Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Trochę o 9X Rossignola z 08/09 i "spiskowej teorii dziejów"

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 styczeń 2009 - 16:44

Będąc w Święta w Zdiarze miałem okazję pojeździć na gigantowej ? narcie Rossignola 9X z tego sezonu. Stok dupiasty ale pusty tak po złożeniu na 8 skrętów.
Narta opisywana w katalogach jako ?najwyższy model gigantowi? była w długości 170 cm
Taliowanie 124-80-112 promień coś około 15/16m. Trasa była ubita ale nie betonowa.
I to w zasadzie tyle.
To co zrobił Rossignol to kpina !!! ale za to doskonale wpisująca się trendy lansowane przez
?dziadków? z Fis-u i ?pilotów wycieczek?.
Do rzeczy więc, kiedyś były narty proste długie ,proces szkolenia długi żmudny i na lata. Sport był wyraźnie obok narciarstwa popularnego. Narciarstwo było elitarne, wyjazdy wymagały wyrzeczeń, podchodzenia, stoki nie były ratrakowane, linki wyrwirączek mazały ciuchy ale było romantycznie bo narty to były Góry.
Oczywiście były w sprzęcie popularnym ?rewolucje? typu nie przykręcane krawędzie, narty typu compakt i inne ale dalej było sentymentalnie i klimatycznie. Zmieniały się style Włoski, Francuski pojawiały się fajne nazwy jak krystiania odchyleniowa i temu podobne. Nauczaniem zajmowali się Pasjonaci albo Goprowcy/Toprowcy . Szczyrk/Korbielów był zawsze pełny, kopalniane autobusy dowoziły klientelę ze sprzętem z Giweksów - było wesoło flaszka w autobusie następna na stoku i to była następna obok grupy wyszkolonej i zarażonej przez Pasjonatów fanów Gór i Nart grupa narciarzy.
Młodzież załapywała się na ten piękny sport ale raczej ta z domów z Górskimi tradycjami i ta zasilała jedną z grup a uczestnicy koloni/wyjazdów narciarskich organizowanych przez górnictwo i hutnictwo to była ta druga grupa. Czasy się zmieniały mury padały zaczęły się Alpy.
I wtedy nastąpiło bum . Stał się Snowboard i taliowana narta.
Młodzi ludzie poszli w Snowboard bo to była wolność, swoboda, specyficzny styl.
Na Allegro w pozycji sporty zimowe zmieniły się proporcje snowboard + otoczka to było 100 a narty 40. Ludzi chcieli się zrzeszać, szkolić, trenować ale ?dziadki? powiedziały nie ! . Spodnie z krokiem w kolanach a Fe? .I trwały długie boje o założenie organizacji dla tych nienormalnych luzaków. Jeżeli chodzi o narty mocno talkowane to środowisko NTN-owców przebiło się przez betonik PZN-u i zapanował ?carving? w programach szkolenia oczywiście też. No i zaczęli go nauczać ludzie różnej maści z przewagą działaczy i zasłużonych instruktorów nie mających o tym pojęcia. No i na stokach zaroiło się od ?goryli? i różnych innych ?zbieraczy grzybków? było radośnie sprzedaż nart ruszyła i karuzela zaczęła się kręcić. I nagle grono dziadków z PZN-u / Sitnu / Fis stwierdziło, że ten carving jest jednak be bo rypie po kolanach ?podczas zbierania grzybków przy narcie? no i tak na dobrą sprawę to nie ma go kto uczyć (bo szkoły ,które zaczęły się w tym specjalizować i instruktorzy aktywnie startujący w zawodach i uczący ?sportu? stały się dla SITN-u be.. ). Narty dalej miały być klimatyczne i cykl szkolenia miał trwać minimum 3 lata (kasa).
Wygrała idea, że Carving to Sport czyli najwyższy stopień wtajemniczenia i ma być nauczany gdy adept okrzepnie w bojach pokocha Góry i łaskawie zostanie dopuszczony do grona wybranych. Czy to dobrze ? Nie wiem myślę,że wszystko zależy od tego czego Go wpierw nauczymy.
Tylko jak to wytłumaczyć tym tłumom dla ,których narciarstwo stało się formą rekreacji i ich liczba przerosła oczekiwania PZN/SITN ?. Ano ?lobby? wymyśliło ,że potrzeba narty uniwersalnej czyli takiej, która pojedzie nawet po trawie, sama dostosuje się do stylu jadącego i mu wybaczy wszystko (łącznie z grzechami młodości) to jeżeli chodzi o cywilne narciarstwo natomiast jeżeli chodzi o sport to nośne stały się hasła prostowania nart i zakrętów ma być Speed i widowisko. Efektem tych działań w sferze cywilnej jest właśnie 9X z sezonu 08/09 czyli sportowa, uniwersalna narta zupełnie bez jaj ale za to jeżdżąca w puchu i po trawie.
Całe szczęście, że Europa stoi przed nami otworem i pomimo rozjechania się sportu z cywilnym narciarstwem można na razie jeszcze bez zezwolenia PZN/SITN kupić narty komórkowe i jeździć na nich dynamiczny karwing (tj. bezpieczny skręt cięty w różnych jego odmianach) wykorzystując do tej zabawy (bo to zabawa i przyjemność) wszystkie odpowiednio przygotowane hałdy, trasy, traski, boiska i lotniska.

