Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Szczyrk - kompletna relacja z zacnego ośrodka.

215 odpowiedzi w tym temacie

#141 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 31 styczeń 2012 - 22:03

Elegancko to zmontowałeś :thumbsup: a co najważniejsze uwolniłeś mnie od przykrego obowiązku siedzenia przy Ediusie nr 6

#142 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 01 luty 2012 - 08:37

Ja mecze Corela,poza tym nie krepuj sie,dwie video relacje z tego samego eventu-tego jescze nie grali.

#143 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 17:36

Przepraszam za zielona kreske,nie wiem skad ona.

#144 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 01 luty 2012 - 17:50

:hi: :hi:

#145 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 01 luty 2012 - 21:50

Ale żeś to szwarnie zmontował tym bardziej że materiał był średniego kalibru, tzn. mało urozmaicony. Spadł mi kamień z serca bo okropnie nie chciało mi się tego składać, gdyż wychodziło mi, że efekt montażowy będzie przeciętny. Ty zrobiłeś to :thumbsup:
Zielona kreska, myślałem że ona tam jest wstawiona specjalnie :lol:

#146 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 02 luty 2012 - 07:43

Fajnie, się te filmiki ogląda!!!! Pytek DZIĘKI!!!!

#147 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
+

Napisano 02 luty 2012 - 16:58

Milo mi,ze sie podoba.Faktycznie materialu bylo malo,ale to w koncu bylo 6 godzin jazdy.Jakby nagrywac wieczorna loze szydercow moznaby longplaya zmontowac.

#148 wojtekpi

• Użytkownik
  • 9 Postów:
  • Narty:SULOV
  • Imię :Wojciech
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 10
+

Napisano 03 luty 2012 - 16:46

Uważajcie na stokach w Szczyrku , bo po nocy przy minus 25 śnieg robi się miejscami twardy jak beton i upadek może się tak skończyć jak na zdjęciu dziś po południu - pęknięta miednica .
A niby łatwa niebieska trasa nr "4" , tuż przed Soliskiem
Pozdr

Załączone pliki

#149 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 03 luty 2012 - 17:03

Faktycznie trasa wydaje się i pewnie jest łatwa, ale wbrew pozorom często właśnie w takich miejscach dochodzi do wypadków. Kiedy widziałem miejsce gdzie się zabił instruktor w Szczyrku ( zupełne wypłaszczenie), byłem w szoku że w takim miejscu można się zabić na nartach i to będąc instruktorem narciarskim. Trzeba wszędzie uważać.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#150 wojtekpi

• Użytkownik
  • 9 Postów:
  • Narty:SULOV
  • Imię :Wojciech
Reputacja: 10
+

Napisano 03 luty 2012 - 17:32

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 03 luty 2012 - 17:03 napisał

Faktycznie trasa wydaje się i pewnie jest łatwa, ale wbrew pozorom często właśnie w takich miejscach dochodzi do wypadków. Kiedy widziałem miejsce gdzie się zabił instruktor w Szczyrku ( zupełne wypłaszczenie), byłem w szoku że w takim miejscu można się zabić na nartach i to będąc instruktorem narciarskim. Trzeba wszędzie uważać.

A gdzie to było, bo może warto przypomnieć.
Często rutyna jest głównym powodem i mamy wypadki w miejscach doskonale znanych na co dzień
Pozdr

#151 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 03 luty 2012 - 17:59

Jak tylko znajdę zdjęcie, bo chyba mam to wkleję. Chyba że ktoś inny, bo wiem że taką fotkę może mieć Di....albo bacteria.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#152 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 03 luty 2012 - 17:59

Dojazdówka z Bieńkuli do wyciągu w Czyrnej.

Załączony plik  CIMG9750.JPG (89,79 KB)
Ilość pobrań: 73

#153 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 03 luty 2012 - 20:50

W tym miejscu wypłaszczenie jest faktycznie duże, lecz następuje po dość dużej stromiźnie i wbrew pozorom można w tym miejscu jechać naprawdę szybko a upadki jak wiemy zdarzają się wszędzie i wszystkim, bez względu na umiejętności. Prawdopodobnie tak było, bardzo szybko na ostatniej ściance, po przejściu na płaskie małe rozluźnienie, błąd i upadek, a przy dużej prędkości na wyhamowanie po upadku potrzeba trochę miejsca i czasu. W tym przypadku brakło wszystkiego i stało się coś strasznego!!!
Pechowy był to sezon, kilka tygodni wcześnie na górze "Bieńkuli" zginął inny, tym razem młody instruktor!!!

