Napisano 07 marzec 2011 - 16:28
Witam,
miejsce nartowania to
Velka Raca na Słowacji.
Strona ośrodka:
http://www.parksnow.sk/raca/
Dziś postanowiłem zwiedzić prawą stronę ośrodka, jako pierwszą część. Ta relacja będzie dotyczyła dokładnie miejsca startowego które nosi nazwę:
DEDOVKA.
Widać ją po prawej stronie na dole, na mapie poniżej:
czyli jazda po prawej stronie kreski czarnej. Parking bardzo dobry, darmowy, utwardzony. Można podjechać prawie pod sam stok, a jeśli jest dużo aut, to z niższych parkingów jezdzi skibus, nie ma więc problemu z dotarciem na stok.
Na stoku kasa, instruktorzy, skirent czyli standard. Jazda na 4 godziny, to
20 E plus 2 E kaucji za karnet. Karnet przykładany, więc można trzymać w kieszeni. W sumie jest to jedna trasa która się z czasem rozdziela na kilka i wszystkie kończą się w tym samym miejscu tylko z innych stron dobiegają. Trasy zadbane, brak muld, ludzi nie ma. Jazda w sumie w kółko....

Raj dla narciarzy. Jedzie tam tylko jedna kanapa na samą górę, 4 osobowa, stara bardzo. Jedzie wolno i często się zatrzymuje, turyści itd. U góry wysiadamy najlepiej na lewą stronę. Po prawej też jest stok, ale taki jakiś mało uczęszczany, przygotowany, ale nie idealnie, spróbować można, ale nie polecam. Bardzo mało lodu na trasach, jak na ten okres: Bomba !
Po wysiadce na lewo stajemy na środku stoku który z czasem w dole zaczyna się rozwidlać tak jak wcześniej pisałem. Można zjechać sobie prawą stroną lub lewą. Trasy tam są niebieskie, wg. mnie wszystkie, choć częściowo Słowacy oznaczają je jako czerwone, ale spokojnie, łatwe i tyle.
U góry jest też orczyk w poprzek trasy, którym można wyjechać na oślą łączkę, zieloną trasę lub przejechać jeśli ktoś chce na drugą stronę góry, drugą część wyciągów. Zostawiłem sobie na zaś. Nie śpieszy mi się, a z drugiej strony nie należę do ludzi którym przyświeca
maxyma:
karnet bije, kwatera bije, trza jezdzić aż padniesz na ryj! Co to, to nie

Choć znam paru takich, ale mniejsza z tym, w końcu nie o nich relacja ta jest
Lekko sumując: warunki idealne, nic tylko jezdzić bez ludzi i kolejek. Kanapa mogłaby być szybsza, ale w sumie...komu i gdzie się śpieszy. ? By wyjedzić 4H musisz być co najmniej batmanem, ewentualnie batmanową. Ceny posiłków na stoku będą widoczne na zdjęciach poniżej. Również trasy po których się poruszałem. Warunki super dla wszystkich " normalnych" narciarzy. Od początkujących do dobrze zakręconych
To chyba tyle na dziś, miłego dnia Wam życzę ! Jutro planuję przerwę tutaj:
http://www.tatralandia.sk/, bo mnie nóżka lekko kuje..
a w środę część druga jazdy po stronie
LALIKY
Załączone pliki
-
IMG_1781.jpg (148,68 KB)
Ilość pobrań: 45
-
IMG_1776.jpg (106,21 KB)
Ilość pobrań: 52
-
IMG_1780.jpg (129,87 KB)
Ilość pobrań: 50
-
IMG_1782.jpg (132,49 KB)
Ilość pobrań: 46
-
IMG_1783.jpg (121,57 KB)
Ilość pobrań: 43
-
IMG_1784.jpg (106,45 KB)
Ilość pobrań: 42
-
IMG_1785.jpg (147,16 KB)
Ilość pobrań: 43
-
IMG_1786.jpg (172,33 KB)
Ilość pobrań: 41
-
IMG_1787.jpg (170,38 KB)
Ilość pobrań: 41
-
IMG_1788.jpg (133,78 KB)
Ilość pobrań: 45
-
IMG_1794.jpg (94,8 KB)
Ilość pobrań: 55
-
IMG_1797.jpg (86,06 KB)
Ilość pobrań: 58
-
IMG_1810.jpg (96,73 KB)
-
IMG_1812.jpg (103,76 KB)
Ilość pobrań: 51
-
IMG_1827.jpg (115,13 KB)
Ilość pobrań: 56
-
IMG_1829.jpg (107,43 KB)
Ilość pobrań: 55
-
IMG_1844.jpg (84,26 KB)
-
IMG_1848.jpg (150,35 KB)
Ilość pobrań: 40
Giełda narciarska
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,