Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Bolące stopy

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 michal7

• Użytkownik
  • 4 Postów:
Reputacja: 0
+

Napisano 01 marzec 2011 - 17:50

Witam wszystkich. Mój problem z butami polega na tym iż podczas jazdy bardzo bolą mnie stopy. Wymieniłem już wkładki na miększe ale ból nadal odczówam choć już troszkę mniejszy. Proszę o pomoc.POzdrawiam

#2 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 01 marzec 2011 - 18:32

Często jeździsz na nartach?

#3 michal7

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 01 marzec 2011 - 18:48

Dosyć często. a czemu?

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 01 marzec 2011 - 18:50

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 17:50 napisał

Witam wszystkich. Mój problem z butami polega na tym iż podczas jazdy bardzo bolą mnie stopy. Wymieniłem już wkładki na miększe ale ból nadal odczówam choć już troszkę mniejszy. Proszę o pomoc.POzdrawiam

udaj się do ortopedy,
prawdopodobnie miękkie wkładki pogarszają sytuację
może też być że masz za duże buty
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 30BB

• Użytkownik
  • 154 Postów:
  • Narty:Kneissl RED STAR
  • Imię :Jakubek
  • Ulubiony stok:SZCZYRK
  • Właściciel:Hot-Sport
Reputacja: 90
+

Napisano 01 marzec 2011 - 18:50

1.nie dopinaj na maxa szczególnie górnych klamer bo odcinasz krew stopom potem cierpną i bolą
2.Może masz nowego buta który jeszcze się za bardzo nie uformował
3.Zły But sprzedać na Allegro i kupić nowe ale spędzić w sklepie pół dnia mierząc rożne buty aż trafisz na te co spasują

Użytkownik 30BB edytował ten post 01 marzec 2011 - 18:52

#6 Osetia

"Królowa Trolka"

• Administrator
  • 1981 Postów:
  • Narty:Heady biało-czerwone i Volki z paniusią
  • Imię :Trolka
  • Ulubiony stok:odkryty i nieodkryty, ale pokryty białą warstwą tego na eś
Reputacja: 166
+

Napisano 01 marzec 2011 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 17:50 napisał

boli Cię cała stopa? Jakaś jej część? Boli już po zapięciu? Czy może po zjazdach? Ilu? napisz coś więcej.
Ola

P.S. plus punkt 1 i 2 30BB

#7 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 01 marzec 2011 - 22:50

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 01 marzec 2011 - 18:48 napisał

Dosyć często. a czemu?

Zdarza się że po dłuższej przerwie w jeździe stopy potrafi dopaść taki nieprzyjemny tępy ból, ale nie jest to regułą. Nie dalej jak dwa dni temu dwie i pół osoby z jeżdżącej na nartach ekipy narzekało na takie coś. Połówką osoby byłem ja, bo mnie tylko prawa stopa bolała. Dobra dosyć kombatanctwa.
Przyczyną prawdopodobnie jest jakiś nietypowy ucisk wcale nie muszący (ale mogący) być spowodowany zbyt mocnym zapięciem klamry. Choć to paradoksalne powodem może być za luźny na dole but. Po prostu dawno temu to przerabiałem (Kasprowe). Osobiście w trakcie jazdy o tym nie myślę, ale na dole i na wyciągu jak najbardziej. Raczej nie popuszczam klamer, jadąc do góry staram się zmienić obciążenie stopy, a w skrajnym przypadku usiąść na chwilę z girami w poziomie. Pomaga.

#8 michal7

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 02 marzec 2011 - 07:42

Witaj. Jeżeli chodzi o ból stopy to boli mnie cała stopa.Ból zaczyna sie z momentem założenia nart i rozpoczećia jazdy. Wymieniłem już orginalna wkładkę buta na miekszą i problem nadal jest tyle że już boli mniej. Generalnie stopa boli podczas jazdy, również na orczyku. Tuż po zapięciu stopa nie boli dopiero po rozpoczęciu jazdy. Pozdrawiam. Michał

#9 Ewa13

• Użytkownik
  • 64 Postów:
  • Narty:Salomon GT PRO 24
  • Imię :Ewa
  • Ulubiony stok:Pilsko
Reputacja: 30
+

Napisano 02 marzec 2011 - 11:25

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 02 marzec 2011 - 07:42 napisał

Witaj. Jeżeli chodzi o ból stopy to boli mnie cała stopa.Ból zaczyna sie z momentem założenia nart i rozpoczećia jazdy. Wymieniłem już orginalna wkładkę buta na miekszą i problem nadal jest tyle że już boli mniej. Generalnie stopa boli podczas jazdy, również na orczyku. Tuż po zapięciu stopa nie boli dopiero po rozpoczęciu jazdy. Pozdrawiam. Michał

Michał,

a Twoje buty sa nowe? czasem taki ból moze byc nie tylko kwestia wkładki..ale samej skorupy, czy mozesz dokładnie opisac jaka cześc stopy Cie boli? na pewno cała?

jesli but jest nowy, czasami nawet nagrzewanie i formowanie wkładek na ciepło nie jest wstanie dostatczenie pomóc. Ja miałam problem z butami ok 2 lat, teraz fakt jezdze częściej i intensywniej...ale wynika to też z umiejetności. Kiedys bolały mnie stopy juz na wyciagu, drętwiały, mimo odpiętego buta (klamry). Czasami budowa anatomoczna jest taka ze np ma się stopę wyzsza w przegłubie i niestety jesli but źle dobrałes mozesz miec problem cały czas...sa buty z podwyzszonym stanem w przegłubie, sa tez buty na bardzo wąskie stopy... co to jest za but? Jesli miałeś formowanie na ciepło, to moze wrato raz jescze to zrobic ?
wiesz czasami buty i ich dobór w sklepei to nawet parę godzin :( ja swoje wybierała
Ja miałam dwa razy, pomogło, a bardzo sie wczesniej meczyłam.

Użytkownik Ewa13 edytował ten post 02 marzec 2011 - 11:31

-------------------
Pozdrawiam
Ewa

#10 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 02 marzec 2011 - 15:45

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 02 marzec 2011 - 07:42 napisał

Generalnie stopa boli podczas jazdy, również na orczyku. Tuż po zapięciu stopa nie boli dopiero po rozpoczęciu jazdy.

Jeśli tak jest i nie przechodzi mimo regulowania zapięć, to znaczy że masz nieodpowiednie buty i musisz je wymienić. Inaczej nie ma żadnej przyjemności z jazdy, niestety. A po co się męczyć ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#11 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
  • Narty:Fisher RC4 Progressor Flowflex, Atomic GS 11
Reputacja: 42
+

Napisano 02 marzec 2011 - 15:48

Przeprowadź mały test - wyjmij wkładki i włóż nogi do skorup. Sprawdź, czy po przesunięciu nogi maksymalnie do przodu (tak by dużym palcem dotykać przodu skorupy) masz z tyłu około dwóch palców luzu - to by sprawdzić rozmiar. Jeśli jest więcej miejsca niż na dwa palce, to but z pewnością za duży, jak mniej niż jeden to but z całą pewnością za mały, jak pomiędzy to na dwoje babka wróżyła, kwestia osobnicza.
Ponadto posprawdzaj czy sama skorupa po zapięciu (tak jak zapinasz podczas jazdy) gdzieś Cię nie uwiera (np. podbicie). Jak bez wkładki skorupa za ciasna będzie to z wkładką tym bardziej.

Użytkownik Zbój edytował ten post 02 marzec 2011 - 15:50

Pozdrawiam,
Zbój

#12 michal7

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 03 marzec 2011 - 11:34

Witaj. Jeżeli chodzi o model buta to jest to Nordica One Flex Index 45.Jeżeli chodzi o nagrzewanie to nagrzewałem je gdy miały standardową wkładkę, natomiast po wymianie wkładki jeszcze nie nagrzewałem dodatkowo. Pytałem w sklepie ortopedycznym o jeszcze miększą wkładkę i jest w sprzedarzy bardzo mięka wkładka tylko zastanawiam sie czy jest sens nadal inwestować w te buty czy poprostu kupić inne...eh. Dziękuję bardzo za poradę i Pozdrawiam.Michał

#13 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 03 marzec 2011 - 13:58

Wyświetl postUżytkownik michal7 dnia 03 marzec 2011 - 11:34 napisał

Nordica One Flex Index 45.

Dołączona grafika
to buty dla bardzo początkujących więc może wymiana na inne będzie najlepszym rozwiązaniem

może wypożycz na 1 dzień znacznie twardsze buty np. 100 i zobacz co się będzie działo
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#14 MCD

• Użytkownik
  • 17 Postów:
  • Narty:fajne
  • Ulubiony stok:Krynica
Reputacja: 7
+

Napisano 04 marzec 2011 - 17:07

Cytat

1.nie dopinaj na maxa szczególnie górnych klamer bo odcinasz krew stopom potem cierpną i bolą

Polecam kompresyjne skarpety narciarskie CEP. Przetestowałem na sobie i to działa. Poprawa krążenia jest odczuwalna i nie tylko przestały mnie boleć nogi ale i marznąć palce w bucie. Więcej info na temat kompresji znajdziesz na stronie producenta www.cep-sports.de (jest też wersja anglojęzyczna więc bez obaw) :)

#15 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 09 marzec 2011 - 18:03

Wyświetl postUżytkownik MCD dnia 04 marzec 2011 - 17:07 napisał

Polecam kompresyjne skarpety narciarskie CEP

CEP? A jak to działa? Na czym polegać różnica może ?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#16 MCD

• Użytkownik
  • 17 Postów:
  • Narty:fajne
  • Ulubiony stok:Krynica
Reputacja: 7
+

Napisano 16 marzec 2011 - 12:05

Najobszerniej jest to wyjaśnione na stronie producenta. www.cep-sports.de (wersja anglojęzyczna też jest)

#17 kapec

• Użytkownik
  • 3 Postów:
+

Napisano 18 marzec 2011 - 09:39

To ja z podobnej beczki.
Na poczatek przywitam sie elegancko, gdyz to moj pierwszy post na tej grupie.
Problem z butami (albo ze mna) nastepujacy. Buty Tecnica Diablo hotform, flex 90 albo 100 (roznie pisza). Kupione jako nowe kilka lat temu. Pierwsze jazdy wszystko super. Z czasem cos zdretwialo czy zabolalo ale bez dramatu. But jak zapialem rano, tak rozpialem po poludniu. Z roku na rok coraz gorzej.
Teraz wlasnie wrocilem z mayrhofen. Bylo tak: pierwszy dzien, troche pobolalo ale minelo i jazda super. Drugi i nastepne - bol, jakby mi kto noge w imadlo wkrecal. Nie jest to dretwienie czy cos takiego, po prostu bol nie do zniesienia. Robilem rozne testy - buty zapiete "do jazdy". rozpiete, dolne klamry, gorne na piewszy zabek, jest lepiej ale tez momentami boli. Aaa... jeszcze jedno. Przed wyjazdem zeby but i noge rozruszac chodze sobie w nich w domu, czasem 2-3 godziny i nic nie boli. Bol pojawia sie wtedy, kiedy skarpeta zrobi sie nieco wilgotna (pot, snieg, itd).
No i pytanie: czy taki bol stop moze byc zwiazany z krazeniem? Cisnienie? Albo moze cos jeszcze? Zaczalem sie zastanawiac, czy nie ma na to wplyw wieczorne spozywanie alkoholu (toc wiadomo, ze na takim wyjezdzie wieczorem golnie sie jednego - oczywiscie bez przesady)?
Narciarzem jestem takim sobie, jezdze malo, bo z reguly jeden wyjazd w roku na 6 dni, ale jak pisalem wczesniej laze w tych butach w domu przed wyjazdem.
Radzcie cos. Do lekarza niech krazenie sprawdzi? Zmienic buty? Tylko co to da? A moze narciarstwo nie dla mnie juz? Aaa... dodam jeszcze, ze lat mam 38 wiec chyba specjalnie stary tez nie jestem ;)
Pozdro
Kapec

#18 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 18 marzec 2011 - 11:07

Przedziwne. W obu stopach? Zakladam, ze tak. Krazenie mozesz sprawdzic, ale wg. mnie to nie to. Cos Ci sie zmienilo w samej stopie albo raczej nastapila jakas niekorzystna dla Twoich stop deformacja butow. Do tego Tecnica ma opinie bardzo wygodnych butow. Na Twoim miejscu sprobowalbym pozyczyc przy najblizszej okazji buty w wypozyczalni i sprawdzic czy boli. Moze te Twoje obecne sa za male? Tak bylo u corki. Przez pierwszy sezon (Salomon Xvawe flex 80) bylo OK, potem bolalo. Po dokladnych pomiarach okazalo sie, ze sa troche, ale tylko troche za male. Po wymienie na wieksze Technici (flex 70-80) jest super.

#19 kapec

• Użytkownik
  • 3 Postów:
+

Napisano 18 marzec 2011 - 13:41

Czy ja wiem czy za male? To wlasnie jest dziwne, ze nie czuje "zamalosci". No i ze pierwszego dnia jezdzilem bez zadnego bolu a juz drugi i nastepne byla meczarnia. Wiem, ze podobne problemy mozna miec uzywajac nieodpowiednich skarpet. Kolega kupil sobie superhiperwypasione skarpety narciarskie z jakastam srebrna nitka i mial podobnie, myslal, ze mu nogi poodpadaja. Zmienil na zwykle i spokoj. Ja juz cwiczylem wszystkie opcje - dalej to samo.
Musze rzeczywiscie pozyczyc z wypozyczalni jakies miekkie i sprawdzic, jak wtedy stopa bedzie reagowala.

#20 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 18 marzec 2011 - 18:27

Nie pocieszę Cię, ja podobny problem przerabiam już w trzeciej parze butów ( zawsze nowe ) i co, i nic :aaaaa: Po jakichś 3 do 4 godzin jazdy, takie pieczenie i ból ( palce i zewnętrzna strona obu stóp w kierunku pięty ) że trzeba wyskoczyć z butów, rozmasować i znowu jakaś dobra godzinka spokoju, po której znowu powtórka wyskakiwania z butów. Ciekawostką jest to, że dzieje się to wtedy gdy jeżdżę tylko i wyłącznie krzesłami. Gdy pomykam u siebie ( czyli orczykami) to problem w zasadzie nie istnieje.
U mnie podejrzewam że jest to problem krążenia potrochę, jak i ucisków w bucie które się potęgują przy nie obciążonych stopach na krzesełku. Ale to tylko moje domysły z prowadzonych obserwacji tego problemu.
A może ktoś ma inny pomysł na to zjawisko????

Pozdrawiam