Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Wierchomla Dwie Doliny Muszyna

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
  • Narty:Fisher Rx8
  • Imię :Radek
  • Ulubiony stok:Brak :((
Reputacja: 195
+

Napisano 05 luty 2011 - 20:18

Stacja Narciarska Wierchomla Dwie Doliny Muszyna

Wieś Wierchomla Mała w województwie małopolskim, powiat nowosądecki, położona 10 km na wschód od Piwniczna-Zdrój

Wyciągi/Trasy
Wierchomla 1 - długość 2000 m niebieska/czerwona
Toczek - 550 m czerwona
Fiedor - 650 m niebieska
Polanki - 1000 m niebieska
Płatek - 900 m niebieska
Frycek - 900 m niebieska
Szczawnik 1 - 2200 czerwona
Szczawnik 2 - 1060 niebieska/zielona
Stonoga - 110 m zielona

Cennik
Cennik

Kamera
Kamery

Wypożyczalnia
Wypożyczalnia

Szkoła narciarska
Szkoła narciarska

Parking
Poniżej ośrodka, bezpłatny oraz w okolicy wyciągu płatny

Geolokalizacja
Mapa

Kontakt
Biuro Wierchomla, informacje dla narciarzy:
Wierchomla Mała 21
33-350 Piwniczna Zdrój
tel. (18) 414 32 64

tel./fax (18) 414 32 65

Użytkownik decent edytował ten post 05 luty 2011 - 20:19

#2 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 05 luty 2011 - 20:42

Relacja z wyjazdu w dniach 22 -28 Stycznia 2011

Zima tego roku była w kratkę

Załączony plik  parking.jpg (558,92 KB)
Ilość pobrań: 32
Parking bezpłatny jakieś 300 m przed stacją

Załączony plik  droga z parkingu.jpg (250,58 KB)
Ilość pobrań: 39
Załączony plik  droga do wyciągu.jpg (584,75 KB)
Ilość pobrań: 44
Załączony plik  droga z parkingu1.jpg (290,95 KB)
Ilość pobrań: 44
Droga do stacji

Załączony plik  stacja dolna.jpg (602,75 KB)
Ilość pobrań: 46
Stacja (uff)

Załączony plik  droga do wyciagu.jpg (559,79 KB)
Ilość pobrań: 46
Jeszcze kilka stopni i można zakładać narty

Załączony plik  trasa końcówka.jpg (500,34 KB)
Ilość pobrań: 48
Załączony plik  trasa dół z góry.jpg (587,41 KB)
Ilość pobrań: 42
Widok na największe utrapienie początkujących narciarzy (wąsko, stromo, lód, muldy)

Załączony plik  środek trasy z krzesła.jpg (431,71 KB)
Ilość pobrań: 41
Załączony plik  środek trasy.jpg (541,01 KB)
Ilość pobrań: 40
Załączony plik  szalas.jpg (521,81 KB)
Ilość pobrań: 39
Środek trasy wypłaszczenie ale jest Karczma/Szałas - gdzie można się ogrzać :)

Załączony plik  kanjpa na górze.jpg (847,57 KB)
Ilość pobrań: 41
W drodze na Szczawnik można zasilić baterie

Załączony plik  ze szcawnika.jpg (546,76 KB)
Ilość pobrań: 40
Droga na Szczawnik po naładowaniu bateri

Załączony plik  frycek.jpg (401,76 KB)
Ilość pobrań: 31
Frycek czyli w drodze na Szczawnik

Pozdrawiam

#3 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
  • Narty:volkl attiva
  • Ulubiony stok:ośrodki na Słowacji i w Alpach Włoskich, tam, gdzie dużo śniegu i dobra zabawa :)
Reputacja: 90
+

Napisano 07 luty 2011 - 21:07

W niedzielę, 6 lutego pojechałyśmy z koleżankami do Wierchomli :) Po przyjeździe na miejsce po godz. 9.00 miny miałyśmy trochę niewesołe, na głównej trasie krzesełkowej z Wierchomli ziemia wystawała spod sniegu, były lodowe kałuże na trasie :unsure: Szarość krajobrazu nie napawała optymizmem. Ale nic, pojechałyśmy krzesełkiem, potem spróbowałyśmy orczyka i później, zdecydowałyśmy się przejechać na drugą stronę, południowy stok od Szczawnika. I to był bardzo dobry pomysł :Papryczka: . Ja byłam tam pierwszy raz, moje koleżanki pamiętały Wierchomle z poprzednich sezonów.
Po trasie Szczawnika pojeździłyśmy dłuższą chwilę, bardzo fajna trasa, początkowo na rozruch łagodna, śnieg też super, choć na południowym stoku. To tam tak jakoś na odwrót? :baby: Na północnym miękki, mokry śnieg jak kasza, na południowym utwardzony, super :D
Załączony plik  DSCN4437.jpg (36,12 KB)
Ilość pobrań: 25
orczyk po lewej stronie od krzesłka jeszcze na północnej stronie stoku, też fajna trasa o fajnym nachyleniu
Załączony plik  DSCN4439.jpg (48,56 KB)
Ilość pobrań: 27 widok na góry, tam, gdzieś daleko na horyzoncie słoneczko świeci :foch:
Załączony plik  DSCN4449.jpg (23,85 KB)
Ilość pobrań: 34
to już na południowej stronie
Załączony plik  DSCN4451.jpg (28,38 KB)
Ilość pobrań: 38
Załączony plik  DSCN4453.jpg (25,67 KB)
Ilość pobrań: 36 groźne chmury się zbliżają
Niestety krótko po 14tej zaczął padać deszcz, najpierw taki delikatny, no a potem już było coraz gorzej. Na koniec to już na całego sie rozpadało, więc koło 16tej wróciłyśmy do autokaru :( Pomimo tego deszczu uważam wyjazd za bardzo udany, pomimo niedzieli i ferii nie było dużo ludzi, żadnych kolejek do wyciągów po południowej stronie super :D Myślę też, że na północnym stoku przy lepszych warunkach śniegowych trasa jest równie fajna. Super pomysł z połączeniem obu stoków. Pojadę tam jeszcze bez dwóch zdań :) A, tylko czemu kawa i herbata są aż po 6,50 zł, frytki też, chyba, że tam wszystko po 6,50 zł? :luz:

Załączone pliki

Użytkownik Katarynka edytował ten post 07 luty 2011 - 22:13

#4 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 07 luty 2011 - 22:04

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 07 luty 2011 - 21:07 napisał

Po trasie Szczawnika pojeździłyśmy dłuższą chwilę, bardzo fajna trasa, początkowo na rozruch łagodna, śnieg też super, choć na południowym stoku. To tam tak jakoś na odwrót? :baby: Na północnym miękki śnieg jak kasza, na południowym utwardzony, super :D

Jaworzyna, gdzie bylismy w weekend jest blisko. Tzn. idac lub jadac gorami, bo szosa trzeba objechac kawal drogi. Faktycznie w niedziele od 13-14 zaczelo mżyc, bo trudno to padaniem nazwac. Po pobycie w obu stacjach, stwierdzam, ze trasy Jaworzyny Krynickiej sa duzo lepsze, nawet od Szczawnika. Idealem byloby polaczenie wszystkich trzech stacji i byc moze kiedys to nastapi. Herbata na Jaworzynie troche tansza. Niecale 5 zl. :)

PS. Mozesz dawac troche wieksze zdjecia? Ja swoje zmniejszam do 800x600 i to wydaje sie optymalne.

Użytkownik o_andrzej edytował ten post 07 luty 2011 - 22:06

#5 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
  • Ulubiony stok:ośrodki na Słowacji i w Alpach Włoskich, tam, gdzie dużo śniegu i dobra zabawa :)
+

Napisano 07 luty 2011 - 22:18

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 07 luty 2011 - 22:04 napisał

Faktycznie w niedziele od 13-14 zaczelo mżyc, bo trudno to padaniem nazwac.

Później już padało na całego, nie było przyjemności z jazdy. Mżawkę od deszczu umiem odróżnić :) O której skończyliście jeździć?

#6 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 07 luty 2011 - 22:57

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 07 luty 2011 - 22:18 napisał

Później już padało na całego, nie było przyjemności z jazdy. Mżawkę od deszczu umiem odróżnić :) O której skończyliście jeździć?

Jakis kwadrans po 15-ej. Faktycznie pod koniec padalo. Ta mzawka czy deszczyk przeszkadzala mi glownie w jednym. Zalewala gogle i bardzo spadala widocznosc. A bez gogli jezdzic nie moge.

#7 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
+

Napisano 08 luty 2011 - 09:43

Wyświetl postUżytkownik o_andrzej dnia 07 luty 2011 - 22:57 napisał

Zalewala gogle i bardzo spadala widocznosc.

U mnie podobnie :) wycieraczki by się przydały :lol: i ciuchy mokre ;)
A jeszcze miałam zapytać, czy deczko_inny, czy Ty nie byłeś przypadkiem w Wierchomli w niedzielę? Z jakiegoś zdjęcia zapamiętałam Twoje blue spodnie (mój ulubiony kolor, dlatego zapamiętałam ;) i widziałam takiego pana w Twoich spodniach - super na krawędziach carvingiem jeździł :D - obserwowałam z krzesełka :D

#8 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 08 luty 2011 - 17:10

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 08 luty 2011 - 09:43 napisał

A jeszcze miałam zapytać, czy deczko_inny, czy Ty nie byłeś przypadkiem w Wierchomli w niedzielę?

był!

