Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Rozmyslania o bledach... ortograficznych,

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 22 marzec 2011 - 17:02

Slynny prezydencki "bul" wywolal u mnie refleksje nad ortografia. Jako "dysgrafik", ktory z ortografia mial kiedys powazne problemy, a i dzis zdarza mi sie "chlapnac" od czasu do czasu zastanawiam sie nad mechanizmem robienia bledow u niektorych ludzi. Wezmy np. prezydenta. Wyksztalcony, oczytany i opisany, humanista z wyksztalcenia. Co mu sie stalo? Nawet ja nie napisalbym "bulu" choc bez pewnosci, ze nie uniknalbym "nadzieji". :) "Obiad" napisalbym prawidlowo, ale calkiem niedawno zdarzylo mi sie wyprodukowac "pruszyć".

Jak to jest, ze niektorzy nie maja z tym zadnych problemow, np. moja siostra, a inni, tacy jak ja, walcza z tym przez cale zycie? :) I dlaczego zrobienie "grubego" bledu tak bardzo osmiesza czlowieka i ustawia go w opinii innych w randze nieukow? W koncu to tylko zamiana jednej lub kilku liter na inne, bez zmiany znaczenia slowa czy zdania. Za malo czytales, powiadaja. Nic z tych rzeczy, w swoim czasie polykalem tony ksiazek. Przez kilka lat np. czytalem, jeden po drugim, najwazniejsze dziela noblistow, a wiec nie byla to literatura blaha (nie do konca jestem pewny pisowni, "h" czy "ch"? :)). Do dzis sporo czytam, choc wiecej czasopism niz literatury. I mimo to wciaz nie jestem pewny swojej ortografii.

Niektore formy ewoluuja. Np. kiedys kazano mowic "postaci" na okreslenie postaci w liczbie mnogiej. Ale dzis dopuszcza sie i "postacie". Albo inny pasztet. Czasownik "wziąć". Ostatnio z ust profesora, wybitnego filozofa, czlowiek o wielkiej wiedzy i doswiadczeniu uslyszalem wyrazne "wziąść". Az zglupialem i sprawdzilem czy przypadkiem i slowo "wziąć" nie przeewoluowalo do innej dopuszczalnej formy. Nie, jeszcze nie. :) A na krakowskich Sukiennicach widnieje napis z poczatku 20-ego wieku" "Lokal francuzki" czy cos w tym rodzaju.

O poprawnej wymowie niektorych terminow, nawet przez spikerow radio-telewizyjnych, a wiec ludzi, ktorzy powinni wyznaczac pewne standardy, nawet szkoda pisac. Taki "Carrefour", francuska siec sklepow, z uporem wymawiany jako "kerfur", choc zdecydowanie powinien byc "karfur". Nie mowiac o "lajonel" Jospin (francuski polityk), ktorego imie prawidlowo powinno sie wymawiac "lionel".

Takie sobie luzne rozmyslania, zupelnie nienarciarskie, spisane w drugim dniu wiosny.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 22 marzec 2011 - 17:04

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 22 marzec 2011 - 17:23

Cały czas nie wiem jak się pisze: dwóch i drugi, choć teraz napisałem i mi nie podkreśliło. Ostatnio mniej błędów robię, ale nie odważyłbym się wysłać tekstu bez korekcji żony lub Worda. Nie kumam zależności, a dużo mi wyjaśnia "Co w mowie piszczy" w Trójce. Cały ten tekst napisałem i nic mi się nie podkreśliło na czerwono, więc chyba jest postęp :lol:

#3 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 23 marzec 2011 - 09:42

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 22 marzec 2011 - 17:02 napisał

Takie sobie luzne rozmyslania, zupelnie nienarciarskie, spisane w drugim dniu wiosny.
i bardzo fajnie, bo przecież nie samymi nartami człek żyje, a ten dział mamy do luznej rozmowy....

Dla mnie jest niedopuszczalne by prezydent jakiegokolwiek kraju walił takie babole. Nie mieści mi się to w głowie i nie znajduję żadnego usprawiedliwienia takiego zachowania. Przecież ma on ludzi od wszystkiego, ma sekretarzy itd. Przecież na to płacimy nasze podatki, by nas nie kompromitowany w świecie między innymi. Dla mnie to skandal!!

