Użytkownik o_andrzej dnia 21 kwiecień 2011 - 09:31 napisał
Użytkownik Mitek dnia 17 kwiecień 2011 - 00:42 napisał
Cześć
Użytkownik banan-ski dnia 15 kwiecień 2011 - 11:30 napisał
proponuję byś potrenował trochę skręty NW które wykonujesz za pomocą antycypacji i w lekkim ześlizgu pięt nart
a więc przy małych przeciążeniach i lekko hamując będziesz wstanie regulować prędkość jak w dłuższych tak i krótszych skrętach
Pozdrawiam;)
Czy możęsz omówić skręt wykonany za pomoca antycypacji?
Pozdro
Mitku, c Typ zuje podskornie czepialstwo. Skoro autor nie odpowiada, to ja sprobuje. Skrety NW - wiadomo o co chodzi.odciazenia nisko-wysoko, nazywany kiedys NWN. Osobiscie czesciej stosuje typ WN, czyli odciazenie dolne, typu pochloniecie (avalement). Bardziej plynne, ale w przy duzej ekspozycji i w trudniejszych warunkach - mniej efektywne. Antycypacja - tez wiadomo o co chodzi. Tulow, bark, reka i kijek przygotowuje sie do nowego skretu - antycypuje go. Tulow skrecony jest juz w kierunku nowego skretu, narty wciaz jada w skos stoku czesto nawet podkrecone pod pod stok (przeciwskret). Bardzo istotny element w jezdzie po duzych stromiznach. Antycypacja wraz z odciazeniem daje dosc silny impuls skretny zgodnie z zasadami fizyki. ze dol Skreceony tulow, nastepnie podparcie go wpitym kijem, odciazenie powoduja, samoczynnie skreca w kierunku nowego skretu. Jak w skreconej sprezynie, ktora nagle puszczsz z jednej strony. To jest wlasnie ow impuls skretny. Zeslizg piet nart - chodzi o typowy zeslizg tylow nart w koncowej fazie skretu majacy za zadanie przyhamowanie, ograniczenie predkosci.
Banan napisal to krotko, ale calkowicie zrozumiale. Wszystkie te elementy: NW, antycypacja, zeslizg piet wystepuja w typowej, jezdzie na stromym. Z tego co widzailem, rowniez u Ciebie.
Cześć Wam
Przepraszam za swą nieobecność no cóż jak to przed świętami
Andrzeju dzięki za stawienie się za mną podczas mojej nieobecności
Myślę ,że Kol.Mitek zadał mi to pytanie bardziej celem wyjaśnienia innym tego impulsu w skręcie NW sam myślę dobrze go rozumie a przynajmniej kiedyś o tym pisał

chyba że też mnie sprawdza
zatem postaram się to przybliżyć:
A więc co to jest skręt NW ( odciążenie nisko-wysoko) i co ma z tym wspólnego antycypacja...
Skręty NW wykonywane są za pomocą odciążenia z pozycji niskiej ,impuls skrętny wywoływany jest w momencie wbicia kijka i
odciążenia następnie ruchu górnej części tułowia w przód i w kierunku zamierzonego skrętu.(czyli antycypacji)
Składa się z-płynnego hamowania ze stopniowym obniżaniem środka ciężkości (skracaniem sylwetki)-odciążenia poprzedzonego wbiciem kijka-obrotu górnej części tułowia w przód,w skos, w kierunku zamierzonego skrętu.
Mam nadzieję że napisałem zrozumiale
Pozdrawiam Bananek