Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Co to za jazda po przygotowanych stokach

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 10 marzec 2011 - 14:35

Wczoraj tak nie wiem skąd wpadł mi do głowy "głupi pomysł" by zjechać sobie czerwoną trasą, kompletnie nie ratrakowaną od 2 miesięcy. Poprosiłem majstra, kierownika by mnie wpuścił na taki kawałek. Zgodził się ale powiedział że tylko raz i więcej nie chce mnie widzieć :)
Długość około 100 m , nachylenie klasyczna czerwona trasa. Na niej lód ale to taki beton że krawędz nie trzyma za nic. Ludzie, co ja tam przeżyłem hahahahaha. Tam zjechać to jest dopiero umiejętność. Taka jazda po ubitym, to jest nic w porównaniu z tym co tam było. Tak sobie pomyślałem: jak prosto teraz w tych czasach być narciarzem, jak łatwo sobie jezdzić, jaki to mały wysiłek ! Wszystko podane na tacy. Nie to co kiedyś !
A kierownik mnie więcej nie widział :thumbsup:
Kawałek tej trasy u dołu:

Załączone pliki

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#2 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 10 marzec 2011 - 20:17

Dlatego mamy wiekszy procent narciarskich kalek niz w poprzednich latach.Wiadomo to nie od dzis.

#3 KubaR

• Użytkownik
  • 169 Postów:
Reputacja: 77
+

Napisano 10 marzec 2011 - 23:36

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 10 marzec 2011 - 14:35 napisał

Kawałek tej trasy u dołu:

A co powiesz na taki lodzik:
Dołączona grafika

;)

Kuba

#4 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 10 marzec 2011 - 23:48

Cześć

Wyświetl postUżytkownik pytek45 dnia 10 marzec 2011 - 20:17 napisał

Dlatego mamy wiekszy procent narciarskich kalek niz w poprzednich latach.Wiadomo to nie od dzis.

Większy - z nowego naboru praktycznie same.
Pozdro

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 11 marzec 2011 - 12:12

Wczoraj tak nie wiem skąd wpadł mi do głowy "głupi pomysł" by zjechać sobie czerwoną trasą, kompletnie nie ratrakowaną od 2 miesięcy.

a z jakich powodów nie ratrakują tej łączki?
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 14 maj 2011 - 17:15

Na niej lód ale to taki beton że krawędz nie trzyma za nic. Ludzie, co ja tam przeżyłem hahahahaha. Tam zjechać to jest dopiero umiejętność. Taka jazda po ubitym, to jest nic w porównaniu z tym co tam było. Tak sobie pomyślałem: jak prosto teraz w tych czasach być narciarzem, jak łatwo sobie jezdzić, jaki to mały wysiłek ! Wszystko podane na tacy. Nie to co kiedyś !

Niestety trend jest taki by trasy robić "betonowe" co wymusza jazdę na krawędzi.Niestety tak jeździ może 1% narciarzy.

Ci dzisiejsi narciarze mają o wiele gorzej od nas.
Po pierwsze muszą mieć odpowiedni sprzęt (drogi) do takich warunków, nie tak jak 30 lat temu że można było zjechać na byle czym.
Po drugie ich nogi są poddawane potwornym przeciążeniom i vibracjom których nie niwelują wszelkiego rodzaju "systemy" wbudowane w narty. (np. vans)

Wobec powyższego na stoku większość narciarzy stosuje techniki znane dotąd snowboardzistom czyli totalne pęndzlowanie stoku do gołego lodu.

Ilość kontuzji rośnie wprost proporcjonalnie do ilości narciarzy. Nie zauważyłem większej aktywności karetek niż w to było np. 5 lata temu. Poziom szkolenia w Polsce jest na wysokim poziomie a filmy zrobiły swoje i większość prostych technik można spokojnie nauczyć się samemu.

.

