Tytuł mylący ale Adaś będzie wiedział o co chodzi.
Wrócilismy własnie z Hochkar. Pobyt bardzo fajny i urozmaicony. Pierwsze trzy dni lampa. Rano twardo i bardzo tawrdo, około 11.00-12.00 odpuszczało w zalezności od wystawy stoku i wysokości. Kolejne 4 dni praktyczbnie ciągłu opad sniegu. Fantastyczna jazda na obrzeżach tras, odcinkach ( tu brawa za myslenie dla włścicieli ośrodka) trasach nieprzygotowywanych oraz po okoicznych laskach. aj dla narciarzy chćacych w sposób bezpieczny i nie wymagający freeridowego przygotowania popróbowac bezsztruksowej jazdy. Śniegi i temperatury były na tyle przyjazne, że nawet Amelce (6 lat) jeżdżącej technikacmi zblizonymi do dawnych oporowych udało się zjechac w sniegu siegającym mi do półuda bez wywrotki - jestem dumny.
Przy okazji mielismy mozliwość poróbowania w róznych warunkach kilkunastu par nart od zwykłych allmounatin na wyczynowej slalomce kończąc. Potwierdziło to jednoznacznie, że osoby o dobrych narciarskich umiejetnościach (ogólnie przyjeta na forach skala od 1 do 10) czyli 7 (pewna jazda po trasach z dowolną szybkościa i zróznicowanymi technikami) powinny dobierac narty praktycznie do wzrostu lub wzrost -10 max w wypadku twardej slalomki lub komórki.
Ciekawym doświdczeniem była jazda dziewczym ( 165-170 wzrostu około 60 kg wagi ) na męskich wyczynowych slalomkach. Dawały rade bez problemu, ładnie trzymały długi skręt, w krótkim troche brakowało siły co przekładało sie na pewna kanciastośc jazdy nie mającą jednak nić wspónego z utrata kontroli widoczna raczej bardziej fachowym okiem.
Miałem okazje również poróbowac jazdy na slalomce (DUEL) w głębokim sniegu i byłem mile zaskoczony, że narta ta (stworzona praktycznie tylko i wyłącznie do skrętu sportowego, nawet nie smigu) tak dobrze się w tych warunkach prowadziła (szczególy w oddzielnym temacie).
Rejonik potwierdził jego znane walory czyli:
- pewne ale zmienne a przez to ciekawsze dla narciarza warunki sniegowe
- niskie akceptowalne dla wszystkich ceny
- dobra organizację miejscowego szkolenia (szkoła Joschi) z naciskiem na szkolenie sportowe i imprezy typu amatorskie zawody i szkolenia w jeździe sportowej.
- fajny i umozliwiający dobrą zabawe dla wszystkich to lubiących snowpark - dzieci wniebowziete.
Pozdrawiam serdecznie a na pytania odpowiem - filmiki wkrótce będą.
Użytkownik jabol edytował ten post 28 styczeń 2011 - 13:44
dopisek Hochkar w tytule