Tyle ?spiskowej teorii dziejów? w większości to skróty myślowe ale myślę, że przesłanie jest jasne.
Mirek

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 08 styczeń 2009 - 17:08

Fajnie napisane ale o samej narcie niewiele, czy mógłbyś porównać do 9x ti z poprzedniego sezonu bo właśnie to teraz moje główne narty i uważam że już właściwie to nic mi więcej nie potrzeba.
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 08 styczeń 2009 - 17:21

"jabol":27533xc8 napisał:

Fajnie napisane ale o samej narcie niewiele, czy mógłbyś porównać do 9x ti z poprzedniego sezonu bo właśnie to teraz moje główne narty i uważam że już właściwie to nic mi więcej nie potrzeba.
Mam 9X z 06/07 i to jest inna jakość , rasowy racecarver idealny na polskie "giganty" da się na nim wykręcić w 8 m (promień 15), rozkład sztywność wyraźnie inny niż w slalomkach to tyle. O 08/09 mułowata przy przechodzeniu z krawędzi na krawędz,bardziej miękka poprzecznie od 06/07 w/g mnie to inaczej pomalowany Zenith ,widać kompromis pomiędzy "pseudo uniwersalnością" a tym ,że ma to być "gigantka". Może teraz będzie taki trynd ,że narta do cywilnego sportu będzie miała pod butem 80/90 ale to zawsze będzie narta do karwingowego spokojnego bujania się ze skrętu w skręt a nie do krzesania iskier. No chyba,że gdzieś na tej narcie jest przełącznik dynamika on/off a ja go nie widziałem.

#4 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 08 styczeń 2009 - 18:32

A ja gdzieś pisałem o 9S tegorocznych,tylko wcięło.W Witowie załapałem się na demo tour i niestety nie napiszę że miałem przyjemność,bo to przyjemność nie była,pośmigać na wspomnianej narcie.Nie dziwię się Marcinowi,że miał trudności ze szybką zmianą krawędzi,bo takowej nie ma.W ogóle to się czułem jak na allmoutain,chętniej w puch niż na ubite,ale ponoć komórka tej overoversize talii nie ma,to można na niej vertical przejechać.Nie dziwi mnie też brak rossiego na World Ski Test,bo noty to by dostali ale za rozmiar.Zdecydowanie slalomka nie w moim typie.

#5 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
Reputacja: 890
+

Napisano 08 styczeń 2009 - 21:38

No to co się dzieje z tymi rosołkami?
Bubel, czy przystosowane do odpowiednich warunków i stoków??

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#6 Guest_MirekN_*

• -->
  • GUESTS

Napisano 09 styczeń 2009 - 13:41

"pit":7kjpcxop napisał:

No to co się dzieje z tymi rosołkami?
Bubel, czy przystosowane do odpowiednich warunków i stoków??
A co to są odpowiednie warunki i stoki dla narty, która jest reklamowana jako "narta sportowa" ? Puch,breja czy betonik ?

#7 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 09 styczeń 2009 - 14:03

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak samemu sprawdzenie tego wynalazku. Może będzie okazja za tydzień dokładnie.
Zobaczę na swojej skórze jak to wygląda.

Giełda narciarska

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#8 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 09 styczeń 2009 - 18:11

"MirekN":26984p24 napisał:

To co zrobił Rossignol to kpina !!! ale za to doskonale wpisująca się trendy lansowane przez
?dziadków? z Fis-u i ?pilotów wycieczek?.

Mirku, przesadzasz. 9X rzeczywiscie bardziej przypomina allmountain niz slalom carver, glownie przez owe 80 cm pod butem. Ale to moze byc jednorazowa proba, a nie tendencja. Wszystkie firmy, w tym i Rossygnol, maja w ofercie rozne modele.

Ogolnie panujaca tendencja wsrod producentow jest jedna: jak najwiecej sprzedac. A komu sie najwiecej sprzedaje? Sredniakom, bo takich jest najwiecej. A jak sredniacy, do ktorych wiekszosc z nas sie zalicza, jezdza? Ano srednio, tzn. bez przesadnego akcentowania jakiejs techniki jazdy, mozliwie jak najwygodniej i najprzyjemniej. Sredniak nie pojedzie ani dynamicznym smigiem po muldach ani ekstremalnym carvingiem z wykladaniem sie na stoku. I nie z powodu braku umiejetnosci. To tez, ale podstawowy problem lezy w ogolnym przygotowaniu do takiej jazdy. Dynamiczny carving, zwlaszcza krotki skret, wymaga duzej gibkosci i elastycznosci m.in. w pasie biodrowym, silnych nog, sprawnych kolan. Ostry smig po muldach jest bardzo wyczerpujacy, trzeba dysponowac naprawde niezla kondycja, by po przejechaniu 2-3 garbow nie lapac rozpaczliwie powietrza. Kto z nas dysponuje takimi mozliwosciami? Przecietny narciarz jezdzi wiec w miare spokojnie, unika trudnych i ekstremalnych pozycji, bo albo ich nie potrafi wykonac albo nie ma do nich sil. A jakim stylem jezdzi? Takim sobie. I tak ma radoche.

Instruktorzy, szkoly narciarskie itp. nastwione sa przede wszystkim na szkolenie sredniakow. Tacy karwingowi zapalency jak Ty stanowia wyjatek. Program nauczania tez nastawiony jest na sredniakow i nie ma sie czemu dziwic. Polski program nauczania z 2005 r., ktorego plytke na pewno masz (a jak nie masz moge Ci podrzucic) jest wlasnie nastawiony na takie sredniactwo. I bardzo dobrze. Faktycznie, mozna dyskutowac czy nie lepiej byloby umiescic w nauczaniu skret carwingowy, a wiec na krawedzi, na poczatku, przed klasycznym NW. Jedno co mam do zarzucenia programowi, to brak wprowadzenia elementow odciazenia dolnego czyli wszelkiego rodzaju technik pozwalajacych na plynny skret bez ruchu tulowia gora-dol. Nic sie nie mowi o skrecie z kompensacja, ktory wydaje mi sie kluczowy w nieco bardziej zaawansowanej jezdzie, nie tylko na krawedzi zreszta. Pokaz smigu carvingowego na plytce jest po prostu kiepski. Niczym sie nie rozni od smigu klasycznego z odciazeniem NW i klasycznym pompowaniem tulowia. Zreszta wiele o tym dyskutowalismy na innym forum. Ale pomijajac te dosc istotne zarzuty, program jest niezly i komletny. I instrukorzy, ktorzy staraja sie go realizowac, wykonuja dobra robote. Maja wyszkolic przecietnego narciarza, ktory z przyjemnoscia, nie stanowiac wielkiego zagrozenia dla sobie i innych, zjedzie te 7-10 dni w roku z przecietnej gorki. Zadnych ekstremow, muld, sniegu po pachy czy carvingowego wykladania sie na stoku. I tak sie ten swiat toczy i bedzie toczyl, bo inaczej nie moze.

#9 filinator

• Użytkownik
  • 418 Postów:
Reputacja: 8
+

Napisano 09 styczeń 2009 - 19:58

Andrzeju ,zgoda co do sprzedaży większościowej nart dla średniaków,tylko że przy obecnej różnorodności nart,te topowe z grupy race do takowych narciarzy nie są adresowane.Może się mylę,ale sądzę ,że wielu rossi rozczarował swoim wyrobem z literką 9(zarówno S jak i X) i wielu tych rozczarowanych będzie podchodzić z dużą rezerwą do tej firmy.Wystarczy w przyszłym sezonie rzycić okiem na katalog i wymiary narty i mieć jasność co do chęci nie tyle zakupu,co nawet jazdy.112 w piętce,to tyle co zeszłoroczny SLX Elana miał w dziobie,przy 104 na piętce można było się bawić w szybką zmianę i takie tam,przy czym miało sie fajne uczucie wykończenia skrętu mocnym podjazdem.A rossi,wywalił nartę z kosmosu,która jest mułem,przynajmniej jak dla mnie.
Przypomina to trochę udoskonalanie dynastara,który jak wszedł z omeglassem,to nie miał sobie równych(te pamiętne stalowe dzioby nosorożca),potem tak udoskonalano tą nartę,że jeździło się na niej jak na kołku,za sztywna,bez dynamiki,taka bez jaj.Może to jakaś cecha firm francuskich,czy co?

#10 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 11 styczeń 2009 - 12:05

Faktycznie cos z ta geometria Rossy wsrod topowych (ale wciaz amatorskich) nart jest nie tak. Dlaczego takie szerokie? Nie rozumiem tego, ale nie sadze by byla to celowa polityka lobby starej generacji instuktorow i innych dzialaczy, ktorym nie w smak karwing, jak sugeruje Mirek. Inne firmy nie ida sladem Roosy. Zobaczymy. Rynek zweryfikuje. W koncu takie narty kupuja swiadomi narciarze. Jak im nie przpasuje nie kupia i jeszcze innych do kupowania zniecheca.

Ja sie odnioslem bardziej ogolnie do tego co pisal Mirek, jak wiadomo, zapalony karwingowiec. Nie pierwszy raz zreszta. Nie wierze w zadne spiski antykarwingowe. Wg. mnie wszystko sie dzieje jak nalezy. Jesli mozna bylo mowic o jakims oporze przeciwko karwingowi, to mialo to miejsce dobre 10 lat temu. Czesc instruktorow i dzialaczy nie poczula/opanowala technik karwingowych i jak to czesto bywa w takich wypadkach, wypowiadala sie wstrzemiezliwie, a nawet przeciw niemu. Dzis wszyscy oni jezdza takze karwingiem. Zreszta mit nowosci i rewolucyjnosci zwiazany z karwingiem dawno juz przyszarzal, a wszystko wraca do normy. A norma jest np. niezly program nauczania PZN/SITN, o ktorym wyzej pisalem i w ktorym techniki karwingowe znajduja nalezne im, wg. mnie we wlasciwej proporcji czyli bez przesady, miejsce.

#11 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
+

Napisano 11 styczeń 2009 - 20:33

Dobrze że nie samym rosołem człowiek żyje i może zasunąć sobie np. pomidorową

Giełda narciarska