#7 Mitek

zwykły narciarz

• Użytkownik
  • 1910 Postów:
  • Narty:Różne
  • Imię :Mitek
Reputacja: 271
+

Napisano 15 maj 2011 - 20:47

Cześć

Wyświetl postUżytkownik ROSSIGNOL dnia 14 maj 2011 - 17:15 napisał

Na niej lód ale to taki beton że krawędz nie trzyma za nic. Ludzie, co ja tam przeżyłem hahahahaha. Tam zjechać to jest dopiero umiejętność. Taka jazda po ubitym, to jest nic w porównaniu z tym co tam było. Tak sobie pomyślałem: jak prosto teraz w tych czasach być narciarzem, jak łatwo sobie jezdzić, jaki to mały wysiłek ! Wszystko podane na tacy. Nie to co kiedyś !

Niestety trend jest taki by trasy robić "betonowe" co wymusza jazdę na krawędzi.Niestety tak jeździ może 1% narciarzy.

Ci dzisiejsi narciarze mają o wiele gorzej od nas.
Po pierwsze muszą mieć odpowiedni sprzęt (drogi) do takich warunków, nie tak jak 30 lat temu że można było zjechać na byle czym.
Po drugie ich nogi są poddawane potwornym przeciążeniom i vibracjom których nie niwelują wszelkiego rodzaju "systemy" wbudowane w narty. (np. vans)

Wobec powyższego na stoku większość narciarzy stosuje techniki znane dotąd snowboardzistom czyli totalne pęndzlowanie stoku do gołego lodu.

Ilość kontuzji rośnie wprost proporcjonalnie do ilości narciarzy. Nie zauważyłem większej aktywności karetek niż w to było np. 5 lata temu. Poziom szkolenia w Polsce jest na wysokim poziomie a filmy zrobiły swoje i większość prostych technik można spokojnie nauczyć się samemu.

.

Szczerze mówiąć nie rozumiem nic a nic. Pit pisze o trasie nieprzygotowanej chyba???
No a już dalej???
O co chodzi autorowi?
Pozdro

#8 mig

• Użytkownik
  • 212 Postów:
  • Narty:Rożne kolorowe
  • Imię :Michał
  • Ulubiony stok:bliski
  • Serwisant:w piwnicy
  • Pracownik:U siebie
Reputacja: 102
+

Napisano 16 maj 2011 - 09:31

Wczoraj tak nie wiem skąd wpadł mi do głowy "głupi pomysł" by zjechać sobie czerwoną trasą, kompletnie nie ratrakowaną od 2 miesięcy. Poprosiłem majstra, kierownika by mnie wpuścił na taki kawałek. Zgodził się ale powiedział że tylko raz i więcej nie chce mnie widzieć :)
Długość około 100 m , nachylenie klasyczna czerwona trasa. Na niej lód ale to taki beton że krawędz nie trzyma za nic. Ludzie, co ja tam przeżyłem hahahahaha. Tam zjechać to jest dopiero umiejętność.

Pit, nie przesadzaj - zjechałes? przeżyłes? to powtórz to przy najbliższej okazji... za ktorymś razem przestaniesz zauważać że nie ma sztruksu... :stres: :zeby:

#9 tedy

• Użytkownik
  • 92 Postów:
  • Narty:Progressor 8+, K2 Hellfire
  • Imię :Tadeusz
  • Ulubiony stok:Kitzs, Stub
  • Pracownik:Tak
Reputacja: 51
+

Napisano 16 maj 2011 - 09:36

Wyświetl postUżytkownik Mitek dnia 15 maj 2011 - 20:47 napisał

Cześć
Szczerze mówiąć nie rozumiem nic a nic. Pit pisze o trasie nieprzygotowanej chyba???
No a już dalej???
O co chodzi autorowi?
Pozdro

Ja tez nie kumam!
pozdr. tadek

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 17 maj 2011 - 12:17

Wyświetl postUżytkownik mig dnia 16 maj 2011 - 09:31 napisał

Pit, nie przesadzaj - zjechałes? przeżyłes?
udało się, ale to nie jest jazda niestety dla mnie :)

Wyświetl postUżytkownik tedy dnia 16 maj 2011 - 09:36 napisał

Ja tez nie kumam!
, nie kumam czego nie kumacie z Mitosławem ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,