Skocz do zawartości

Giełda narciarska

Sprzedaj lub kup. Sprawdź!

Kanton Wallis - Zermatt

• Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
  • Narty:Rossignol 9X
  • Imię :Jan
  • Ulubiony stok:Szczyrk
Reputacja: 469
+

Napisano 06 styczeń 2009 - 15:37

Grudzień 2008

Wiecie dla mnie to już prawie choroba, muszę co jakiś czas wracać do Zermatt, tak latem jak i zimą.
Kiedyś miałem tak z Zakopanym, jak nie widziałem Giewontu przez 3 miesiące to byłem chory.
Teraz Giewont wystarczy raz w roku a do Matterhornu muszę pielgrzymować częściej,
może dlatego właśnie że kilkakrotne już próby jego zobycia zakończyły się z różnych względów niepowodzeniem.
Zermatt ma niepowtarzalny klimat a trasy i widoki są jednorazowe (przynajmniej dla mnie)
do tego stopnia że zapomina się o drożyźnie i różnych niedogodnościach.
Dla wybierających się tam polecam doskonałą stronę na której jest praktycznie wszystko
http://www.zermatt.ch/

W zeszłym roku marcu spędziłem tam 2 tygodniowy urlop (najlepszy z moich dotychczasowych urlopów narciarskich) tu obrazki

Tu relacja z 22 grudnia 2008
temperatura -7 na dole, -12 na 3820

1. Z dworca kolejowego jedziemy zębatką na Gornergrat
Dołączona grafika

2. Przy takiej pogodzie punkt orientacyjny, w dole widoczne krzesła Gifthittli obsługujące wraz z zębatką osłonięty od wiatru najłatwiejszy narciarsko rejon w Zermatt
- 4 łatwe trasy, tor saneczkowy, wydzielone poletko dla dzieci i uczących się, kilka knajp i lodowe Iglo.
Dołączona grafika

3. trasa niebieska
Dołączona grafika

4. Theodulgletscher początek łatwego lodowca powyżej 3000m
Dołączona grafika

5. Z górnej platformy widokowej na Małym Matterhornie prezentuje się oddalony w linii prostej o ponad 70km Mont Blanc
Dołączona grafika

6. Najwyżej w Europie położony wyciąg narciarski na Gobba di Rollin 3899m npm
czynny tylko w lecie
Dołączona grafika

7. Breithorn - najłatwiejszy 4-tysięcznik alpejski
Dołączona grafika

8. Włoskie Cervinia, przypomina trochę francuskie retorty
Dołączona grafika

9. Początek 16 kilometrowego zjazdu do Zermatt, różnica poziomów 2200m.
Dołączona grafika

10. w tym miejscu trasa ma ponad 500m szerokości
Dołączona grafika

11. tłoku nie było
Dołączona grafika

12. 6 osobowe krzesło Furggsattel i 2 trasy karwingowe, tu zawsze jest doskonały śnieg
Dołączona grafika

13. włoska strona
Dołączona grafika

14. górna stacja gondoli na Testa Grigia i krzesełek na Theodulpass
Dołączona grafika

15. beton i skała, Trockner Steg
Dołączona grafika

16. czerwona trasa do Furgg
Dołączona grafika

17. szybkie 4 nad Sandiger Boden
Dołączona grafika

18. jedziemy ostatnim wagonem o 15:30 jeszcze raz na Mały Matterhorn
Dołączona grafika

19. i podziwiamy "góry o zmierzchu"
Dołączona grafika

20. trzeba spadać bo robi się zimno
Dołączona grafika

21. i zaczyna apreski
Dołączona grafika

22. jeszcze raz popatrzeć za siebie
Dołączona grafika

23. i na sklepy <!-- s:D --><!-- s:D -->
Dołączona grafika

a to już SYLWESTER
- po wielu dniach wspaniałej pogody zaczęło duć a Matterhorn miał w ostatnim dniu starego roku już dosyć pstrykania i na cały dzień schował się w chmurze.

1. Express na Gornergrat - potrzebuje 29 minut na pokonanie 9,3 kilometra i 1469 metrów deniwelacji.
Kolejkę uruchomiono 20.08.1898 roku po niespełna 2 latach budowy.
Dołączona grafika

2. na Monte Rosa zaczyna się kotłować
Dołączona grafika

3. a my spokojnie trasą przy torach tramwajowych
Dołączona grafika

4.
Dołączona grafika

5. obok dworca na Riffelberg
Dołączona grafika

6. a tu straszna kolejka, musieliśmy odstać 4 minuty
Dołączona grafika

7. sylwestrowy tłok na trasie do Zermatt
Dołączona grafika

8. prawie jak Zakopane
Dołączona grafika

9. rowerem na narty
Dołączona grafika

10. dolna stacja Schwarzseebahn, nikt nie jedzie na górę
Dołączona grafika

11. już wiem dlaczego
Dołączona grafika

12. wracamy na osłonięty od wiatru Gornaergrat
Dołączona grafika

13. nawet wyszło słoneczko
Dołączona grafika

14. i zatłoczyło się na trasach
Dołączona grafika

15. po małym posiłku
Dołączona grafika

16. jedziemy jeszcze raz na Rothorn
Dołączona grafika

17. piękna czarna trasa Nationale
Dołączona grafika

18. zwęża się na ostatnim odcinku do półtora metrowej dróżki i trzeba chwilę odstać w korku by zjechać do miasta (przepraszam za nieostre zdjęcie ale było już ciemno)
Dołączona grafika

jeszcze na koniec trochę o Włochach w Sylwestra, oni pili już od rana i na wszelki wypadek pozamykali wszystkie wyciągi
Dołączona grafika

Użytkownik jabol edytował ten post 10 listopad 2010 - 13:16

Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#2 axyz

• Użytkownik
  • 406 Postów:
Reputacja: 4
+

Napisano 21 styczeń 2009 - 01:24

Hmmm, coz ja moge, o malo co a nie byloby mnie tam w tym roku...ale cos sie tam nie poskladalo, ale kiedy, choc raz w zyciu zapodam sobie takie klimaty:)
Ja mialam taka swoja ukochana gore za czasow studenckich...na jaka czarownica w Krakowie moze miec...Babia Gore;) Tez taka wyjatkowa dla mnie...ciagnelam tam wszystkich znajomych, co pewnie niektorzy do konca zycia mi tych spacerow nie wybacza, bo trasy projektowalam parunastogodzinne:)...w lato jeszcze jako tako, ale w sniegu pas...i moje magiczna odpowiedz to juz 5 minut...dla niektorych koszmarem byla:)
A ten Matterhorn, mimo, ze ja jak cos popularne, to staram sie unikac (z drugiej strony przy dzisiejszej modzie na gory, chyba powinnam siedziec w miescie, zeby popularnych miejsc unikac...na wsi tez nie, bo tez modna sie staje...) ma taka magie w sobie i potege, czysty perfejcjonizm gory, ze przyciaga niesamowicie i wcale sie Tobie nie dziwie, ze musisz tam wracac:)
I jakie tam fenomenalne pustki w ludziach...a ten rower zostawiony na poboczu czeka chyba na wiosne:)
Dzieki wielkie za fotorelacje...choc moze powinnam byc zla na Ciebie, ze mi takie widoki zapodajesz a mnie tam nie bylo
Pozdrawiam
Ania
PS Przepraszam za skladnie i brednie, ale niskie cisnienie i pozna godzina obnizaja moja zdolnosc pisania:) Bedzie lepiej;)