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 08 luty 2011 - 09:43 napisał

super na krawędziach carvingiem jeździł

to go nie było !

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#9 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
+

Napisano 08 luty 2011 - 20:25

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 08 luty 2011 - 17:10 napisał

to go nie było !

to był, czy go nie było ? czy był, tylko nie on ? :hysterical: :ukryty: i tak po ptokach, nie podeszłam, nie zapytałam ;)
:uklon2:

#10 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 09 luty 2011 - 19:31

Uzupełnię swoją relację a więc chciałem podziękować o_Andrzejowi, Kiedarowi oraz Łysemu że chciało im się jechać do Wierchomli dziękuje za miłe towarzystwo i spotkanie.
Na w Wierochomli był również Janior wraz z rodziną serdecznie pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Pogoda nam dopisała pierwszego dnia spadło z 20 - 30 cm śniegu później również dopadało więc na śnieg i pogodę nie mogliśmy narzekać. Co innego stok i jego przygotowanie dwa razy pod rząd trafiły nam się średnie warunki - widać że stok jest ratrakowany ale raczej w nocy a później to już totalna zlewka co się dzieje na stoku jeżeli śnieg spadnie nad ranem gwarantowaną mamy jazdę w puchu :) nawet pan ze szkoły narciarskiej narzekał na stan stoku.
Co do samego stoku jest w sam raz dla osób początkujących mi osobiście nie odpowiadał tzn jego ukształtowanie jest taki schodkowy stromo płasko stromo długooooo płasko i znowu stromo lubię jak stok jest nachylony jednolicie tak abym widział co się dzieje przede mną a tu trzeba zwolnić aby upewnić się że nikt nie stoi za załamaniem.
Jest kilka tras Polanki doskonały dla uczących się i Frycek ten dla bardziej ambitnych ale też taki z załamaniami :) reszta tras była zamknięta, dojście do Szczawnika jest w miarę łatwe co innego z powrotem trzeba się trochę napracować.
Szczawnik też jest bardzo dziwny początek jest płaski jak stół powiedział bym że to trasa zielona druga część już ciekawsza, równo nachylona tylko w niektórych miejscach dość ciasna zwłaszcza tam gdzie stoją słupy kanapy.
Czy pojadę tam jeszcze raz - nie wiem...............

jeszcze film

A jeszcze coś dla osób z dziećmi gorąco polecam kwaterę w której spaliśmy Mirabelka w Piwnicznej. Kwatera oddalona od centrum i wszędzie jest daleko ale osoby z małymi dziećmi będą naprawdę szczęśliwe jest specjalny pokój zabawa w którym nasza Weronika spędzała dużo czasu mnóstwo zabawek, książek gier, pokój zabaw jest połączony z dwoma pokojami więc polecam go każdemu kto wybiera się z dziećmi od roku w wzwyż dziecko ma co robić i się nie nudzi zwłaszcza gdy na narty jeszcze za wcześnie a ktoś musi z dzieckiem posiedzieć w domu.

Pozdrawiam

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 09 luty 2011 - 20:35

Wrzuć jakieś fotki, nie bądz żyła ! Musiało być ciekawie, a ja lubię poplotkować ;)

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#12 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 09 luty 2011 - 20:47

Cytat

był!

Cytat

to go nie było !

Cytat

to był, czy go nie było ? czy był, tylko nie on ?

Chciałem odpowiedzieć, ale teraz już sam nie wiem, czy był, czy go nie było :hysterical:

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 08 luty 2011 - 20:25 napisał

i tak po ptokach, nie podeszłam, nie zapytałam

I bardzo dobrze, bo go nie było :zab:

#13 Katarynka

• Użytkownik
  • 101 Postów:
+

Napisano 10 luty 2011 - 21:39

Wyświetl postUżytkownik deczko inny dnia 09 luty 2011 - 20:47 napisał

I bardzo dobrze, bo go nie było :zab:

O, kurcze, dzięki, dobrze, że nic nie mówiłam :D wyobrażam sobie minę tego pana: "Przepraszam, czy pan deczko inny?" :zemdlal: :lol: :lol:

#14 decent

• Użytkownik
  • 372 Postów:
+

Napisano 10 luty 2011 - 21:48

Katarynka dziękuje

:hysterical: :hysterical:

Pozdrawiam

Użytkownik decent edytował ten post 10 luty 2011 - 21:48

#15 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 10 luty 2011 - 21:56

Wyświetl postUżytkownik Katarynka dnia 10 luty 2011 - 21:39 napisał

O, kurcze, dzięki, dobrze, że nic nie mówiłam :D wyobrażam sobie minę tego pana: "Przepraszam, czy pan deczko inny?" :zemdlal: :lol: :lol:

Nie, nie tak. Najlepiej zapytać: "Przepraszam, czy pan przypadkiem nie jest deczko inny". Ciekawe co by odpowiedział? :hysterical: