Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Szczyrk - Czyrna Solisko

25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vinc

• Użytkownik
  • 46 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 08 styczeń 2009 - 18:05

Witam.
No to wróciłem... zmęczony, zadowolony, trochę zniesmaczony... ale od początku...
Za namową kolegi pojechaliśmy dzisiaj w trójkę do Szczyrku, pogoda średnia, tzn. bez słońca, lekka mgła, ale naprawdę lekka i troszkę pruszącego śniegu. Wjazd na trasę nr 10, czyli zgodnie z opisem stronie ośrodka "wierch Pośredniego - Hala Pośrednia"... pierwsze metry zjazdu... i duże zdziwienie... zjazd był około 9 rano, a tu 2/3 trasy to dziewiczy puch. Trasa nie rozjeżdżona przez narty (plus), ale również przez ratraki (minus). Po 8-10 zjazdach na stoku zrobiło się gęściej i niestety dla mnie jazda tą trasą straciła cały sens, ponieważ piękny puch zamienił się w mnóstwo muld.
Szybka decyzja, zjazd na dół, zjazd Golgotą... i to samo... muld co prawda trochę mniej, bo i narciarzy na tej trasie zdecydowanie mniejsza ilość, ale tutaj również nie pojawił się ratrak.
W końcu dla czystego sumienia, że jednak spróbowaliśmy wszystkiego, wjazd na trasę nr 7, czyli "Hala Skrzyczeńska - Suwarniata - Suche - Solisko"... i tutaj pojawił się baaaaardzo duży rogal na mojej twarzy Trasa pięknie przygotowana, narciarzy zdecydowanie mniej, pod orczykiem również przejechał ratrak, tak więc było o niebo lepiej. W międzyczasie pojawiło się słońce, znikł pruszący śnieg i było OK. Żałowałem czasu straconego od rana, ale i tak daliśmy radę zrobić około 10 zjazdów. Niestety pod koniec jazdy zaczęły pojawiać się na stoku kępy traw. Ale ogólnie nie było porównania z 10 i Golgotą.
Byłem po raz pierwszy w tym miejscu i nie wiedziałem iloma dysponują ratrakami, a ponieważ widziałem, że jeden gdzieś sobie pojechał, uznałem, że po zrobieniu innej trasy powróci... jakież było moje zdziwienie, gdy wjeżdżając do Suchego oczom moim ukazały się 4 lśniące czystością, nieużywane ratraki. Komuś się nie chciało przejechać po trasach?

Załączone pliki

• Załączony plik  7.JPG (57,12 KB)
    Ilość pobrań: 33
  • Załączony plik  7a.JPG (77,87 KB)
    Ilość pobrań: 30

#2 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 889
+

Napisano 08 styczeń 2009 - 21:49

Dżizas, rewelacyjne warunki. Robiąc zdjęcia poprosiliście wszystkich by się rozeszli na chwilę na boki, wyszli poza kadr, czy co?

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Vinc

• Użytkownik
  • 46 Postów:
Reputacja: 1
+

Napisano 09 styczeń 2009 - 08:43

"pit":38fi7ds3 napisał:

Dżizas, rewelacyjne warunki. Robiąc zdjęcia poprosiliście wszystkich by się rozeszli na chwilę na boki, wyszli poza kadr, czy co?

Nie, ogólnie ludzi nie było zbyt dużo, chociaż zdarzały się takie momenty, że czułem się jak w pasażu handlowym
Miałem zastrzeżenia co do przygotowania tras.

#4 Pit

• Administrator
  • 3811 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 889
+

Napisano 09 styczeń 2009 - 08:54

No to spoko, bo już zacząłem myśleć....

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
  • Imię :Kasia
Reputacja: 5
+

Napisano 16 luty 2009 - 21:00

Byłam.
Planowałam wyjazd na dwa dni, ale... życie płata figle... Choć to, co zmusiło mnie do zmiany planów, naprawdę trudno nazwać figlami...

Wyjechaliśmy w sobotę ok. południa. Szczyrk ok. 16.00 powitał nas fantastyczną śniegową aurą. Piękne widoki, choć kierowcy raczej się nie cieszyli...
Zima, jak dwa lata temu: zasypane chodniki, brak możliwości dojścia do wielu domów...

Pojechaliśmy na Solisko, by zaliczyć wieczorną jazdę.
Niestety, Golgota powitała nas muldami. Najpierw byłam prawie wściekła, bo jazda w takich warunkach nie należy do przyjemności. Jeszcze NIGDY (a parę razy już jeździłam, kiedy na stoku były muldy) nie widziałam narciarzy zjeżdżających z Golgoty tak powoli, ale też te muldy były dość wyjątkowe.
Niedługo na stoku pojawiły się dwa ratraki. W czasie ich pracy można było pozjeżdżać trasą z Suchego.
Wróciliśmy na Golgotę, kiedy znów ją udostępniono narciarzom.
Pierwszą osobą, która miała możliwość zjechania tą świeżo przygotowana trasą, był snowboardzista. Jeden z oczekujących na wejście do wyciągu krzyczał: "Nie rysuj mi tej trasy! Dlaczego ją rysujesz?".

Niestety, w krótkim czasie muldy znów narosły. Śnieg wciąż sypał.
Na naszym aucie w ciągu 2 godzin pojawiła się ok. 10-centymetrowa biała kołderka...

Tak cieszyłam się na drugi dzień. Planowaliśmy wczesne wstanie i jazdę do upadłego.
Zdzwoniłam się też z Anią...
Wszystko zapowiadało się tak apetycznie.

Niestety, ok. 22.30 dostałam telefon. Jeszcze tej samej nocy zmuszeni byliśmy wrócić do domu...

Załączone pliki

#6 rosa

• Użytkownik
  • 157 Postów:
Reputacja: 16
+

Napisano 22 luty 2009 - 20:56

We wspomnianą przez Kasię sobotę i ja też zawitałam do Szczyrku... tyle że w porze obiadowej? wieczorem dojechała Ania.
Moja droga z Bielska Białej przypominała kondukt pogrzebowy ?masakryczny korek?miasteczko całe zaśnieżone?służby drogowe walczyły z żywiołem?Tak sypało przez cały tydzień?codziennie świtem wyglądałyśmy przez okno i codziennie ten sam dzień świstaka ?Chyba tylko na jedną chwile słońce pokazało się w poniedziałkowe przedpołudnie?i tyle go widziałyśmy?
Władze miasta jednak starały się zrobić wszystko bo Szczyrk w tym czasie był miejscem młodzieżowej olimpiady zimowej. Mnóstwo młodzieżowych reprezentacji z krajów całej Europy. Dzięki temu na głównej ulicy od barw narodowych robił się kalejdoskop?
Od niedzieli rozpoczęłyśmy nasze narciarskie "doszkalanie" na niewielkim stoku Kajmówka?warunki fatalne? brodziłyśmy we śniegu po kolana?Po 4 godzinach takiej walki w sypkim śniegu miałam już pomysł żeby zrezygnować z nart i zatrudnić się interwencyjnie w odśnieżaniu miasta/ ?a przecież niedziela miała być dla nas/?pomyślałam bądź cierpliwa?
Następne dni jednak zrekompensowały nam wszystko?poniedziałek i wtorek rewelacyjny na Małym Skrzycznem?super przygotowane trasy?mało ludzi i oczywiście cudowne ośnieżone choinki ?kolejne dni do soboty podobne?nie za wielu narciarzy, tyle, że trochę gorsze warunki na trasach?organizatorzy skupiali się głównie na przygotowywaniu tras gdzie odbywały się zawody?
Nasze próby "skrętów ciętych", "śmigu" i różnych narciarskich ewolucji/jeśli to można nazwać tak górnolotnie/ naprzemiennie odbywały się między Małym Skrzycznem a Skrzycznem. Poza czarną FIS niedostępną ze względu na olimpiadę- miałyśmy okazję dotknąć nartami większość tras , również Bieńkulę. Były też momenty jazdy pozaprasowej. Ani nowe atraction III mają chyba pociąg do takiej jazdy?często lubiła sprawdzać je w puchu?ale może Ona coś na ten temat ?
Dla mnie najlepsza trasa to czerwona 7?o fajnym nachyleniu?najlepiej wyratrakowana?i przestronna?wiem, że to nie tylko moje opinie...
Taka narciarska zabawę- w bardzo sympatycznej 9-osobowej grupie miałysmy przez 6 dni do piatku włącznie/tak na marginesie liczę, że pare osób zawita tu do naszego forum/
...A sobota była wyjątkowa?na śniadanie Golgota?razem z Kasią, Mirkami i Tadeuszem?potem inne "scyrkowe" atrakcje trasowe?niestety mnóstwo ludzi w kolejce do orczyków?i tych wspólnych zjazdów w ciągu 5 godzin było może nie za wiele ?ale bezcenne ?bo z NIMI?
Za spotkanie i te wszystkie Wasze drogowskazy narciarskie wielkie DZIEKI. marysia

W załączniku mała fotograficzna dokumentacja z całego tygodnia.

Załączone pliki

Dołączona grafika

#7 rosa

• Użytkownik
  • 157 Postów:
+

Napisano 22 luty 2009 - 21:14

Jeszcze kilka fotek z odbywajacej sie w Szczyrku Zimowej Olimpiady Młodzieży

Załączone pliki

Dołączona grafika

#8 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 22 luty 2009 - 22:41

"rosa":3knykk7l napisał:

Wieczorem dojechała Ania
ktora poprosila pania w okienku na dworcu PKP w Katowicach o bilet do Szczyrku:)...na co pani slusznie spojrzala na Anie jak na wariatke...Hmmm w zyciu w tamte regiony nie witalam, jak juz cos to Wisla, Ustron czy Pewel a tam tory ktos kiedys poprowadzil:D
Jak zwykle to bywa w osobowych pociagach mialam miniaturke Polski...z jednej strony trzech panow, ktorzy sprawnie, w mniej niz godzinke stoczyli walke z dwoma butelkami, przezyli...choc jeden pan krzyzem twarza w snieg wpadl na peronie nieodsniezonej (i dobrze, bo upadek mniej bolesny z pewnoscia byl) stacji Kobior:) a za mna jakas para poetow...czyli normalka:)

Moja droga z Bielska Białej przypominała kondukt pogrzebowy
...a moja blyskawiczne wesele:) nocna pora...uwielbiam byc w podrozy i tak zwyczajnie rozmawiac z kims kogo juz nigdy nie zobacze...dziekuje dobra licealistko za pomoc:)

Mnóstwo młodzieżowych reprezentacji z krajów całej Europy
...jak to milo bylo slyszec hiszpanski w Scyrku!!! i ogladac sliczne skandynawskie dziauszki, a takze tureckie nochalki:)

na niewielkim stoku Kajmówka?warunki fatalne? brodziłyśmy we śniegu po kolana?Po 4 godzinach takiej walki w sypkim śniegu
Zgadzam sie, ze tam jakas masakra byla...moj pierwszy dzien na nartach po wypadku, a warunki podobne jak w ostatni dzien...ja zapamietalam, ze tam raczej muldziasto bylo, niz sypko, jakby to byl sypki snieg to bym sie cieszyla...a te muldki raczej twardawe byly, barwa powietrza to mi sie z moim pechowym dniem jakos kojarzyly...ale ekipa szkoleniowa, z instruktorka Magda na czele. tak fantastyczna...przyjazna, wspierajaca, ze dalam rade:)

poniedziałek i wtorek rewelacyjny na Małym Skrzycznem

Jakbym miala wybrzydzac...to w poniedzialek za duzo ubitego bylo...nawet fakture sztruksu sie zauwazalo...a ja mam wrazenie, ze na nim jakos szybciej sie jezdzi i twardy dla mnie...zdecydownanie wolalam wtorek z warstwa swiezego sniegu do kostek:)
Zupelnie nie wiem czemu taka masa ludzi narzekala na warunki...ze snieg pada (chca na nartach...a snieg im przeszkadza...), przetarcia rzeczywiscie w tygodniu byly mini mini....ale z boczku i nart sie nie kamieniowalo:) A snieg taki rozniasty...w srode byly takie fajne muldeczki ale nie zmrozone, ze narty je pieknie ciely.

Ani nowe atraction III mają chyba pociąg do takiej jazdy?często lubiła sprawdzać je w puchu?ale może Ona coś na ten temat ?

Narty sa cudowne i mysle, ze kiedys do nich dorosne:)...za dobre teraz ciut dla mnie, ale wazne, ze mnie lubia, a ja na nich sie nie mecze zbytnio...niosa sie tam gdzie chca, ja tylko uwazam, zeby inne narty z wlascicielami byly bezpieczne na stoku...
Wiem, ze mam im dac wiecej luzu w skrecie...kilka razy dalam i to jest niesamowite uczucie jak wrecz wyciagaja mnie, niesamowite uczucie ale stracha takze napedzajace:)
I rzeczywiscie lubia skrecac w strone zasp....raz o malo co nie umarlam ze smiechu...gdy mialam cwiczyc smig w "rynnie" waskiej ubitej, a ja w sniezna zaspe kolo rynny, skret i ubite i znowu zaspa...i tak z kilka razy...moze chcialy sie narty wybujac, ale to skakanie tak smieszne bylo, ze smiech moj nioslo i nioslo...jak narty mnie...Magdzie smiech tez sie udzielil:)
No i rzeczywiscie...dalam im sie poniesc w puchu...i w jednym momencie wystrzelily do gory same z tej puszystosci w pol uda...i na gore mnie wyniosly...dziwne uczucie...nie zapadaly sie przez pare sekund:) No i jakos na boki mnie ciagnely do jazdy:), a czasami przez przypadek mnie w zaspy rzucaly ( z jednej wydobywalam sie dobre pare minut. bo bez kijkow, ktore zostaly gdzies daleko...zeby cwiczyc bez nich...), sama przyjemnosc wywrocic sie w taki sniegu!!!

W załączniku mała fotograficzna dokumentacja z całego tygodnia

Male wyjasnienia:
Ania w akcji...tak wyglada spieta baba zwozaca chrust:D Ale prosze o wyrozumialos, to jest moj 12ty dzien na nartach w zyciu!!! Wiem, wiem, wiem, Magda tez mi to mowi...kijki wyzej:)
Ania poza trasa...nie do konca...licze na zdjecia od Bozenki i Bartka...tutaj Ania wepchnieta w snieg przez Magde, bo osmielila sie powiedziec jej jaka wspaniala instruktorka jest:)
Sumujac wyjazd: dla mnie czysta rewelacja i sniezna i ludzka:D i ciesze sie niesamowicie, ze mimo mojej malej masakry jednak sobie po sniegu ponarcilam a nie saneczkowalam:)
Pozdrowienia dla Wszystkich tam i tu:)
Ania

#9 HisToriA

• Użytkownik
  • 573 Postów:
Reputacja: 5
+

Napisano 21 luty 2010 - 19:11

To była moja pierwsza tegoroczna wizyta w Szczyrku - weekendowe spotkanie znajomych :lusterko:

Pogoda zapowiadała się raczej nieciekawie: praktycznie od Piotrkowa padało. Jechaliśmy z duszą na ramieniu. W Szczyrku lunęło ok. 22.00...
W sobotę zdesperowani stanęliśmy przed wyciągiem na Solisku; od rana padał z nieba drobiazg: ni to deszcz, ni śnieg... Dzięki Bogu, w miarę upływu czasu coraz więcej pokazywało się drobniutkich białych śnieżynek. Trasa nr 7 była całkiem sympatyczna. Cały dzień sypał drobny śnieg, momentami "niby" deszcz marznący na goglach. Nie odpuściliśmy.
Wieczorem zaliczyliśmy zjazdy z Golgoty.

Warunki, jak na to, co zafundowała nam pogoda - niezłe. Spód tras zmrożony, na wierzchu świeży śnieg, jednak muldy się prawie nie tworzyły; dominowała... kaszka manna :tease2:
Ludzi niedużo.... pewnie ten padający deszcz ich wystraszył...

Wszystkie choineczki specjalnie dla Ciebie, Mirku :hysterical:

PS
Jeszcze jedna informacja, której nie będę zamieszczała w odrębnym temacie:
SERDECZNE POZDROWIENIA OD ADAMA (AdamSlask). Napisał "U nas jak w niebie." - to chyba dobrze mu tam? :zab:

Załączone pliki

#10 majkd

• Użytkownik
  • 36 Postów:
  • Narty:Rossignol
  • Imię :Michał
Reputacja: 4
+

Napisano 05 sierpień 2010 - 13:44

Oj ten Szczyrk, fajne możliwości stworzenia pięknego ośrodka narciarskiego, niestety infrastruktura fatalna. Jednak ja mam słabość do tego ośrodka.

Pozdrawiam,
majkd
www.ski-portal.pl

#11 hemlighet

• Użytkownik
  • 2 Postów:
  • Narty:Elan
  • Ulubiony stok:Szczyrk Czyrna-Solisko
Reputacja: 0
+

Napisano 02 wrzesień 2010 - 22:30

Ja również odczuwam sentyment i jednak zawsze tam wracam :zemdlal: Przydałoby się, żeby właściciel zamiast zgarniania pieniędzy co roku i fundowania sobie wspaniałych wakacji chociaż raz przycisnął pasa i zafundował po pierwsze więcej armatek... Te, które są mają już chyba ponad dziesięć lat i na palcach jednej ręki można je policzyć, przez co np. rejon Czyrnej, np. trasa nr 1 przez większość sezonu świeci pustkami ;)
Nieraz zdarzyło mi się skusić na trasę nr 1 ( ponieważ jeśli jest dobrze ośnieżona i przygotowana bardzo dobrze się nią jeździ ) i na samym dole zdarzało mi się zakosztować jazdy po ziemi...

Ale Szczyrkowi nie dolega jedynie niedobór śniegu - kiedy jest go za dużo, jeździć też się nie da. Pewnego bardzo śnieżnego dnia wybrałam się na Golgotę i jakimś cudem zaliczając dość porządną 'glebę', znalazłam moje oczywiście odpięte narty wystające z dość porządnej zaspy... Na środku stoku :D

Niestety dla narciarzy nie pozostaje to obojętne... Z roku na rok na stokach w Szczyrku widzę ich coraz mniej.

Jedyny ratunek dla tego ośrodka to nowy inwestor. A szkoda, bo miejsce wydaje mi się naprawdę atrakcyjne i bardzo by mi było szkoda ( zapewne nie tylko mi ), jeśli któregoś dnia okazałoby się, że ośrodek Czyrna Solisko jest zamknięty.

#12 Łysy

• Zbanowany
  • 806 Postów:
  • Imię :Roman-Alojzy-Ferdynand ..... do wyboru
  • Ulubiony stok:Wierchomla , Krynica , Palenica , Jurgów
Reputacja: 10
+

Napisano 03 wrzesień 2010 - 08:46

Kasia napisała !
Niestety dla narciarzy nie pozostaje to obojętne... Z roku na rok na stokach w Szczyrku widzę ich coraz mniej.

Jedyny ratunek dla tego ośrodka to nowy inwestor. A szkoda, bo miejsce wydaje mi się naprawdę atrakcyjne i bardzo by mi było szkoda ( zapewne nie tylko mi ), jeśli któregoś dnia okazałoby się, że ośrodek Czyrna Solisko jest zamknięty.
[/quote]

Kasiu ! tą przypadłość którą opisujesz zauważ , ze mają wszystkie ośrodki narciarskie które należą do PKL i GAT . Już kiedyś o tym pisałem można rzec , że posiadają oni najpiękniejsze stoki w Polsce , cóż z tego jeśli ich podejście do klienta a raczej brak rozsądnego podejścia do klienta do przygotowania stoków ogólna drożyzna w stosunku do świadczonym usług dość mocno odrzuca ludzi od tych stoków , niestety z strata dla nich jak i dla nas . Na obecną chwilę tylko stoki prywatne reprezentują w miarę przyzwoity poziom a na pewno o co najmniej 50% wyższy poziom niż stoki należące do GAT czy PKL . Piszesz o nowym inwestorze , no jest to na pewno metoda na polepszenie warunków na tych stokach , tylko zastanawiam się kogo stać na kupno takich molochów, to nie jest kwestia 10,20,30 milionów zł to są bardzo poważne pieniądze a nie wiem czy nie większe jeszcze do zainwestowania . W Krynicy od 5-6 lat jest do sprzedania ośrodek Słotwiny Azoty , bardzo ładny ośrodek z hotelem z barem świetnym mikroklimatem cena wywoławcza byłą 15 mil. na dzień dzisiejszy jest 12 mil. i nadal nie ma kupca i sądzę , że szybko nie będzie a uwierz mi na słowo , że przygotowaniem infrastrukturą Słotwiny Azoty biją na łeb Szczyrk , tak że Kasiu w Polsce to jest ciężki orzech do zgryzienia , choć jak patrzę na te nowo powstające ośrodki w Małopolsce i całkiem dobrze prosperujące to aż serce boli , że takie piękne ośrodki jak Palenica , Szczyrk , Mosorny Groń popadają w ruinę .....

Pozdrawiam Łysy .

#13 matiash

• Użytkownik
  • 5 Postów:
Reputacja: 3
+

Napisano 25 listopad 2010 - 11:37

Witajcie,

Pomimo, że Szczyrk nie ma żadnej infrastruktury to jednak lubię tam jeździć, no bo tras jest dużo i jak zima jest śnieżna to ja tam krzeseł do szczęścia nie potrzebuję (choć miło by było gdyby jednak coś w tym kierunku robili). Zobaczcie kilka moich zdjęć:

ZDJĘCIA Z SZCZYRKU

Oczekując na śnieg...

Serdecznie pozdrawiam!

#14 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 25 listopad 2010 - 12:45

Zdjęcia super aż żal patrzeć jak się marnuje tak piękny zakątek narciarskiej Polski tylu narciaży tam własnie stawiało swoje pierwsze kroki a teraz można co najwyżej pojechać na jednodniowy wypad jak nie ma kolejek sam też z tego co zrozumiałem wybrałeś się na taki jedno dniowy rekonesans mieszaksz w Bielsko-Biała ?? więc masz blisko ale osoby planujące urlop muszą mieć w tych czasach gwarancję śniegu nawet tego sztucznego i przygotowanych stoków a niestety w Szczyrk został rozłożony na łopatki.

Pozdrawiam

#15 matiash

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 25 listopad 2010 - 17:46

Mieszkam w Pszczynie ale to i tak stosunkowo najbliższy ośrodek. Trochę szkoda, że wszystko stoi w miejscu, na prawdę możliwości są ogromne tego resortu, fajne trasy i jak są warunki to większość ośrodków Polskich zostaje w tyle pod tym względem. Przydałoby się poszerzyć niektóre trasy, jakieś kanapy, no a marzeniem byłoby połączenie ze skrzycznym. Wiem, że wyjazd jednodniowy rządzi się swoimi prawami (2 lata temu 20 wyjazdów jednodniowych do Szczyrku, bardzo miło wspominam). Poza fajnymi trasami nie ma tam nic co mogłoby zadowolić przyjezdnych z dalszych regionów. Czy w Szczyrku coś się wreszcie ruszy ku lepszemu? Tego chyba nie wie nikt:)

#16 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 26 listopad 2010 - 14:43

Wszystko w rękach GAT-u i Pana Rychtera który podobno będąc prezesem GAT wykupił jakieś skrawki pól gdzie są usytuowane wyciągi założył stowarzyszenie zwołał kilku właścicieli i wojują z GAT-em.
Rychter prawdopodobnie chciał by zawłaszczyć całą część górską GAT-u bo widzi w tym złoty interes ale rząd jakoś nie pali się do prywatyzacji GAT-u i tu jest cały pies pogrzebany podobno kiedyś nawet dostał że tak określę po gębie od Szczyrkowian za to całe piekło które tam urządził ale jest też dobra wiadomość powstanie kolej gondolowa tylko że dla pielgrzymów podążających do sanktuarium maryjnego Na Górce obłęd i jak to moja babcia mówi fiksum dyrdum.

Pozdrawia

#17 matiash

• Użytkownik
  • 5 Postów:
+

Napisano 26 listopad 2010 - 15:46

No tak, dziwny ten Nasz kraj bywa czasem :) Z tego co się orientuję, to GAT już 2 razy był na aukcji wystawiony w celu sprywatyzowania jednak w ogóle nie było chętnych na kupno, może dlatego, że chodziło o całość jako GAT a nie tylko ośrodki narciarskie Szczyrk i Korbielów.

#18 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 26 listopad 2010 - 23:16

dobre wieści

"Wszystko wskazuje na to, że w tym sezonie będzie można szusować na wszystkich tras w ośrodku narciarskim Czyrna-Solisko.
Jak podaje portal Gazeta.pl, Gliwicka Agencja Turystyczna podpisała umowę ze spółką założoną przez właścicieli gruntów, na których znajdują się trasy narciarskie."

Pozdrawiam

#19 marecki

• Użytkownik
  • 569 Postów:
  • Narty:HEAD
  • Imię :Marek
  • Ulubiony stok:Blisko Domu
Reputacja: 167
+

Napisano 27 listopad 2010 - 11:54

Witam,

no cóż, z bólem serca ( ze względu na brak jakichkolwiek inwestycji) ale i radością potwierdzam że wszystkie trasy COS-u i GAT-u w tym sezonie będą otwarte, o ile spadnie odpowiednia ilość śniegu :thumbsup: Na razie sypie tylko tak żeby się nazywało przy
tem. około -4 stC. pokrywa śnieżna jakieś 5 cm :hysterical: jednak dobre i to. Wiadomo że spora część tras jednak naśnieżana nie jest, choć mam informację że GAT jest w trakcie zakończenia prac związanych z naśnieżaniem trasy z Małego Skrzycznego do Hali Skrzyczeńskiej tzw. "Akwarium" - pytanie czy zdąrzą???!!!

Pozdrawiam

PS. a teraz troszkę tak znienawidzonej reklamy przez niektórych userów, z racji tego że mieszkam w Szczyrku zapraszam wszystkich do nas na Zawsze Fajne Nartowanie :uklon2: :thumbsup:

#20 ganski

• Użytkownik
  • 43 Postów:
  • Ulubiony stok:SZrenica - bezdyskusyjnie
+

Napisano 27 listopad 2010 - 15:27

Wyświetl postUżytkownik marecki dnia 27 listopad 2010 - 11:54 napisał

Witam,

no cóż, z bólem serca ( ze względu na brak jakichkolwiek inwestycji) ale i radością potwierdzam że wszystkie trasy COS-u i GAT-u w tym sezonie będą otwarte, o ile spadnie odpowiednia ilość śniegu :thumbsup: Na razie sypie tylko tak żeby się nazywało przy
tem. około -4 stC. pokrywa śnieżna jakieś 5 cm :hysterical: jednak dobre i to. Wiadomo że spora część tras jednak naśnieżana nie jest, choć mam informację że GAT jest w trakcie zakończenia prac związanych z naśnieżaniem trasy z Małego Skrzycznego do Hali Skrzyczeńskiej tzw. "Akwarium" - pytanie czy zdąrzą???!!!

Pozdrawiam

PS. a teraz troszkę tak znienawidzonej reklamy przez niektórych userów, z racji tego że mieszkam w Szczyrku zapraszam wszystkich do nas na Zawsze Fajne Nartowanie :uklon2: :thumbsup:

A odwiedzę odwiedzę wybieram się z całą familią od 5.02- 12.02
Muszę małżonkę zarazić tą białą zarazą bo 7 latka już 2 lata temu na puchatku zaraziłem .
No 2,5 latek będzie dopingował mamę na sankach--- mam nadzieję że babcia nie zmiani zdania.
A i sam też nigdy w Szczyrku nie byłem

Użytkownik decent edytował ten post 27 listopad 2010 - 15:32
drobna poprawka :)