Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Dekalog narciarza - video

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 06 luty 2011 - 19:19

Fajne video, zrealizowane dla SiTN - ma już ze 2 lata, dawali go kiedyś na CD wraz z nowym programem nauczania, ale jakoś się nie przebił, ogólnie zniknął, trzeba mocno szukać, żeby go znaleźć, więc prawie nikt tego nie widział - a jest to atrakcyjnie zrobiona ilustracja Dekalogu FIS.

Idea jest prosta: zacznijmy wszyscy przestrzegać reguł Dekalogu FIS, i w miarę możności propagujmy to: wśród znajomych, uczniów czy nawet obcych, no i oczywiście na forum (wszelkich forach) - a że jeden obraz wart tysiąca słów, jak mówią, to film wydaje mi się szczególnie cenny.
Myślę, że wielu wypadków dałoby by się uniknąć przy powszechnej świadomości istnienia, znajomości i przestrzegania tych reguł. Przyda się w wielu wątkach, gdzie rozmowa jest o bezpieczeństwie, wypadkach, przepisach itp.

PS.
Można by to video jakoś wyróżnić, podwiesić wysoko (gdziekolwiek) - tak, żeby nie zostało zagrzebane nowymi postami.

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 06 luty 2011 - 20:10

Wyprzedzanie....u nas praktycznie nie przestrzegane. Jeden z najczęsciej łamanych punktów dekalogu narciarza.

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Ruskov

• Użytkownik
  • 15 Postów:
  • Narty:Progressor 9+
  • Imię :Jerzy
  • Ulubiony stok:Szczyrk, Janske Lazne
Reputacja: 8
+

Napisano 25 marzec 2011 - 12:45

"Nieumiejętne włączanie się do ruchu czy też wtargnięcie" również jest dość często spotykane. W tym roku jak byłem w Czechach warunki po południu były baaardzo trudne i pewna kobieta czy też dziewczyna stojąca z boku trasy nagle niespodziewanie zaczyna jechać w poprzek stoku wjeżdżając idealnie w moja linię jazdy. Na szczęście udało mi się uniknąć zderzenia choć było bardzo blisko, bo przejechałem jej po czubach nart zahaczając ją jeszcze kijkiem. Niby wyprzedzałem czy też omijałem ją prawidłowo zachowując bezpieczny dystans, ale jej 2 odepchnięcia kijkami i już znalazła się tuż przede mną. A wystarczyło spojrzeć w górę stoku, by upewnić się czy nikt nie nadjeżdża...

EDIT: A ten dekalog pamiętam oglądałem rok temu na obozie narciarskim z politechniki, który był organizowany w ramach zaliczenia w-fu :-)

Użytkownik Ruskov edytował ten post 25 marzec 2011 - 12:47

#4 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
Reputacja: 278
+

Napisano 05 grudzień 2011 - 20:20

Tak na początek sezonu pooglądałem sobie parę wątków. Ten jest warty zobaczenia.

Film :

#5 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 06 grudzień 2011 - 10:51

Zapomniałem dodać że grupa PZU która wyprodukowała ten film organizuje co roku spotkania na stoku celem jest krzewienie bezpiecznego zachowania na stoku.

Polecam tę lekturę nawet najbardziej doświadczonym narciarzom.

#6 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 07 grudzień 2011 - 18:03

Na stronie GOPR znalazłem wersję pisaną :
  • Używaj bezpiecznego sprzętu, przede wszystkim wiązań. Pamiętaj, że wiązanie jest wtedy bezpieczne, gdy jest prawidłowo ustawione. Jazda bez zabezpieczających pasków lub ski - stopów jest niewskazana.
  • Wybieraj dla siebie takie trasy i stoki, abyś zawsze panował nad szybkością. Jazdę dostosuj do swoich umiejętności, pogody, rodzaju i stanu trasy.
  • Zjeżdżaj tak, abyś nie stanowił zagrożenia dla innych i siebie.
  • Kiedy skręcasz, zachowaj bezpieczną odległość w stosunku do innych narciarzy, a przy skrzyżowaniu torów jazdy daj pierwszeństwo jadącemu wolniej lub będącemu niżej od ciebie.
  • Nie zatrzymuj się nigdy w poprzek trasy, w przewężeniach i na zakrętach, jeżeli upadniesz - wstań zaraz o ile to możliwe i zwolnij drogę.
  • Wyprzedzaj w takiej odległości, byś nie ograniczał wyprzedzanemu swobody ruchu. Na trasie można poruszać się tylko na nartach, pieszym wstęp jest wzbroniony.
  • Przestrzegaj znaków narciarskich i informacyjnych.
  • Nie zjeżdżaj blisko toru wyciągu narciarskiego i nie przecinaj trasy tego toru.
  • Pomagaj radą mniej sprawnym narciarzom. W razie wypadku udziel pomocy lub zorganizuj pomoc.
  • Dbaj o kondycję, korzystaj ze szkolenia pod okiem instruktora narciarskiego, o ile twoje umiejętności jazdy na nartach nie są wystarczające. Nauczysz się prędzej i będziesz prawidłowo wykonywał ewolucje narciarskie. Szkolenie i treningi można wykonywać tylko w wyznaczonych miejscach.
Dołączona grafika

http://www.gopr.pl/i...?action=dekalog

#7 KubaR

• Użytkownik
  • 169 Postów:
Reputacja: 77
+

Napisano 18 grudzień 2011 - 19:02

Wyświetl postUżytkownik Adrian dnia 07 grudzień 2011 - 18:03 napisał

Na stronie GOPR znalazłem wersję pisaną : http://www.gopr.pl/i...?action=dekalog

To akurat nie jest "Dekalog FIS" tylko taki zbiór rad (występuje w menu jako Poradnik->Wskazówki dla narciarzy).
Dekalog FIS znajduję się w menu jako: Poradnik->Dekalog narciarski, z linkiem tu: http://gopr.pl/index...alog_narciarski).
Z bliżej nieokreślonych przyczyn (pewnikiem się webmasterowi pokićkało) obie strony mają taki sam tytuł: "Dekalog narciarski".

Dekalog, oraz kilka innych zasad bezpieczeństwa jest również opisany w II części szkolenia "W górach bezpiecznie": http://gopr.com.pl/. Niestety z różnych powodów nie jest ono tak fajne jak mogłoby być, ale może coś wniesie.

Pozdrawiam,

Kuba

#8 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 18 grudzień 2011 - 20:30

Dzięki Kuba. Strona jest super. Tutaj bezpośredni link do dekalogu : http://www.bezpieczn...alog_narciarski

Ale cała strona : http://www.bezpieczna-zima.pl/ też warta jest popatrzenia.

.Dołączona grafika

#9 Adrian

• Użytkownik
  • 1346 Postów:
+

Napisano 19 grudzień 2011 - 18:43

I takie sobie dekalogi na zdjęciach.

Załączone pliki