Załączony plik  007.jpg (1,1 MB)
Ilość pobrań: 38

#154 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
+

Napisano 03 luty 2012 - 22:39

Wypadek wskazany przez Marka zdarzył się na standardowym poboczu trasy, jakich na świecie są tysiące kilometrów z tą może różnicą że w miejscu gdzie zachowuje się szczególną kontrolę prędkości ze względu na sporą stromiznę. Na takich fragmentach tras, trzeba bardzo się postarać, żeby wpaść w drzewa.
Dół Bieńkuli ze względu na pozorną łatwość może kusić. Śmiem twierdzić, że w miejscu zrobienia zdjęcia bez nadmiernego starania się można być napędzonym do stóweczki, a nawet tu choć tego nie widać jest ciągle dość stromo.

Załączony plik  Bez nazwy 2.jpg (64,57 KB)
Ilość pobrań: 54

#155 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 06 luty 2012 - 08:02

No dobrze, dość już tych smutnych wspomnień.
W sobotę i niedzielę pomimo trzaskająchych mrozów ( sobota rano minus 22 na Hakli Skrzyczeńskiej a na dole mninus 20, w niedzielę niewiele lepiej a do tego lekki wiaterek ) zaliczyłem trochę, po 3-4 godziny fajnej jazdy. Trasy przygotowane bardzo dobrze, czyli warunki świetne na wszystkich trasach SON a i na Skrzycznym ( COS ) też podobno bardzo fajnie, ta informacja od znajomych!!! Tym razem bez zdjęć, ręce i aparaty zamarzały!!!

#156 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 09 luty 2012 - 18:05

Mit Szczyrku bez ludzi w czasie Śląskich ferii, legł w gruzach...Pomimo tego, że tragedii nie było ludzi była ogromna ilość. Oczywiście nie rano :D Najwięcej na Julianie i przy wszystkich łatwiejszych trasach, mnóstwo dzieci i uczących się. Względny luz przy wyciągu na Golgotę, choć na trasie dość tłoczno.

Teraz druga sprawa, która dziś spowodował wrzenie szarych komórek... Powiedzcie mi jak to jest - dojeżdżając do Soliska mamy 3 parkingi - 1, 2 (gdzie zawracają PKSy) i 3 za wypożyczalnią. W normalnym, cywilizowanym miejscu pani/pan parkingowy stoi w kamizelce odblaskowej i kieruje tam gdzie trzeba. Przyjęło się też, że machają ręką gdy na następnym parkingu nie ma już miejsc a można stanąć u nich... Ale w Szczyrku tak nie jest, od najniższego parkingu wszyscy poczciwi panowie i poczciwe kobieciny machają rekami "zapraszając" do siebie, tym samym wprowadzając w błąd głupiego klienta (tak, głupiego, bo kto normalny płacie 10zł za parking...) że wyżej nie ma już miejsc. Dziś właśnie taka sytuacja miała miejsce, kobiecina zamachała, rzucając się prawie pod koła, że mam zaparkować na jej parkingu, wjeżdżając zauważyłem że miejsca jest wszędzie od groma, także nawróciłem i pojechałem wyżej, co spotkało się z innym machaniem ze strony już mniej poczciwej pani....

i jeszcze znalezione na potrzebę chwili... Dołączona grafika

Użytkownik AdamSlask edytował ten post 09 luty 2012 - 18:07

#157 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 10 luty 2012 - 08:14

Adaś no cóż mogę powiedzieć .........................wstyd mi :thumbdown: :stres: :chair:

PS. szkoda że nic nie mówiłeś że będziesz, po południu również zaliczyłem kilka ślizgów z córcią w tej okolicy!!!

Użytkownik marecki edytował ten post 10 luty 2012 - 08:17

#158 Tarifasurf

• Użytkownik
  • 98 Postów:
  • Narty:Voelkl
  • Imię :Stanisław
  • Ulubiony stok:Dwie Doliny
  • Serwisant:www.funboard.pl
  • Pracownik:tarifasurf.com.pl
  • Instruktor:żeglarstwa
Reputacja: 37
+

Napisano 10 luty 2012 - 08:50

Widokówka z ze Szczrku:

Dołączona grafika

Użytkownik Tarifasurf edytował ten post 10 luty 2012 - 08:51

#159 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
+

Napisano 10 luty 2012 - 10:39

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 10 luty 2012 - 08:14 napisał

PS. szkoda że nic nie mówiłeś że będziesz, po południu również zaliczyłem kilka ślizgów z córcią w tej okolicy!!!

Wybacz Marku, ale z powodu temperatury jeździliśmy tylko do 13, dla usprawiedliwienia dodam że miałem zamiar zadzwonić, bo pierwotny plan przewidywał jazdę do 16, jednak stwierdziłem że ok. 11-12 będziesz w pracy :D Następnym razem na pewno się odezwę!

Użytkownik AdamSlask edytował ten post 10 luty 2012 - 10:39

#160 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
+

Napisano 10 luty 2012 - 11:15

Adaś oki, nic się nie dzieje, choć z pracą to fakt, wczoraj byłem od 14:30. Dzisiaj również się wybieram, ale może uda się trochę wcześniej!!!