Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Czy umiecie jeździć powoli?

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 17 kwiecień 2011 - 00:42

Cześć

Wyświetl postUżytkownik banan-ski dnia 15 kwiecień 2011 - 11:30 napisał

proponuję byś potrenował trochę skręty NW które wykonujesz za pomocą antycypacji i w lekkim ześlizgu pięt nart
a więc przy małych przeciążeniach i lekko hamując będziesz wstanie regulować prędkość jak w dłuższych tak i krótszych skrętach

Pozdrawiam;)

Czy możęsz omówić skręt wykonany za pomoca antycypacji?
Pozdro

#22 mgr

• Użytkownik
  • 157 Postów:
  • Narty:Salomon Streetracer 600
  • Imię :Rafał
Reputacja: 57
+

Napisano 17 kwiecień 2011 - 12:53

Jeżeli chodzi o mnie to staram się kontrolować prędkość tylko tak jak ktoś wcześniej napomniał nie zawsze to wychodzi jeżeli się ćwiczy i szkoli jazdę na krawędziach(w każdym wykonaniu).

Jeżeli ćwiczę śmig klasyczny hamujący(n w) wtedy ćwiczę pochamowanie się pod kątem fizycznym jak i psychicznym, ale to muszę pod tymi dwoma względami popracować, chyba jeszcze dużo przede mną a wszystkiego w jednym sezonie ani w kilku zrealizować się nie da.

Nie będę ukrywał, pcha mnie adrenalina i taki fan prędkości co często zawodzi i nie polecam bo kilka razy się już przejechałem...
Ale nie martwcie się, ćwiczę i sądzę, że wyeliminuję to bo w końcu myślę i jestem człowiekiem. :D

Użytkownik mgr edytował ten post 17 kwiecień 2011 - 12:54

Dołączona grafika
_________________Bez kurtki cieplej :D____________________________________________

#23 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 19 kwiecień 2011 - 19:38

Dwa filmiki pokazujace moj sposob jezdzenia wolno.

#24 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 968
+

Napisano 19 kwiecień 2011 - 20:22

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 19 kwiecień 2011 - 19:38 napisał

Tylko ten kamerzysta coś nie teges, bo żeby walić sobą o lodowiec przy takiej jeździe to trzeba być (wg. ostatnich kanonów dyskusji forumowych) niezłym idiotą :w00t:

#25 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 20 kwiecień 2011 - 17:08

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 19 kwiecień 2011 - 20:22 napisał

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 19 kwiecień 2011 - 19:38 napisał

Tylko ten kamerzysta coś nie teges, bo żeby walić sobą o lodowiec przy takiej jeździe to trzeba być (wg. ostatnich kanonów dyskusji forumowych) niezłym idiotą :w00t:

To jest przykład tego, że wolna jazda może być jednak niebezpieczna (zwłaszcza tyłem) :hysterical:

Użytkownik bacteria edytował ten post 20 kwiecień 2011 - 17:11

#26 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 21 kwiecień 2011 - 00:05

Cześć

Wyświetl postUżytkownik bacteria dnia 20 kwiecień 2011 - 17:08 napisał

To jest przykład tego, że wolna jazda może być jednak niebezpieczna (zwłaszcza tyłem) :hysterical:

Jak sie umie to nie.
Pozdro

#27 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 21 kwiecień 2011 - 09:31

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 17 kwiecień 2011 - 00:42 napisał

Cześć

proponuję byś potrenował trochę skręty NW które wykonujesz za pomocą antycypacji i w lekkim ześlizgu pięt nart
a więc przy małych przeciążeniach i lekko hamując będziesz wstanie regulować prędkość jak w dłuższych tak i krótszych skrętach

Pozdrawiam;)

Pozdro

Mitku, czuje podskornie czepialstwo. Skoro autor nie odpowiada, to ja sprobuje. Skrety NW - wiadomo o co chodzi. Typ odciazenia nisko-wysoko, nazywany kiedys NWN. Osobiscie czesciej stosuje typ WN, czyli odciazenie dolne, typu pochloniecie (avalement). Bardziej plynne, ale w przy duzej ekspozycji i w trudniejszych warunkach - mniej efektywne. Antycypacja - tez wiadomo o co chodzi. Tulow, bark, reka i kijek przygotowuje sie do nowego skretu - antycypuje go. Tulow skrecony jest juz w kierunku nowego skretu, narty wciaz jada w skos stoku czesto nawet podkrecone pod pod stok (przeciwskret). Bardzo istotny element w jezdzie po duzych stromiznach. Antycypacja wraz z odciazeniem daje dosc silny impuls skretny zgodnie z zasadami fizyki. Skreceony tulow, nastepnie podparcie go wpitym kijem, odciazenie powoduja, ze dol samoczynnie skreca w kierunku nowego skretu. Jak w skreconej sprezynie, ktora nagle puszczsz z jednej strony. To jest wlasnie ow impuls skretny. Zeslizg piet nart - chodzi o typowy zeslizg tylow nart w koncowej fazie skretu majacy za zadanie przyhamowanie, ograniczenie predkosci.

Banan napisal to krotko, ale calkowicie zrozumiale. Wszystkie te elementy: NW, antycypacja, zeslizg piet wystepuja w typowej, jezdzie na stromym. Z tego co widzailem, rowniez u Ciebie. :)

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 21 kwiecień 2011 - 09:32

#28 banan-ski

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 24 kwiecień 2011 - 00:31

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 21 kwiecień 2011 - 09:31 napisał

Cześć

Pozdrawiam;)

Pozdro

Mitku, c Typ zuje podskornie czepialstwo. Skoro autor nie odpowiada, to ja sprobuje. Skrety NW - wiadomo o co chodzi.odciazenia nisko-wysoko, nazywany kiedys NWN. Osobiscie czesciej stosuje typ WN, czyli odciazenie dolne, typu pochloniecie (avalement). Bardziej plynne, ale w przy duzej ekspozycji i w trudniejszych warunkach - mniej efektywne. Antycypacja - tez wiadomo o co chodzi. Tulow, bark, reka i kijek przygotowuje sie do nowego skretu - antycypuje go. Tulow skrecony jest juz w kierunku nowego skretu, narty wciaz jada w skos stoku czesto nawet podkrecone pod pod stok (przeciwskret). Bardzo istotny element w jezdzie po duzych stromiznach. Antycypacja wraz z odciazeniem daje dosc silny impuls skretny zgodnie z zasadami fizyki. ze dol Skreceony tulow, nastepnie podparcie go wpitym kijem, odciazenie powoduja, samoczynnie skreca w kierunku nowego skretu. Jak w skreconej sprezynie, ktora nagle puszczsz z jednej strony. To jest wlasnie ow impuls skretny. Zeslizg piet nart - chodzi o typowy zeslizg tylow nart w koncowej fazie skretu majacy za zadanie przyhamowanie, ograniczenie predkosci.

Banan napisal to krotko, ale calkowicie zrozumiale. Wszystkie te elementy: NW, antycypacja, zeslizg piet wystepuja w typowej, jezdzie na stromym. Z tego co widzailem, rowniez u Ciebie. :)

Cześć Wam :hi:
Przepraszam za swą nieobecność no cóż jak to przed świętami ;)
Andrzeju dzięki za stawienie się za mną podczas mojej nieobecności :thumbsup:
Myślę ,że Kol.Mitek zadał mi to pytanie bardziej celem wyjaśnienia innym tego impulsu w skręcie NW sam myślę dobrze go rozumie a przynajmniej kiedyś o tym pisał ;)
chyba że też mnie sprawdza ;)
zatem postaram się to przybliżyć:

A więc co to jest skręt NW ( odciążenie nisko-wysoko) i co ma z tym wspólnego antycypacja...
Skręty NW wykonywane są za pomocą odciążenia z pozycji niskiej ,impuls skrętny wywoływany jest w momencie wbicia kijka i
odciążenia następnie ruchu górnej części tułowia w przód i w kierunku zamierzonego skrętu.(czyli antycypacji)
Składa się z-płynnego hamowania ze stopniowym obniżaniem środka ciężkości (skracaniem sylwetki)-odciążenia poprzedzonego wbiciem kijka-obrotu górnej części tułowia w przód,w skos, w kierunku zamierzonego skrętu.

Mam nadzieję że napisałem zrozumiale :)
Pozdrawiam Bananek :hi:

#29 banan-ski

• Użytkownik
  • 6 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 24 kwiecień 2011 - 00:32

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 21 kwiecień 2011 - 09:31 napisał

Cześć

Pozdrawiam;)

Pozdro

Mitku, c Typ zuje podskornie czepialstwo. Skoro autor nie odpowiada, to ja sprobuje. Skrety NW - wiadomo o co chodzi.odciazenia nisko-wysoko, nazywany kiedys NWN. Osobiscie czesciej stosuje typ WN, czyli odciazenie dolne, typu pochloniecie (avalement). Bardziej plynne, ale w przy duzej ekspozycji i w trudniejszych warunkach - mniej efektywne. Antycypacja - tez wiadomo o co chodzi. Tulow, bark, reka i kijek przygotowuje sie do nowego skretu - antycypuje go. Tulow skrecony jest juz w kierunku nowego skretu, narty wciaz jada w skos stoku czesto nawet podkrecone pod pod stok (przeciwskret). Bardzo istotny element w jezdzie po duzych stromiznach. Antycypacja wraz z odciazeniem daje dosc silny impuls skretny zgodnie z zasadami fizyki. ze dol Skreceony tulow, nastepnie podparcie go wpitym kijem, odciazenie powoduja, samoczynnie skreca w kierunku nowego skretu. Jak w skreconej sprezynie, ktora nagle puszczsz z jednej strony. To jest wlasnie ow impuls skretny. Zeslizg piet nart - chodzi o typowy zeslizg tylow nart w koncowej fazie skretu majacy za zadanie przyhamowanie, ograniczenie predkosci.

Cześć Wam :hi:
Przepraszam za swą nieobecność no cóż jak to przed świętami ;)
Andrzeju dzięki za stawienie się za mną podczas mojej nieobecności :thumbsup:
Myślę ,że Kol.Mitek zadał mi to pytanie bardziej celem wyjaśnienia innym tego impulsu w skręcie NW sam myślę dobrze go rozumie a przynajmniej kiedyś o tym pisał ;)
chyba że też mnie sprawdza ;)
zatem postaram się to przybliżyć:

A więc co to jest skręt NW ( odciążenie nisko-wysoko) i co ma z tym wspólnego antycypacja...
Skręty NW wykonywane są za pomocą odciążenia z pozycji niskiej ,impuls skrętny wywoływany jest w momencie wbicia kijka i
odciążenia następnie ruchu górnej części tułowia w przód i w kierunku zamierzonego skrętu.(czyli antycypacji)
Składa się z-płynnego hamowania ze stopniowym obniżaniem środka ciężkości (skracaniem sylwetki)-odciążenia poprzedzonego wbiciem kijka-obrotu górnej części tułowia w przód,w skos, w kierunku zamierzonego skrętu.

Mam nadzieję że napisałem zrozumiale :)
Pozdrawiam Bananek :hi:

#30 bacteria

• Użytkownik
  • 226 Postów:
  • Narty:ELAN SL 09/10
  • Imię :Justyna
  • Ulubiony stok:ten na którym jest pusto
  • Instruktor:po prostu nie lubię instruktorów
Reputacja: 123
+

Napisano 24 kwiecień 2011 - 20:35

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 21 kwiecień 2011 - 00:05 napisał

Cześć

Wyświetl postUżytkownik bacteria dnia 20 kwiecień 2011 - 17:08 napisał

Jak sie umie to nie.
Pozdro

Żart, jest coś takiego jak żart.

Użytkownik bacteria edytował ten post 24 kwiecień 2011 - 20:57

#31 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
+

Napisano 25 kwiecień 2011 - 17:55

Cześć

Wyświetl postUżytkownik bacteria dnia 24 kwiecień 2011 - 20:35 napisał

Żart, jest coś takiego jak żart.

No właśnie.
Pozdro

#32 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 13 maj 2011 - 20:20

Wyświetl postUżytkownik bocian74 dnia 01 kwiecień 2011 - 13:08 napisał

Jak więc z waszą wolną jazdą? Potrzebna, niepotrzebna?

Fantastyczne pytanie (pomijając wstęp z którym się nie zgadzam). Szkoda że nie dałeś Bocian ankiety.

Odpowiadam : czy potrzebna, niepotrzebna?

Tak opanowanie jazdy wolnej jest potrzebne, powiem wręcz że jest naturalnym odruchem każdego narciarza w początkowym stadium nauki.

Odpowiadam : Jak więc z waszą wolną jazdą?

Tak samo jak z szybką żadnej różnicy nie widzę. I to bez znaczenia czy jadę przodem czy tyłem. Można nawet powiedzieć (napisać) że lubię wolniej niż szybko. Wiek już robi swoje.

Jeszcze raz dzięki za fajny temat.