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 23 marzec 2011 - 10:50

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 23 marzec 2011 - 09:42 napisał

Dla mnie jest niedopuszczalne by prezydent jakiegokolwiek kraju walił takie babole. Nie mieści mi się to w głowie i nie znajduję żadnego usprawiedliwienia takiego zachowania. Przecież ma on ludzi od wszystkiego, ma sekretarzy itd.

Ale wpisu dokonywal sam ad hoc. Mnie sie tez nie miesci, ale przede wszystkim nie rozumiem tego. Choc z drugiej strony, jak to szlo... kto bez grzechu niech pierwszy uderzy kamieniem... i zaczeli odchodzic poczawszy od starszych. :)

#5 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 24 grudzień 2011 - 15:55

Ostatnio na forach zaczęli pojawiać się nowi użytkownicy-forowicze. Poszukałem trochę:
Tekst z Poradni językowej PWN:
"Szanowni Państwo,
które formy są poprawne: forumowicz czy forowicz? Czy jestem użytkownikiem for czy forów?
Jest Pan użytkownikiem forów internetowych (a nie for), jest Pan przy tym forumowiczem albo forowiczem.
Formę forumowicz można bez trudu znaleźć na forach. Brzmi podobnie jak klubowicz, plażowicz, wczasowicz, wycieczkowicz – i podobne wywołuje skojarzenia. Forumowicz bywa na forach – tak jak klubowicz w klubach, a plażowicz na plaży. Nie z obowiązku, lecz dla przyjemności.
Jest w użyciu też forma forowicz, dużo rzadsza i nielubiana przez forumowiczów (forowiczów?), popierana zaś przez niektórych moich kolegów językoznawców, odwołujących się do analogii for-um → for-owicz jak lice-um → lice-alista. W obu wypadkach, jak widać, przyrostek -um jest nieobecny w wyrazie pochodnym. Z argumentacją opartą na analogii nie sposób się nie zgodzić, zwłaszcza że przykładów podobnych do licealisty jest mnóstwo, bo dołączają do nich pochodne przymiotniki, np. plen-um → plen-arny. Skoro jednak forowicze uważają się za forumowiczów, to nie widzę powodu, żeby im tego zabraniać.
W słowniku można by przytoczyć obie formy, ze wskazaniem na forumowicza jako wariant wprawdzie częstszy, ale środowiskowy.

— Mirosław Bańko, PWN"

Forumowy poprawiacz podkreśla na czerwono forowicza. Forumowicza nie. Przy okazji. Pytamy dlaczego?, a nie dla czego?, a odpowiadamy dlatego, a nie dla tego. To tak, nawiasem mówiąc, bo oczy bolą.

#6 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 02 luty 2012 - 12:22

Cześć.
Narciarz-u! W pierwszych słowach mojego listu, chcę się przyznać ze skruchą, że do niedawna czytając większość Twoich postów robiło mi się tak :w00t: , ale to już przeszłość. W tej chwili czekam na Twoje porady i sugestie z zapartym tchem. Zawsze, kiedy włączam KN w pierwszej kolejności sprawdzam, czy coś napisałeś. Najbardziej cenię sobie Twoje polemiki z innymi tu obecnymi, oczywiście te dotyczące sprzętu narciarskiego (choć nie tylko)
Chciałem jednak zaapelować do Ciebie w innej sprawie.
Polemizuj i doradzaj narciarzom, a nie narciarzą. Ci drudzy z doradztwa i tak niewiele pojmą.
Pisz dlaczego, a nie dla czego da się jeździć na nartach sandwiczowych w przeciwieństwie do niesandwiczowych.
Możesz również spokojnie doradzać forumowiczom bo doradzanie forowiczą nie ma większego sensu.
Podpowiem Ci, że w trakcie pisania powyższego część wyrazów została podkreślona czerwonym wężykiem (na czarno-białym monitorze wężyk może być mniej czerwony, ale będzie).
Zdaję sobie sprawę, że wokół Ciebie czają się sami źli ludzie, którzy tylko czekają na okazję, żeby Cię obrazić podważając Twą wiedzę narciarską, jednak nie traktuj tak mojego wpisu, bo ja w owym tekście zupełnie o niej nie pisałem.

Jeszcze raz przypominam. Czerwony wężyk pod wyrazami :excl:

Pozdrawiam serdecznie.

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 02 luty 2012 - 12:30

......à propos poprawności i słownictwa :zab:
http://xn--forw-sqa.pl/

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,