#3 rosa

• Użytkownik
  • 157 Postów:
Reputacja: 16
+

Napisano 22 styczeń 2009 - 17:49

Janusz:) Ania ma rację...właściwie powinnam być na Ciebie zła za tą fotorelację
...Zermatt kusi jak nie wiem co...i tak sobie myślę/nie- nie jest to noworoczne postanowienie/, że warto nawet mocno ograniczyc budżet letniego wypoczynku, żeby tam chociaż na małą chwilkę "popielgrzymować"...bo póki co- ja jak narazie z tych- co to kilka razy do roku Giewont muszą zobaczyć
Dziękuję za drogowskazy:)
Dołączona grafika

#4 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 23 styczeń 2009 - 11:24

"rosa":2orpuga6 napisał:

..Zermatt kusi jak nie wiem co...i tak sobie myślę/nie- nie jest to noworoczne postanowienie/, że warto nawet mocno ograniczyc budżet letniego wypoczynku, żeby tam chociaż na małą chwilkę "popielgrzymować"..

jak już będziesz tak daleko to muszę Ci naturalnie uświadomić właśnie te minusy, zdarza sie tam też kupa ludzi do kolejki, potwornie przepełnione skibusy i bylejak przygotowane trasy.

A ten rower to wcale nie czekał na wiosnę tylko na powrót właściciela z jazdy na nartach, wielu miejscowych używa roweru by nie czekać na przepełnione skibusy.
Dołączona grafika
pozdrawiam Janusz narciarki i narciarzy, początkujących i zaawansowanych, a także ośrodki narciarskie: Szczyrk , Wisła , Istebna , Ustroń , Zwardoń , Koniaków , Korbielów , Zawoja , Rabka , Zakopane , Bukowina Tatrzańska , Krynica , Karpacz , Szklarska Poręba , Czarna Góra , Tatrzańska Łomnica , Szczyrbskie Jezioro , Stary Smokovec , Jasna , Zell am See , Saalbach , Hinterglemm , Mayrhofen , Tux , Hintertux , Stubai , Sölden , Obergurgl , Ischgl , Obertauern , Livigno , Wolkenstein , Selva , Santa Christina , Sankt Ulrich , Arabba , Colfosco , Canazei , Cortina , Sulden , Gressoney , Cervinia , Kronplatz , Coumayeur , Sestriere , Zermatt , Saas Fee , Grächen , Bettmeralp , Aletsch , Crans Montana , Verbier , Les Collons , Rosswald , Belalp , Samnaun, Serre Chevalier, Vialattea, Val dIsere , La Mongie , Montgenevre , Alpe dHuez , Les Duex Alpes , Sybelles , Tignes , Val dIsere , Les Arcs , La Plagne , Champagny , Courchevel , Meribel , Les Menuires , Val Thorens , La Grave , Oz , Sain Sorlin , Chamonix , Megeve , Flaine , Morzine , Les Portes du Soleil

#5 jabol

• Moderator
  • 2024 Postów:
+

Napisano 05 styczeń 2011 - 08:38

jak już wiecie - choroba :goraco: moja zermatowa
musiałem zaraz 1 stycznia zobaczyć Matta - tym razem mnie nie zawiódł

temperatura między - 2 na dole i - 10 na górnaj platformie widokowej Małego Matterhornu
ludzi na trasach minimalnie, ale za to na zermattowskich krupufkach czyli Bahnstrasse
dziki tłum - przeważały ruskie damy w szynszylach do kostek i conajmniej 120lat młode angielki

Dołączona grafika

#6 deczko inny

• Użytkownik
  • 1264 Postów:
  • Narty:tanie
Reputacja: 967
+

Napisano 05 styczeń 2011 - 09:13

Wyświetl postUżytkownik jabol dnia 05 styczeń 2011 - 08:38 napisał

przeważały ruskie damy w szynszylach do kostek i conajmniej 120lat młode angielki

Dołączona grafika
-------------------------------------------------------------

Odkryłem kapitalne zdjęcie. Nosi numer 18 i jest :thumbsup: