Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Harrachov styczeń 2011- pogoń za topniejącym sniegiem

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 pepe

• Użytkownik
  • 4 Postów:
  • Imię :Piotr
Reputacja: 6
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 13:39

W tym roku postanowiliśmy spędzić ferie w Polsce. Wybór padł na Szklarską Porębę. Skusił nas nowy wyciąg oraz to, że nie było w ościennych rejonach akurat ferii. Niestety w tygodniu poprzedzającym wyjazd temperatury skoczyły na plus do tego dołączył się deszcz i w przeciągu 3 dni w centrum Polski wszystko się stopiło. Po przyjeździe do Szklarskiej miny nic nam się nie poprawiły. W mieście i okolicznych lasach resztki śniegu. Na stronie internetowej podawano, że na Szrenicy część wyciągów działa, ale wieczorna wizyta pod dolną stacją unaoczniła nam, że warunki tu są bardzo kiepskie. Następnego dnia postanowiliśmy sprawdzić Harrachov. Natychmiast poprawiły się nam humory. Wszystkie wyciągi czynne, trasy pootwierane a na każdej ponad metr śniegu. Zostawiliśmy samochody na płatnym parkingu z dala od wyciągu. Kosztowało to nas 100 koron (niecałe 20 zł). Później okazało się, że są miejsca pod samym wyciągiem o połowę tańsze a na samym końcu odkryliśmy, że jest też pod wyciągiem bezpłatny parking. Wracając do tras to od wyciągu z prawej strony jest trasa czerwona. W zasadzie czerwonym można nazwać środkowy odcinek, który jest bardziej od reszty stromy. Początek to łagodny szeroki zjazd, na którym można rozgrzać mięśnie przed bardziej stromą częścią. Koniec też bardzo łagodny idzie równolegle do orczyka z niebieską trasą. Cały zjazd bardzo szeroki, dlatego mogą śmiało próbować jej mniej zaawansowani narciarze. Jedyny minus to jazda wyciągiem , która trwa ok. 12 minut. Na samej górze jest krótki łącznik (ok. 40- 50 m), którym można przedostać się na drugi wyciąg startujący z Ryzoviste. Stamtąd odchodzą 3 trasy. Czerwona – dla mnie trudniejsza od poprzedniej - trochę węższa (ale nadal dostatecznie szeroka) i bardziej stroma na całej długości. Trasa niebieska – z początku nartostrada łagodna ale dość wąska (w porównaniu do innych tras na tej górze). W połowie następuje załamanie terenu, które wzbudza konsternację u nowicjuszy. Na szczęście jest tam dużo szerzej i można pojechać wolno w poprzek stoku. Trzecia trasa z tej strony góry to czarna bardziej stroma i węższa od czerwonej i miejscami oblodzona. Mniej wprawnym nie polecam się tam zapuszczać ale znajdą się i tacy co powiedzą, że to „bułka z masłem”. Trasy od strony Ryzoviste są trochę krótsze ale dzięki temu krócej się jedzie wyciągiem (ok. 8 minut). Miłym zaskoczeniem pod obydwoma wyciągami był brak kolejek. Minusem były muldy od około południa ale trzeba pamiętać, że temperatury w dzień i w nocy były plusowe. Parę dni później jak chwycił mróz to zjawisko ustąpiło. Gdybyśmy przewidzieli że wyjazd do Szklarskiej taki będzie miał przebieg, pewno od razu szukalibyśmy kwater w Harrachovie - zwłaszcza, że dla kwaterujących w Harrachovie były dodatkowe zniżki na skipassy.

Załączone pliki

#2 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 15:43

Wyświetl postUżytkownik pepe dnia 25 styczeń 2011 - 13:39 napisał

W tym roku postanowiliśmy spędzić ferie w Polsce. Wybór padł na Szklarską Porębę.

witaj na forum KN,
dzięki za obszerną relację:uklon2:

rozumiem że byliście cały tydzień
ciekawi mnie koszt takiego wyjazdu
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#3 pepe

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 16:26

Czuję, że chcesz mnie nadziać na widelec i pokazać, że za podobne pieniądze można być w ciekawszych miejscach np. w Alpach.

Ostatnie lata jeżdżę cyklicznie do Austrii, a wybór Polski na tak długi okres był podyktowany bardziej względami towarzyskimi niż finansowymi. Niemniej przedstawiam z grubsza kosztorys:

Kwatera w Szklarskiej 3 osoby tydzień - ok 1000 zł (podobnie jak w Austrii)
Wyżywienie na 3 osoby - ok 1000 zł - przy jedzeniu w knajpach w Alpach wyjdzie chyba drożej
Skipassy dziennie ok 200 zł (3 osoby po przeciętnie 4 godziny)
Dojazd z Łodzi i z powrotem - 2 baki paliwa za ok 450 zł
Razem lekko licząc 3 500 zł

Pozdrw

#4 Pit

• Administrator
  • 3815 Postów:
  • Narty:Dynastar Course 178
Reputacja: 890
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 16:48

Dzięki Piotr za ciekawy opis ośrodka narciarskiego. Witam na forum KN :uklon2:

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

forum narciarskie, narty, narciarstwo, narciarskie,carving, ski, narty, narty forum, ski-forum, forum narty, dobór nart, ośrodki narciarskie, narciarstwo klasyczne, kaski, freeride, forum narciarskie, artykuły górskie, fotki z gór, gogle narciarskie, urazy, lodowce alpejskie, porady, Tatry, kijki narciarskie, wyjazdy na narty, opinie, stoki narciarskie, Dolomity, skoki narciarskie, orczyki, race, bielizna termiczna, muldy. Porady ekspertów i instruktorów szkół narciarskich. Skala umiejętności narciarskich, kurtki narciarskie, Adam Małysz, buty, zawody, freestyle, dziecko na stoku, zawody Pucharu Świata alpejskiego., wiatr, foki, porady w doborze nart, okulary z filtrem, Beskidy, nauka jazdy na nartach, Podhale, wyciągi, relacje, wiązania narciarskie, rękawiczki narciarskie, kamery, dekalog FIS, śnieg, Sudety, Alpy, górskie wyprawy, Kamil Stoch, portal narciarski, skocznie narciarskie, skipass, wspinaczka, dyskusje narciarskie, kontuzje, opady śniegu, Karkonosze, gondole, ubezpieczenia narciarskie, narty,

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
Reputacja: 469
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 17:20

Wyświetl postUżytkownik pepe dnia 25 styczeń 2011 - 16:26 napisał

Czuję, że chcesz mnie nadziać na widelec i pokazać, że za podobne pieniądze można być w ciekawszych miejscach np. w Alpach.

na nic nie chcę nadziewać,
poprostu od lat kumpel namawia mnie na sylwestra w schronisku Strzecha Akademicka

czy kolej Izerska jeździ już do samego Harrachova ?

Użytkownik jabol edytował ten post 25 styczeń 2011 - 17:24

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#6 o_andrzej

• Użytkownik
  • 1287 Postów:
Reputacja: 388
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 18:03

Wyświetl postUżytkownik pepe dnia 25 styczeń 2011 - 16:26 napisał

Razem lekko licząc 3 500 zł

A ja sobie podliczylem ile mnie bedzie kosztowac wyjazd do Livinio z biurem podrozy. I niestety wyjdzie ok. 3000 zl na glowe biorac pod uwage "obowiazkowe" wydatki w strefie wolnoclowej. Drogo, zwlaszcza jak na Krakusa. ;) Moze w przyszlym sezonie znow wroce do wyjazdow samochodowychj do Austrii. Do Austrii, a nie dalej, bo jazda z noclegiem po drodze mi nie odpowiada. Np. Zillerthal, bo tam jeszcze nie bylem. Wrocilbym do pichcenia samodzielnego unikajac w ten sposob monstrualnego wieczornego obzarstwa i opilstwa serwowanego we wloskich hotelach. :) A po powrocie nie stwierdzilbym dodatkowych kilogramow, ktore zyskuje pomimo spalania na trasach sporej ilosci kalorii.

#7 pepe

• Użytkownik
  • 4 Postów:
+

Napisano 25 styczeń 2011 - 19:44

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 25 styczeń 2011 - 17:20 napisał

na nic nie chcę nadziewać,
poprostu od lat kumpel namawia mnie na sylwestra w schronisku Strzecha Akademicka

czy kolej Izerska jeździ już do samego Harrachova ?

Sorry za podejrzliwość, co do kolei Izerskiej to nie jestem pewien. Sam nie korzystałem bo przemieszczałem się autem, ale w lokalnym radiu słyszałem jak ogłaszali zawody dla biegaczy i zbórka miała być w Jakuszycach a stamtąd grupa zaawansowana miała przejechać kolejką do Harrachova. Może więc chodziło o kolej Izerską. Wybaczcie ale Sudety to dla mnie jeszcze nie odkryte rejony. Z powodu słabego dojazdu z centralnej Polski zawsze je pomijałem w planach narciarskich.