Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Alpen di Siusi

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sebol73

• Użytkownik
  • 13 Postów:
  • Narty:SALOMON
  • Imię :Sebastian
  • Ulubiony stok:Korbielów, Szczyrk, Wisła, Zakopane
Reputacja: 8
+

Napisano 05 luty 2011 - 11:45

Alpen di Siusi

Niedawno wróciliśmy z narciarskiego wypadu do Włoch, którego głównym celem było Alpen di Siusi.
Przyznam szczerze, że do tej pory jeździłem po naszych krajowych stokach, trochę na Słowacji i raz byłem w Austrii na Stubaiu (i myślałem, że jest pięknie) :hysterical:
Jednak to co zobaczyłem i przeżyłem we włoskich Dolomitach przeszło moje oczekiwania :thumbsup:
Ale od początku.
Pomysł wypadku zrodził się na początku grudnia, biorąc pod uwagę okres ferii – mogliśmy wyjechać w terminie 14-22.01.2011r. Zaczęły się gorączkowe poszukiwania apartamentów. Między innymi natrafiłem na ofertę z holidey-home 24 (więcej na ten temat znajdziecie tutaj):

http://www.kochamnar...iday-home24com/

Sam ośrodek narciarski położony w przepięknej dolinie, otoczonej malowniczymi szczytami.

http://www.skionline...taj&id_txt=2361 – tutaj znajdziecie wiele ciekawych informacji.

Ja, mój syn i znajomi byli pod wielkim wrażeniem – wiele wyciągów, świetnie przygotowane trasy, całe mnóstwo dodatkowych atrakcji (tory saneczkowe wzdłuż większości tras narciarskich - darmowe, trasy dla narciarzy biegowych, dla osób lubiących spacery itp). Większość wyciągów to kanapy 4,5 i 6 osobowe. Wszystkie wyciągi połączone trasami i ta pogoda… Czegoś takiego jeszcze w górach o tej porze roku nie widziałem – czyste, błękitne niebo, czasami „przeorane” biała smugą pozostawiona przez samolot, wspaniała przejrzystość powietrza, która pozwalająca cieszyć się niezapomnianym widokiem na Austriackie Alpy i temperatura, która w słońcu dochodziła do 27C :goraco:
Brak kolejek do wyciągów, wiele miejsc w których można odpocząć, przysiąść na chwile i pozachwycać się tym „cudem natury” a przy okazji zjeść regionalna potrawę, czy napić się czegoś dobrego (np. bombardinio :zeby: )
Ośrodek naprawdę godny polecenia dla wszystkich lubiących „białe szaleństwo” , niezależnie czy jeździe na „parapecie” czy na boazerii :D . Ja osobiście polecam go rodzinom z dziećmi. Każdy znadzie tam dla siebie cos odpowiedniego.

Jeśli chodzi o trasę z polski, to jechaliśmy z Katowic na Cieszyn, Wiedeń, Innsbruck, Przełęcz Bremę i na Bozen. Długość trasy 1000 km, czas przejazdu w obie strony po 10h. Nie natrafiliśmy na żadne korki, czy inne przeszkody na trasie :crazy_pilot:

Pozdrawiam i polecam :uklon2:

Sebastian Kaiser

Załączony plik  P1169324.JPG (208,19 KB)
Ilość pobrań: 43Załączony plik  P1169318.JPG (239,19 KB)
Ilość pobrań: 57Załączony plik  P1169288.JPG (197,42 KB)
Ilość pobrań: 56Załączony plik  P1159178.JPG (190,09 KB)
Ilość pobrań: 54

Załączony plik  P1189461.JPG (202,55 KB)
Ilość pobrań: 54Załączony plik  P1189447.JPG (180,18 KB)
Ilość pobrań: 52Załączony plik  P1169326.JPG (189,19 KB)
Ilość pobrań: 50

Załączone pliki

#2 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
  • Imię :Piotr
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 890
+

Napisano 05 luty 2011 - 11:48

Dzięki Sebastianie za relację. Tak to rozumiem ;)

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#3 Sebol73

• Użytkownik
  • 13 Postów:
+

Napisano 05 luty 2011 - 11:53

Wyświetl postUżytkownik Pit dnia 05 luty 2011 - 11:48 napisał

Dzięki Sebastianie za relację. Tak to rozumiem ;)

Mówisz i masz... :thumbsup:

SK,

#4 gajowy01

• Użytkownik
  • 167 Postów:
  • Narty:Kneissl WS SL, ZAI Classic, Scott SDR, Volkl RC, Atom Metron i SX
  • Imię :Krzysztof
  • Ulubiony stok:...alpejski ;)
  • Właściciel:+
  • Instruktor:+
Reputacja: 65
+

Napisano 05 luty 2011 - 16:50

A jeździliście w Gröden/Val Gardena? Pytam bo nic nie wspominasz a chcąc nie chcąc to ten sam skipass a tras 3x więcej w sumie :)
No i widoki, trasy itp. jeszcze lepsze, Seiseralm/Alpe di Susi to część bardziej "rodzinna" w Gröden/Val Gardena jest wiele tras dłuższych (Seceda: La Longia i Gardenissima) i część bardziej wymagających (np. Sasslong).
Można podjechać autem, busem na parę sposobów lub po prostu zjechać gondolą z Piz w dół doliny do St. Ulrich/Ortisei.
To info dla uzupełnienia tematu - nie warto rezygnować z tej lepszej części :) ...a tak czy siak zawsze namawiam na pełny skipass Dolomiti Superski - bo on otwiera nam dalsze, bezkresne prawie tereny, na Sella Ronda i przede wszystkim dalej :)
W załączeniu mapka/schemat przepięknej "doliny" i tej "największej alpejskiej łąki" jak ją nazywają :)

PS. Pisze się Alpe di Susi - to po włosku, a po niemiecku Seiseralm.
Używam w opisach podwójnych nazw choć te niemieckie wydają się bardziej właściwe w niemieckojęzycznym Südtirolu, który Włosi uparcie próbują nazwać Alto Adige ;)

Załączone pliki

Użytkownik gajowy01 edytował ten post 05 luty 2011 - 16:56

#5 Sebol73

• Użytkownik
  • 13 Postów:
+

Napisano 05 luty 2011 - 20:10

[quote name='gajowy01' timestamp='1296921038' post='27007']
A jeździliście w Gröden/Val Gardena? Pytam bo nic nie wspominasz a chcąc nie chcąc to ten sam skipass a tras 3x więcej w sumie :)

No niestety – byliśmy tylko 5 dni, z dzieciakami i zabrakło czasu… :(
Ale już wiem, że w przyszłym roku (sezonie) wybierzemy się znowu w Dolomity, więc wszystko przed nami :yahoo:
Obiecuję, ze w przyszłości będę dokładniej pisał nazwy… :zeby:

Pozdrawiam,

Seba,