Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Les Orres- styczeń 2011

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Fischer
  • Ulubiony stok:wiele, wiele ;-)
Reputacja: 45
+

Napisano 12 luty 2011 - 20:12

W końcu pokonałam przeciwieństwa losu i inne "fatumy" i postanowiłam napisać parę słów o naszym feryjnym wypadzie do Les Orres.
Otóż, w piątek 14.01 wieczorkiem wyruszyliśmy w kierunku Francji... co się działo przez te 24h podróży lepiej nie napiszę, ale było wesoło i to bardzo :hysterical: Przerażona byłam wizją 24 godzinnego pytania przez moją pociechę: a daleko jeszcze? Okazało się, że obawy te były bezpodstawne. Generalnie najbardziej obawiałam się tej długiej podróży, jak się okazało niepotrzebnie...
Les Orres, nieduża stacja w regionie Hautes Alpes. Mieszkaliśmy w górnej części, na wysokości 1800m.Załączony plik  IMG_0002.JPG (292,46 KB)
Ilość pobrań: 63
Widok z balkonu cudny, wyciąg na wyciągnięcie ręki... Cud, miód, malina i orzeszki jednym słowem!Załączony plik  DSCN3064.JPG (244,22 KB)
Ilość pobrań: 68
No i o to chodziło! Ponieważ dziecię moje śpiochem jest przeokropnym i nie uśmiechało się jej zrywać się w ferie bladym świtem (o 8!!!)a rodzic jej jest wielkim entuzjastą sztruksiku, położenie hotelu przy wyciągu było optymalnym rozwiązaniem
Załączony plik  IMG_0167.JPG (294,34 KB)
Ilość pobrań: 77
Tras może nie tyle, ile w dużych ośrodkach, ale dla nas wystarczająco- w sumie 88 km, o różnym stopniu trudności, być może dla "starych" wyjadaczy narciarskich to kicha, ale nasza ekipa piała z zachwytu he he, tym bardziej, że tworzyliśmy grupę o bardzo różnym zaawansowaniu narciarskim, czyli dla każdego coś dobrego: niżej łatwe niebieskie i zielone trasy, wyżej te bardziej ambitniejszeZałączony plik  SDC10982.JPG (100,87 KB)
Ilość pobrań: 72
Trasy położone od 1550-2720 m Załączony plik  IMG_1239.JPG (343,6 KB)
Ilość pobrań: 84
W moim (subiektywnym) odczuciu, stacja idealna na rodzinne wypady, bo gdy dzieciaki mają dość to można je odstawić do apartamentu a samemu dalej oddawać się białemu szaleństwu aż do zamknięcia wyciągów, co też czyniłam :thumbup: Załączony plik  IMG_0034.JPG (608,95 KB)
Ilość pobrań: 81 Załączony plik  SAM_0116.JPG (122,64 KB)
Ilość pobrań: 70
Jednym słowem: nudaaaa :zab: śnieg, słońce, wyborowe towarzystwo i 0 kolejek... z tej nudyyy poprzewracało nam się w głowach he he Załączony plik  DSC00357.JPG (330,45 KB)
Nie samą jazdą człek wszak żyje, więc czas na relax, swawole i opalanie też był :Papryczka: Załączony plik  SDC10957.JPG (295,12 KB)
Ilość pobrań: 70Załączony plik  DSC00339.JPG (353,13 KB)
Ilość pobrań: 65 Załączony plik  SDC10991.JPG (256,39 KB)
Ilość pobrań: 64 a nawet na piknik he he (serwowano, jak na Francję przystało: sery i wino)Załączony plik  P1190759.JPG (101,75 KB)
Ilość pobrań: 63
Narodził się nawet pomysł żeby zaoszczędzić na skipasie... Załączony plik  SDC11005.JPG (262,94 KB)
Ilość pobrań: 77
a kiedy nogi odmawiały już posłuszeństwa, można było liczyć na pomoc uczynnych kolegów ;) Załączony plik  SDC10978.JPG (228,33 KB)
Ilość pobrań: 82
A wieczorem... basen, sauna, co by siły zregenerować! :lusterko: Regeneracja przebiegała tak sprawnie i wydajnie, że ekipa cała udawała się na tańce :boogie: , do zaprzyjaźnionej knajpy zwanej przez nas "U Stefana" :beer: i tak do 3-4 nad ranem...Załączony plik  P1220797.JPG (64,3 KB)
Ilość pobrań: 71
Rano pobudka, o 9 pod wyciągiem zbiórka!Załączony plik  SAM_0455.JPG (218,49 KB)
I tak, na okrągło, przez 6 dni, słońce, narty, śnieg i my!
Załączony plik  SDC10994.JPG (223,06 KB)
Ilość pobrań: 62Załączony plik  IMG_0089.JPG (217,85 KB)
Ilość pobrań: 56Załączony plik  DSC00257.JPG (306,32 KB)
Ilość pobrań: 50Załączony plik  IMG_0157.JPG (286,78 KB)
Ilość pobrań: 48Załączony plik  DSCN3092.JPG (252,12 KB)
Ilość pobrań: 49Załączony plik  IMG_0031.JPG (42,48 KB)
Ilość pobrań: 45Załączony plik  DSCN2878.JPG (52,76 KB)
Ilość pobrań: 44Załączony plik  IMG_0139.JPG (50,47 KB)
Ilość pobrań: 6Załączony plik  DSCN3008.JPG (322,83 KB)
Ilość pobrań: 40Załączony plik  IMG_0139.JPG (50,47 KB)
Ilość pobrań: 6

Nie mam ja talentów pisarskich, oj nie mam :goraco: , proszę więc czytających o wyrozumiałość... w przyszłości postaram się poprawić... autorka tych wypocin :ukryty:
Skiing is a dance, and the mountain always leads...

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 12 luty 2011 - 20:14

Kobieto z Piekar: rewelacyjna relacja !!! To się nazywa odpoczynek ! :uklon2:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 farixowa

• Użytkownik
  • 6 Postów:
  • Narty:rossignol attraxion III
  • Imię :M
  • Ulubiony stok:kazdy z metrem sniegu
Reputacja: 11
+

Napisano 12 luty 2011 - 21:12

aaaaaaaa!!! cudownie!!!:)marza mi sie juz moje wlochy:)

#4 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 12 luty 2011 - 22:18

Widze,ze warunki sniegowe podobne do tych,ktore ja zastalem tydzien pozniej.Ale 6 dni lampy wynagradza wiele nieprawdaz?Super relacja,widac,ze potraficie sie bawic a nie "tylko nabijac kilometry" i to jest za.....iste.

#5 AdamSlask

Nadworny Fotograf

• Junior-Mod
  • 1421 Postów:
  • Narty:Atomic GS9, Salomon Streetracer 600
  • Imię :Adam
  • Ulubiony stok:pusty i dobrze przygotowany
Reputacja: 530
+

Napisano 12 luty 2011 - 23:24

Dziękujemy za świetną relacje! Świetne zdjęcia! Aż się człowiekowi automatyczne wizje nadchodzących wyjazdów uruchamiają :D

#6 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
  • Narty:Salomon
  • Imię :Janusz
Reputacja: 16
+

Napisano 13 luty 2011 - 12:29

Hej Aniu :)
Wspaniała relacja z naszego pobytu w Les Orres
Wiedziałem że zamieścisz relację z wyjazdu - co tu dużo pisać zrobiłaś to doskonale i z humorem :hysterical:
tak jak na wyjażdzie bawiłaś się przednio!!!
Miałem okazję znów wyjechać z nową grupą ale też z grupą z poprzednich wyjazdów - było wesoło i słonecznie niczego nie brakowało ...
Zamieszczę jeszcze kilka fotek z tego naszego wyjazdu do Les Orres
pozdrawiam Aniu i wszystkich narciarzy a szczegulnie tych lubiących Alpy Francuskie :hi:
3-majcie się

#7 Midnight

• Użytkownik
  • 35 Postów:
  • Narty:Fischer
  • Ulubiony stok:wiele, wiele ;-)
Reputacja: 45
+

Napisano 13 luty 2011 - 13:35

Wyświetl postUżytkownik wicio dnia 13 luty 2011 - 12:29 napisał

Zamieszczę jeszcze kilka fotek z tego naszego wyjazdu do Les Orres

Dzięki Janusz za miłe słowa :uklon2:
Moja relacja perfekcyjna nie jest, ale Ty na pewno ją uzupełnisz a jak jeszcze okrasisz fotami to już będzie full wypas, żeby nie było, że my w tej Francji to tylko czas na zabawie spędzaliśmy :zeby: No, zdarzało nam się trochę pośmigać, nie?
A tak poważnie mówiąc, wyjeździłam się absolutnie i zakochałam w Alpach Francuskich na wieczność :man_in_love:
Amen
Skiing is a dance, and the mountain always leads...

#8 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 13 luty 2011 - 22:11

Wyświetl postUżytkownik Midnight dnia 13 luty 2011 - 13:35 napisał

A tak poważnie mówiąc, wyjeździłam się absolutnie i zakochałam w Alpach Francuskich na wieczność

i nie jesteś jedynaDołączona grafika
dzięki za relację

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#9 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 14 luty 2011 - 09:40

Wyświetl postUżytkownik Midnight dnia 13 luty 2011 - 13:35 napisał

A tak poważnie mówiąc, wyjeździłam się absolutnie i zakochałam w Alpach Francuskich na wieczność :man_in_love:

Na pewno sa niczego sobie. Ale szczerze mowiac to ja kocham wszystkie osrodki, gdzie mozna sie wyjezdzic na nartach. Najbardziej lubie wloskie, ale tylko z tego powodu, ze statystycznie rzecz biorac najlepsza tu pogoda, ale nie ma nic przeciwko austriackim, szwajcarskim (troche tu drozej) czy francuskim wlasnie (troche daleko). Na krotkie 1-2 dniowe pobyty kocham tez polskie osrodki z niedawno odkryta Jaworzyna Krynicka, Wierchomla czy Jurgowem czy slowackie. :)

#10 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 25 luty 2011 - 18:09

Witam, :)

Ośrodek narciarski mieszczący się w Alpach Wysokich niedaleko jeziora Serre Poncon . Ośrodek zaliczany raczej do grupy mniejszych i spokojnych kurortów narciarskich doskonale przygotowany do przyjęcia grup rodzinnych oraz miłośników sportów zimowych, którzy nie przepadają za wielkimi „kombinatami” narciarskimi. Przyjemna zabudowa w większości wykończonych drewnem hoteli i apartamentów doskonale współgra z malowniczym krajobrazem doliny Durance. Stacja powstała wg projektu znanego paryskiego architekta Jean-Michel Legrand’a na początku lat 70’ , założeniem tego projektu było połączenie nowoczesnej funkcjonalności z otaczającą to miejsce naturą. Gwałtowną modernizację stacja przeszła w latach 90’ i na początku nowego stulecia, kiedy to poczyniono tutaj znaczące inwestycje. Cały czas jednak pamiętano i starano się aby zachować klimat naturalnego, spokojnego miejsca usytuowanego wśród modrzewiowych lasów, który nie kolidowałby z przepięknymi alpejskimi krajobrazami znajdującego się obok Parku Narodowego Des Ecrins. Trzeba przyznać, że w dużym stopniu się to udało i we francuskich recenzjach dużo jest wpisów chwalących właśnie tę przyjemną atmosferę panującą w Les Orres. Aby podkreślić wyjątkowy charakter tej stacji i nie zakłócać wypoczynku przebywającym tutaj turystom władze lokalne zamknęły ośrodek dla ruchu samochodowego (station sans voiture), oczywiście znajdują się tutaj odpowiednie miejsca parkingowe. Dosyć wygodne jak na francuskie standardy apartamenty też są dodatkowym atutem, choć jak to zawsze we francuskich kurortach bywa mogło by być znacznie lepiej. Wielkim plusem (choć to akurat we Francji nie jest niczym wyjątkowym) jest bezpośrednia bliskość do wyciągów (skis aux pieds), większość usytuowana jest nie więcej niż kilkadziesiąt metrów od budynków.

Dla przyjeżdżających tutaj narciarzy ważne jest również to, że stacja położona jest na dobrej wysokości 1650 m n.p.m. a tereny narciarskie rozciągają się od 1550 m do 2720 m n.p.m. Ośrodek podzielony jest na trzy główne części: Pramouton, Prebois i Precaux, można się między nimi poruszać pieszo jak również kursującym tutaj co 20 minut skibusami. Uniwersalność stacji polegająca na dużym zróżnicowaniu poziomu trudności tras jest dużym magnesem przyciągającym rodziny i grupy o różnym poziomie zaawansowania. Początkujący narciarze mają tutaj do dyspozycji kilkanaście łagodnych stoków nadających się nawet dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z narciarstwem czy snowboardem (6 tras zielonych i 9 niebieskich). Średnio zaawansowani mają do wyboru 19 tras czerwonych, wśród nich jedna z najdłuższych w południowej części Alp „ Grand Cabane” (6 km dł.) wytyczona w zalesionym terenie. Dla zaawansowanych narciarzy stacja przygotowała 3 czarne trasy (w tym najtrudniejsza w okolicy „L’Horrible” 730 m dł. 325 m różnicy poziomów!) oraz tereny do freeride’u (obszar Lac de Sainte Marguerite, Cote Ronde i Grand Vallon).

Położenie stacji a także ustawione do wysokość 2500 m armatki śnieżne sprawia, że na terenach Les Orres mamy gwarantowane warunki śniegowe a sezon narciarski trwa tutaj prawie do końca kwietnia.

Stacja oferuje ciekawą ofertę pozanarciarską, która obejmuje: dyskoteki, restauracje i bary, kino, lodowisko, wycieczki na rakietach śnieżnych, przejażdżki skuterem śnieżnym, tor saneczkowy, paragliding, wspinaczkę po zamarzniętych wodospadach, kręgle, przedszkole narciarskie, trasy do zimowych spacerów.
Les Orres w skrócie:
- tereny narciarskie na wysokości 1550 – 2770 m
- oznakowane trasy narciarskie: 88 km tras zjazdowych i 40 km tras do narciarstwa biegowego.
- 23 wyciągi, 15 orczykowych, 8 krzesełkowych
- 20 armatek śnieżnych na 25 ha i 12 km tras sztucznie naśnieżanych
- wyciągi i kolejki dostępne z miejsca zamieszkania
- stacja narciarska dostępna tylko dla pieszych
- najdłuższy zjazd: La Grand Cabane – 6 km, 820 m różnicy poziomów :goraco:
- najtrudniejszy zjazd: L’Horrible – 730 m dł., 325 m różnicy poziomów
- tereny z głębokim śniegiem: Lac de Sainte Manguerite, Cote Ronde i Grand Vallon

link do apartamentów w których mieszkaliśmy
http://www.dailymoti...res-skib_travel

link do mapki tras narciarskich w Les Orres:
http://www.lesorres....anpistespdf.pdf

link do filmu ze stacji Les Orres:
http://www.lesorres.com/fr/hiver.html

Tak jak pisałem wyżej - załączam kilka fotek z wyjazdu do Les Orres

Nie będę się rozpisywał ;) zdjęcia same oddadzą klimat naszego - już kolejnego wyjazdu w Alpy Francuskie :thumbsup:

A zatem pstryk, pstryk itd... :)

Załączony plik  Narty Les Orres 058.jpg (1,16 MB)
Ilość pobrań: 22 Załączony plik  Narty Les Orres 066.jpg (1,51 MB)
Ilość pobrań: 28 Załączony plik  Narty Les Orres 119.jpg (1,28 MB)
Ilość pobrań: 22 Załączony plik  Narty Les Orres 068.jpg (1,47 MB)
Ilość pobrań: 17 Załączony plik  Narty Les Orres 113.jpg (1,35 MB)
Ilość pobrań: 11 Załączony plik  Narty Les Orres 121.jpg (1,51 MB)
Ilość pobrań: 10 Załączony plik  Narty Les Orres 166.jpg (1,15 MB)
Ilość pobrań: 10

Załączony plik  Narty Les Orres 035.jpg (1,54 MB)
Ilość pobrań: 13 Załączony plik  Narty Les Orres 002.jpg (1,55 MB)
Ilość pobrań: 10 Załączony plik  Narty Les Orres 024.jpg (1,5 MB)
Ilość pobrań: 7 Załączony plik  Narty Les Orres 075.jpg (1,44 MB)
Ilość pobrań: 5 Załączony plik  Narty Les Orres 134.jpg (1,35 MB)
Ilość pobrań: 5 Załączony plik  Narty Les Orres 151.jpg (1,39 MB)
Ilość pobrań: 6 Załączony plik  Narty Les Orres 184.jpg (1,5 MB)
Ilość pobrań: 8

Załączony plik  Narty Les Orres 043.jpg (1,56 MB)
Ilość pobrań: 9 Załączony plik  Narty Les Orres 055.jpg (1,28 MB)
Ilość pobrań: 11 Załączony plik  Narty Les Orres 061.jpg (1,34 MB)
Ilość pobrań: 11 Załączony plik  Narty Les Orres 096.jpg (1,26 MB)
Ilość pobrań: 10 Załączony plik  Narty Les Orres 104.jpg (1,15 MB)
Ilość pobrań: 10 Załączony plik  Narty Les Orres 194.jpg (1,21 MB)
Ilość pobrań: 7 Załączony plik  Narty Les Orres 219.jpg (1,12 MB)
Ilość pobrań: 6

Załączony plik  Narty Les Orres 206.jpg (1,23 MB)
Ilość pobrań: 7 Załączony plik  Narty Les Orres 222.jpg (1,33 MB)
Ilość pobrań: 6 Załączony plik  Narty Les Orres 224.jpg (1,21 MB)
Ilość pobrań: 7 Załączony plik  Narty Les Orres 252.jpg (1,57 MB)
Ilość pobrań: 5 Załączony plik  Narty Les Orres 261.jpg (1,35 MB)
Ilość pobrań: 5 Załączony plik  Narty Les Orres 257.jpg (1,22 MB)
Ilość pobrań: 4 Załączony plik  Narty Les Orres 269.jpg (1,52 MB)
Ilość pobrań: 4

Załączony plik  Narty Les Orres 273.jpg (1,35 MB)
Ilość pobrań: 6 Załączony plik  Narty Les Orres 275.jpg (1,63 MB)
Ilość pobrań: 8 Załączony plik  Narty Les Orres 278.jpg (1,58 MB)
Ilość pobrań: 9 Załączony plik  Narty Les Orres 280.jpg (1,36 MB)
Ilość pobrań: 11 Załączony plik  Narty Les Orres 288.jpg (1,51 MB)
Ilość pobrań: 15 Załączony plik  img_1285147558_251_lg.jpg (136,86 KB)
Ilość pobrań: 13 Załączony plik  img_1285147552_880_lg.jpg (105,75 KB)
Ilość pobrań: 10 Załączony plik  Narty Les Orres 291.jpg (1,28 MB)
Ilość pobrań: 8

No to by było na tyle - trochę się rozpisałem ;) zatem zapraszam do Les Orres - warto tam się wybrać i pośmigać :thumbsup:

Siema wszystkim :uklon2:

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 25 luty 2011 - 18:12

Wyświetl postUżytkownik wicio dnia 25 luty 2011 - 18:09 napisał

trochę się rozpisałem

Rewelacyjna relacja !

Januszu, mam prośbę: czy mógłbyś jeszcze krótko dopisać ocenę na podstawie tego tematu:
http://www.kochamnar...wania-osrodkow/
:uklon2:

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 wicio

• Użytkownik
  • 34 Postów:
+

Napisano 25 luty 2011 - 18:23

Jasne że mogę już się robi!

Podsumowanie :

*infrastruktura 5/6 spoko - wspaniałe widoki

*przygotowanie stoków 6/6 doskonale przygotowane stoki - ratrakowane dziennie

*gastronomia 5/6 wszystko smaczne - ale drogo jak we Francji

*nocleg 5/6 małe pokoje, we Francji to norma ,ale duży pozytyw apartament tuż przy wyciągu

*dojazd 5/6, pozytywnie, ok 22-24 godz. jazdy

*stosunek jakość/cena 5/6

#13 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 07 marzec 2012 - 21:56

Witam,

to ja może dopiszę dla osób planujących wyjazd do Les Orres bliżej wiosny...byłam rok temu 25.03-3.04 - jeżdżenie 17.03-1.04. Co do ogólnego opisu miejscowości to wszystko powyżej zostało napisane - stacja Bois Mean (1800) jest nowa, bardzo fajnie zaprojektowana - ograniczony ruch samochodów, przyjemna, niska zabudowa, wykończenie w drewnie... Widok z pokoju na stok :) Do stacji krzesełka może 50 metrów. Do stacji centralnej przyjemny spacer specjalną ścieżką. Z ważnych info - dopiero tam jest apteka.
Dla mnie fajny był kameralny klimat Bois Mean - fajnie wyjechać z miasta nie do miasta, a czegoś co wygląda niemalże jak większa wioska, tyle że narciarska. Stacja centralna jest mniej urokliwa, bo to kilka wysokich bloków-apartamentowców.

Chyba istotne będzie jeśli napiszę o jakości śniegu - było naprawdę bardzo dobrze. Po dwóch dniach jeszcze dopadało świeżego. Ciepło, słonecznie a trasy świetnie przygotowane i puste. Dopiero pod koniec tygodnia na najniższych trasach robiło się mokro po południu, ale na górze przez cały dzień panowały bardzo dobre warunki. Ośrodek faktycznie nie jest wielki, ale dzięki temu łatwiej się znaleźć.

Trasa Grand Cabane (ta 6km) była momentami zamknięta przez kamienie na niej, zjechałam nią i szczerze mówiąc - to nie mój typ. Jest dość wąska i największą zaletą są cudowne widoki. Mi się najbardziej podobały trasy przy górnych orczykach oraz z krzesełka La Pousterle - czerwona Homme de Pierre i Clos Series. Z niebieskich bardzo malownicza jest Coqs.

Podsumowanie :

*infrastruktura 5/6 ładnie i kameralnie

*przygotowanie stoków 6/6 jak najbardziej sztruks

*gastronomia ?/6 sami gotowaliśmy, sklep zaopatrzony dobrze i miła obsługa, na stoku można też nieźle zjeść

*nocleg 5/6 niezbyt dużo miejsca, ale bardzo estetycznie i czysto

*dojazd 5/6 autokarem 24-26h

*stosunek jakość/cena 5/6 jak dla mnie super, ale nie mam tu dużej skali porównawczej

Użytkownik mkl edytował ten post 07 marzec 2012 - 21:57

#14 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 08 marzec 2012 - 09:29

dzięki za relację
masz może jakieś fotki bo przydało by się
pooglądać ilość śniegu na początku kwietnia
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#15 mkl

• Użytkownik
  • 8 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 08 marzec 2012 - 19:46

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 08 marzec 2012 - 09:29 napisał

dzięki za relację
masz może jakieś fotki bo przydało by się
pooglądać ilość śniegu na początku kwietnia

dzięki :) mam mam tylko jeszcze nie ogarnęłam jak się je dodaje;) mam nadzieję że te poniżej się otwierają - zdjęcia robione komórką ale chyba dają mniej więcej pogląd na warunki.

Np. tak
i tak
oraz taki widok
i taki
na koniec

jak dla mnie - idealnie :)

Użytkownik mkl edytował ten post 08 marzec 2012 - 19:52

#16 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 08 marzec 2012 - 20:15

dzięki pierwsze 4 się otwarły
możesz też wsadzić wszystkie do Galerii
Dołączona grafika