Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Saga rodu....

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
  • Narty:Fisher RC4 Progressor Flowflex, Atomic GS 11
Reputacja: 42
+

Napisano 10 luty 2011 - 18:53

Jak niektórzy wiedzą, w związku z tym, że moje obecne buty okazały się za duże, zostałem zmuszony do ich wymiany na nowe. Ten wątek jest opisem moich poszukiwań i będzie prowadzony w formie "pamiętnika". Jeśli uważacie to za ciekawy pomysł, to zapraszam do lektury. Jeśli nie, to cóż...

Ale zacznijmy od początku.
Zacząłem od zrobienia obrysu nogi i zebrania najważniejszego pomiaru, którego chyba w żadnym sklepie w Warszawie nie robią, czyli szerokości stopy. Wyszło mi 10,5 cm, co po odjęciu jakichś 4mm na grubość długopisu daje jakieś 100-102 mm szerokości skorupy. Po drugie chcę kupić buty w zakresie flex 100-120. Zacznę więc od przymierzania 120 i będę schodził w dół.
Pewną komplikacją jest to, że po urazach które miałem w lewej kostce, rzeczona kostka jest nie dokładnie w kształcie i wielkości normalnych a dodatkowo achilles nie lubi ucisków (zresztą prawy również).

Na początku zrobiłem rozeznanie internetowe i spodobało mi się kilka modeli, które chciałem wypróbować.

Dzień PIERWSZY 09/02/2011

W związku z tym wczoraj odbyłem moją pierwszą wizytę w sklepie. Trwało ona około 4 godzin i przyniosła następujące wyniki:
* buty o szerokości 98 - albo nie jestem w ogóle w stanie wcisnąć nogi, albo imadło powoduje harmonijkę poziomą z mojej stopy, tylko niektóre jakoś się da
* Tecnica Dragon 120 - mój faworyt, niestety uwierał w achillesy i ciasny po całości
* Langi z grupy Race - auć, nie mieli niestety skorup szerszych niż 98
* Salomony X3 10 CS - za małe/ciasne i uwierające
* Atomic B 120 - szerokość skorupy 104 - trochę za luźna i uwierająca w achillesa
* Langi Super Blaster - pierwszy zwycięzca. Po godzinie w bucikach decyzja o zakupie podjęta. Buty zostają temperaturo-formowane, zapakowane, przywiezione i założone w domu. Jak na razie wszystko OK.

Użytkownik Zbój edytował ten post 10 luty 2011 - 19:06

Pozdrawiam,
Zbój

#2 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 10 luty 2011 - 19:04

Dzień DRUGI 10/02/2011

Dziś z rana (no może wczesnym popołudniem) zapakowałem buty i udałem się do innego sklepu w celu wykonania wkładek na miarę oraz dopytania się co sądzą o niektórych aspektach buta.
W ramach robienia wkładek dostałem również do przymierzenia Nordici Speedmachine 120. Ogólnie przyjemne, a po wyregulowaniu cantingu nie uwierały nigdzie, ale niestety nawet po zapięciu wszystkiego na fast pięta sobie tańczyła jak chciała (a właściwie to obie pięty).
W między czasie wkładki zostały zrobione ostudzone i zapakowane do Blasterów i.... auauauaua Dołączona grafika jak mnie zaczęła lewa kostka zewnętrzna boleć przy przyjęciu pozycji narciarskiej. Kolejna próba z oryginalnymi wkładkami. Mniej, ale nadal uciska i boli kostka. Zabawy z cantingiem nic nie pomagają (choć w prawej pomogło). Pakuje więc buty i wkładki, i wracam do domu. Tutaj jeszcze jedna próba i kilka konsultacji telefonicznych. Diagnoza - jak uwiera w kostkę to się pozbyć. Tutaj raczej nic się nie ułoży.

W związku z tym jutro Blastery wędrują z powrotem do sklepu a ja zaczynam zabawę od początku. Zdaje się, że ze 120 już mi nic nie zostało do przymierzania, więc od jutra zaczynam przymiarkę 110tek, chyba że jeszcze jakieś 120 szerokie gdzieś wyczaję.
Pozdrawiam,
Zbój

#3 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 10 luty 2011 - 19:11

:thumbsup: fajny pomysł, miejmy nadzieję że nie zrobi się z tego kryminał
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#4 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 10 luty 2011 - 21:59

Dzień DRUGI 10/02/2011 cz.2

Po analizie stron producentów wyszło mi, że muszę sprawdzić tylko:
- Head Vector 110/100/LTD
- Atomic Hawx 120/110/100, M-Tech 110, Live Fit 120
- Fisher SOMA PROGRESSOR 110
- Rossignol Synergy Sensor 100
- Salomon X3 CS
- Nordica Hot Rod 105, HR Pro 105W
- Dalbello AXION 12
- Lange RX 120/110

Jutro więcej.
Pozdrawiam,
Zbój

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 11 luty 2011 - 16:48

Wyświetl postUżytkownik Zbój dnia 10 luty 2011 - 21:59 napisał

Po analizie stron producentów wyszło mi, że muszę sprawdzić tylko:

Będziesz miał bardzo dużo sprawdzania. Tylko nie rób tego na szybko, a zdecydowanie wolno i nie wszystkie na raz, bo się zakręcisz. Ale jak już dobierzesz buty, dopasują się one na stoku do Twoich nóg, to będziesz mega zadowolony. Pamiętaj że początki nie muszą być łatwe i wygodne, ale z czasem będzie idealnie, choć nie zawsze !

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#6 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 11 luty 2011 - 16:59

Dzień TRZECI 11/02/2011

Wizyta w sklepie i pierwsze sito dostępność/rozmiar - nie ma Nordic, Salomona, Atomica M-Tech i Live Fit. Brakuje też Head-a Vectora 100/LTD. Na placu boju przymierzam:
- Head Vector 110 - niestety odpadają w przedbiegach - nie jestem w stanie włożyć do nich nogi
- Atomic Hawx 120 - zbyt ciasne/uwierające - odrzucone
- Atomic Hawx 100 - takie same odczucia jak w 110 więc odrzucone jako niżej indeksowane
- Rossignol Synergy Sensor 100 - za luźne, lata pięta - odpadają
- Lange RX 120 - podobnie jak Heady - noga nie wchodzi
- Fisher SOMA PROGRESSOR 120 - nowy zawodnik, ale odpada w przedbiegach - strasznie uwiera w kostkę

Do finału (przymierzanie na dwie nogi i przynajmniej 15 minut) przechodzą:
- Fisher SOMA PROGRESSOR 110 - jednak miejsce poza podium ze względu na przycinanie krążenia
- Dalbello AXION 12 - języki się wpijają w goleń - miejsce poza podium
- Lange RX 110 - o dziwo noga wchodzi i jest w miarę wygodnie, lekkie ugniatania, które powinny się ułożyć - miejsce trzecie
- Tecnica Dragon 110 - nowy zawodnik i nie jestem pewien czy nie zeszłoroczny, bo wygląda na zmęczonego życiem i przymierzaniem, który się znienacka objawił i pomimo debiutu zajął chwalebne drugie miejsce

Zwycięzcą dnia dzisiejszego zostaje ..... Atomic Hawx 110 i on wędruje ze mną do domu na dłuższe mierzenie (właśnie w nich siedzę Dołączona grafika )

Kilka spostrzeżeń po dniu dzisiejszym. Rozmiarem moim jest 28,5 - na styk. Teoretycznie 28 i 28,5 powinny się różnić między sobą tylko szerokością, ale okazuje się że wbrew obiegowej opinii rozmiary z ,5 są o jakieś 2-3 mm dłuższe w środku od braci bez ,5. W moim przypadku różnica kolosalna.
Nadal w sklepach pojawiają się Klienci, którzy nie interesują się przeznaczeniem butów, fleksem, cantingiem, termo fitami, itp. Ich interesuje tylko kolor. But ma mi pasować do nart/stroju. Z przestrachem stwierdziłem, że sporo tego można spotkać.
Różnica w tym samym typie buta między flex 120 a 110 jest (przynajmniej w moim wypadku) kolosalna. 120 potrafią uwierać w kostki, ścięgna, itp, a nawet nie dawać się włożyć. Ze 110 znacznie mniej problemów. Pomiędzy 110 a 100 różnica była niezauważalna w wygodzie - różniły się głównie wyposażeniem i ceną (no i fleksem).
Pozdrawiam,
Zbój

#7 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 11 luty 2011 - 23:51

Pasjonująca saga, aczkolwiek życzę żeby odcinków było jak najmniej :P bo czytając bolą mnie nogi do kolan :zeby:
Od razu przypomniałem sobie moją nowelkę:
kolega - jadę po buty, przywieźć ci też?
ja - no pewnie, ale dobre i tanie.
kolega - jaki numer?
ja - gdzieś tak 41, 42
Na drugi dzień przywiózł. Są idealne. Miałem już je zmienić w zeszłym roku bo się deczko rozlatują w środku, ale zregenerowałem srebrną taśmą i są jeszcze lepsze, bo taśma jest śliska i się 50% lepiej ubierają.
I jeszcze jedna historia. Wchodzę niedawno do sklepu i wśród milionów butów stoją jedne, jedyne atomiki, takie o których marzę. Biorę je z półki i mierzę, a one są jak na miarę, normalnie ideał.
Niestety cena była już mniej idealna, więc powiedziałem sprzedawcy, że przyjdę po nie jak je przecenią o 50% Stały ponad miesiąc coraz bliższe przeceny i .....k...a ktoś je kupił :hysterical:

#8 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 12 luty 2011 - 22:07

Dzień CZWARTY 12/02/2011

Niby z tymi Hawx-ami fajnie ale jest kilka ale. Prawa noga jest właściwie OK. Natomiast lewej przycinają trochę krążenie. Wczoraj było to czuć mocniej - mrowienie i tym podobne odczucia. Natomiast dzisiaj póki chodziłem i siedziałem z nogami w dół to było OK, ale jak wziąłem je poziomo to znów lewa przytłumiła krążenie. Nie jest to pełne odcięcie, ale jednak odczuwalne. Czy but ma szansę się ułożyć, czy to już go dyskwalifikuje?
Również w okolicy gdzie noga przestaje być pionowa a zaczyna pozioma pojawia się lekkie odczucie ciśnięcia (niestety w obydwu) przy mocnym zejściu na nogach. Przejdzie?

Proszę o porady znawców tematu dopasowywania się butów.
Pozdrawiam,
Zbój

#9 pytek45

• Moderator
  • 1029 Postów:
Reputacja: 419
+

Napisano 12 luty 2011 - 22:44

A jak sie jezdzi poziomo na nartach?

#10 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 13 luty 2011 - 15:06

Dzień PIĄTY 13/02/2011

Hawx-y na nogach i na początku w miarę OK. Potem jednak wykonuję próbę wysiłkową (tańczenie w butach przez jakieś pół godziny) i niestety następuje przycięcie krążenia w obu nogach, przy czym w lewej już dość poważnie.
Niestety muszę się z nimi pożegnać, pomimo że bardzo wygodne.
Teraz dylemat - czy spróbować Hawx-y w rozmiarze 29 czy Dragony 28,5. Czas na kolejne przymiarki w sklepach.
Pozdrawiam,
Zbój

#11 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 13 luty 2011 - 19:21

Dzień PIĄTY 13/02/2011 cz. 2

Niestety Hawx-y w rozmiarze 29 są za duże. Ponieważ zabrakło Dragonów 110 to w domu wylądowałem z Tecnica Dragon 100. Zobaczymy jak będzie jutro.

P.S. Z nowinek od sprzedawców sklepowych: ferie są okresem gdy schodzi dużo butów lower-end (nisko budżetowych). Po zakończeniu ferii ich sprzedaż właściwie staje. Natomiast zaczyna się wtedy sezon na buty drogie ze względu na wyjazdy w Alpy. W związku z tym na największe przeceny drogich butów trzeba będzie jeszcze jakiś czas poczekać, natomiast po ostatnim turnusie feriowym można się ze sprzedawcami targować o buty tańsze.
Pozdrawiam,
Zbój

#12 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 14 luty 2011 - 01:40

Dzień PIĄTY 13/02/2011 cz. 3

Dragony po jakichś 45 minutach też odcięły dopływ krwi. Zarzucam skorupy 100mm last i przechodzę wyłącznie do 102-104. Jutro szukam M-Techów 110 atomica.
Pozdrawiam,
Zbój

#13 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 14 luty 2011 - 12:37

A masz możliwość zabrania butów na stok? Bo ze sklepu możesz na tydzień zabrać i zwrócić bez kosztów. W tym czasie możesz zaliczyć jakiś stok, test-live jest najbardziej idealnym testem doboru butów. Niestety, nie da się na 100% dobrać buta narciarskiego chodząc, siedząc, wyginając tyłek, biegając, kucając i Bóg wie co jeszcze. Tylko jeżdżąc po stoku da się to zrobić. A sam Flex, to mit. Nie zwracaj tak bardzo na niego uwagi.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#14 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 14 luty 2011 - 20:21

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 14 luty 2011 - 12:37 napisał

A masz możliwość zabrania butów na stok? Bo ze sklepu możesz na tydzień zabrać i zwrócić bez kosztów. W tym czasie możesz zaliczyć jakiś stok, test-live jest najbardziej idealnym testem doboru butów. Niestety, nie da się na 100% dobrać buta narciarskiego chodząc, siedząc, wyginając tyłek, biegając, kucając i Bóg wie co jeszcze. Tylko jeżdżąc po stoku da się to zrobić. A sam Flex, to mit. Nie zwracaj tak bardzo na niego uwagi.

Niestety nie. Najbliższa możliwość wyjazdu będzie za jakieś 2 tygodnie i to pewnie na kilka dni. A w Ski Team-ie można zwracać przez 3 dni tylko :( Gdyby śnieg spadł, tobym na górkę miejską się udał i tam popróbował, ale bez śniegu to kicha.
Co do fleksu - to wiem, że to jak z potworem z Loch Ness - wszyscy wiedzą, że jest, ale nikt go nie widział. Natomiast ponieważ ważę ponad 100kg i mierzę ponad 200 cm to buty z niższą twardością po prostu się pode mną składają. W miarę dobrze się czuję dopiero w butach, które producenci oflagowują fleksem 100-120. Te oflagowane 90 (a nawet niektóre 100) już są trochę za miękkie a te od 130 już za twarde.

P.S. Przy okazji jeszcze jedna porada podsłuchana wczoraj w sprawie doboru fleksu. Pan sprzedawca podpowiedział Klientowi by wybrał buty z fleksem równym swojej wadze. Jak początkujący, to niech odejmie 10 a jak mocno zaawansowany to doda 10 a jak taki lubiący czerwone to niech zostawi równy.
Pozdrawiam,
Zbój

#15 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 14 luty 2011 - 21:25

Wyświetl postUżytkownik Zbój dnia 14 luty 2011 - 20:21 napisał

P.S. Przy okazji jeszcze jedna porada podsłuchana wczoraj w sprawie doboru fleksu. Pan sprzedawca podpowiedział Klientowi by wybrał buty z fleksem równym swojej wadze. Jak początkujący, to niech odejmie 10 a jak mocno zaawansowany to doda 10 a jak taki lubiący czerwone to niech zostawi równy.

Taka sobie ta rada. U mnie sie zgadza, ale u wielu nie.

Probowales twardszych Salomonow?

#16 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 15 luty 2011 - 00:35

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 14 luty 2011 - 21:25 napisał

Probowales twardszych Salomonow?

Dzień SZÓSTY 14/02/2011 - walentynki Dołączona grafika

Nomen omen dziś do domu przywiozłem Salomony Mission RS 12 - model z zeszłego roku, ale chyba poza kolorem od tegorocznego niczym się nie różni. Na razie w miarę dobrze, ale nauczony doświadczeniem nic nie zakładam.

Pozdrawiam,
Zbój

#17 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 15 luty 2011 - 08:18

Wyświetl postUżytkownik Zbój dnia 15 luty 2011 - 00:35 napisał

Salomony Mission RS 12

i mają progressive Flex. Ua !!

Giełda narciarska

#18 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 15 luty 2011 - 21:12

Dzień SIÓDMY 15/02/2011

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dołączona grafika

Achilles boli, Salomony wracają do sklepu :(

Znowu przymiarki. W nowym sklepie zdziwko. Na starszej miarce Lange mam 29,5 długość nogi. Łapiąc się brzytwy zaczynam przymierzać buciki w tym rozmiarze (i bez połówki). Lange RX 110 - za duże, Technica Dragon 120 - za duże, Heady Vector 100 - nadal nie mogę włożyć nogi, Lange Super Blaster - za duże. Porzucam nadzieję Dołączona grafika
Z modeli 28,5 próbuję jeszcze Rossignol Zenith Sensor 110 - ale za luźne w pięcie, Lange RX 100 i Tecnica Phoenix 100 (model zeszłoroczny bez pompki).

Do testów zostają wzięte dziś dwie pary - RX i Phoenix. Jestem już po pierwszej sesji Dołączona grafika. Phoenix-y już zapakowane i czekają na odwiezienie. Po porządnym podopinaniu wszystkiego achillesy stwierdzają, że są i mają się źle. Niestety wszystkie modele Tecnici mają chyba dla mnie źle wyprofilowaną tylną część wkładki. RXy jakoś się jeszcze trzymają. Zobaczymy do jutra Dołączona grafika

P.S. Z mądrości sklepowych dziś usłyszanych - podana szerokość skorupy (last) jest poprawna dla męskiego rozmiaru 26. Wraz ze wzrostem rozmiaru szerokość rośnie o jakiś 1% z kawałeczkiem - tak więc przy rozmiarze 30 ma jakieś 4-5% więcej. Nie wiem czy to prawda, ale 29 było wyraźnie luźniejsze bocznie od 28,5, więc może coś w tym jest.
Pozdrawiam,
Zbój

#19 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 16 luty 2011 - 20:52

Wyświetl postUżytkownik Zbój dnia 15 luty 2011 - 21:12 napisał

, więc może coś w tym jest.

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 14 luty 2011 - 12:37 napisał

Tylko jeżdżąc po stoku da się to zrobić, poznać !

Giełda narciarska

#20 Zbój

• Użytkownik
  • 60 Postów:
+

Napisano 17 luty 2011 - 01:50

Dzień ÓSMY 16/02/2011

Dzisiaj w sieci znalazłem kilka informacji o tym jak dobierać buty. Poniżej kilka ważniejszych informacji:

1. Pierwszą przymiarkę robimy po wyjęciu wkładki - na dodatek mierzymy skorupę a nie wkładkę
2. Należy przygotować narzędzia pomocnicze - dwa palce i ołówek
3. Po włożeniu nogi do skorupy i dosunięciu do przodu tak by palce lekko dotykały skorupy, za piętą powinno być miejsca na dwa palce (około 2- 2,5 cm)
4. Teraz przesuwamy nogę do tyłu, tak by pięta dotykała skorupy. Bierzemy ołówek i sprawdzamy czy wokół kostek jest miejsca na tyle, by ołówek dał się włożyć.
5. W przypadku Pań sprawdzamy, czy góra skorupy pasuje do kształtu łydki (chodzi o wysokość)

Jeśli w którymś punkcie mamy wynik negatywny, to bucika odkładamy. Ten sposób mierzenia jest motywowany tym, że wkładki się rozciągają, termo układają i ubijają a skorupa niestety nie. Jak będzie za mała to .... Dołączona grafika

Oczywiście takie sprawdzenie nie gwarantuje, że but będzie na pewno pasował, ale pozwala odsiać te, które na pewno nie będą dobre (no chyba, że ktoś masochistą jest).

Dzięki tym informacjom RXy wróciły do sklepu (nie przeszły testu ołówkowego i to znacząco) a ja dowiedziałem się, czemu je w okolicach kostek na drugi dzień czułem.

Na razie lista pomysłów mi się wyczerpała. Czekam na M-Techy i może jeszcze raz dam szansę jakimś już zdyskwalifikowanym konkurentom.
Pozdrawiam,
Zbój