)
4. +10 = 185 (kategoria GS Race)
5. +0 (
http://waveamigos.bl...z-rockerem.html , chyba żadne narty z GS Race nie mają jeszcze rockera)
6. ...
Razem ... okolice 185 cm będą wg tego algorytmu odpowiednim wyborem (będę szukał kolejnych materiałów na ten temat, aby dobrać je jak najlepiej).
Moje GS12 mają 174 cm (więc być może są trochę za krótkie).
Z opisanych przez Ciebie modeli najbardziej przypadła mi do gustu Nordica - ale to al Ciebie nie może mieć żadnej wartości.
Dzięki, ma wartość - bo kierujesz się pewnie doświadczeniem i opiniami użytkowników - a jak pisałem, dla mnie ważna jest trwałość i jakość ogólna.
Użytkownik Narciarz dnia 13 maj 2011 - 08:06 napisał
Wiesz co? Daj sobie z tym rankingiem World Ski Test spokój. Potraktuj go jak zbiór ogólnych informacji technicznych o nartach i nic więcej.
Pewnie masz rację. Troszkę tak do niego podchodziłem - nigdy nie wiadomo czy w danym rankingu jest więcej subiektywnych odczuć testerów, czy pieniędzy sponsorów (kłaniają się tu chociażby testy czy rankingi niezawodności samochodów, wynikami odbiegające bardzo mocno od rzeczywistości). Był dla mnie bardziej "listą nart Race GS" z lekkim zabarwieniem ocenami.
Użytkownik Narciarz dnia 13 maj 2011 - 08:06 napisał
Po prostu wybierz sobie trzy modele nart nie sugerując się marką, bełkotem marketingowym, mądrymi nazwami w języku angielskim i popularnością danej marki w naszym kraju.
Wypożycz i sam zrób swój własny test. Jak go już zrobisz to kup narty, które były dla Ciebie najlepsze i pochwal się tym na forum.
Niestety to nie wchodzi w grę (przez brak czasu i możliwości) - ale na pewno pochwalę się co wybrałem.
Użytkownik Pit dnia 13 maj 2011 - 08:23 napisał
My natomiast możemy Ci podpowiedzieć jakich nart masz szukać, z jakiego przedziału i z jakimi parametrami. Oczywiście jeśli chcesz.
Jasne, dziękuję.
Parametry nart z tej grupy wydają mi się podobne (różnice między nimi są przez to chyba niewielkie), w grę wchodzić będzie więc chyba tylko dobranie odpowiedniej długości (czy się mylę)?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie,