Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Kupno nart

36 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 02 kwiecień 2011 - 13:49

Kupuję :P

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#22 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 06 kwiecień 2011 - 21:52

Witam,

trafiłam na to forum i widzę, że potraficie w sposób spokojny i fachowy doradzić:)

Sezon już za mną, ale tak pomyślałam że może czas zmienić narty, korzystając z wyprzedaży.
Jestem silna, sprawna i sporo ważę, poniżej szczegóły. Wciąż doskonalę technikę, zależy mi na dobrych nartach które pozwolą robić dalsze postępy.

waga: 75kg
wzrost: 172cm
umiejętności: zakochana/szalona
styl: trasy

warunki śniegowe: byle bez dużych muld:)

Będę wdzięczna za sugestie

pozdrawiam

#23 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 07 kwiecień 2011 - 11:28

Witaj serdecznie. Podaj jeszcze info ile masz do wydania i na jakich nartach do tej pory jezdziłaś. Rozumiem że buty już posiadasz i nie ma co się tym zajmować ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#24 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 07 kwiecień 2011 - 12:25

Witam!
Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź:)

mam head lite thang 156 cm

co do kwoty - a ile warto wydać? pewnie nadal będę jeździć tydzień + ewentualnie weekend czy dwa w roku, więc pewnie 2000 bym nie była skłonna wydać. chyba że właśnie 'warto'.

Buty mam dalbello, flex 60, wybierane głównie ze względu na dopasowanie do łydki - dla mnie ok, ale nie zakładam że nie warto ich wymienić :)

pozdrawiam

Użytkownik mkl edytował ten post 07 kwiecień 2011 - 12:28

#25 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 07 kwiecień 2011 - 13:19

2000 tys. nie ma sensu wydawać. Znajdziemy Ci tutaj coś dobrego za kwotę o niebo mniejszą. Ja nie jestem mega fachowcem w dobieraniu sprzętu, ale jeśli nikt się nie odezwie w najbliższym czasie, to pomogę Ci naturalnie coś dobrać, w dobrej cenie :)
W wolnej chwili przeczytaj sobie tę lekturę:
http://www.kochamnar...i-zoptymalizuj/
Dodatkowo podpowiem że teraz nie ma sensu jeszcze kupować, bo ceny trzymają. Kup sobie narty w lipcu lub w sierpniu, wtedy najbardziej będzie Ci się to opłacało ;)

Giełda narciarska

#26 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 07 kwiecień 2011 - 13:59

Dzięki:)
tekst fajny - kilka lat temu postąpiłam jak narciarz ewentualny (albo narciarka - może przerobić Twój post na wersję damską bez jajek :D ? ), teraz powoli wymieniam to co mam. kask, gogle posiadam, z popularnej półki ale się sprawdzają, kurtka spodnie musiałam po drodze wymienić, są całkiem w porządku - nie jakaś nie wiadomo jaka klasa, ale przyzwoita marka więc oddychalność i nieprzemakalność etc.
jako że najważniejszy jest jednak sprzęt jeżdżący to pomyślałam że może spróbować coś wymienić, bo chyba ze swojego wyrosłam - choć narty nie są takie całkiem dla początkujących. po wstępnym samodzielnym rozejrzeniu widzę że za ok 1000-1300-1500 powinnam móc coś fajnego znaleźć.

Będę bardzo wdzięczna za dalsze rady, a kupowanie nart w środku lata wydaje mi się znakomitym pomysłem :D

pozdrawiam bardzo!

Użytkownik mkl edytował ten post 07 kwiecień 2011 - 14:00

#27 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 10 kwiecień 2011 - 19:41

mkl,
widzę że "gwiazdy" niczego Tobie nie zaproponowały. Musimy kupić nartę 162-164cm, allmountain, czyli nartę jak najbardziej uniwersalną (nie slalomkę! ważne), na każde warunki jazdy, z tego sezony, czyli "new", do 800 PLN. Wbij się na allegro, poszukaj sobie ofert które spełnią powyższe wymagania i podrzuć tutaj na forum linki... Pomogę Ci sprawę doprecyzować, byś była zadowolona i miała odpowiednie narty.

Giełda narciarska

#28 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 13 czerwiec 2011 - 20:14

AdamieS.mimo że nie wiem czy nadal masz zamiar kupować jakieś nowe używane narty, pragnę Cię poinformować, ze pojawiło się kilka par całkiem przyzwoitych. Dotyczy to również Pita i jego 180+

Wiem, że temat deczko idiotyczny zważywszy porę roku, ale to dla Waszego dobra. :lol:

#29 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 13 czerwiec 2011 - 21:07

Prosił bym o linki do owych sprzętów bom dalej zainteresowany - a pora roku idealna na kupno nart! Tak to już w mojej rodzinie bywa, że narty kupujemy przez wakacje a rowery zimą :)

#30 Narciarz

• Użytkownik
  • 465 Postów:
  • Narty:Kneissl, Duel, Kessler, ZAI
Reputacja: 95
+

Napisano 17 czerwiec 2011 - 13:17

Kto szuka dobrej oferty na nowe narty ten na pewno ją znajdzie.
Wystarczy odrobina chęci a można sporo zaoszczędzić kupując przed sezonem nowe markowe narty.
Rabaty jakie można otrzymać to 30% a czasami i więcej.

#31 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 17 czerwiec 2011 - 19:02

Wyświetl postUżytkownik Narciarz dnia 17 czerwiec 2011 - 13:17 napisał

Kto szuka dobrej oferty na nowe narty ten na pewno ją znajdzie.
dokładnie tak, najważniejsze być upartym !

Giełda narciarska

#32 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 06 marzec 2012 - 20:55

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 10 kwiecień 2011 - 19:41 napisał

mkl,
widzę że "gwiazdy" niczego Tobie nie zaproponowały. Musimy kupić nartę 162-164cm, allmountain, czyli nartę jak najbardziej uniwersalną (nie slalomkę! ważne), na każde warunki jazdy, z tego sezony, czyli "new", do 800 PLN. Wbij się na allegro, poszukaj sobie ofert które spełnią powyższe wymagania i podrzuć tutaj na forum linki... Pomogę Ci sprawę doprecyzować, byś była zadowolona i miała odpowiednie narty.

Cześć!
małpa ze mnie bo tu nie zajrzałam... i nie podziękowałam za tak grzeczną odpowiedź!! Przepraszam. Obiecuję poprawę i regularne odwiedzanie tego Forum.

Po przeczytaniu innych, mniej miłych forów, testów, milionie chwil spędzonych na allegro... dokonałam zakupu a teraz siedzę przez tymi nartami i się martwię że sobie nie poradzę. I jak trwoga to powrót na Kocham Narty, odzyskiwanie hasła i właśnie piszę...

Na podstawie lektur różnych kupiłam Rossignol attraxion III s echo - długość 162cm ( z zeszłego sezonu, używane) . I ta długość mnie strasznie martwi, że sobie z nimi nie poradzę ? :o :o

Buty też w końcu kupiłam, twardsze - zamieniłam flex 55 na 70 - Rossignol vita sensor 70.

W sumie to chciałabym spytać czy utrzymujesz że taka długość będzie dla mnie dobra ... bo w wielu miejscach częściej doradzają takie bardziej slalomowe, właściwie dlaczego?

Nartologia stosowana jest trudna do opanowania:(

Użytkownik mkl edytował ten post 06 marzec 2012 - 21:13

#33 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 06 marzec 2012 - 23:29

Wyświetl postUżytkownik mkl dnia 06 marzec 2012 - 20:55 napisał

Nartologia stosowana jest trudna do opanowania:(

Nartologia internetowa, powinno się dodać. Na żywo to zwykła rekreacja, spędzenie trochę czasu na świeżym powietrzu i rozruszanie gnatów z przerwą na piwo czy kawę. W necie kompleksy netowców powodują czynienie z banalnego narciarstwa sztuki magicznej połączonej z high-tech i nową dziedziną nauki przy której Wielki Zderzacz Hadronów i cała ta fizyka są po prostu śmieszne, a zjazd z górki to ryzyko śmierci lub w najlepszym przypadku trwałego kalectwa.
Sprzęt masz super, więc śmigaj na nartach, a w przerwach podziwiaj widoki i się opalaj. (choć to ponoć też bardzo niebezpieczne)

#34 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 06 marzec 2012 - 23:52

Masz rację "Deczko inna " :) świetne podsumowanie! po prostu zwyczajnie można oszaleć czytając te wszystkie rady, opinie. W sumie to przecież dwie deski i plastikowe buciory, jeżdżąc do tej pory na 'wyklętym' sprzęcie z makro też miałam dużo radości ... a szczegóły techniczne mogą odjąć setne sekundy profesjonalistom.

Mam także wrażenie, że tu jest nieco bardziej normalnie, o czym świadczy choćby wątek sugerujący rozsądne podejście do narciarskich zakupów.

Najważniejsze żeby był śnieg i fajne towarzystwo!!

dzięki wielkie, super miły post na koniec dnia. pozdrawiam śnieżnie i słonecznie!

#35 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 07 marzec 2012 - 08:44

mkl - D_I zawsze tak słodzi ( bo to nie kobieta ) ;) ale faktycznie wybór sprzętu długosciowy i jakościowy dobry, więc pozostaje tylko jazda :) powodzenia i czekamy na jakąś, może fotorelację z ośrodka w którym śmigasz !!!

Użytkownik marecki edytował ten post 07 marzec 2012 - 08:46

#36 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
+

Napisano 07 marzec 2012 - 21:02

zmyliła mnie płeć w profilu :] hmmm no tak... mało sprytnie to zrobiłam... :blush: dzięki za uspokojenie w sprawie sprzętu!

deczko inny - proszę nie obrażaj się za tą zmianę płci :)

jadę do Risoul - to bardzo popularne miejsce, ale chętnie opiszę więcej po powrocie. Rok temu byłam w mniej popularnym Les Orres. Oba miejsca to niedrogie ośrodki we Francji, na koniec marca jest tam mało ludzi, free ski no i dużo zorganizowanych wyjazdów. Pogoda rok temu była idealna, warunki super. Poszukam działu gdzie opisujecie miejscówki i jeśli to ciekawe dla Was to mogę oba scharakteryzować.

http://www.kochamnar...4__dsc00292.jpg

Użytkownik mkl edytował ten post 07 marzec 2012 - 21:10

#37 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 07 marzec 2012 - 23:07

Wyświetl postUżytkownik mkl dnia 07 marzec 2012 - 21:02 napisał

... mało sprytnie to zrobiłam...
deczko inny - proszę nie obrażaj się za tą zmianę płci