Bolące stopy
Napisano 01 marzec 2011 - 18:50
Użytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 17:50 napisał
udaj się do ortopedy,
prawdopodobnie miękkie wkładki pogarszają sytuację
może też być że masz za duże buty

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 01 marzec 2011 - 18:50
2.Może masz nowego buta który jeszcze się za bardzo nie uformował
3.Zły But sprzedać na Allegro i kupić nowe ale spędzić w sklepie pół dnia mierząc rożne buty aż trafisz na te co spasują
Użytkownik 30BB edytował ten post 01 marzec 2011 - 18:52
Napisano 01 marzec 2011 - 21:56
Użytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 17:50 napisał
boli Cię cała stopa? Jakaś jej część? Boli już po zapięciu? Czy może po zjazdach? Ilu? napisz coś więcej.
Ola
P.S. plus punkt 1 i 2 30BB
Napisano 01 marzec 2011 - 22:50
Użytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 18:48 napisał
Zdarza się że po dłuższej przerwie w jeździe stopy potrafi dopaść taki nieprzyjemny tępy ból, ale nie jest to regułą. Nie dalej jak dwa dni temu dwie i pół osoby z jeżdżącej na nartach ekipy narzekało na takie coś. Połówką osoby byłem ja, bo mnie tylko prawa stopa bolała. Dobra dosyć kombatanctwa.
Przyczyną prawdopodobnie jest jakiś nietypowy ucisk wcale nie muszący (ale mogący) być spowodowany zbyt mocnym zapięciem klamry. Choć to paradoksalne powodem może być za luźny na dole but. Po prostu dawno temu to przerabiałem (Kasprowe). Osobiście w trakcie jazdy o tym nie myślę, ale na dole i na wyciągu jak najbardziej. Raczej nie popuszczam klamer, jadąc do góry staram się zmienić obciążenie stopy, a w skrajnym przypadku usiąść na chwilę z girami w poziomie. Pomaga.
Napisano 02 marzec 2011 - 07:42
Napisano 02 marzec 2011 - 11:25
Użytkownik michal7 dnia 02 marzec 2011 - 07:42 napisał
Michał,
a Twoje buty sa nowe? czasem taki ból moze byc nie tylko kwestia wkładki..ale samej skorupy, czy mozesz dokładnie opisac jaka cześc stopy Cie boli? na pewno cała?
jesli but jest nowy, czasami nawet nagrzewanie i formowanie wkładek na ciepło nie jest wstanie dostatczenie pomóc. Ja miałam problem z butami ok 2 lat, teraz fakt jezdze częściej i intensywniej...ale wynika to też z umiejetności. Kiedys bolały mnie stopy juz na wyciagu, drętwiały, mimo odpiętego buta (klamry). Czasami budowa anatomoczna jest taka ze np ma się stopę wyzsza w przegłubie i niestety jesli but źle dobrałes mozesz miec problem cały czas...sa buty z podwyzszonym stanem w przegłubie, sa tez buty na bardzo wąskie stopy... co to jest za but? Jesli miałeś formowanie na ciepło, to moze wrato raz jescze to zrobic ?
wiesz czasami buty i ich dobór w sklepei to nawet parę godzin
Ja miałam dwa razy, pomogło, a bardzo sie wczesniej meczyłam.
Użytkownik Ewa13 edytował ten post 02 marzec 2011 - 11:31
Pozdrawiam
Ewa
Napisano 02 marzec 2011 - 15:45
Użytkownik michal7 dnia 02 marzec 2011 - 07:42 napisał
Jeśli tak jest i nie przechodzi mimo regulowania zapięć, to znaczy że masz nieodpowiednie buty i musisz je wymienić. Inaczej nie ma żadnej przyjemności z jazdy, niestety. A po co się męczyć ?
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 02 marzec 2011 - 15:48
Ponadto posprawdzaj czy sama skorupa po zapięciu (tak jak zapinasz podczas jazdy) gdzieś Cię nie uwiera (np. podbicie). Jak bez wkładki skorupa za ciasna będzie to z wkładką tym bardziej.
Użytkownik Zbój edytował ten post 02 marzec 2011 - 15:50
Zbój
Napisano 03 marzec 2011 - 11:34
Napisano 03 marzec 2011 - 13:58
Użytkownik michal7 dnia 03 marzec 2011 - 11:34 napisał

