Niedawno wróciliśmy z narciarskiego wypadu do Włoch, którego głównym celem było Alpen di Siusi.
Przyznam szczerze, że do tej pory jeździłem po naszych krajowych stokach, trochę na Słowacji i raz byłem w Austrii na Stubaiu (i myślałem, że jest pięknie)
Jednak to co zobaczyłem i przeżyłem we włoskich Dolomitach przeszło moje oczekiwania
Ale od początku.
Pomysł wypadku zrodził się na początku grudnia, biorąc pod uwagę okres ferii – mogliśmy wyjechać w terminie 14-22.01.2011r. Zaczęły się gorączkowe poszukiwania apartamentów. Między innymi natrafiłem na ofertę z holidey-home 24 (więcej na ten temat znajdziecie tutaj):
http://www.kochamnar...iday-home24com/
Sam ośrodek narciarski położony w przepięknej dolinie, otoczonej malowniczymi szczytami.
http://www.skionline...taj&id_txt=2361 – tutaj znajdziecie wiele ciekawych informacji.
Ja, mój syn i znajomi byli pod wielkim wrażeniem – wiele wyciągów, świetnie przygotowane trasy, całe mnóstwo dodatkowych atrakcji (tory saneczkowe wzdłuż większości tras narciarskich - darmowe, trasy dla narciarzy biegowych, dla osób lubiących spacery itp). Większość wyciągów to kanapy 4,5 i 6 osobowe. Wszystkie wyciągi połączone trasami i ta pogoda… Czegoś takiego jeszcze w górach o tej porze roku nie widziałem – czyste, błękitne niebo, czasami „przeorane” biała smugą pozostawiona przez samolot, wspaniała przejrzystość powietrza, która pozwalająca cieszyć się niezapomnianym widokiem na Austriackie Alpy i temperatura, która w słońcu dochodziła do 27C
Brak kolejek do wyciągów, wiele miejsc w których można odpocząć, przysiąść na chwile i pozachwycać się tym „cudem natury” a przy okazji zjeść regionalna potrawę, czy napić się czegoś dobrego (np. bombardinio
Ośrodek naprawdę godny polecenia dla wszystkich lubiących „białe szaleństwo” , niezależnie czy jeździe na „parapecie” czy na boazerii
Jeśli chodzi o trasę z polski, to jechaliśmy z Katowic na Cieszyn, Wiedeń, Innsbruck, Przełęcz Bremę i na Bozen. Długość trasy 1000 km, czas przejazdu w obie strony po 10h. Nie natrafiliśmy na żadne korki, czy inne przeszkody na trasie
Pozdrawiam i polecam
Sebastian Kaiser
P1169324.JPG (208,19 KB)
Ilość pobrań: 43
P1169318.JPG (239,19 KB)
Ilość pobrań: 57
P1169288.JPG (197,42 KB)
Ilość pobrań: 56
P1159178.JPG (190,09 KB)
Ilość pobrań: 54
P1189461.JPG (202,55 KB)
Ilość pobrań: 54