Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

paranoja

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 11 marzec 2011 - 14:12

Kuba, przy dobrym samopoczuciu zażycie leku rozkurczowego na oskrzela daje wynik 90 % pojemności normatywnej przed i 110% po zażyciu. Ale ja mam stosunkowo lekką przypadłość.
Odczywam to też niejako organoleptycznie - łatwiej i pełniej mi się oddycha.
A ograniczenie stężenia dotyczy jednej z subtancji czynnych. Tę własnie podawano konikom.
Porzedni post pisałem w konwencji lekko ironizującej. :uklon2:
A pytanie pozostaje aktualne i proste do bólu - po co zabraniać czegoś co i tak jest bez znaczenia?
To tak trochę jakby zabronić używania nart koloru pistacjowego.

Użytkownik kajro edytował ten post 11 marzec 2011 - 14:13

#22 bocian74

• Użytkownik
  • 304 Postów:
  • Imię :Marcin
Reputacja: 127
+

Napisano 11 marzec 2011 - 14:26

Wyświetl postUżytkownik KubaR dnia 11 marzec 2011 - 13:39 napisał

być może coś jest "głębiej" (np. substancje zawarte w lekach coś maskują), ale tego na razie nie wiemy.

Dokładnie, może być tak, że niektóre leki są na czarnej liście tylko dlatego że mimo braku efektów dopingowych, dają pozytywne wyniki w testach, bo zawarta w nich substancja jest podobna w budowie do specyfiku który takie efekty ma. Tak substancja pewnie spada z czarnej listy po ulepszeniu testów, które fałszywie "zapalała".

Wyświetl postUżytkownik KubaR dnia 11 marzec 2011 - 13:39 napisał

Z drugiej strony akurat faktem jest, że wysiłek przy biegach narciarskich (mróz, suche powietrze) sprzyja nadreaktywności oskrzeli.

I tu jest pies pogrzebany. Dlatego najlepiej sprawę wyjaśniła by podwójnie ślepa próba przeprowadzona w warunkach "bojowych". Tylko wyniki takiego testu, z opublikowaną metodologią, warunkami meteo podczas testu itd, dały by jednoznaczną odpowiedź na wszelkie wątpliwości.
Pozdr
Marcin

#23 KubaR

• Użytkownik
  • 169 Postów:
Reputacja: 77
+

Napisano 13 marzec 2011 - 22:26

Wyświetl postUżytkownik kajro dnia 11 marzec 2011 - 14:12 napisał

Kuba, przy dobrym samopoczuciu zażycie leku rozkurczowego na oskrzela daje wynik 90 % pojemności normatywnej przed i 110% po zażyciu. Ale ja mam stosunkowo lekką przypadłość.

Będzie że się czepiam (*):
- jaki parametr (VC,FVC czy FEV1)?
- co to znaczy że się dobrze czujesz? Tzn masz parametry w normie (nie masz obturacji)? Astma się akurat "dobrze" stabilizuje.
- to co piszesz (zakładając że, badanie zrobione OK) potwierdza tylko, że jesteś reagujący (czyli najprawdopodobniej astmatykiem).
- natomiast nieprzypadkowo pisałem o próbie wysiłkowej bo owszem pojemnośc życiowa ma związek VO2max ale niekoniecznie tak prosty jakbysmy chcieli widzieć (np. ja mam parametry objętościowe płuc niewiele powyżej LLN ale za to wyniki testu wysiłkowego na poziomie 140-160% normy (VO2max, Praca).

Cytat

A pytanie pozostaje aktualne i proste do bólu - po co zabraniać czegoś co i tak jest bez znaczenia?

Nie wiem, się tym nie zajmowałem w przeciwieństwie do powyższego. Sam mam w tym względzie pytania.

Pozdrawiam,

Kuba

(*) Moja upierdliwość wynika z tego, że zawodowo (czyli tam gdzie formalnie pracuję) zajmuję się pomiarami i modelowaniem w układzie oddechowym... :D

#24 kajro

• Użytkownik
  • 159 Postów:
Reputacja: 32
+

Napisano 14 marzec 2011 - 07:54

Ile to człowiek musi narobić z siebie głąba aby ujawnić znajomość tematu u innych. :zeby:
To ja może pozostanę już tylko przy zdaniu, że sytuacja jest mało klarowna i domaganie się jej wyjaśnienia nie jest tylko przejawem urażonych ambicji.

Dzięki Kuba za sprowadzenie na ziemię. Chyba czas powtórzyć badanka choćby poto , żeby roszyfrować tajemne skróty z twojego postu. ;)

#25 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 14 marzec 2011 - 14:05

Bardzo dobre wg. mnie ujęcie tego tematu od strony fachowców którzy też coś mają do powiedzenia. Spora dawka świetnie ujętej wiedzy, polecam:

Dołączona grafika

Załączone pliki

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,