to buty dla bardzo początkujących więc może wymiana na inne będzie najlepszym rozwiązaniem
może wypożycz na 1 dzień znacznie twardsze buty np. 100 i zobacz co się będzie działo

pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil
Napisano 04 marzec 2011 - 17:07
Cytat
Polecam kompresyjne skarpety narciarskie CEP. Przetestowałem na sobie i to działa. Poprawa krążenia jest odczuwalna i nie tylko przestały mnie boleć nogi ale i marznąć palce w bucie. Więcej info na temat kompresji znajdziesz na stronie producenta www.cep-sports.de (jest też wersja anglojęzyczna więc bez obaw)
Napisano 09 marzec 2011 - 18:03
Użytkownik MCD dnia 04 marzec 2011 - 17:07 napisał
CEP? A jak to działa? Na czym polegać różnica może ?
Sprzedaj lub kup. Sprawdź!
forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,
Napisano 18 marzec 2011 - 09:39
Na poczatek przywitam sie elegancko, gdyz to moj pierwszy post na tej grupie.
Problem z butami (albo ze mna) nastepujacy. Buty Tecnica Diablo hotform, flex 90 albo 100 (roznie pisza). Kupione jako nowe kilka lat temu. Pierwsze jazdy wszystko super. Z czasem cos zdretwialo czy zabolalo ale bez dramatu. But jak zapialem rano, tak rozpialem po poludniu. Z roku na rok coraz gorzej.
Teraz wlasnie wrocilem z mayrhofen. Bylo tak: pierwszy dzien, troche pobolalo ale minelo i jazda super. Drugi i nastepne - bol, jakby mi kto noge w imadlo wkrecal. Nie jest to dretwienie czy cos takiego, po prostu bol nie do zniesienia. Robilem rozne testy - buty zapiete "do jazdy". rozpiete, dolne klamry, gorne na piewszy zabek, jest lepiej ale tez momentami boli. Aaa... jeszcze jedno. Przed wyjazdem zeby but i noge rozruszac chodze sobie w nich w domu, czasem 2-3 godziny i nic nie boli. Bol pojawia sie wtedy, kiedy skarpeta zrobi sie nieco wilgotna (pot, snieg, itd).
No i pytanie: czy taki bol stop moze byc zwiazany z krazeniem? Cisnienie? Albo moze cos jeszcze? Zaczalem sie zastanawiac, czy nie ma na to wplyw wieczorne spozywanie alkoholu (toc wiadomo, ze na takim wyjezdzie wieczorem golnie sie jednego - oczywiscie bez przesady)?
Narciarzem jestem takim sobie, jezdze malo, bo z reguly jeden wyjazd w roku na 6 dni, ale jak pisalem wczesniej laze w tych butach w domu przed wyjazdem.
Radzcie cos. Do lekarza niech krazenie sprawdzi? Zmienic buty? Tylko co to da? A moze narciarstwo nie dla mnie juz? Aaa... dodam jeszcze, ze lat mam 38 wiec chyba specjalnie stary tez nie jestem
Pozdro
Kapec
Napisano 18 marzec 2011 - 11:07
Napisano 18 marzec 2011 - 13:41
Musze rzeczywiscie pozyczyc z wypozyczalni jakies miekkie i sprawdzic, jak wtedy stopa bedzie reagowala.
Napisano 18 marzec 2011 - 18:27
U mnie podejrzewam że jest to problem krążenia potrochę, jak i ucisków w bucie które się potęgują przy nie obciążonych stopach na krzesełku. Ale to tylko moje domysły z prowadzonych obserwacji tego problemu.
A może ktoś ma inny pomysł na to zjawisko????
Pozdrawiam